Dramatisk avslutning på Koteng arena og et underholdende vestlandsderby

DRAMATISK: Isabella Hayes trodde hun hadde sikret tre poeng for Klepp, men Rosenborg kom tilbake med en sen scoring. Foto: Simen Johansen / Norske Fotballkvinner

Den femte serierunden levde virkelig opp til forventningene.

Sist oppdatert: 02. aug 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

RUNDE 5 | TOPPSERIEN
Arna-Bjørnar 0 - 3 Vålerenga
Lyn 2 - 3 LSK
Kolbotn 2 - 1 Røa
Rosenborg 1 - 1 Klepp
Avaldsnes 1 - 3 Sandviken


Underholdende vestlandsderby da Sandviken tok en sterk trepoenger

Avaldsnes – Sandviken 1-3 (1-2) 
Mål: 1-0 Robyn Decker (3), 1-1 Robyn Decker (selvmål, 18), 1-2 Vilde Hasund (22), 1-3 Kennya Cordner (78)

Rundens siste oppgjør var intet mindre enn helgens tv-kamp. Et vestlandsderby mellom Avaldsnes og Sandviken ventet på NRK1, og det ble en ganske så underholdende affære. 

Allerede etter tre minutter var den første scoringen i kampen et faktum. I likhet med oppgjøret mot Vålerenga sist helg, tok Avaldsnes ledelsen tidlig. Ylinn Tennebø plukket opp en retur etter en corner, skjøt, og ballen gikk via Robyn Decker og i mål.

Men det tok ikke veldig mange minuttene før Sandviken først utlignet, og senere snudde kampen. Først det kampens første målscorer, Robyn Decker, som var uheldig og satte ballen i eget nett. Lisa Naalsund gjorde all jobben i forkant og la inn fra venstre etter å ha skjært innover i banen. Ballen gikk i Decker og i mål.

Kun noen få minutter senere, nærmere halvspilt i den første omgangen, var kampen snudd. Igjen var Naalsund involvert. Hun spilte Vilde Hasund alene med keeper som sendte Sandviken i ledelsen.

Omgangen var svært sjanserik og begge lagene hadde muligheter til å score flere mål. Men etter de første 45 minuttene stod det uansett 2-1 til Sandviken.

STORSPILTE: Lisa Naalsund storspilte for Sandviken i seieren mot Avaldsnes. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Etter at Avaldsnes hadde åpnet oppgjøret forrykende, var det Sandviken som stadig tok mer og mer over i oppgjøret. Også i den andre omgangen var det Sandviken som skapte de første mulighetene, men lyktes ikke umiddelbart med å putte ballen i nettet.

På utrolig vis stod det ikke 3-1 til gjestene med et kvarter igjen å spille. Kennya Cordner traff stolpen og Maria Brochmann fikk en enorm mulighet på returen, men scoring ble det ikke. Ikke lenge etterpå ropte også gjestene på hands, men uten å få gehør. Det var det nok ingen tvil om at de burde ha fått ut i fra tv-bildene.

Et par minutter senere var det derimot ingen tvil. Da beviste Kennya Cordner hvorfor hun ble toppscorer i fjorårets sesong. Med sin venstre fot hamret hun ballen i nettet via tverrligger og i mål på strålende vis. Dette etter at Sandviken hadde skapt flere gode muligheter til å øke ledelsen.

Dermed scoret Sandviken tre mål i sin andre strake bortekamp, og Thomas Lyngbøs jenter vinner sin andre kamp på rad etter trenerbyttet. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her:

Sene scoringer på Koteng arena: Rosenborg nekter å tape

Rosenborg – Klepp 1-1 (0-0)
Mål: 0-1 Isabella Hayes (80), 1-1 Sara Kanutte Fornes (88) 

Ubeseiret denne sesongen før oppgjøret, var Rosenborg ganske klare favoritter da Klepp var motstander på Koteng arena. Men hjemmelaget fikk det langt i fra enkelte mot jentene fra Jæren, i det som ble en dramatisk og underholdende kamp.

