Lyn sjokkerte Vålerenga, men Rosenborg misbrukte muligheten

Runa Lillegård storspilte mot Vålerenga denne helgen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Vålerenga gjorde ikke jobben sin, men det gjorde heller ikke Rosenborg. Nå skiller det kun ett poeng mellom de tre øverste lagene på tabellen.

Sist oppdatert: 07. nov 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

RUNDE 17 | TOPPSERIEN
Arna-Bjørnar 0 - 0 Røa
Avaldsnes 3 - 0 Klepp
Kolbotn 1 - 1 LSK
Lyn 3 - 2 Vålerenga
Rosenborg 1 - 1 Sandviken


Sjokkresultat på Kringsjå – Lillegård herjet

Lyn – Vålerenga 3-2 (0-1)
Mål: 0-1 Janni Thomsen (44), 1-1 Camilla Linberg (58), 2-1 Runa Lillegård (74), 2-2 Dejana Stefanovic (86), 3-2 Runa Lillegård (89)

I den intense gullkampen var det ingen ting annet enn tre poeng som gjaldt for Vålerenga i den nest siste runden av sesongen. Med seier i dette oppgjøret – og poengtap hos Rosenborg – ville gullet ha vært i boks denne lørdagen. Men slik gikk det ikke. Så definitivt ikke. 

Vålerenga var storfavoritter før oppgjøret og da Janni Thomsen sendte gjestene i føringen like før pause, skulle man tro at serielederne ville innkassere en komfortabel trepoenger. Så våknet hjemmelaget.

Gjestene fortsatte å styre kampen, men Lyn, anført av Camilla Linberg, kontret. Ingibjörg Sigurdardóttir felte Lyns angrepsspiller, og til tross for store protester fra gjestene, fikk hjemmelaget staffespark. Den satte Linberg kontant i mål – og på dette tidspunktet ville Rosenborg være serieledere, om de gjorde jobben mot Sandviken hjemme.

Les også: Vålerenga holdt lekestue i Champions League-debuten

UTLIKNET: Camilla Linberg utliknet for Lyn fra straffemerket. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Hjemmelaget ga seg ikke der. Runa Lillegård, som har vært ute stort sett hele sesongen grunnet skade, skulle virkelig presentere seg – mot laget hun ble matchvinner mot i fjor på Intility (1-0). For kun to runder siden var hun tilbake fra skaden da hun scoret i comebacket. Denne gangen ble hun byttet inn etter 70 minutter, og brukte ikke mange minuttene på å straffe Vålerenga.

Spissen mottok ballen på midtbanen og satte full fart fremover, en mot en mot en Vålerenga-spiller. Elegant passerte hun Stine Ballisager Pedersen før hun enkelt plasserte ballen i mål bak Jalen Tompkins.

Tolv minutter senere utliknet gjestene da Dejana Stefanvovic plasserte ballen nede i hjørnet. Men dette var Lyns dag. Dette var Runa Lillegårds dag.

Denne gangen var det Ingibjörg Sigurdardottir som skulle få merke spissens kvalitet. Lillegård satte nok en gang fart, og denne gangen hamret hun ballen i nærmeste kryss på utsøkt vis. Dermed sikret hun et resultat og en gavepakke til Rosenborg – som misbrukte sin mulighet. Med seieren i dag, er også Lyn klare for spill i Toppserien neste sesong.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Rosenborg misbrukte gyllen mulighet

Rosenborg – Sandviken 1-1 (1-1)
Mål: 1-0 Guro Bergsvand (selvmål, 18), 1-1 Emilie Bragstad (selvmål, 45)

Rosenborg visste at de må og måtte ha hjelp om det skal bli seriegull på Koteng arena denne sesongen. Ett poeng bak før runden, måtte Rosenborg gjøre sin jobb, samtidig som Lyn eller Arna-Bjørnar måtte ta poeng mot Vålerenga i de siste to serierundene. Den hjelpen fikk de også, men de tok ikke vare på muligheten. 

Allerede etter 18 minutter var Rosenborg også i føringen. Sara Kanutte Fornes skjøt via en uheldig Guro Bergsvand – og ballen endte i mål bak en sjanseløs Oda Bogstad.

