Nå begynner sesonginnspurten

Tiden skåner ingen. Det er bare fire runder igjen av Toppserien 2019, og det er mange som virkelig trenger poeng. Her kan du lese deg opp på kampene som skal spilles i runde 19.

Sist oppdatert: 10. okt 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

RUNDE 18 | TOPPSERIEN


Revansje?

Trondheims-Ørn – Kolbotn, Koteng Arena 

Da Trondheims-Ørn gjestet Sofiemyr stadion i det som var det motsatte oppgjøret, gikk Kolbotn opp i ledelsen, men trønderne gjorde som de også forrige runde mot Klepp – snudde kampen og vant.

Det markerte begynnelsen på det som skulle vise seg å bli en rekke uheldige resultater for laget fra Oppegård. Frem til da hadde de syv seirer på ni (ubeseirede) kamper. Etter tapet mot Trondheims-Ørn gikk de syv kamper uten seier, og sto igjen med ett poeng.

I deres siste kamp har det imidlertid snudd, og de slo Stabæk 3-2 på hjemmebane. I septembers siste serierunde ble nok en Kolbotn-kamp utsatt grunnet forholdene på Sofiemyr stadion. Kolbotn – Fart spilles 15. oktober. 

På en åttendeplass, med 19 poeng, ligger Trondheims-Ørn to poeng bak tabellnabo Kolbotn, men de har spredd poengfangsten mer utover hele sesongen enn lørdagens motstander.

BEST PÅ FREMMED GRESS: Gultrøyene fra Trondheim liker seg på reisefot, og har tatt over dobbelt så mange poeng borte som hjemme. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Før landskampene møtte de Klepp på bortebane, og ble tidlig liggende under 2-0. Men Cesilie Andreassen tok ansvar og banket en ball i krysset, satte en volley i nettet, og avgjorde kampen med en tredje scoring syv minutter før full tid. Man kan med andre ord vente seg høytflyvende trøndere på østlandsområdet til helgen.

Har du forresten lest vårt intervju med Andreassen? Hun var «Ukens profil» denne uken.

Historisk sett er det fryktelig jevnspilt mellom lagene. Kolbotn har vunnet ni av 22 oppgjør, Trondheims-Ørn har vunnet åtte. Lagene har scoret henholdsvis 35 og 33 mål over de kampene.

Ser man på de siste seks kampene er det derimot en tyngre vekt av gode resultater til helgens hjemmelag. Tre seirer og tre uavgjort i favør Trondheims-Ørn skriver statistikken fra de siste seks oppgjørene. 

Tre ting å se opp for:

 • Skaperen: I september var det ingen som skapte flere sjanser pr. kamp enn Isabell Herlovsen. Tre i snitt. I tillegg kommer hun fra en uke med landslaget hvor hun har tatt scoringsrekorden som den mestscorende norske landslagsspilleren gjennom tidene – uansett kjønn.
 • Heltinnen: Man spiller på seg selvtillit når man scorer mål, men hvor mye spiller man på seg når man scorer sitt første hat-trick og samtidig snur en kamp for laget sitt? Det får Kolbotn finne ut av på lørdag når de møter Cesilie Andreassen og Trondheims-Ørn.
 • Hjemmestatistikken: Kolbotn leverer relativt likt borte som hjemme, men Trondheims-Ørn har bare tatt én av fem seirer på eget gress. Kommer nummer to til helgen?

Kampen ser du om du klikker på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene:

Den store prøven

LSK Kvinner – Avaldsnes, LSK-hallen 

De siste seks-syv årene har LSK Kvinner vist seg å være et av de vanskeligste lagene å slå, eller i det hele tatt ta poeng mot. Iallfall i LSK-hallen. 

Men Avaldsnes har allerede tatt poeng mot dem i år. Riktig nok på eget gress.

Avaldsnes er inne i en meget god periode. Ikke siden vårsesongen 2017 har de gått flere strake kamper med bare trepoengere. I september tok de 15 av 15 mulige poeng, og ble belønnet med to spillere på månedens lag.

