Månedens lag i Toppserien

Foto: Bildbyrån.

Her er de elleve spillerne vi mener har levert best i august!

Sist oppdatert: 04. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

August var en spennende måned i Toppserien. Poeng er blitt hentet inn på serieleder LSK Kvinner, men det er fremdeles en liten luke ned til andreplass Sandviken – om LSK Kvinner vinner kampen de har tilgode på bergenserne.

Sandviken på sin side er det ensete laget som har full pott i den siste sommermåneden. Noe elleveren under også bærer preg av.

For å få inn disse elleve spillerne har vi gått for en 4-4-2-formasjon. Cup-kampene som er spilt i august er ikke tatt med i beregningen.

Keeper: Lindsey Harris, Klepp

Det sto lenge mellom Lindsey Harris og LSK Kvinner-keeper Cecilie Fiskerstrand. Ett av argumentene som taler i Harris’ favør er kampen de spilte mot hverandre. Hun var sterkt delaktig i å holde buret rent mot serielederen og reddet seks av seks skudd hun fikk på seg. Den éne et skikkelig tigersprang hvor de fleste trodde at reduseringen var et faktum. Mot Kolbotn reddet hun syv av syv skudd, noe som setter henne på toppen av målt redningsprosent i to av fire runder i august.

Hun er offensiv i keeperspillet og bryter ofte sjanser før de får muligheten til å bli farlige, noe som er veldig viktig, men som keepere litt for sjelden får ros for.

Hun er en av fire keepere som har holdt buret rent to ganger i august. Nevnte Fiskerstrand er en annen. Nora Gjøen-Gjøsæter og Victoria Esson har også maktet det.

Høyreback: Ingrid Moe Wold, LSK Kvinner

Ligger som regel på tosifret antall pasningsbrytninger i løpet av en kamp. Flere av dem skjer også på motstanders banehalvdel. Kapteinen for de siste års seriemestere er uvurdelig for de gulkledde, og tar også plassen på vår høyreback. 

Månedens kanskje viktigste bidrag fra den rutinerte forsvarsspilleren var mot Vålerenga i hatoppgjøret som sjeldent har vært jevnere. Med en mesterlig utført chipp overlistet hun Guro Pettersen og scoret det første målet i det som til slutt ble en svært viktig seier for de gule. 

Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Midtstopper: Tuva Hansen, klepp

Den første midtstopperen som tas ut til månedens lag er en bauta i Klepp-forsvaret. Med et snitt på over ti pasningsbrytninger og 13 gjenvinninger hver kamp er hun nærmest uvurdelig for rogalendingene. Hun er sterkt i defensive dueller, noe hun viste veldig tydelig i kampen mot Kolbotn forrige runde da hun vant 91 prosent av de defensive duellene hun deltok i. Bedre enn noen annen spiller i Toppserien den runden.

Tross mange defensive involveringer er hun en spiller som pådrar seg få kort. I august har hun ikke kommet i boka til dommer i det hele tatt, og i 2019-sesongen står hun kun med ett gult kort fra alle turneringer.

Hansen er trygg med ballen i beina og har pasningsfoten inne. over 85 prosent av pasningene finner ønsket adresse og stopperen er som regel blant de ti som slår flest pasninger pr. kamp i serien. Det som kanskje er den viktigste bragden denne måneden (kanskje denne sesongen?) var å holde nullen borte mot LSK Kvinner da Klepp tok tre poeng.

Midtstopper: Ingrid Østervold Stenevik, Sandviken

Som med Ingrid Moe Wold må brytninger trekkes frem. I to av månedens fire runder har Stenevik vært øverst på listen over spillere med flest brytninger, i en av de to resterende rundene er hun bare slått av Moe Wold. I snitt bryter hun vanvittige 14.5 pasninger hver kamp. I borteseieren mot Klepp brøt hun hele 20 pasninger, to av dem på Klepps banehalvdel. 

Pasningsfoten har også fått skinne sammen med sola på sensommeren. Den trygge stopperen har en treffprosent på 86 prosent for august og bestenoteringen for én kamp er på 91 prosent. Med en målgivende og en nøkkelpasning har hun også vært et direkte bidrag til scoring for Sandviken. 

Venstreback: Ingrid Ryland, Sandviken

Vi er nødt til å jukse litt og flytte Ingrid Ryland fra hennes vante posisjon på høyrebacken og over på venstresiden av forsvaret, og håper hun tilgir oss for det.

Ryland er ikke fremmed for å bidra offensivt. Hun er involvert i mye av det som skjer og slår rett under 40 pasninger i snitt pr. omgang. Det er nesten dobbelt så mye som de fleste andre i hennes posisjon (Ingrid Moe Wold er en av få i nærheten). Når man legger til at hun treffer på 80 prosent av pasningene og at flere av dem er innlegg, er hun god å ha som et våpen fremover i banen.

Når man kan vise til slike offensive tall er det lett å neglisjere det defensive bidraget. Det skal ikke skje her. I runde 14 var hun involvert i tredje flest dueller blant spillerne i sin posisjon. De resterende tre ukene var hun på topp. Når hun i tillegg vinner godt over 70 prosent av duellene sine, og i to av fire kamper har vunnet 100 prosent av taklingene sine, er det ikke vanskelig å sette høyrebacken på vår venstreback. 