Og gjestene tok umiddelbart tak i kampen og presset høyt. Men de største farlighetene var det Rosenborg som skapte. Først satte Ina Lundereng Vårhus ballen i nettet etter et innlegg, men scoringen ble annulert for angrep på keeper. Like etterpå var også Lisa-Marie Karlseng Utland nære, men heller ikke henne klarte å sette ballen i mål.

Etter de første 45 minuttene stod det 0-0 til pause, og det var en relativt jevnspilt omgang.

INTENST: Det var svært intenst og underholdende på Koteng arena. Foto: Stian Sand / Norske Fotballkvinner

Verken Cesilie Andreassen eller toppscorer Marit Clausen klarte å sende hjemmelaget i føringen. Og det tok Klepp utnytte av.

Elisabeth Terland mottok ballen på midtbanen, og fant innbytter Isabella Hayes, som alene med keeper sendte gjestene i ledelsen, med kun 10 minutter igjen av kampen. Da så det ut til at Klepp skulle stjele med seg alle tre poengene.

Men slik gikk det ikke. For to minutter før slutt, var utligningen et faktum. Sara Kanutte Fornes headet inn et innlegg fra Kristine Minde, og sørget for at Rosenborg fortsatt er ubeseiret etter fem kamper i årets sesong. Klepp på sin side må vente enda litt lenger på en ny trepoenger. De har nå gått tre kamper uten seier. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

 

Misbrukte muligheter straffet seg mot Vålerenga

Arna-Bjørnar – Vålerenga 0-3 (0-1)
Mål: 0-1 Ajara Njoya (11), 0-2 Ajara Njoya (74), 0-3 Rikke Marie Madsen (86)

Etter tre seire på rad reiste Vålerenga til Bergen med høy selvtillit, og som favoritter i forkant av oppgjøret. Denne sesongen har Vålerenga hatt startvansker i førsteomgangene, men så klart å heve seg i løpet av de siste 45 minuttene. Da Arna-Bjørnar var motstander, var gjestene påskrudd – fra start. 

Allerede etter 11 minutter var gjestene i føringen. For fjerde gang denne sesongen scoret Ajara Njoya. Rikke Marie Madsen gjorde forarbeidet og fant Njoya som enkelt satte ballen i mål for Vålerenga.

Men til tross for den tidlige scoringen, var det en jevnspilt og tett første omgang på Arna idrettspark. Kanskje spilte den høye temperaturen inn, for det var ikke mange sjanser å skrive om i den første omgangen. Lagene gikk til pause på stillingen 1-0 til Vålerenga, som kanskje hadde vært hakket bedre enn hjemmelaget.

I STORFORM: Ajara Njoya er i storform om dagen, og står med fem scoringer – det samme som Marit Clausen. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån

Etter hvilen fortsatte det mye i samme spor, men hjemmelaget forsøkte å jakte utligning. Nærmest var de etter 57 minutter. Linnéa Solvoll Laupstad mottok ballen på 16-17 meter og kom fri, men da hun skulle sett ballen i mål, var Vålerengas keeper Hannah Seabert raskt ute og stoppet forsøket. En strålende redning!

Arna-Bjørnar fortsatte å jakte utligning, og var også veldig nære ved å lykkes etter 73 minutter da Thea Bjelde kom alene mot Seabert. Men igjen gjorde Vålerenga-keeperen en god redning, og slo ballen ut til et hjørnespark.

Og slike misser straffer seg ofte mot gode lag. Kun sekunder senere var Njoya igjen frampå, og satte inn 2-0 for gjestene. Litt rot i hjemmelagets forsvar gjorde at Njoya kom alene med keeper, og like utenfor 16-meteren satte hun ballen sikkert i mål. Den scoringen gjør at hun nå deler toppscorertronen sammen med Marit Clausen (Rosenborg), som i morgen skal møte Klepp på Koteng arena.

