Oslo knuste Bergen

Foto: Hordalandsfotball og Støtt Norsk Kvinnefotball.

Røa scoret seks mot Arna-Bjørnar, Vålerenga slet seg til seier mot Sandviken og LSK tapte nok en gang poeng mot Klepp. Slik utspilte runde 16 seg.

Sist oppdatert: 19. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runde 16

(Klikk på kampen for å se den i sin helhet)

Røa 6-1 Arna-Bjørnar
Sandviken 3-4 Vålerenga
Stabæk 3-0 Fart
Avaldsnes 2-1 Kolbotn
Trondheims-Ørn 1-1 Lyn
Klepp 1-1 LSK Kvinner

Involvert i fem av seks mål

Røa 6-1 Arna-Bjørnar (pause: 3-0)
Mål: Fjelldal (2), Jensen (7, 23, 52), Svastuen (69), Asom (70), Vanhaevermaet (81)

Det gnistrer fortsatt på Røa kunstgress etter Synne Jensens oppvisning mot Arna-Bjørnar.

Kampen pangstartet med en scoring fra Vilde Fjelldal etter to minutter, da hun plasserer ballen vakkert i nettet etter en pasning fra Kamilla Aabel.

Der stopper listen over mål Synne Jensen ikke var involvert i. 

Røas andre og Jensens første var virkelig stilren. Superspissen vinner ballen høyt i banen, utfordrer med noen overstegsfinter, legger seg over på feil fot og chipper ballen elegant i krysset fra 16-meteren.

23-åringen setter sitt andre fra straffemerket etter at Frida Lyshoel ble felt i boksen. Hun begynner tilløpet, stopper litt opp og setter ballen kontrollert til venstre for keeper. 

RUNDENS POENGSPILLER: Ingen annen spiller i Toppserien var involvert i like mange scoringer som Røas Synne Jensen denne runden. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Etter pausen tar Jensen på seg servitørrollen fra dødball. Først med et frispark til Ragne Svastuen som via en hjelpende stolpe finner nettmaskene. Kampens siste scoring kom etter et hjørnespark da Jensen fant pannebrasken til Justine Vanhaevermaet som, ved hjelp av samme stolpe som Svastuen, nikket ballen i mål.

Mellom dødballmålene tok Jensen en pause fra serveringen for å fullføre hat-tricket. Igjen vinner hun ballen høyt før hun viser kjølighet samt tekniske finesser. Fra kort hold setter hun kontant sitt siste for dagen. 

Mimi Asom scoret rett før Vanhaevermaets scoring, men det var nok til liten trøst for Arna-Bjørnar som hadde en dag som matchet de helsvarte bortetrøyene.

Røa klatrer til femteplass på tabellen og ligger fire poeng bak Klepp på 28 poeng. Arna-Bjørnar faller én plassering grunnet målforskjellen som fikk seg en real smell i hovedstaden. 

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Røas neste kamp: 21.09, borte mot Fart.
Arna-Bjørnars neste kamp: 21.09, hjemme mot Avaldsnes.

Kom hjem og avgjorde mot gamleklubben

Sandviken 3-4 Vålerenga (pause: 1-0)
Mål: Naalsund (35, 50), Spitse (48, 52), Dowie (56), Cordner (65), Njoya (70)

Det tok en drøy halvtime før første scoring kom, men det lå lenge mål i den regnfylte luften på Stemmemyren i Bergen.

Sherida Spitse var tidlig frempå ved flere anledninger. Blant annet med et stolpeskudd fra frispark. Ajara Njoya forsøkte seg fra distanse og også Kennya Cordner sendte en avslutning i treverket før noen av lagene fikk hull på byllen.

Igjen finner en avslutning fra Cordner bare stolpen, men denne gangen er Lisa Naalsund oppvakt og derfor først på returen. Hun får en enkel jobb med å sette inn kampens første. Maria Brochmann får en gavepakke av de virkelig sjeldne fra Dejana Stefanovic, som slår et svakt tilbakespill, og spissen burde doblet ledelsen. 

ÅPNET GODT: Kennya Cordner var delaktig i å sende hjemmelaget i ledelsen, samt utlignet til 3-3, men det holdt ikke for 30-åringen og Sandviken. Foto: Hordalandsfotball.