Høyrekant: Ajara Njoya, Vålerenga

Kanskje den enkleste å sette inn i dette laget.

I august er det ingen som har scoret flere mål enn henne. Runa Lillegård har like mange. Tre i tallet.

I august er ingen som har skapt flere sjanser enn henne. Kennya Cordner har like mange. Åtte i tallet.

Hun har vært god gjennom hele august, men det hun har klart å prestere i en enkeltkamp er helt vanvittig. La oss gå nærmere inn på kampen borte mot Røa (Røa 2-6 Vålerenga). To scoringer og en målgivende er lett å gi henne skryt for. Men noe som går de fleste hus forbi er at blant spillere med mer enn ett driblingsforsøk (Njoya hadde fem) var hun den eneste som kom seg ut av alle med ballen i beina den runden. Av alle spillere med mer enn én pasning inn i motstanders boks hadde hun flest suksessfulle. I tillegg hadde hun to nøkkelpasninger den kampen.

Hun scoret det første mot Lyn i hovedstadsoppgjøret og er et konstant uromoment som drifter over fra side til side, men også sentralt – både dypt og høyt. En utrolig viktig spiller for Vålerenga.

Foto: Astrid Pedersen / Bildbyrån.

 

Sentral midt: Sherida Spitse, Vålerenga

Vålerenga-kapteinen har levert kampavgjørende målpoeng i to av fire kamper i august. Den elegante pasningen til Maruschka Waldus ble kampens eneste målgivende mot Kolbotn. Drømmetreffet mot Lyn, som ble nominert til rundens scoring, skulle vise seg å bli tungen på vektskålen når poengene skulle deles ut.

To målpoeng som var direkte utslagsgivende i hver sin kamp, som resulterte i to trepoengere heller enn to poengdelinger. I tillegg har hun levert flest suksessfulle pasninger med adresse i motstanderens boks i august. Hele 32 ganger finner hun en medspiller i motsatt 16-meter.

Nederlenderen har også vært en toneangivende motor i et Vålerenga-maskineri som har tatt steg etter sommeren. Med unntak av kampen mot LSK Kvinner har de vunnet sine resterende kamper.

Sentral midt: Madeleine Veivåg, Sandviken

Enda en spiller i denne elleveren som bare står med seirer i august. Det er få ekstremferdigheter å trekke frem, men hvis jeg skulle utfordre deg på å finne en stor svakhet i Veivågs spill tror jeg du også ville slitt. 

Bare i én kamp denne måneden har hun ikke truffet på samtlige taklinger hun har forsøkt seg på. Hun treffer på ca. 80 prosent av pasningene sine og bidrar med flere nøkkelpasninger for de hvitkledde.

Hun leverer jevnt og har vært en viktig brikke for Sandviken som legger bak seg en strålende sommermåned.

Venstrekant: Synne Skinnes Hansen, LSK Kvinner

Flere av plassene på dette laget er kapret av spillere som har ekstremt gode statistikker på spesifikke områder. Der kommer Synne Skinnes Hansen til kort. Men på det området som har gitt henne plass på månedens lag er det få som kan måle seg med 24-åringen.

Hun er stabil, anvendelig og en skapende garantist. I august har hun hatt minst én nøkkelpasning hver kamp, minst ett skudd hver kamp, minst ett innlegg hver kamp, minst ett mål eller målsjanse skapt hver kamp og flere vellykkede driblinger hver kamp. Meget imponerende.

Når hun i tillegg noterte seg for scoring i de to siste kampene (hjemmeseieren mot Vålerenga og borteseieren mot Arna-Bjørnar) er det flust av argumenter for å sette henne inn i denne elleveren.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Spiss: Natasha Dowie, Vålerenga

Hun har bare scoret ett mål i Toppserien i august (da hun åpnet målkavalkaden mot Røa), men har vært en av de viktigste brikkene i den offensive trioen for de blåkledde. Hun gjør enormt mye av den grove jobben for de rundt seg, er ofte en del av oppbyggingen til målsjansene og løper på alt som kan løpes på.

Kampen mot Lyn er et godt eksempel på hvor viktig Dowie er for Monica Knudsen. Hun skapte fire sjanser og assisterte begge målene til Vålerenga. Hun ble flittig brukt som et oppspillspunkt og var dyktig til å holde på ballen lenge nok til at lagvenninnene rakk å komme seg i riktige posisjoner. Hun er sterk i kroppen, dyktig en-mot-en og vanskelig å få has på.

Runa Lillegård var lenge i vurderingen, men havnet rett bak Dowie i augusts kåring.

Spiss: Kennya Cordner, Sandviken

Kennya Cordner var det umulig å ikke sette i tospann med Natasha Dowie denne måneden. Kun to spillere (Njoya og Lillegård) har scoret flere mål enn henne, men hun har skapt like mange sjanser i august som Njoya og assistert én scoring. 

Hun scoret seiersmålet mot Lyn og vartet opp med en lekker finessescoring mot Stabæk som ble noe overskygget av Maria Brochmanns kanon i samme kamp. 

Kvikk i vendingene og med et bredt repertoar av effektive tekniske våpen setter hun ofte motstanderlaget i ubalanse og skaper rom for lagvenninnene. Veldig mye av det som skjer offensivt går via 30-åringen som tar den siste av de elleve plassene på månedens lag. 

Her feirer Kennya Cordner det avgjørende målet mot Lyn. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.