Punktum for kampen ble også satt fem minutter før slutt da Rikke Marie Madsen noterte seg på en scoring. En nydelig crosser fra Sherida Spitse fant Madsen som gjorde resten selv og satte inn 3-0 på elegant vis.

Det betyr at Vålerenga nå står med fire strake seire, mens Arna-Bjørnar ikke har tatt poeng siden seieren mot Røa i serieåpningen. Det begynner dermed å se litt småskummelt ut for bergenserne som ligger på 9. plass. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Les også: Vestlandsderby på NRK1

Lyn sjokkerte, men marerittminutt ødela mot serielederne

Lyn – LSK Kvinner 2-3 (1-0)
Mål: 1-0 Emma Godø (43), 2-0 Hedda Foslie (54), 2-1 Justine Vanhaevermaet (76), 2-2 Sophie Román Haug (77), 2-3 Emilie Haavi (86)

Kampene denne lørdagen ble spilt svært tett, og samtidig som det ble spilt fotball i Bergen, var det også kamp på Kringsjå. Der var det LSK Kvinner som hadde tatt turen som store favoritter før oppgjøret, og skulle møte Lyn. Det ble langt i fra like enkelt som mange hadde trodd på forhånd, i det som var en høydramatisk kamp lørdag ettermiddag. 

Ikke uventet var det gjestene fra romerriket som styrte kampen, men hjemmelaget lå godt organisert og forsvarte seg med nebb og klør. Heller ikke der var det så altfor mange sjanser i den første omgangen. Men like før pause trodde gjestene at de var i føringen.

Sophie Román Haug satte inn returen på et skudd fra Mimmi Löfwenius, og dommer dømte først mål. Men etter store protester fra hjemmelaget, løp dommer bort til sin assistent for å ta en prat. Det endte med at scoringen ble annullert, og ikke lenge etterpå skulle Lyn få enda mer å juble for i omgangen.

Til stor overraskelse var det hjemmelaget som skulle gå opp i ledelsen. Una Roaldseth Søyland fant Emma Godø inne i boksen som fra kort hold satte ballen nede til høyre for LSKs keeper, Ida Norstrøm. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 1-0 til Lyn etter de første 45 minuttene.

LETTET: Emilie Haavi og LSK Kvinner kunne til slutt puste lettet ut. Men de slet virkelig mot et godt organisert Lyn-lag. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån

De aller fleste forventet nok nå stormløp mot Lyns mål i den andre omgangen. Men vondt skulle bli til verre for gjestene da Lyn gikk opp til 2-0, 10 minutter ut i den andre omgangen. På lekkert vis plasserte Hedda Foslie ballen i nettet fra 16 meter til side for Ida Norstrøm som ikke kunne gjøre mye med den avslutningen. Da tok LSK Kvinner en samling i laget.

Minuttene gikk, men LSK klarte ikke å finne veien til nettmaskene, før det var et kvarter igjen av kampen. Emilie Haavi la et innlegg fra sin venstre side, og på bakre stolpe ventet Justine Vanhaevermaet som reduserte for gjestene. Det var bare starten på det som var i vente for vertene.

For rett fra avspark skulle det bli enda verre. Trine Skjelstad Jensen mistet ballen umiddelbart, og Sophie Román Haug vant ballen og satte fart fremover. Hun fyrte av fra 25 meter, og Kirvil Odden, som normalt er veldig solid i Lyn-buret, klarte ikke å redde skuddet, som gikk i mål. Dermed var utligningen et faktum i løpet av bare noen få sekunder.

Gjestene hadde nå fått lysten på enda mer, og jaktet nå de tre poengene. Det skulle de også få til slutt. Heidi Ellingsen mottok ballen ute til høyre og dro seg litt innover i banen. Hun trillet videre til Emilie Haavi som kontrollert satte ballen i motsatt hjørne, og sendte gjestene i ledelsen. Hege Riises jenter hadde snudd kampen på imponerende vis, og var nå svært nære tre nye – og viktige – poeng.