Istedenfor får Spitse muligheten til å sette inn utligningen fra straffemerket, en mulighet hun ikke skusler bort. Det starter en aldri så liten lokal straffekonkurranse mellom nederlenderen og Sandvikens Naalsund.

Fra Spitse tok straffesparket tok det seks minutter før kampen var tre mål rikere etter tre straffer. Naalsund satte sikkert en straffe etter Spitses første, og to minutter etter det skal Vålerenga-kapteinen igjen skyte fra elleve meter. Denne gangen reddet Nora Gjøen-Gjøsæter, men returen prikket Spitse i mål. 

Som Brochmann, fikk også Natasha Dowie en gratismulighet etter slepphendt defensivt spill. Gjøen-Gjøsæter fomlet ballen til englenderen, og fra under en meter var det vanskelig å ikke sende gjestene i ledelsen.

For å få hjemmelaget á jour sendte innbytter Marte Hjelmhaug en strålende pasning til Kennya Cordner som hadde halve Bergen for seg selv. Hun løp rett mot Hannah Seabert og satte ballen kjølig til høyre for den ferske Vålerenga-keeperen. 

Så skjedde det som nærmest var skrevet i stjernene. Ajara Njoya, fjorårets store Sandviken-spiller. Hjemmefansen husker godt hvor mange ganger hun har avgjort en kamp på Stemmemyren kunstgress.

Lørdag gjorde hun det igjen. Men denne gangen i blått.

JUBLET TIL SLUTT: Vålerenga trakk det lengste strået i toppkampen mot Sandviken. Foto: Hordalandsfotball.

Før runden trakk Toppfotball Kvinner frem duellen Ingrid Marie Spord og Ajara Njoya. Det skulle vise seg å bli den avgjørende duellen i kampen mellom Sandviken og Vålerenga. Njoya er kvikk til beins, og etter en dårlig timet takling fra Spord blir Sandviken-kapteinen liggende på bakken og se sin tidligere lagvenninne avgjøre kampen via foten til Gjøen-Gjøsæter.

Bortesupporterne feiret. Supporterne som så kampen fra Oslo feiret. Vålerenga-spillerne feiret. Men ikke Njoya. 

Med poengdeling mellom Klepp og LSK Kvinner var dette en runde som Vålerenga kan se tilbake til med et stort smil. De beholder tredjeplassen på tabellen, men ligger nå á poeng med Sandviken på 32. Sammen har begge lagene spilt én kamp mer enn LSK Kvinner som har 36 poeng.

Se høydepunktene fra oppgjøret:

Sandvikens neste kamp: 21.09, borte mot LSK Kvinner.
Vålerengas neste kamp: 21.09, hjemme mot Trondheims-Ørn.

Headet Fart i senk

Stabæk 3-0 Fart (pause: 0-0)
Mål: Cameron (55, 66), Bjånesøy (77)

Rundens bunnoppgjør ble spilt mellom Stabæk og Fart. Hjemmelaget har de siste rundene tatt noen steg og begynt å finne veien til nettmaskene. Fart har slitt etter at de mistet sine største profiler etter kampen mot Trondheims-Ørn.

Det bølget begge veier i starten av kampen. Melissa Bjånesøy, Tiffany Cameron og Florin Wagner hadde alle sjansen til å score kampens første før pause, men uten hell. 

Etter hvilen slår Silje Blakstad et hjørnespark som finner hodet til Cameron. Hun rager høyest og stusser ballen i nettet bak Idun-Kristine Jørgensen. Hjemmelaget scorer med det sesongens andre på eget gress.

Mål nummer to er nærmest en blåkopi av det første målet. Forskjellen er at det er et frispark ved hjørneflagget og ikke et faktisk hjørnespark. Men der stopper forskjellene. Igjen kommer et innlegg i retning Cameron og igjen setter hun ballen i mål. 

TRE PÅ TO: Tiffany Cameron scoret Stabæks to første mot Fart, og med målet mot Arna-Bjørnar i forrige runde har hun nå tre scoringer på to kamper. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Drøyt ti minutter etter at Cameron doblet ledelsen viser Fart igjen at de ikke har lært. Med en forsvarstrio som i utgangspunktet skal være sterke i luftrommet klarer de igjen å slippe inn mål på defensiv dødball. Denne gangen er det fra litt dypere i banen og det er Bjånesøy som får æren av å heade inn kampens siste.