Fem minutter senere var Rosenborg svært uheldige da laget ikke gikk opp i en 2-0-ledelse. Det som så ut som et innlegg fra Julie Blakstad gikk rett i stolpen, og på returen var Lisa-Marie Karlseng Utland nære å få foten på ballen. Sandviken slapp unna med et nødskrik, før de så skulle straffe hjemmelaget.

Nok en gang var det en uheldig forsvarsspiller som skulle finne veien til nettmaskene i eget mål – denne gang Emilie Bragstad. Et frispark fra Vilde Hasund ble stusset i stolpen og i mål, like før pause.

MISBRUKTE MULIGHETEN: Steinar Lein måtte reise skuffet hjem etter at seieren glapp mot Sandviken. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

I jakten på et vinnermål satte Rosenborg inn et stormløp i den andre omgangen. Blakstad var uhyre nære å heade ballen i mål etter et innlegg fra Kristine Minde slo inn. Headingen gikk derimot til side for mål, og like etterpå var det Mali Næss sin tur. Heller ikke hennes skuddforsøk traff mellom stengene.

Rosenborg klarte aldri å score vinnermålet som kunne ha betydd alt med kun én kamp igjen av sesongen. Igjen må de håpe på hjelp, og denne gangen fra Arna-Bjørnar, samtidig som de selv må gjøre jobben borte mot Klepp. Var det her seriegullet røk for trønderne? 

Emilie Bragstad beskrev poengtapet som «et ran» overfor Adressa etter kampslutt.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Les også: Intens kamp om andreplassen

Farvel, Røa

Arna-Bjørnar – Røa 0-0 (0-0) 
Mål: Ingen

Røa hadde kniven på strupen før runden og måtte vinne sine resterende to kamper om overlevelse i Toppserien skulle være mulig. Allerede før den siste serierunden er spilt, er eventyret i Toppserien over for denne gang, etter 20 år i den øverste divisjonen. 

Røa hadde også sine muligheter i Bergen i møte med Arna-Bjørnar i jakten på overlevelse. Vilde Birkeli kunne ha sørget for en drømmeåpning etter fire minutter, men hennes avslutning gikk til side for mål. En liten halvtime senere var det hjemmelaget som kunne ha scoret.

Marije Brummel havnet alene med keeper, men avslutningen gikk rett på Josefine Ervik. Tre minutter senere var Meryll Abrahamsen enda nærmere å sende hjemmelaget i føringen. Et innlegg fra Abrahamsen traff tverrliggeren, før ballen havnet hos Ingrid Jåstad. Hennes avslutning gikk rett i blokka.

FARVEL: Vilde Fjelldal og Røa måtte ta farvel med Toppserien lørdag ettermiddag etter 20 år i divisjonen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Og i den andre omgangen kom ikke Røa noe nærmere et vinnermål som de så virkelig behøvde her i dag. Dermed er tiden i Toppserien over for denne gang for Geir Nordby og hans jenter, med én runde igjen.

Det har vært flere marginale tap – og tidvis har Røa vært veldig uheldige denne sesongen, men det ville bare seg ikke i år.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Avaldsnes med full kontroll i rogalandsderbyet

Avaldsnes – Klepp 3-0 (1-0) 
Mål: 1-0 Andrea Norheim (6), 2-0 Olaug Tvedten (50), 3-0 Holmfridur Magnusdottir (67)

Gullhåpet var kanskje borte før lørdagens kamp for Avaldsnes etter 1-3-tapet mot Rosenborg sist. Likevel var det mye å spille for da Klepp kom på besøk, for ikke nok med at medalje og andreplassen var innenfor rekkevidde, så var det også et derby mot den argeste rivalen i Toppserien. 

Faktisk skulle det også bli en tidligere Klepp-spiller, Andrea Norheim, som startet Avaldsnes’ festdag. Hanna Dahl kom fri langs venstresiden og slo et perfekt, lavt innlegg inn mot Norheim som plasserte ballen kontrollert i mål.

Hjemmelaget var virkelig på hugget og presset Klepp voldsomt innledningsvis. Like etter scoringen, kunne Elise Thorsnes doblet ledelsen, men hennes avslutning traff stolpen. Matilde Alsaker Rogde kunne ha utliknet like før hvilen i en omgang hjemmelaget hadde styrt det aller meste, da hun ble stoppet av Victoria Esson etter en veldig god mulighet.

