Nå skal det avgjøres: Vinner Vålerenga sitt første seriegull?

Kan Vålerenga juble for seriegull etter denne runden? Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Etter noen lange uker, er Sherida Spitse og Vålerenga endelig klare for å sikre seriegullet denne helgen, men like bak jager både Rosenborg og Avaldsnes som ønsker å gjøre det samme.

Sist oppdatert: 05. des 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

RUNDE 18 | TOPPSERIEN
Avaldsnes Toppfotball 28. aug. 15:00 Røa Fotball Elite
Kolbotn 28. aug. 15:00 Vålerenga
Lyn 28. aug. 15:00 Rosenborg
SK Brann 28. aug. 15:00 LSK Kvinner
Stabæk 28. aug. 15:00 Arna-Bjørnar


Siste hinder før et historisk gull

Vålerenga – Arna-Bjørnar, Intility arena (13:00, NRK2)

På Intility kjenner de duften av gull nå. Et siste hinder gjenstår: Arna-Bjørnar. Blir det tre poeng, er Vålerenga sikret det første seriegullet på kvinnesiden i historien. Blir det ikke tre poeng, må de håpe på at verken Rosenborg eller Avaldsnes vinner sine kamper denne helgen når de møter henholdsvis Klepp og Sandviken. 

Ser vi på de to lagene den siste uken, er det lite som tyder på at dette blir noen enkel kamp for Vålerenga. Forrige runde ble det tap mot Lyn (2-3), og det er noen spillere som mangler hos hjemmelaget. Rikke Marie Madsen, Janni Thomsen og Stine Ballisager Pedersen er som kjent ute grunnet smitte i den danske landslagstroppen, og mister dermed denne gullkampen.

Med andre ord har nok ikke oppladningen inn mot denne kampen vært den beste for Vålerenga, som mangler tre viktige spillere fra sin startellever. Kanskje kan dette være en ekstra mulighet for spillere som Celin Bizet Ildhusøy, Maruschka Waldus og Catherine Bott som bør ha gode muligheter for å erstatte de tre danskene. For selv om tre viktige spillere mangler, er det på ingen måte dårlige erstattere som kommer inn.

Hjemmelaget går også inn til den siste kampen denne sesongen vel vitende om at de er ubeseiret på hjemmebane, der de har vunnet seks av sine syv siste kamper i alle turneringer.

Les også: Det blir likevel serieavslutning søndag

Sett denne? Både Olaug Tvedten (Avaldsnes) og Andrine Tomter (Vålerenga) spådde eget lag som seriemester før sesongen: 


Toppserien-målshow på Direktesport.no
I tidenes mest spennende innspurt i Toppserien blir det direktesendt målshow på Direktesport.no. Der får du se alle kampene i siste serierunde når Vålerenga, Rosenborg og Avaldsnes kjemper om seriegullet. Se sendingen søndag 6. desember fra kl. 12.45 her.


For selv om Arna-Bjørnar kun har scoret 13 mål denne sesongen og ligger på åttende plass, har bergenserne levert flere gode prestasjoner denne sesongen, blant annet i kvartfinalen mot Avaldsnes. Men bergenserne hadde flere gode muligheter i løpet av oppgjøret og burde antakelig hatt med seg hvert fall 1-1 etter 90 minutter. Klarer de å sette en av de sjansene, kan det bli virkelig spennende på Intility på søndag.

GULL: Denne helgen kan Sherida Spitse og Vålerenga bli seriemestere for første gang.  Foto: Astrid Pedersen, Bildbyrån.

– Vi ser virkelig fram til kampen på søndag. Det er disse kampene som virkelig er stort å få spille. Som fotballspiller ønsker du alltid å vinne noe, og nå er dagen her for å gjøre det. Å ta gull ville ha betydd enormt mye for klubben og laget, men også for meg – for jeg ønsker alltid å vinne titler, sier Sherida Spitse til toppserien.no.