Med 3-0 i boks tar Stabæk sin første seier i Toppserien i år. 

Det var mange som var skeptiske til om Stabæk skulle klare å klatre på tabellen. På et tidspunkt lå de fem poeng under Fart. Nå har begge lag seks poeng, men de blåkledde fra Bærum ligger foran på målforskjell.

det er fortsatt ni poeng opp til Lyn kvalikplass for begge lag, så det skal meget godt gjøres å berge plassen. 

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Stabæks neste kamp: 18.09, hjemme mot Kolbotn.
Farts neste kamp: 21.09, hjemme mot Røa.

Drømmescoring, men null poeng

Avaldsnes 2-1 Kolbotn (pause: 2-1)
Mål: Oliveira (30, 45), Eide Lie (43)

Kolbotn har slitt i det siste, men tok poeng mot Røa forrige runde. Deres første i høstsesongen. I Rogaland ble formsterke Avaldsnes hakket for sterke for gjestene som nok ønsket å bygge videre på det som kunne bli en ny sti.

Det tok en halvtime før det suste i nettet for første gang. Giovanna de Oliveira møter et innlegg på første stolpe, header det mot midten av boksen og faller. Hun blir liggende utenfor synsfeltet til Kolbotns forsvarsspillere og når ballen litt tilfeldig havner tilbake hos henne, har hun tid og rom til å reise seg og lirke ballen i nettet. 

Scoringen blir først avblåst for offside, men etter at dommerteamet får tatt seg en liten prat omgjør hoveddommer Amir Ajjour avgjørelsen og hjemmelaget går opp i ledelsen.

HELTEN: Oliveira scoret begge målene for Avaldsnes i kampen mot Kolbotn. Hennes andre på to kamper og hennes fjerde i Toppserien. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Like før pause slås et innlegg fra litt over midtbanestreken og inn i Louise Alexandra Högrells boks. En forsvarer får klarert, men Nora Eide Lie snapper opp kula, legger den til rette og sender et strålende skudd i krysset. Utagbar for Högrell. 

Når man tror lagene skal gå til pause på stillingen 1-1 vil Avaldsnes det annerledes. På overtid av førsteomgang piskes ballen inn fra Hannah Dahl. Innlegget finner Rasheedat Ajibade som stusser videre til Oliveira.

Med en berøring så full av silke at Kleopatra kunne laget et årsforbruk av kjoler av den, skyver Oliveira ballen mellom beina til Hildegunn Sævik og over målstreken. 

Det blir ikke flere scoringer i oppgjøret og Avaldsnes står med ni av ni poeng fra de siste tre kampene. De belønnes med innpass i øvre halvdel av tabellen og ender runden på 21 poeng.

Kolbotn ligger på syvendeplass, rett under Avaldsnes.

Se høydepunktene fra oppgjøret:

Avaldsnes’ neste kamp: 18.09, borte mot Lyn.
Kolbotns neste kamp: 18.09, borte mot Stabæk.

Reprise på Koteng Arena

Trondheims-Ørn 1-1 Lyn (pause: 1-1)
Mål: Clausen (23), Lillegård (25)

Trondheims-Ørns møte med Lyn ble en liten pause i den tunge LSK Kvinner-perioden de er inne i. De kom fra et tap mot dem i forrige runde, og skal møte kanarifuglene allerede i midtuka som kommer. Tre poeng fra de tre kampene ville vært kjærkomment for trønderne, men Lyn har vist seg å være en tøff nøtt å knekke.

Det viste de også tidlig i førsteomgang da Vilde Hasund banket ballen i mål fra utenfor 16-meteren. En offsideplassert Linn Huseby er ikke borti ballen, men dommer mener at Lyn-spilleren hindrer sikten til Ørn-målvakt Kristine Nøstmo, og scoringen annulleres.

Vondt blir verre for Lyn når Marit Clausen løper seg fri fra Camilla Husebys markering og kan stange inn et innlegg fra høyre, og med det sende hjemmelaget i føringen.

