OBOS-traineene: – Gjør det lettere å spille fotball lenger

Guro Pettersen og Anja Sønstevold stortrives som trainee i OBOS. Foto: Henrik Sørlie.

Anja Sønstevold og Guro Pettersen forteller om sine første måneder som trainee i OBOS.

Sist oppdatert: 24. jun 2019 Skrevet av: Toppfotball Kvinner

 

En av de største utfordringene i kvinnefotballen er at det ikke er tilstrekkelig økonomi i klubbene til at det kan legges til rette for en helprofesjonell satsing. Derfor må spillerne ofte kombinere fotballen med både studier og deltidsjobb. Resultatet blir stor slitasje og en svært krevende hverdag, i tillegg til at fotballen fort kan komme i andre rekke.

I samarbeidsavtalen mellom Toppfotball Kvinner og generalsponsor OBOS er det et eget avtalepunkt som omhandler denne problemstillingen. Prosjektet innebærer i første omgang at tolv spillere i Toppserien enten har fått deltidsjobb som trainee i OBOS eller stipend som gjør det lettere for dem å satse på fotballen.

– Det betyr kjempemye for meg. Jeg føler meg stolt og ydmyk over å ha fått denne muligheten. Ikke bare kan jeg kombinere fotballen med en jobb, men jeg får også relevant erfaring fra et stort konsern og kan starte å bygge karriere til den dagen jeg legger opp, sier Anja Sønstevold.

Ingvild Isaksen, Aurora Mikalsen, Guro Pettersen, Hege Hansen og Anja Sønstevold. Foto: Michelle Hermandsen.

– Stor fordel

LSK-spilleren har en bachelor i journalistikk og jobber i OBOS med kommunikasjon og samfunnsansvar, samtidig som hun og resten av laget kjemper om LSK Kvinners sjette strake seriemesterskap. Hun er klar på at trainee-stillingen er en stor fordel i hverdagen som fotballspiller.

– Jeg føler jeg har en perfekt balanse. Med jobb og fotball annenhver dag blir jeg aldri lei noen av delene og har overskudd til det jeg skal gjøre på og utenfor banen. OBOS er også veldig forståelsesfulle og fleksible dersom det er kamper eller treningsleirer som faller på jobbdagene. Det gir meg stabilitet og overskudd med faste, kortere dager og fleksibilitet. Da kan jeg yte maks på fotballbanen selv om jeg jobber ved siden av, sier 27-åringen.

Les også: Overganger i Toppserien og 1. divisjon

Sønstevold har selskap av Vålerenga-keeper Guro Pettersen i kommunikasjonsavdelingen i OBOS. Også hun stortrives i bedriften.

– Denne trainee-stillingen i OBOS betyr egentlig alt. Jeg har en fleksibel jobb som jeg kan kombinere med fotballen, og det gir en økonomisk trygghet samtidig som jeg får et innblikk i hvordan det er å ha en «vanlig» jobb. Ikke minst får jeg ferie når jeg har fotballferie, og det betyr mye. I tidligere situasjoner har jeg hatt ferie fra fotballen, men ikke fra jobb, og da går man så å si et helt år uten ferie.

Pettersen har allerede lært mye i jobben hos OBOS etter snart fem måneder.

– Jeg får muligheten til å delta på mange morsomme prosjekter, og jeg får innblikk i hvordan OBOS jobber. Jeg får også brukt kreativiteten min til å skrive og lage innhold til OBOS-bladet og på andre plattformer.

En styrke for kvinnefotballen

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, er opptatt av at studier og arbeidserfaring er positivt for spillerne.

– Det er ikke sånn at det å ta en utdanning eller jobbe ved siden av idretten er noe negativt. Vi mener det tvert imot er en styrke for oss at så mange av våre utøvere har flere ben å stå på. De aller fleste tar høyere utdanning og det er vi stolte av. Men vi må bidra til å skape en bedre balanse i livene deres slik at de ikke sliter seg helt ut. Det må være rom for å satse, understreker Jørgensen.

Les også: Sommerens treningskamper i Toppserien

Både Sønstevold og Pettersen mener fleksibiliteten i trainee-stillingene gjør det lettere å spille fotball lenger.

– Absolutt. Med en slik jobb stresser jeg ikke over tid eller penger verken nå eller etter karrieren, sier Sønstevold.

– Jeg mener at alle fotballspillere har muligheten til å jobbe litt, men man er avhengig av en jobb som kan kombineres. Denne type stilling ville vært like optimal for en herrespiller som for en kvinnelig. Jeg håper flere andre bedrifter ser potensialet i hva OBOS har gjort og kan følge etter. Hvis alle hadde hatt en slik fleksibel og bra jobb, tror jeg flere spillere også kunne spilt fotball lenger, sier Pettersen.

Trainee i OBOS

Anja Sønstevold – LSK Kvinner
Guro Pettersen – Vålerenga
Maren Thoresen – Lyn
Frida Lyshoel – Røa

Stipend

Julie Adserø – Trondheims-Ørn
Katrine Jørgensen – Røa
Camilla Huseby – Lyn
Linn Huseby – Lyn
Vilde Hasund – Lyn
Sophie Haug – LSK Kvinner
Camilla Linberg – Lyn
Kristine Leine – Røa