Oslo-derby med to lag på bortebane

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Storkamp i storbyen når Vålerenga og Lyn braker sammen på søndag, og Trondheims-Ørn øyner sin første hjemmeseier i ligaen når Fart kommer på besøk.

Sist oppdatert: 26. aug 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Det var cup-runde i midtuken og alle kvartfinalistene skal ut i aksjon allerede til helgen. To av lagene som spilte på onsdag skal møte hverandre, mens resten skal bryne seg på friske bein når runde 14 av Toppserien sparkes i gang! 

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runden

Klikk på kampen for å komme til streamingen 

24.08, 13:00: Klepp – Kolbotn
24.08, 14:00: Avaldsnes – Røa
24.08, 14:00: Trondheims-Ørn – Fart
24.08, 15:00: Stabæk – Sandviken
25.08, 13:00: Lyn – Vålerenga
25.08, 15:00: Arna-Bjørnar – LSK Kvinner

Regntung periode

Klepp – Kolbotn, Klepp stadion 

Kolbotn har ikke tatt poeng i Toppserien siden de spilte 0-0 mot nettopp Klepp for over tre måneder siden. I august har de spilt fire kamper som har resultert i fire tap og 2-8 i målforskjell.

Klepp på sin side har hatt en annen tilnærming til den siste sommermåneden. De åpnet med et brak da de slo serieleder LSK Kvinner i LSK-hallen, og påførte dem deres første tap for sesongen. De grønne har også gått på en smell mot Avaldsnes i cupen, og tapte knepent mot sølvrival Sandviken. I deres siste kamp fikk de revansje mot Avaldsnes i serien og tok tre poeng på bortebane.

Kolbotn har enda tilgode å levere overbevisende etter sommeren, og på bortebane mot Klepp – etter en hard midtukekamp mot LSK Kvinner i cupen – er det vanskelig å se hvordan de hvitkledde fra Sofiemyr skal overliste laget som bare har sluppet inn mål i én hjemmekamp denne sesongen.

TAPTE I REGNET: Kaptein Sigrid Hansen klarte ikke å lede laget sitt til seier mot Arna-Bjørnar forrige runde. På lørdag får hun en ny sjanse, denne gangen mot Klepp. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Isabell Herlovsen har vært savnet de siste ukene, og heller ikke mot LSK Kvinner fikk vi se henne i aksjon. Som mot Arna-Bjørnar i 0-2-tapet på eget gress forrige runde, var storscoreren en ubenyttet innbytter. Hun har ikke vært å se på banen etter at hun ble tatt ut av lagoppstillingen rett før avspark mot Vålerenga. Og etter at Karina Sævik dro til Frankrike har det vært et litt for stort hull å tette i tospannet på toppen av Kolbotns 3-5-2-formasjon.

I dag er det åtte poeng som skiller lagene på tabellen, og historisk sett er dette et jevnt oppgjør. På 23 kamper har lagene tatt åtte seirer hver, en statistikken som imidlertid kan komme til kort når alt det overnevnte tas i betraktning.


Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Rødt mot rødt

Avaldsnes – Røa, Avaldsnes 1

Røa leverte en noe rotete kamp mot Stabæk forrige runde, men ble ikke straffet for det mot ligaens bunnlag. Det blir de mot Avaldsnes om de ikke hever nivået. Røa har et høyt toppnivå, men dessverre også et bunnivå som burde jobbes med. På en god dag er det ikke umulig å ta tre poeng etter en godt gjenomført kamp mot Avaldsnes.

Noe som kan motivere gjestene til kampen er vertskapets form. På de siste tre kampene har de to tap og én uavgjort. Uavgjortresultatet kom mot Stabæk på Nadderud. På en dårlig dag klarte ikke rogalendingene å makte det samme som Røa: tre poeng mot Stabæk.

DEN VIKTIGE BELGIEREN: Justine Vanhaevermaet styrer mye av det som skjer på midtbanen for Røa og har spilt alle kampene hun har vært tilgjengelig til. Kan hun stå frem mot Avaldsnes? Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Om Røa klarer å holde på strukturen, samt passe ekstra godt på Olaug Tvedten, er det mulig å ta med seg noen kjærkomne poeng tilbake til hovedstaden. Begge lagene spilte cup-kamp i midtuken, og begge måtte se en plass i semi-finalen glippe. Røa mot Arna-Bjørnar, og Avaldsnes mot Vålerenga.