Men et skremmeskudd skulle det komme fra hjemmelaget. Sofie Mykkeltveit Tunes skjøt nemlig i tverrliggeren på overtid, og en Lyn-spiller var også nære ved å komme først på returen, men gjestene slapp unna og fikk ryddet unna med nød og neppe.

Seieren betyr at LSK Kvinner fortsatt leder Toppserien, og også er ubeseiret etter fem kamper. Lyn er nummer åtte på tabellen, og har virkelig hevet seg i det siste, men klarer dessverre for deres del, ikke å få med seg noen poeng fra dette oppgjøret. Neste helg er det borte mot Klepp som gjelder for Lyn. Etter det kommer to svært viktige kamper mot Arna-Bjørnar og Røa.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Sen scoring ødela jubileet

Kolbotn – Røa 2-1 (1-0)
Mål: 1-0 Marit Blatberg Lund (6), 1-1 Katrine Winnem Jørgensen (70), 2-1 Julie Hoff Klæboe (89)

Det var ikke bare en vanlig kamp som ventet da Kolbotn tok imot Røa lørdag. I tillegg til å være en viktig kamp i bunnen, var dette også Geir Nordbys kamp nummer 600 som Røa-trener – en bragd det står enormt stor respekt av! 

Men Geir Nordby hadde nok sett for seg en bedre start på sitt jubileum enn det han fikk servert i starten av kampen. For allerede etter seks minutter var hjemmelaget i føringen, og det var igjen Marit Bratberg Lund, som satte inn 1-0 fra straffemerket etter at Noor Eckhoff hadde skaffet straffe.

Kolbotn fortsatte å styre kampen, men Røa kom gradvis mer inn i det utover i omgangen, uten at det resulterte i noen flere scoringer til noen av lagene. Etter de første 45 minuttene stod det 1-0 til hjemmelaget på Sofiemyr stadion.

SELVSIKKER: Marit Bratberg Lund har aldri bommet på et straffespark i Toppserien. Mot Røa scoret hun nok en gang. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

I den andre omgangen hevet Røa seg betraktelig, og etter 70 minutter var det gjestene som skulle få et straffespark. Vilde Fjelldal gikk i bakken innenfor 16-meteren, og Katrine Winnem Jørgensen banket ballen i krysset fra 11 meter.

Røa styrte store deler av omgangen og fortsatte å jakte flere scoringer, men uten hell. Kolbotn klarte ikke å skape stort i løpet av de siste 45 minuttene, og til tross for et lite overtak favør Røa, klarte de aldri å finne veien til nettmaskene og sikre seg sesongens første trepoenger.

Men selv om Kolbotn ikke klarte å skape så altfor mye i den andre omgangen, tok de vare på den muligheten de fikk. Med kun noen få minutter igjen av oppgjøret, fyrte Julie Klæboe av fra 25 meter. Linn-Mari Nilsen klarte ikke å slå ballen vekk fra mål, som gjorde at Kolbotn var i føringen.

Den scoringen sikret også tre poeng til hjemmelaget som slår tilbake etter to strake tap. For Røa fortsetter motgangen, og de har nå fem strake tap og null poeng denne sesongen.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Tabellen i Toppserien ser nå slik ut etter dagens kamper:

TABELL | TOPPSERIEN
1 LSK 5 9 13
2 Vålerenga 6 6 13
3 Rosenborg 5 6 11
4 Sandviken 5 3 10
5 Avaldsnes 6 2 10
6 Kolbotn 6 -2 6
7 Klepp 5 -3 5
8 Lyn 5 -6 4
9 Arna-Bjørnar 5 -5 3
10 Røa 6 -10 0

I tillegg til dette har det også vært spilt noen kamper i 1. divisjon denne helgen. Slik har det gått:

Fløya – Fart 3-3
Hønefoss – Stabæk 0-2
Medkila – Amazon Grimstad 4-1

Les også: Fortsetter topplagene på vinnersporet? 

Grei – Kil/Hemne 1-1
Øvrevoll Hosle – Åsane 1-3