TOPPSCOREREN: Med dagens scoring er Marit Clausen oppe i seks mål i Toppserien i år. Flere enn noen andre på Trondheims-Ørn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Gleden skulle imidlertid ikke vare særlig lenge. Nøstmo famler med ballen, og den havner hos Hasund. Hun dytter kula videre til en bedre plassert Runa Lillegård som enkelt kan sette kula i det åpne målet, og med det notere seg sin fjerde scoring på like mange kamper.

Begge målscorerne, men også Linn Huseby, Jenny Olsen, og Cesilie Andreassen, hadde sine muligheter, men ingen flere mål ble scoret på Koteng Arena.

Med et annullert mål, og en halvgod søknad til straffespark, er det ikke utenkelig at deler av Lyn-leiren føler at det ikke var rettferdigheten selv som delte ut poeng på lørdag. Likevel er det et sterkt bortepoeng for Oslo-laget som fortsatt ligger på kvalikplass bak Trondheims-Ørn.

Med 1-1 ble publikum servert en reprise av resultatet fra det tilsvarende oppgjøret i fjor.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Trondheims-Ørns neste kamp: 18.09, hjemme mot LSK Kvinner.
Lyns neste kamp: 18.09, hjemme mot Avaldsnes.

Klepp-spøkelset lever fortsatt

Klepp 1-1 LSK Kvinner (pause: 0-1)
Mål: Nautnes (4), Frisbie (65)

LSK Kvinner har slitt med Klepp de siste gangene lagene har møttes. Søndagens kamp skulle vise seg å ikke bli noe unntak, tross en glitrende start av de gulkledde.

Sommerens nyervervelse, Emilie Nautnes, var i sentrum av åpningsminuttene. Fra å ligge bredt ute på venstrekanten slår hun inn i boks, men når ingen klarer å konvertere innlegget til scoring tar hun sakene i egne føtter. Andreballen fra Nautnes’ innlegg slås lavt mot straffemerket, og med et enormt tempo kommer hun inn og plasserer kula i nettet bak Lindsey Harris. 

Klepp reagerer godt på scoringen imot og hever seg. Havana Solaun og Susanne Vistnes kommer begge med klare advarsler om hva Klepp kan finne på, men uten å finne veien bak Cecilie Fiskerstrand.

Etter pause skytes en kanon av et frispark fra distanse på LSK Kvinner-keeper Fiskerstrand. Hun redder, men ballen spretter ned og later til å være over streken. Med de TV-bildene som finnes er det vanskelig å bekrefte noe som helst, men det er forståelig at Klepp-spillerne på første rad mener de er snytt for en scoring. 

GOD START: Emilie Nautnes har spilt seks kamper for LSK Kvinner etter overgangen fra Arna-Bjørnar. Hun står nå med tre scoringer for sin nye arbeidsgiver. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Men der de hadde utur på én dødball går det andre veien på en annen rett før halvspilt andreomgang. Amanda Frisbie slår en corner, som via Ina Gausdal som forsvarer bakre stolpe, går i mål. Ballen hadde retning mot målet, så selv om den var sist innom LSK-stopperen blir Frisbie kreditert scoringen.

Etter det presses LSK Kvinner kraftig av hjemmelaget. Innbytterne Matilde Rogde og Elisabeth Terland har begge kvalifiserte avslutninger som nok hevet pulsen hos de tilreisende supporterne. 

Det ender med poengdeling på Klepp stadion, og de grønnkledde tar nok poeng mot LSK Kvinner i deres tredje kamp på rad. Syv av ni poeng på tre kamper.

Det er ikke noe annet enn høyst imponerende av fjorårets andreplass.

Det som før runden var LSK Kvinners største konkurrent om gullet, Sandviken, tapte sin kamp mot Vålerenga på lørdag. De regjerende seriemesterne beholder derfor luka med fire poeng mer enn bergenserne. I tillegg har de spilt én kamp mindre. 

Se høydepunktene fra oppgjøret:

Klepps neste kamp: 21.09, borte mot Lyn.
LSK Kvinners neste kamp: 18.09, borte mot Trondheims-Ørn.

Tabellen

Førstedivisjon

Fløya 5-0 Medkila
Grei 2-0 Kaupanger
Øvrevoll Hosle 6-0 Byåsen
Åsane 4-0 Snøgg
Hønefoss 3-0 Nanset
Grand Bodø 2-1 Amazon Grimstad