Det er nok to revansjesugne lag som stiller til start på lørdag.

Et lag litt ute av form, mot et lag det er vanskelig å vite hva man får av – det kan absolutt bli et spennende oppgjør. Fire av de siste fem kampene mellom lagene har endt med poengdeling, og med 3,3 mål i snitt fra de kampene klarer de å holde møtene jevne, men målrike. 


Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Kan de snu hjemmetrenden?

Trondheims-Ørn – Fart, Koteng Arena 

Trondheims-Ørn har slitt på hjemmebane denne sesongen. De to seirene de har klart å mane frem på Koteng Arena har begge kommet i cupen. Den siste mot et Sandviken-lag som de slet med å hanskes med i serien bare noen dager før oppgjøret i cupen. En kruttsterk prestasjon av Trondheims-Ørn.

Mot bergenserne scoret Cesilie Andreassen og Rakel Engesvik hvert sitt, mens Marit Clausens dobbel sikret fire scoringer mot Sandviken. Ina Vårhus fikk sitt andre røde kort for sesongen.

Klarer de å bygge videre på det de leverte på onsdag skal det være mulig å ta sin første hjemmeseier i Toppserien når Fart, som ligger under streken, kommer på besøk.

VET HVOR MÅLET STÅR: Marit Clausen scoret to i cupkampen mot Sandviken, men var også på scoringslisten da Trondheims-Ørn møtte Fart i vår. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Fart spilte ikke i midtuken og har derfor kunnet nyte flere hviledager enn trønderne. De tok sin første seier for sesongen mot Stabæk i høstsesongens første kamp (i vårsesongens siste tapte de mot Trondheims-Ørn), og flere har kanskje forventet at de skulle slå hardere fra seg mot Arna-Bjørnar og Lyn i de påfølgende kampene.

I Bergen slapp de inn tre mål på under 20 minutter, og mot Lyn rotet de vekk en 2-0-ledelse og endte opp med å dele poengene på eget gress.

Dessverre for Fart har de dårlige minner fra Trondheim. De har møtt helgens motstander i midt-norge ved én anledning, og da måtte de dra hjem med seks baklengsål i bagasjen. Lagene har møttes to ganger til, men i begge oppgjørene har trønderne tatt tre poeng.


Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Nytt hjemmepoeng?

Stabæk – Sandviken, Nadderud stadion 

Stabæk holder fortsatt fast på sisteplassen på tabellen, men man kommer ikke unna at de har forbedret spillet etter trenerskiftet. Ja, det var en rotete oppvisning mot Røa, men de fant nettmaskene i en seriekamp for første gang på åtte kamper. Ja, de hadde marginene på sin side mot Avaldsnes, men de holdt nullen og tok sitt første poeng på eget gress denne sesongen.

Det hersker selvfølgelig liten tvil om at Sandviken går inn i oppgjøret som favoritter, men man kommer ikke unna at Avaldsnes også gjorde det da de kom på besøk, og at Zara Jönsson kan ønske å kjenne på smaken av scoringer igjen etter at hun satte sitt første Stabæk-mål mot Røa.

KJENT SYN I ÅR: I 14 av 13 kamper har vi sett en ball bli plukket opp fra nettet i Stabæks mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Hjemmelaget har vært et av de store lagene i norsk kvinnefotballs nyere historie. De siste ti årene har Stabæk tatt åtte pallplasseringer, hvorav to av dem var på toppen.

I dag er styrkeforholdet mellom lagene noe helt annet. Sandviken ligger 26 poeng foran Stabæk på tabellen, og de har vunnet ni av sine seriekamper i år, én mindre enn Stabæk har tapt i årets Toppserie.

Bergenserne har tapt 15 av 19 oppgjør mot laget fra Bærum, men av de fire siste kampene har de vunnet tre. 


Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Hjemmekamp på bortebane

Lyn – Vålerenga, Grefsen kunstgress 

Vålerenga og Natasha Dowie svever høyt om dagen, men de må lande litt etter cup-triumfen før de skal møte Lyn i det som blir deres fjerde strake østlandsoppgjør i Toppserien.