LSK Kvinner hadde tre representanter inne i den celebre elleveren. Her kan du se hvilke elleve som fikk plass på månedens lag for september. 

FLYTER: Ingen lag er i bedre form enn Avaldsnes for tiden. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Det store spørsmålet er hvordan de leverer i løvens hule, når de skal besøke et LSK Kvinner-lag som har holdt buret rent i fire av de siste fem oppgjørene, og samtlige av de tre siste. 

I 2018-sesongen sikret LSK Kvinner seriegullet etter kampen mot Avaldsnes i runde 17. Dersom de vinner, og Vålerenga taper sin kamp mot Røa, vil de igjen ha sikret gullet. Om Vålerenga i det hele tatt avgir poeng mot byrivalen vil LSK Kvinner bare trenge ett poeng på de resterende tre kampene for å sikre nok et gull.

Noe som taler i Avaldsnes’ disfavør er at poenget de tok mot kanarifuglene tidligere i sesongen var et unntak, og ingen regel. På 16 forsøk mot LSK Kvinner har det blitt totalt to poeng og seks mål. 

15 poeng skiller lagene på tabellen, og ikke overraskende er serielederen klar favoritt mot femteplassen.

Tre ting å se opp for:

 • Brassen: Giovanna de Oliveira har scoret fem mål og levert to målgivende pasninger de siste fem kampene. Noe som ga henne en fortjent plass på månedens lag. Kan hun være tungen på vektskålen?
 • Én av tre: Avaldsnes er (sammen med Klepp og Røa) ett av i alt tre lag som har tatt poeng mot LSK Kvinner i år, da det ble uavgjort på eget gress. Klarer de å ta poeng mot serielederen vil LSK Kvinner ha fire kamper uten seier mot Rogaland-lagene denne sesongen.
 • Målsnittet: LSK Kvinner har scorer i snitt 2.3 mål pr. kamp mot helgens motstander. En statistikk det er uheldig for Avaldsnes å gå inn i kampen med.

Kampen ser du om du klikker på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene:

Må kjempe om tilværelsen

Klepp – Stabæk, Klepp stadion 

Helgens gjester har tapt sine to siste kamper, men er egentlig inne i en bedre periode denne sesongen. De har tatt syv poeng på de siste fem kampene, og scoret i fem strake kamper for første gang i år.

Klepp har tatt tre poeng mindre enn Stabæk på de siste fem kampene. Et sterk resultat mot LSK Kvinner og en oppskriftsmessig seier mot Fart har de klart på eget gress. Men i Oslo har de tapt mot Vålerenga og Lyn, og før landskampene rotet de vekk en 2-0-ledelse mot Trondheims-Ørn. 

I tillegg har Stabæk noe Klepp ikke har. En spiss i sin aller beste form for sesongen. Melissa Bjånesøy har scoret i hver av de fem siste kampene, og står også med to målgivende i samme tidsrom.

TOPPSCOREREN: Med totalt syv mål for Stabæk denne sesongen er det ingen som har flere for Bærum-laget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Stabæk har historisk sett hatt et greit overtak på Klepp, men i det siste har overtaket sakte men sikkert skiftet feste. Klepp har bare vunnet seks av de 21 kampene lagene spilt, men fire av de er til gjengjeld de siste fire mellom lagene. 

På tabellen er det 23 poeng som skiller dem. Klepp ligger på fjerdeplass med 32, Stabæk på nest siste med ni.

Hvis Stabæk taper, og Lyn tar poeng mot Arna-Bjørnar, er det ikke lenger en teoretisk mulighet for at Stabæk kan holde plassen. Om det ikke blir seier i helgen er Per Inge Jacobsen & Co. nødt til å vinne de resterende kampene mot Lyn, Trondheims-Ørn og LSK Kvinner. 

Klepps medaljehåp lever fortsatt da det bare skiller tre poeng mellom dem og tredjeplass Sandviken.