Spitse og Vålerenga har den siste tiden tatt seg til sitt første sluttspill i Champions League hvor Brøndby venter på Intility førstkommende onsdag. Ikke nok med det, kommer det også en cupfinale neste søndag mot LSK Kvinner på Ullevaal.

Blir det slik som i Bergen, er det derimot lite å bekymre seg for hos hjemmelaget. Litt symptomatisk med Arna-Bjørnars sesong, hadde bergenserne flere gode muligheter til å utlikne på stillingen 1-1 før Vålerenga punkterte kampen og til slutt vant komfortabelt 3-0.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

 

Rosenborg møter et svekket Klepp-lag

Klepp – Rosenborg, Klepp stadion (13:00, direktesport)

Også på Jæren kan det bli delt ut gull på søndag, men da må Rosenborg ha hjelp. Trønderne hadde en gyllen mulighet sist til å sikre seg alt i egne hender inn mot denne runden, men feilet. Nå venter Klepp på bortebane, og det er sjelden en enkel oppgave. Men kanskje er dette det perfekte tidspunktet å møte dem på. 

Klepp må dessverre for deres del klare seg uten en rekke spillere. Fra før er det kjent at Sofie Bjørnsen, Ida Hetland Pedersen og Nikki Stanton er ute, men også Hege Hansen, Isabella Hayes og Matilde Alsaker Rogde mister dette oppgjøret grunnet skader. Ikke nok med det er Sandviken-klare Elisabeth Terland tvilsom og kjemper en kamp mot klokken. Aleksandra Sikora mangler etter at en landslagsspiller hos Polen testet positivt for covid-19 på landslagssamling. Samtidig må det nevnes at nysigneringen Marie-Yasmine d’Anjou har levert meget godt etter overgangen fra Sporting de Huelva, og hun har gjort sakene sine bra i fraværet av Stanton.

Forrige kamp for Klepp ble heller ikke av det positive slaget. Det endte med 0-3-tap mot rivalene fra Avaldsnes, og nå skal traktorjentene forsøke å avslutte sesongen på en positiv måte hjemme mot titteljagende Rosenborg.

Det var en gyllen mulighet for Rosenborg i forrige runde mot Sandviken, og det så jo også så lovende ut. Trønderne tok tidlig ledelsen etter et selvmål av Guro Bergsvand hos Sandviken, men rotet bort ledelsen og kampen endte til slutt 1-1. Tre poeng ville ha betydd at Rosenborg nå kunne ha sikret seg tittelen her, men i stedet må Rosenborg nå håpe på at Arna-Bjørnar tar poeng mot Vålerenga, samtidig som trønderne må gjøre jobben selv.

Til Jæren er nå Emilie Bragstad og resten av Rosenborg klar for å sikre tre svært viktige poeng som vil bety minst andreplass og Champions League-plass.

Les også: Hvem blir årets spiller i Toppserien?

KLAR: Emilie Bragstad er klar til helgens oppgjør mot Klepp. Foto: Simen Johansen / Norske Fotballkvinner

Elisabeth Terland, Tuva Hansen og Marthine Østenstad spiller alle i Sandviken neste sesong, men samtidig har spillere som Sofie Bjørnsen, Kaja Karlsen og Anette Snørteland Jensen bundet sin fremtid til klubb. Trioen forlenget nylig kontrakten med klubben med to nye år.

Oppgaven blir ikke enkel for Rosenborg. Det så vi veldig tydelig sist lagene møttes, da i Trondheim. Gjestene den gang leverte virkelig en god prestasjon og så ut til å ta tre poeng da Isabella Hayes scoret like før slutt. Men helt på tampen av oppgjøret utliknet Sara Kanutte Fornes for Rosenborg og sikret ett poeng for trønderne. Kanskje er det den scoringen som blir helt avgjørende denne sesongen?