GJENSYN: Andrea Norheim scoret i gjensynet med sin tidligere klubb. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån.

Noe bedre start på den andre omgangen ble det heller ikke for Klepp. Denne gangen tok det kun fem minutter før ledelsen var doblet. Olaug Tvedten fyrte av fra 18 meter med et godt plassert skudd i mål. Og med tanke på hvordan kampen hadde vært, var det vanskelig å se for seg at Klepp skulle komme tilbake i kampen.

Da Matilde Alsaker Rogde var uheldig å treffe stolpen like etterpå, var det tydelig at dette ikke var Klepps dag. Spikeren i kista kom også da Holmfridur Magnusdottir satte ballen i mål etter et hjørnespark etter 67 minutter.

Overfor Aftenbladet var Andrea Norheim svært fornøyd med scoringen og seieren mot sine tidligere lagvenninner:

– Det er veldig kjekt å vinne og score mot Klepp – det er et av lagene det er kjekkest å vinne mot på grunn av rivaleriet. Jeg har mange venner på laget og da smaker det ekstra godt, sier Andrea Norheim til Aftenbladet.

Skulle Rosenborg og Vålerenga gå på en smell i siste serierunde, åpner det seg plutselig opp for Avaldsnes som fortsatt kan vinne gull. Før siste runde er det kun ett poeng opp til de to øverste lagene på tabellen.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Norem scoret i comebacket etter skademarerittet

Kolbotn – LSK Kvinner 1-1 (0-1)
Mål: 0-1 Ina Gausdal (3), 1-1 Jenny Norem (86)

Med fire poeng ned til Røa var det fortsatt ikke teoretisk sikret en ny sesong i Toppserien før runden for Kolbotn, men denne dagen skulle vise seg å bli ganske brukbar for laget fra Sofiemyr i møte med den regjerende seriemesteren.

Starten derimot var ikke slik de hadde sett for seg. Kun tre minutter tok det før Ina Gausdal stanget inn 1-0 for LSK Kvinner etter et hjørnespark og sikret en drømmestart for Hege Riises lag.

Etter en ganske jevnspilt omgang, kanskje med et lite overtak favør gjestene, ledet også LSK 1-0 til pause.

SCORET: Ina Gausdal scoret kampens første mål mot Kolbotn. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Så skulle det skje noe veldig spesielt på Sofiemyr stadion. Etter to år med skader, var Jenny Norem tilbake på fotballbanen i Toppserien. To ødelagte korsbånd og en operert menisk har hun vært i gjennom, og i dag fikk hun sine første tellende minutter igjen etter marerittet.

Etter 83 minutter entret Norem banen da hun erstattet Johanne Fridlund på stillingen 0-1.

Kun tre minutter senere skjedde det nærmest utenkelige. Ballen falt i beina på Norem etter et innlegg, og sikkert plasserte hun ballen i mål og utliknet for hjemmelaget til 1-1 med kun fire minutter igjen av kampen.

Ikke nok med at Norem scoret i comebacket, så er også plassen nå sikret i Toppserien for Kolbotn etter at Røa ikke vant sin kamp mot Arna-Bjørnar.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Før den siste runden er det dermed fullt liv i gullkampen og kampen medaljeplassene. Vålerenga og Rosenborg ligger utrolig nok helt likt med 35 poeng, og mens Vålerenga tar imot Arna-Bjørnar på hjemmebane hvor de kan sikre gull, skal Rosenborg til Jæren å møte Klepp. Samtidig er Avaldsnes bare poenget bak, og skulle både Rosenborg og Vålerenga gå på en smell i siste runde, kan gullet havne på Karmøy. 

Tabellen i Toppserien ser nå slik ut: 

TABELL | TOPPSERIEN
1 Vålerenga 17 21 35
2 Rosenborg 17 17 35
3 Avaldsnes 17 14 34
4 LSK 17 7 29
5 Sandviken 17 2 27
6 Lyn 17 -7 18
7 Klepp 17 -13 18
8 Arna-Bjørnar 17 -12 17
9 Kolbotn 18 -11 13
10 Røa 18 -18 12