Tre ting å se opp for:

 • Formspilleren: Melissa Bjånesøy er en spiller man nok ønsker å stoppe dersom man skal komme unna oppgjøret med nullen i behold. Det har vist seg å være vanskelig i det siste.
 • Jamaicaneren: Det er ikke på nivå med Bjånesøy, men det er fortsatt verdt å trekke frem Havana Solaun, som har scoret mål i tre strake kamper for Klepp.
 • Gjerrige Klepp: Hjemmelaget har spilt 360 minutter med fotball mot Stabæk uten å slippe inn mål, og er det laget i ligaen som har sluppet inn nest færrest mål totalt i år.

Kampen ser du om du klikker på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene:

Hevntokten

Vålerenga – Røa, Intility Arena 

Det motsatte oppgjøret er nok en av kampene denne sesongen vil bli husket for. Åtte mål, flere av dem kapable til å bli kåret til rundens scoring. Dessverre for Røa, sto Vålerenga bak seks av målene, men nå har de mulighet til å revansjere det stygge tapet. 

Med seg på laget har de Toppseriens toppscorer, Synne Jensen. Noen som ikke vil ha med seg sin storscorer er Vålerenga. Kampen mot Røa blir deres første etter at Natasha Dowies låneavtale gikk ut.

I den rutinerte spissen mister de spilleren som leverte 19 scoringer på 21 kamper i alle turneringer, og en spiss som skapte 2.5 kamper pr. kamp i september. Det er klart at det blir et savn. 

BORTE: Natasha Dowie har returnert til Melbourne City, hvor hun på lørdag skal ta fatt på sesongstarten i den australske ligaen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Sammen med Avaldsnes har Vålerenga også tatt samtlige poeng de kunne ta i september. Med én kamp mindre enn de fleste andre tok de tolv av tolv. 

Vålerenga har fortsatt et ørlite håp om gull i Toppserien 2019. Med 38 poeng er det syv poeng opp til LSK Kvinner, og Vålerenga trenger trepoengere samtidig som serielederen sklir på et bananskall (eller tre). Med en luke på seks poeng ned til fjerdeplass Klepp, er blåtrøyene i god posisjon til å iallfall ta medalje.

Røa finner vi på sjetteplass med 26 poeng, tolv ned fra Vålerenga, og ni ned fra Sandviken som holder den nærmeste pallplassen. 

Trenden mellom lagene er at de vinner annenhver kamp. Er det Røas tur på lørdag?

Tre ting å se opp for:

 • Spissplassen: Hvordan blir Vålerenga seende ut uten Natasha Dowie? Går Ajara Njoya på topp, og Celin Ildhusøy på kant, eller erstatter de Dowie med en mer lik spillertype og beholder Njoya og Rikke Marie Madsen på flankene? Eller noe helt annet?
 • Stopperen: Én ting er iallfall sikkert. Kamilla Aabel har lagt bak seg en god måned med fotball. I september har hun i snitt brutt 9.6 pasninger pr. kamp. Hun kan bli viktig i hovedstadsoppgjøret.
 • Pasningsfoten: Røas Rebecka Holum slo ti nøkkelpasninger i september, tredje mest av alle spillere i Toppserien.

Kampen ser du om du klikker på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene:

Ny hjemmeseier?

Sandviken – Fart, Stemmemyren kunstgress

Etter en brakstart på høstsesongen har det begynt å dabbe av for Sandviken. De har spilt to toppkamper i september, en mot Vålerenga og en mot LSK Kvinner, og tapt begge. Før det spilte de 1-1 mot Lyn i Oslo.

Men før landskampene fikk de med seg en hjemmeseier mot byrival Arna-Bjørnar, noe som gjorde at de kunne ta en liten ferie fra klubbkamper med godfølelsen inne. 

Fart på sin side vil møte til kampen i Bergen på lørdag uten å ha spilt kamp på nesten tre uker. Deres oppgjør i forrige runde, mot Kolbotn, ble avlyst på grunn av baneforholdene.