Se høydepunktene fra forrige oppgjør mellom lagene her: 

Les også: Melissa Bjånesøy er årets spiller i 1. divisjon

Avaldsnes sin store utfordring: Straus sitt ubeseirede Sandviken

Sandviken – Avaldsnes, Stemmemyren kunstgress (13:00, direktesport)

Det kan også bli gull i Bergen denne helgen, men det skal samtidig ganske mye til. Både Rosenborg og Vålerenga må avgi poeng, mens Avaldsnes må gjøre jobben mot et Sandviken-lag som er ubeseiret under i serien ledelse av Alexander Straus.

1-0 mot Kolbotn, 1-1 borte mot Rosenborg og 2-1 mot Røa som sikret semifinaleplass i cupen. Dessverre for bergenserne ble det 1-2-tap i semifinalen mot LSK Kvinner, men Alexander Straus har fått en god start etter at han tok over Sandviken og returnerte til klubben. Sesongen har ikke vært den beste for Sandviken, men planleggingen inn mot den neste er for alvor i gang. Ingrid Stenevik, Maria Brochmann og Kennya Cordner er spillere som har forlenget kontraktene den siste tiden, samtidig som Elisabeth Terland, Marthine Østenstad og Tuva Hansen er klare for klubben. Rakel Engesvik fortsetter også i Sandviken neste sesong etter at hennes lån ble gjort permanent. 

Tre poeng er det eneste som gjelder for gjestene her. Å ta gull blir vanskelig ettersom Rosenborg må avgi poeng mot Klepp samtidig som Vålerenga må gjøre det samme mot Arna-Bjørnar. Men sølv er mulig. Fullt mulig. Da er Avaldsnes også nødt til å vinne her, for et uavgjortresultat vil etter all sannsynlighet ikke kunne holde for en andreplass som vil gi Champions League-spill neste sesong.

– Vi har ikke så mye press på oss. Vi må gjøre vår jobb og vi har ingenting å tape. Det er opp til Rosenborg og Vålerenga å bestemme hvor vi havner. Det er spennende at alt avgjøres i siste kamp og at det er tre lag som kjemper om gullet. Jeg tror det øker interessen for toppserien, sier Elise Thorsnes til toppserien.no.

VIKTIG: Rasheedat Ajibade har vært en viktig spiller for Avaldsnes denne sesongen. Kanskje blir hun avgjørende denne helgen? Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Da denne kampen opprinnelig skulle spilles var Anna Jøsendal usikker til oppgjøret. Men siden det nå har gått såpass lang tid, er den talentfulle kantspilleren tilbake i spill. Det var hun allerede i semifinalen i cupen da det ble 0-4-tap borte mot Vålerenga.

Også Sandviken har hatt noen småproblemer. Maria Brochmann og Ingrid Stenevik er ute med skade og mister dette oppgjøret.

I det motsatte oppgjøret mellom lagene denne sesongen var det derimot liten tvil om hvor poengene ville havne. Til tross for at det var hjemmelaget som gikk opp i ledelsen, leverte Sandviken en meget god kamp anført av en strålende Lisa Naalsund. Får vi se hun på sitt beste igjen denne helgen – kan hun ødelegge for Avaldsnes?

–  Det blir ingen enkel kamp. Sandviken har fått en ny trener og ny giv, men på en god dag skal vi være bedre enn dem. De neste dagene må brukes godt for å lade opp til kampen, sier Elise Thorsnes.

Se høydepunktene fra forrige oppgjør mellom lagene her: 

 

Nytt Lillegård-show?

LSK Kvinner – Lyn, LSK-hallen (13:00, direktesport)

Det er ikke så veldig mye enn æren å spille for når LSK Kvinner tar imot Lyn denne helgen til et oppgjør i LSK-hallen. Medalje blir det ikke på hjemmelaget, og nedrykk blir det heller ikke på bortelaget. 

LSK Kvinner har fått seg en virkelig godbit å glede seg til nå i det som har vært en tung sesong. Laget skal nemlig spille cupfinale for tredje år på rad etter at Sandviken ble slått 2-1 i semifinalen takket være scoringer av Emilie Haavi og Thea Kyvåg. Der venter Vålerenga neste helg, men først har de en rekke i Toppserien som skal bryte. De står nemlig med fire kamper uten seier i Toppserien for første gang siden 2010.

