Vålerenga tok farvel med LSK – storsigneringene avgjørende for Rosenborg

Vålerenga jakter gull, og kan bli seriemester denne helgen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Nå er det ikke lenger mulig for LSK Kvinner å vinne Toppserien etter søndagens 2-4-tap mot Vålerenga.

Sist oppdatert: 01. nov 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

RUNDE 16 | TOPPSERIEN
SK Brann 1 - 1 Stabæk
Avaldsnes Toppfotball 0 - 3 Vålerenga
Kolbotn 0 - 2 Rosenborg
Lyn 1 - 1 Arna-Bjørnar
Røa Fotball Elite 0 - 3 LSK Kvinner


Vålerenga valset over LSK uten toppscoreren fra start

Vålerenga – LSK Kvinner 4-2 (2-0)
Mål: 1-0 Synne Jensen (28), 2-0 Sigrid Heien Hansen (45), 3-0 Dejana Stefanovic (49), 3-1 Sophie Román Haug (74), 5-1 Ajara Njoya (75), 4-2 Thea Kyvåg (85)

Rundens siste kamp fant sted på Intility arena denne ettermiddagen. Uten toppscorer i Toppserien Ajara Njoya (sammen med Marit Clausen) på banen fra start, herjet hjemmelaget med gjestene i en kamp de styrte fra start til slutt. 

Men etter at Vålerenga hadde åpnet intenst og skapt to gode muligheter helt i starten av kampen, kom gjestene noe mer inn i oppgjøret. Da måtte det et utsøkt innlegg fra Marie Dølvik Markusssen til, som fant Synne Jensen inne i feltet. Hun beviste hvorfor hun scoret 16 mål for Røa forrige sesong, og satte ballen godt plassert i nettet.

Vålerenga ga seg ikke der, og fortsatte å presse på for flere scoringer. Og like før hvilen kom den også. Sigrid Heien Hansen satte ballen kontrollert til side for Ida Norstrøm, og LSK Kvinner hadde fått en bratt motbakke å bestige.

– Vi må få litt orden på vår defensive struktur. Vi blir spilt alt for lett gjennom midtbaneleddet, og vi evner heller ikke å ha ballen. Det er en dårlig kombinasjon, sa LSK-kaptein Emilie Haavi til NRK da lagene gikk inn i garderoben.

VRAKET: Ajara Njoya ble benket fra start, men kom inn og noterte seg for nok en scoring. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Da kunne nok ikke andreomgangen startet på noe verre vis for gjestene. Kun fire minutter tok det før hjemmelaget økte ledelsen og Dejana Stefanovic stanget inn 3-0 for hjemmelaget.

De gulkledde begynte etter hvert å skape noen store sjanser utover i omgangen, og fikk sin redusering drøyt kvarteret før slutt da Sophie Román Haug stanget inn 1-3 etter et hjørnespark. Men håpet ble fort knust. Kun noen sekunder etterpå, var det toppscoreren, Ajara Njoya, som hadde startet på benken, som punkterte kampen alene med Norstrøm. Dermed er hun nå toppscorer alene i Toppserien etter kveldens scoring.

Thea Kyvåg pyntet på resultat med nok en redusering fem minutter før slutt.

– Det var veldig gøy og en sjanserik kamp for vår del, sier Vålerengas andre målscorer Sigrid Heien Hansen til NRK etter kampslutt.

Etter seks år på rad som seriemester, er det nå teoretisk umulig for LSK Kvinner å vinne Toppserien denne sesongen. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Storsigneringene stod frem – kontroversiell avgjørelse i sluttminuttene

Rosenborg – Avaldsnes 3-1 (1-1)
Mål: 1-0 Lisa-Marie Utland (13), Clare Polkinghorne (33), Utland (61), Ina Lundereng Vårhus (87)

På Koteng arena ble søndagens andre oppgjør i toppen spilt mellom Rosenborg og Avaldsnes. Rosenborg var som kjent ubeseiret før oppgjøret, mens Avaldsnes ikke hadde tapt siden 2. august (1-3 mot Sandviken) i Toppserien.

Og det var tydelig å se at det var to formlag i aksjon i Trondheim. Innledningsvis bølget det fram og tilbake, og det tok ikke mer enn 13 minutter før kampens første scoring var et faktum. Og det var duoen Kristine Minde og Lisa-Marie Karlseng Utland, som ble hentet inn fra utlandet før sesongen, som tok ansvar. Et godt innlegg fra Minde fant Utland inne i boksen som sikkert plasserte ballen i nettet.

Ikke lenge etterpå fant også Marit Clausen veien til nettmaskene, men dommer hadde vinket av. Ballen hadde vært ute av spill.

Etter 33 minutter var det gjestene som kunne juble da Clare Polkinghorne stanget inn 1-1 etter et godt slått hjørnespark av Olaug Tvedten, som var usikker til dette oppgjøret. Hun måtte avbryte sin første landslagssamling, men rakk heldigvis for Avaldsnes oppgjøret etter å ha vært usikker inn mot kampen.

FRISKMELDT: Olaug Tvedten ble friskmeldt i tide, og har vært en viktig spiller for Avaldsnes denne sesongen. Foto: Mikal Lindøe.

Kvarteret etter hvilen var nok en gang kombinasjonen Minde og Utland som skulle vise seg fram. Igjen var det et godt slått innlegg fra venstre, men denne gangen stanget Utland ballen knallhardt i nettet. Så skulle det skje en spesiell situasjon mot slutten av kampen.

Victoria Esson gikk i bakken etter et frispark slått av Cesilie Andreassen. Ballen havnet hos Ina Lundereng Vårhus som enkelt headet ballen i et åpent bur med tre minutter igjen å spille. Og etter en prat med assistentdommer, ble også scoringen godkjent av hoveddommer til tross for stor misnøye fra Avaldsnes-leiren.

Før kampen hadde storsigneringen Utland kun scoret tre mål, men hennes to scoringer i dag – og scoringen helt på tampen mot Arna-Bjørnar – kan vise seg å bli gull verdt for Rosenborg om det går veien i de to siste seriekampene. Tapet til Avaldsnes gjør nå at de har hele fire poeng opp til gull, og tre poeng opp til sølv.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Lyn vant skjebnekampen

Røa – Lyn 1-3 (1-2)
Mål: 1-0 Katrine Winnem Jørgensen (11), 1-1 Oline Fuglem (15, selvmål), 1-2 Sofie Tunes (19), 1-3 Trine Skjelstad Jensen (90)

Helt i bunnen av tabellen fant vi oppgjøret mellom Røa og Lyn som kunne bety farvel for Røa dersom Kolbotn vant borte mot Sandviken denne helgen. Men til tross for at Røa tapte sin kamp, lever håpet enda litt lenger for Geir Nordbys jenter. 

For til tross for at Katrine Winnem Jørgensen sendte Røa i ledelsen og sikret ga håp om tre poeng, så skulle det ikke lykkes denne gangen heller.

Kun åtte minutter senere var kampen nemlig snudd fullstendig, og Lyn var i føringen. En uheldig Oline Fuglem satte ballen i eget nett, mens Sofie Tunes sendte Lyn opp i 2-1 kun fire minutter senere etter et flott Lyn-angrep.

Les også: Hvem troner øverst når runden er over? 

SPØKER: Det begynner å se meget skummelt ut for Røa nå. Foto: Alexander Larsen

Til tross for at Røa jaktet en utlikning i den andre omgangen, klarte aldri hjemmelaget å komme tilbake i kampen. Og på overtid gikk det fra vondt til verre da Trine Skjelstad Jensen headet inn 3-1 til Lyn etter et innlegg fra Camilla Linberg.

Dermed er Røa nødt til å vinne sine to siste kamper mot Arna-Bjørnar og Kolbotn, samtidig som de må håpe på hjelp fra andre lag. Fire poeng er det opp til kvalifiseringsplass, mens en trygg plass nå er umulig for Røa. Lyn klatret med seieren opp til trygg plass, og har nå tre poeng ned til Kolbotn på kvalifiseringsplass.

Bedre ble det heller ikke for Røa at Vilde Fjelldal måtte ut med skade i kampen.