JUBLET: Kennya Cordner scoret kampens siste i 2-0-seieren mot Arna-Bjørnar. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Fart, som rykket opp til Toppserien i forkant av inneværende sesong ligger med syv poeng helt i bunnen av tabellen. Det er en teoretisk mulighet for at de kan klare å beholde plassen. Men da bør Lyn kollapse og Fart må vinne mot Sandviken, samt hengekampen mot Kolbotn, eller de resterende kampene mot Vålerenga, LSK Kvinner og Klepp.

Sandviken på sin side kjemper i andre enden av tabellen og ønsker nok å jakte sølvplassen i en runde hvor Vålerenga har en tøff motstander i Røa. 

Lagene har kun møttes syv ganger før, men Sandviken har allerede rukket å ta seks seirer mot de rødkledde. Det siste oppgjøret endte med poengdeling.

Tre ting å se opp for:

 • Målfossen: Sandviken har, på sine syv kamper mot Fart, scoret vanvittige 33 mål. Det er et målsnitt på 4.7 pr. kamp. 3-0-seieren i vår var deres delt laveste antall scoringer mot Fart noensinne.
 • Ingrid Ryland: I en kamp hvor Fart trolig vil skape sine store muligheter gjennom kontringer er 30-åringen god å ha. Ingen brøt flere pasninger enn henne i september (49), og bare én spiller hadde et høyere snitt pr. kamp.
 • Kanonen: Er det en spiller man ikke vil at skal få for mye rom på halvdistanse er det Farts Julie Blakstad. Hun har ved gjentatte anledninger vist at hun har krutt i støvlene og at hun ikke skyr å teste skuddfoten fra flere vinkler.

Kampen ser du om du klikker på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene:

«Kvalikkampen»

Lyn – Arna-Bjørnar, Grefsen kunstgress

Kampen mellom Lyn og Arna-Bjørnar seiler nok frem som en av de mer spennende kampene denne runden. Lyn ligger på kvalikplass med 18 poeng. Bergenserne ligger på plassen over med 19 poeng.

Trondheims-Ørn, og til dels Kolbotn, er også med i gryta som utgjør lagene som kjemper om å unngå den farlige tiendeplassen.

Vi må tilbake nesten to måneder i tid før vi finner gjestenes siste seier i Toppserien. Den kom mot Kolbotn i kampen som minnet mer om et svømmestevne enn en fotballkamp. 

LENGE SIDEN: Forrige seier kom mot Røa i cupen. Før det kampen mot Kolbotn i cupen. Ser vi seiersglisene på søndag?Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Lyns spilte en meget god kamp mot Klepp og vant fortjent 2-1 for to runder siden. På hver side av den kampen finner vi et tap mot Avaldsnes, og tre innslupne mål fra begge kampene.

Lagene møttes i andre serierunde, og begge lag åpnet målkontoen den kampen. Runa Lillegård og Milica Mijatovic scoret begge i oppgjøret som endte 1-1. 

Lagene har bare møttes tre ganger. I tillegg til poengdelingen denne sesongen fikk de hver sin 2-1-seier på hjemmebane i 2018.

Lyn hadde håp om å kunne spille denne kampen på eget gress, men dessverre for hovedstadslaget er ikke gresset på Kringsjå klart enda, og igjen må en hjemmekamp spilles på Grefsen. 

Tre ting å se opp for:

 • Landslagsspilleren: Arna-Bjørnars Rikke Nygard ble tatt ut i sin første landslagstropp til kampene mot Hviterussland og Færøyene. Hun fikk ikke debuten, men det er klart at det gjør noe for selvtilliten.
 • Trine Skjelstad Jensen: Om hun leverer halvparten av den kampen hun leverte i forrige hjemmekamp, mot Klepp, er det lite rom å få i Lyn-boksen for Arna-Bjørnars angrepsspillere.
 • Keeperen: Oda Marie Bogstad som vokter buret for Arna-Bjørnar skal spille mot sine tidligere lagvenninner på søndag. Hun har nok et ekstra sterkt ønske om å holde buret skinnende rent

Kampen ser du om du klikker på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene: