Medkila kan bli historiske: – Hadde vært kult å være de første

Eline Hegg og Kolbotn må kjempe om å få beholde plassen i Toppserien. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Ingen lag i 1. divisjon har tidligere vunnet kvalifiseringen mot et lag i Toppserien. Nå håper Hanne Larsen og Medkila på å bli de første og gjøre seg historiske når Kolbotn er motstander.

Sist oppdatert: 22. nov 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

21:11, 12:00: Kolbotn – Medkila (direktesport)

Merk! Kampen er flyttet fra Sofiemyr stadion til Strømmen stadion grunnet værforhold.

Les også: Slik spilles kvalifiseringskampene

Favorittene

Sesongen i Toppserien har ikke vært den aller beste for Kolbotn, men kanskje som forventet. Både Aftenposten og TV2 tippet Kolbotn på kvalifiseringsplass før sesongen. Laget fra Sofiemyr endte på niende plass, kun foran Røa, og dermed må laget nå spille kvalifisering for å kjempe om toppserieplassen. Det har kun blitt to seire på Aleksander Olsen og hans jenter, som i siste serierunde tapte 0-2 borte mot Røa (NB! Kun denne kampen ble spilt).

– Som lag er vi skuffet over sesongen. Vi har spilt jevne kamper mot alle lag, men har slitt med å bikke det vår vei. Mye uavgjort, som i lengden gir for lite poeng. For min egen del skulle jeg gjerne stått med flere målpoeng, men jeg føler likevel at jeg har utviklet meg denne sesongen – og ser frem til å fortsette med det i vinter og neste år, sier Kolbotn-spiss Julie Hoff Klæboe til toppserien.no.

18 scoringer ble det på Kolbotn i Toppserien denne sesongen, og kun Arna-Bjørnar (13) og Røa (15) scoret færre. Samtidig har det vært mange jevne kamper, og kun fem ganger har de tapt med mer enn ett mål. Johanne Fridlund er lagets toppscorer med sine fire mål, og like bak befinner Eline Hegg og Cecelia Kizer seg med tre.

For kort tid siden var også Jenny Norem tilbake i aksjon da hun gjorde comeback i Toppserien etter tre år ute med blant annet to korsbåndsskader. Hun noterte seg for scoring etter kun tre minutter på banen mot LSK Kvinner, og kanskje kan hun være et friskt pust inn mot denne kvaliken.

Kolbotn må derimot klare seg uten Nicola Orgill og Satara Murray som er skadet. Ellers er alle friske og raske, melder Aleksander Olsen til toppserien.no.

Les også: Vålerenga sikret historisk Champions League-sluttspill

Kolbotn står med kun to poeng på sine siste fem kamper i Toppserien, og de har ikke vunnet siden 6. september (1-0 mot Lyn). Men til tross for det, tilsier statistikken at Kolbotn må regnes som favoritter inn mot dette oppgjøret. Et 1. divisjonslag har nemlig aldri slått et lag i Toppserien over to kamper i en kvalifisering, og forrige sesong vant Lyn 7-1 sammenlagt mot Fløya, som da var seriemester i 1. divisjon.

– På papiret skal et toppserielag være bedre enn et 1.divisjonslag, men alt kan skje i fotball. Vi møter et godt lag som har alt å vinne. Derfor tar vi absolutt ikke lett på dette. Vi er veldig motiverte for å vise hva som bor i oss, sier Kolbotn-spissen.

– Det er alltid en nerve rundt kvalifiseringskamper der mye står på spill, så jeg er selvfølgelig veldig spent. Jeg tror det blir et spennende oppgjør mot et lag som har alt å vinne, som har gjort det bra i år og har mye selvtillit. Så lenge vi er tålmodige og stoler på egne ferdigheter, skal vi over to kamper forhåpentligvis vinne og spille i Toppserien i 2021.

– Vi er godt forberedt og har hatt fokus på arbeidsoppgaver. Vi har hatt en god uke – og er offensive til oppgaven. VI har respekt for hva Medkila har fått til i år, og vi vet at de er et solid kollektiv med god en mentalitet.
Vi har selv spilt jevnt mot alle lag i Toppserien og har levert mange sterke resultater. Vi har jobbet mye denne uka med situasjoner der kampene avgjøres, og mener at vi har et godt utgangspunkt til å gi Medkila trøbbel. Vi skal jobbe knallhardt for at Kolbotn forblir et Toppserielag også i 2021, sier Kolbotn-treneren.