Sett denne? Runa Lillegård hadde rundens mål i forrige runde i kampen mot Vålerenga: 

Enkelt blir det derimot ikke mot et av de virkelig store formlagene i Toppserien, Lyn. Tre strake seire og 13 poeng på de siste seks kampene i Toppserien er meget sterkt av et lag som var spådd helt sist av veldig mange før denne sesongen. Nå er de nummer seks på tabellen og har gjort spådommene til skamme mye takket være en fantastisk Camilla Linberg som har scoret ni av Lyns 23 mål denne sesongen – og Kirvil Odden helt bakerst i buret. I forrige runde beviste de nok en gang hvor gode de er da Vålerenga ble slått 3-2 på Kringsjå etter to scoringer av Lillegård og én scoring av Linberg.

STORSPILT: Camilla Linberg har vært helt strålende for Lyn denne sesongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Vanskelig gjorde Lyn det også for LSK på Kringsjå. De sjokkerte på mange måter LSK og ledet 2-0 helt til det var et drøyt kvarter igjen av oppgjøret. Så hadde de gulsvarte en snuoperasjon ut av en annen verden og vant til slutt 3-2 i en tid de fortsatt var med for fullt i gullkampen. Neste sesong skal Linberg spille i gult og svart når hun drar til LSK Kvinner etter sesongen. 

Vi får også en målscorerduell i dette oppgjøret. Camilla Linberg står med ni scoringer denne sesongen og er kun slått av Ajara Njoyas ti. På motsatt banehalvdel i dette oppgjøret finner vi Sophie Román Haug. Med sine åtte scoringer er hun like bak. Får vi kanskje se toppscoreren i Toppserien her etter at runden er ferdigspilt?

Les også: De nominerte til årets gjennombrudd

Se høydepunktene fra forrige oppgjør mellom lagene her: 

Røa tok farvel med stil

Røa – Kolbotn 2-0 (2-0)
Mål: 1-0 Ragne Svastuen (21), 2-0 Tuva Lotte Espås (45+1)

Denne helgen spilles det kun fire kamper i Toppserien ettersom Røa – Kolbotn ikke ble utsatt på grunn av kampens manglende betydning. Dette var den eneste kampen uten noen form for betydning på tabellen, og i Røas farvel med Toppserien, kunne hjemmelaget juble for sesongens tredje seier.

Ragne Svastuen satte inn 1-0 for hjemmelaget etter en retur fra keeper drøyt midtveis i den første omgangen, før Tuva Lotte Espås stanget inn et flott innlegg fra Vårin Ness rett før hvilen.

Kampen var relativt jevnspilt, men foran mål var det Røa som var best og mest effektive. I ettertid har Kolbotn spilt kvalifiseringen de måtte gjennom, etter å ha blitt nummer ni på tabellen. Der hadde de ganske få problemer mot Medkila i 1. divisjon. Det første oppgjøret endte hele 5-0 til Kolbotn i kampen som ble flyttet til Strømmen stadion. Men i returoppgjøret ble det langt tøffere, for der endte det med 1-2-tap og en mer skuffende avslutning på sesongen.

Likevel, Kolbotn skal spille i Toppserien neste sesong, mens Røa må ta turen ned til 1. divisjon etter 20 år i den øverste divisjonen.

Les også: Kolbotn beholdt plassen i Toppserien

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Slik ser tabellen ut før den siste og avgjørende serierunden: 

TABELL | TOPPSERIEN
1 SK Brann 17 40 44
2 Rosenborg 17 29 41
3 Vålerenga 16 36 36
4 Stabæk 17 0 24
5 Lyn 16 -3 23
6 LSK Kvinner 16 3 22
7 Kolbotn 16 0 20
8 Arna-Bjørnar 17 -34 14
9 Avaldsnes Toppfotball 16 -36 7
10 Røa Fotball Elite 16 -35 2