Se høydepunktene fra oppgjøret her:

Les også: Rundens duell: Kapteinene

Dramatisk på Jæren

Klepp – Arna-Bjørnar 2-1 (1-0)
Mål: 1-0 Matilde Alsaker Rogde (29), 1-1 Meryll Abrahamsen (90), 2-1 Tuva Hansen (90+3)

I en annen svært viktig kamp på nedre halvdel av tabellen, manglet det ikke på dramatikk i sluttminuttene. Etter at Matilde Alsaker Rogde hadde sendt Klepp i føringen i den første omgangen, ledet Klepp 1-0 med kun minutter igjen å spille.

Klepp hadde god kontroll, men smalt det fra gjestene. Gjestene kom rundt på høyresiden og innbytter Meryll Abrahamsen kunne enkelt utliknet for bortelaget med kun noen få minutter eller sekunder igjen å spille.

Så satte Klepp fart direkte, og Alsaker Rogde var igjen involvert da hun ble felt av Arna-Bjørnars nye keeper Ingvild Villa, som nylig ble hentet inn fra Åsane. Klepp-kaptein Tuva Hansen tok ansvar fra straffemerket og sikret tre poeng for hjemmelaget.

AVGJØRENDE: Tuva Hansen ble matchvinner med sin 2-1-scoring fra straffemerket. Foto: Alexander Larsen

Klepps seier gjør at de ikke lenger kan rykke direkte ned ettersom Røa også tapte sin kamp. Arna-Bjørnar ble med dette tapet passert av Klepp, og er nå nummer syv på tabellen. De har nå fire poeng ned til kvalifiseringsplass, men kan heller ikke rykke direkte ned.

Litt dårlige nyheter var det derimot for Klepp. Susanne Vistnes måtte gå av banen i den første omgangen, og trener Nick Loftus kunne etter kampslutt fortelle at det ikke så veldig bra ut for midtstopperen. De neste dagene vil nok vise om Vistnes blir klar til kampen mot Avaldsnes neste helg eller ikke.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

 

Les også: 1. divisjon: Duften av gull henger i luften over Nadderud – Stabæk kan sikre opprykk denne helgen 

Drømmedebut for Straus

Sandviken – Kolbotn 1-0 (1-0)
Mål: Rakel Engesvik (37)

I Bergen var det duket for en debut da Alexander Straus ledet Sandviken for aller første gang. Den tidligere J19-treneren på landslaget hadde denne uken sine første treninger, og debuten som Sandviken-trener ble også av det gode slaget for Straus.

Sandviken gikk ut i en 4-4-1-1-formasjon under Straus ledelse, og var også det førende laget i den første omgangen som ikke bød på så altfor mange sjanser.

Det gjorde ikke noe for Rakel Engesvik som etter 37 minutter scoret kampens første og eneste mål. Et innleggsforsøk gikk rett i mål, og Sandviken ledet 1-0 til pause.

SEIER: Alexander Straus kunne juble for seier i sin første kamp som Sandviken-trener. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Den andre omgangen bød heller ikke på flere scoringer. Til tross for noen forsøk fra begge lag, så var det Rakel Engesviks 1-0-scoring som ble avgjørende i oppgjøret.

Til tross for at Sandviken har allverdens å spille for lenger i Toppserien denne sesongen, var det hjemmelaget som knappet inn på LSK Kvinner før søndagens to resterende kamper, hvor LSK møter Vålerenga på Intility.

Kolbotn derimot har alt å spille for og risikerer nå å måtte spille kvalifisering om å holde seg. For etter at Lyn vant mot Røa, er det nå Lyn som er på trygg plass, tre poeng foran Kolbotn.

Se høydepunktene fra oppgjøret her:

Tabellen i Toppserien ser nå slik ut før Rosenborg møter Avaldsnes og Vålerenga møter LSK Kvinner søndag: 

TABELL | TOPPSERIEN
1 SK Brann 17 40 44
2 Rosenborg 17 29 41
3 Vålerenga 16 36 36
4 Stabæk 17 0 24
5 Lyn 16 -3 23
6 LSK Kvinner 16 3 22
7 Kolbotn 16 0 20
8 Arna-Bjørnar 17 -34 14
9 Avaldsnes Toppfotball 16 -36 7
10 Røa Fotball Elite 16 -35 2