Se opp for: Julie Hoff Klæboe. Hun var forrige sommer på et kortvarig lån hos Medkila hvor hun scoret tre mål på fem kamper. Her møter hun sine tidligere lagvenninner.

– Det blir litt spesielt. Jeg var der ikke så lenge, men jeg er takknemlig for den tiden jeg var der og hvordan jeg ble tatt imot. Stabæk har vært suverene i år, men jeg har selvsagt håpet på at Medkila skulle ta kvalikplassen.Så var jo målet hele tiden at vi ikke skulle stå på motsatt banehalvdel, sier Klæboe.

Les også: Kan Avaldsnes og Sandviken knekke koden?

GJENSYN: Julie Klæboe får denne helgen et gjensyn med sine tidligere lagvenninner. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Medkila

Medkila kapret andreplassen i 1. divisjon og sikret seg dermed kvalifisering med muligheten for å rykke opp til Toppserien. Med uslåelige Stabæk 15 poeng foran seg på tabellen, var det aldri noen stor sannsynlighet for å sikre direkte opprykk, og dermed dreide det aller meste seg om å sikre den gjeve andreplassen.

Med kun 21 baklengsmål på 18 kamper, var det kun Stabæk (13) og Øvrevoll Hosle (20) som slapp inn færre mål enn Medkila i år. Samtidig var det fire lag som scoret mer enn hardstadværingene, noe som kanskje tyder på at de sliter med litt av det samme som Kolbotn: Å score mål. Agnethe Mathisen ble lagets toppscorer i serien med sine ni mål, etterfulgt av Miriam Mjåseth og Kim Dolstra med syv.

Det er en mer eller mindre skadefri tropp som tar turen fra Harstad sørover denne helgen. Med unntak av Mina Frantzen, som skadet mot Hønefoss, skal resten av troppen være klar for kamp.

Til tross for at det endte med et noe overraskende hjemmetap (0-1) mot Fart i den siste serierunden, er det ikke noe å bekymre seg over, understreker Medkila-keeper Hanne Larsen overfor toppserien.no.

– Vi prøvde litt ting inn mot kvaliken og fokuserte ikke så mye på resultatet. Vi ønsket å teste ut nye ting for å se hvordan vi håndterte det, og syntes det gikk ganske greit. Vi hadde studert Kolbotn litt på video, men vi tenker mest på oss selv og krysser fingrene for at det går, sier hun.

ØNSKET: Flere klubber har vist interesse for Hanne Larsen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Stortalentet: – Min beste sesong

Se opp for: Hanne Larsen. NRK meldte tidligere i år om interesse fra nettopp Kolbotn – og Vålerenga – for Medkila-keeperen. 19-åringen står faktisk med ett mål denne sesongen på straffe, og trener Margun Haugenes håper å ha med målvakten også neste sesong.

– Hun har hele tiden hatt en god utvikling. Og jeg tenker at hun fortsatt kan ha det her hos oss. Så jeg håper Hanne blir. Men jeg skjønner godt at andre klubber lukter på henne, sa Haugenes til NRK om interessen i oktober.

– Det er kjempeartig å møte et lag som har vist interesse for meg. Forhåpentligvis kan jeg gjøre to gode kamper, og så får vi se hvordan det utvikler seg. Det er helt klart en god mulighet for å vise seg frem, men jeg har bestemt meg for ikke å tenke så mye på det før etter sesongen, sier Medkila-keeperen til toppserien.no, som selv er fornøyd med egen sesong:

– Jeg har kanskje spilt min beste sesong noen gang, og det har vært veldig, veldig fint. Jeg føler jeg har fått igjen for den treninga jeg har lagt ned, og det er alltid artig.

– Hva tenker du om søndagens kamp?

– Det er veldig artig at vi har gjort en så god sesong og blir belønnet med kvalik. Det er veldig kult! Vi får «peise på» og gjøre vårt aller beste. Det hadde vært kult å være det første laget som vinner mot et lag i Toppserien i kvalifiseringen. Å være underdog gjør oss ingenting, vi har ingenting å tape.

Svaret på om Larsen og Medkila klarer å stoppe Klæboe og Kolbotn får du på Strømmen stadion eller direktesport søndag klokken 13:00.

Samtidig som dette oppgjøret spilles, skal 1. divisjon avsluttes når Fløya tar imot Øvrevoll Hosle og Grei spiller hjemme mot Åsane i det som er de to utsatte kampene i serien.