Månedens lag for september

Foto: Bildbyrån.

Tre av elleve spillere klarte å beholde plassen på månedens lag fra august til september. Disse elleve mener vi har vært best i Toppserien den siste måneden!

Sist oppdatert: 08. okt 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Vålerenga og Avaldsnes kan se tilbake på en særdeles effektiv måned ettersom begge lagene har tatt full pott i september. De fem mest offensive spillerne har til sammen 24 scoringer (og 32 målpoeng) i Toppserien i september – hele fire spillere har scoret fem. 

Vålerenga og Sandviken har spilt én kamp mindre enn de resterende lagene da deres kamp i runde 10 ble spilt allerede i juli. Kolbotn – Fart fra runde 18 ble utsatt grunnet baneforholdene på Sofiemyr stadion. De kampene er derfor ikke med i beregningen for septembers lag.

Som forrige gang settes også denne månedens lag opp i en 4-4-2-formasjon. 

Keeper: Cecilie Fiskerstrand, LSK Kvinner

Månedens målvakt fikk akkurat ikke utmerkelsen for august, men for september er det vanskelig å skulle finne en større trygghet mellom stengene. Med tre smultringer er det ingen keeper som har holdt buret rent like mange ganger som henne i måneden vi har lagt bak oss.

LSK Kvinner-målvakten har en redningsprosent på 91.75 for september. Målet mot Klepp var det eneste som snek seg forbi henne, og i månedens siste kamp vartet hun opp med fire redninger i 1-0-seieren over Røa – flest redninger blant keeperne som reddet alle skuddforsøkene den runden.

CECILIE FISKERSTRAND: Foto: Astrid Pedersen / Bildbyrån.

Høyreback: Ingrid Ryland, Sandviken

Den første av spillerne i elleveren vi kjenner igjen fra forrige måneds kåring. En anvendelig spiller som har figurert både på back- og midtbaneleddet, som også leverer målpoeng.

Med unntak av Vålerengas Maruschka Waldus, er det ingen i Toppserien som har brutt flere pasninger pr. kamp enn hva Ryland har maktet i september. I snitt bryter hun ti pasninger pr. kamp.

Hun er trygg med ballen i beina, bringer inn mye rutine, og er både klok og teknisk dyktig offensivt – noe scoringen hennes mot Lyn er et fantastisk eksempel på. Det ble, ikke ufortjent, nominert til rundens mål i runde 15. I september er vanskelig å ikke ha henne med på dette laget.

Målet mot Lyn er det tredje målet i videoen under: 

Midtstopper: Maruschka Waldus, Vålerenga

Man fikk nok et lite hint om at Vålerengas nederlandske midtstopper kom med på dette laget etter å ha lest begrunnelsen for å sette Ingrid Ryland på høyrebacken.

Laget hennes har tatt de poengene de har hatt mulighet til å ta. Tolv av tolv. Det til tross for at de har vært i noen tøffe kamper, blant annet mot Klepp på eget gress og mot Sandviken i Bergen.

Waldus har septembers høyeste snitt på pasningsbrytninger, med elleve pr. kamp, men vinner også mange dueller i forsvar. Av de defensive duellene hun går inn i, går hun seirende ut av nærmere 80 prosent av dem. Hun er sterk på dødballer i begge boksene. I sin egen rydder hun effektivt ut, og i motstanderens er hun en konstant trussel. Mot Klepp scoret hun oppgjørets første mål etter et hjørnespark fra Sherida Spitse, og hovedstadslaget endte opp med å vinne kampen 4-0.

Midtstopper: Ina Gausdal, LSK Kvinner

Det er en grunn til at LSK Kvinner har hatt det tetteste forsvaret i ligaen i september. Én av grunnene er den sesongferske stopperen Ina Gausdal, som kom til klubben etter syv sesonger i Kolbotn. Bare ett mål har Hege Riises spillere sluppet inn i september – etn dødball mot Klepp – ellers har det vært tett som i et vakuum.

Hun velger sine taklinger med omhu. Hun er ikke den stopperen som setter inn flest taklinger i Toppserien, men hun er til gjengjeld ekstremt effektivt. I løpet av september traff hun på intet mindre enn 100 prosent av taklingene sine.

Hun har en treffprosent på 84 prosent av pasningene hun slår og hun bryter 8.2 pasninger i snitt pr. kamp. Fra de fire kampene hvor hun har spilt samtlige minutter, har hun vunnet 92.5 prosent av de defensive duellene hun har gått inn i. En solid måned for 28-åringen. 

INA GAUSDAL: Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Venstreback: Hanna Dahl, Avaldsnes

Én av to spillere fra Avaldsnes inne i denne elleveren. De rød-hvite fra Rogaland har gjennomført en perfekt måned og tatt 15 av 15 mulige poeng.

Med Dahl på backen har Avaldsnes en offensiv og kreativ spiller som like ofte er å se i angrep som i forsvar. Den driblesterke 24-åringen har gått ut av 84 prosent av driblingene sine med ballen i beina, i tre av kampene gjennomførte hun samtlige dribleforsøk med bravur.

I tillegg slår hun i snitt nesten tre pasninger inn i motstanders boks, samt en nøkkelpasning, hver kamp. Treffsikkerheten på pasningen ligger på 75 prosent.

Høyrekant: Ajara Njoya, Vålerenga

Etter Ingrid Ryland er hun den andre spilleren som får æren av å prege månedens lag både i august og september. 

I august var Njoya en av de mest sikre på månedens lag, og i september har gjort det hun kan for å holde seg på samme linje. Ettersom Vålerenga spilte sin runde 10-kamp allerede i juli (mot Sandviken) hadde de én kamp mindre enn de fleste lagene i Toppserien. Men fire kamper ble det på hovedstadslaget, og i hver bidige kamp fant Njoya nettmaskene. I én av kampene gjorde hun det to ganger.

Sammen med fire andre spillere deler hun toppscorertittelen for september – noe hun også gjorde i august. I september er det ingen spillere som har levert flere målpoeng pr. kamp enn Njoya. Med fem scoringer og én målgivende står hun med totalt 1.5 målpoeng pr. kamp.

Sentral midtbane: Giovanna de Oliveira, Avaldsnes

Lagets andre representant fra Avaldsnes. Det Oliveira har levert for rogalendingene er det bare å ta av seg hatten for. Hun er en av de fire som har scoret fem mål i Toppserien i september. I tillegg har hun notert seg for to målgivende pasninger.

Med det deler hun toppen av målpoengtabellen for september sammen med Synne Jensen og Melissa Bjånesøy. Med totalt syv målpoeng har ingen fler enn 27-åringen.

Avaldsnes er inne i sin beste periode med fotball på nesten to og et halvt år, mye takket vært Oliveiras bidrag fremover i banen.

GIOVANNA DE OLIVEIRA: Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Sentral midtbane: Isabell Bachor, LSK Kvinner

Den rutinerte tyskeren som uke inn og uke ut briljerer på midtbanen til LSK Kvinner, har vært sterkt delaktig i at laget har vært så tette bakover som de har vært i septembers fem kamper. 

For sesongen som en helhet har Bachor et gjennomsnitt på syv vellykkede defensive taklinger pr. kamp. I september hadde hun et snitt på 9.8 – mer enn noen annen spiller i Toppserien. 36-åringen ligger som et skjold foran stopperparet til LSK Kvinner, og gjør deres jobb svært mye enklere.

Med kanarifuglene har Bachor bare sett ett baklengsmål i september, som også førte til en poengdeling mot Klepp, men står ellers med full pott fra månedens kamper.

ISABELL BACHOR: Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Venstrekant: Synne Jensen, Røa

Ja, hun er litt ute av posisjon på venstrekanten, men ikke kom å fortell meg at hun ikke kunne levert en god kamp fra en posisjon litt mindre sentralt i banen enn det vi vanligvis ser for Røa. Sammen med Avaldsnes’ Giovanna de Oliveira og Stabæks Melissa Bjånesøy, har hun syv målpoeng i september – ingen har flere.

I den første høstmåneden ble endelig tidligere toppscorer Guro Reiten tatt igjen, og det var Synne Jensen som gjorde det. Med fire scoringer i september har hun klatret opp som Toppseriens toppscorer med 15 mål. Tre mer enn Kennya Cordner og Guro Reiten (nå i Chelsea), og fire mer enn Ajara Njoya og Natasha Dowie.

Man kan også argumentere for at hun var spilleren som leverte den beste enkeltprestasjonen i Toppserien forrige måned. På eget gress mot Arna-Bjørnar scoret hun ikke bare hat-trick, men serverte også to målgivende pasninger. Kampens andre, og hennes første scoring ble kåret til rundens mål.

Se målet her:

Spiss: Natasha Dowie, Vålerenga

Englenderen utgjør det siste laget av troikaen som forsvarer en av plassene på månedens lag, sammen med lagvenninne Ajara Njoya og Sandvikens Ingrid Ryland. 

Låneavtalen hennes med Vålerenga gikk ut i september, og 31-åringen skal ikke spille flere kamper i Toppserien 2019. Men i hennes siste måned i Norge gjorde alt hun kunne for å ikke bli glemt av egne supportere. Det kan man trygt si at hun klarte.

Hun har scoret fem mål på septembers fire kamper, og hun har fordelt dem godt. Med unntak av kampen mot Vålerenga hvor hun scoret to, fant hun nettmaskene én gang i hver av de resterende kampene for blåtrøyene. Det blir et målsnitt på 1.25 mål hver kamp i hennes siste måned for klubben. 

Spiss: Melissa Bjånesøy, Stabæk

Én av fire som har scoret fem mål, én av de tre superspillerne som har levert syv målpoeng denne runden, og én av de tre som har levert målpoeng hver runde.

Hun er den eneste av de aktuelle spillerne som kan huke av samtlige av boksene. Det er rett og slett ekstremt imponerende, og det er derfor rent umulig å ikke trekke henne frem som en av månedens aller beste spillere. 

Stabæk har hevet det sportslige nivået i høstsesongen, mye på grunn av Bjånesøy, og tok syv poeng i september. Til sammenligning tok de totalt to poeng på de fem foregående månedene.

Det er trolig ikke nok for å redde plassen i Toppserien, men ingen kan ta fra henne den enorme innsatsen hun har lagt ned i september. 

MELISSA BJÅNESØY: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Her kan du lese kåringen av månedens lag for august