Lyn vant mot Vålerenga på Intility da lagene møttes tidligere i år, men det var mot en helt annen Enga-utgave enn det vi har sett etter sommerpausen.  Vålerenga hadde akkurat tilbakelagt to tap, mens de nå kommer fra fire seire på sine fem siste kamper i alle turneringer.

I tillegg har klubben vaksinert Natasha Dowie mot å skyte utenfor. Hat-tricket i cup-kampen mot Avaldsnes var hennes andre i cupen og tredje i år. På de seks kampene etter sommerpausen har hun scoret åtte mål. 31-åringen kan bli vrien å møte for et ungt Lyn-forsvar.

GJØR HUN DET IGJEN? Runa Lillegård feiret kampens eneste scoring da lagene møttes på Intility. Etter to mål mot Fart i forrige runde er det utenkelig at hun ikke starter på topp mot Vålerenga. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Bedre blir det ikke for Lyn at de skal spille oppgjøret på Grefsen kunstgress oppe på Kjelsås. Grunnen til det er at de legger nytt kunstgress på Kringsjå, og lissepasningen fra kommunen har uteblitt. Fem uker på overtid og gresset er fortsatt ikke lagt.

Derfor blir dette deres andre «bortekamp» mot Vålerenga denne sesongen.

Helgas kamp blir det sjette møtet mellom lagene. Lyns seier mot Vålerenga tidligere i år var deres første mot rivalen, og året før røk de på to stygge tap. 6-1 og 1-1 ble det i serien, og i cup-møtet mellom lagene ble det 5-2 til blåtrøyene.

Én ting som kan være i «hjemmelagets» favør er at Vålerenga, i cupen, startet med åtte-ni spillere man forventer at skal starte også i helgen. Om det blir et fortrinn for Lyn gjensår å se.


Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Stygg statistikk mot serielederen

Arna-Bjørnar – LSK Kvinner, Arna Idrettspark. 

På Arna Idrettspark skal én av de to kampene denne runden hvor begge lagene spilte i cupen på onsdag spilles. Det gjør at ingen av lagene har en direkte fordel av at motstanderlaget har spilt i midtuken – slik som Fart, Lyn, Klepp og Stabæk har

Arna-Bjørnar og LSK Kvinner avanserte begge i cupen, på bekostning av henholdsvis Røa og Kolbotn. Begge lag vant også forrige serierunde og møter opp til helgens oppgjør i et momentum.

Hjemmelaget hadde litt av en opplevelse mot Kolbotn for en uke siden, da de tok tre poeng i det som nærmet seg grensen til vannpolo på et gjennombløtt gressteppe. Likevel klarte de å produsere to flotte scoringer og suseren fra Rikke Nygard ble kåret til rundes mål.

En ting som må trekkes frem med LSK Kvinner er at de etter å ha spilt en tøff europakvalifisering – hvor de også røyk ut av Champions League – klarte å komme tilbake og slå Vålerenga som var i en enorm flytperiode i det som trolig var det jevneste oppgjøret de har spilt på lenge. Det viser enorm karakter.

I tillegg fikk Emilie Nautnes virkelig vist seg frem i den gule drakten da hun scoret to i cupen mot Kolbotn.

Noe som nok ikke er så gledelig å lese for de med skarre-r og et rødt hjerte, er hvordan det har gått mellom lagene de siste årene. For å finne Arna-Bjørnars siste seier mot LSK Kvinner må vi tilbake til septeber 2011. Etter det har lagene spilt elleve kamper, ti(!) av dem har endt med seier til de gule, én har endt med poengdeling.

Det vil ta tid å rette opp den statistikken. Begynner bergenserne på søndag?

De er iallfall klare til kamp.


Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Runden i 1. divisjon

24.08, 13:00: Kaupanger – Hønefoss
24.08, 14:00: Byåsen – Grei
24.08, 15:00: Nanset – Amazon Grimstad
24.08, 16:00: Medkila – Åsane
25.08, 16:00: Øvrevoll Hosle – Fløya
25.08, 17:00: Snøgg – Grand Bodø