Kan Sandviken og Avaldsnes knekke koden?

Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Fire av de fem beste lagene denne sesongen barker sammen når semifinalene spilles denne helgen. Sandviken har tapt begge oppgjørene mot LSK Kvinner denne sesongen, mens Avaldsnes heller ikke har vunnet mot Vålerenga. Kan de klare det når det gjelder som aller mest?

Sist oppdatert: 20. nov 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Slik spilles semifinalene i cupen: 

21.11, 16:00: LSK Kvinner – Sandviken (NRK2)
22.11, 16:00: Vålerenga – Avaldsnes (NRK2)

Les også: Hovedterminlisten for 2021-sesongen er klar

Gyllen mulighet til å redde sesongen

LSK Kvinner – Sandviken, LSK-hallen (16:00, NRK2)

Begge lagene var før sesongen spådd å være helt med i gullkampen, kanskje som de aller to største favorittene på forhånd. Men verken LSK Kvinner eller Sandviken har klart å oppfylle forventningene. Ingen av lagene vil få medalje i serien, og dermed kan dette være muligheten for begge lag til virkelig å få oppleve veldig noe stort: Cupfinale og muligheten til å ta NM-gull. 

Som regjerende seriemester seks år på rad, og regjerende cupmester to år på rad, er det kanskje ikke så rart at det stilles forventninger til Hege Riise og hennes jenter. Til tross for at det ikke blir noe seriegull i år og sesongen har vært utfordrende, må det nevnes at flere svært sentrale spillere forlot klubben før denne sesongen. Det har gitt enda mer tillit til unge spillere som for eksempel Emilie Woldvik og Thea Kyvåg.

Det er nå halvannen uke siden LSK Kvinner sist var i aksjon, og det var også i denne turneringen. Da ble Rosenborg slått ut på imponerende vis med 1-0 på hjemmebane, trøndernes første tap noensinne i sort og hvitt.

– Vi beviste hvor gode vi kan være og det gir oss selvfølgelig masse selvtillit og energi, sier Emilie Woldvik til toppserien.no.

Men da må de slå Sandviken, som ikke har tapt etter at Alexander Straus tok over laget. 1-0 mot Kolbotn, 1-1 borte mot Rosenborg og 2-1 mot Røa i kvartfinalen har gitt bergenserne nyvunnet selvtillit. Kan de dog gjøre noe de ikke har klart denne sesongen, nemlig å slå LSK Kvinner? Både i Bergen og i LSK-hallen vant Hege Riises jenter 1-0, og det er ingen enkel oppgave Straus står overfor her til tross for den gode formen.

– Vi har spilt to jevne kamper mot LSK Kvinner i år der de har klart å sikre seieren, så det blir en tøff kamp. Men vi er veldig revansjesugne. Straus er dyktig, har en tydelig spillestil og jeg tror vi kommer til å bli et sterkt lag i tiden fremover, sier Vilde Hasund til toppserien.no, før hun fortsetter:

– Å få spille en cupfinale er selvfølgelig et stort mål. Vi skal gi alt for å vinne på lørdag, understreker hun.

Les også: Favorittene slet, men tok seg til semifinalen

SIGNERING: Klepp-kaptein Tuva Hansen er klar for Sandviken. Foto: Alexander Larsen

Men også de regjerende cupmesterne har et ønske om å ta seg til finalen.

– Det er noe ekstra spesielt når det er cupen og vinn eller forsvinn. Vi får verken gull eller medalje i serien år, og derfor er ekstra fint med cupen og Champions League å spille for, sier Woldvik.

LSK Kvinner har også sikret seg en svært solid forsterkning før neste sesong. Tidligere denne uken ble det klart at Camilla Linberg er klar for klubben. Hun kommer fra en meget god sesong i Lyn, hvor hun har scoret ni mål før siste seriekamp, kun slått av Ajara Njoyas ti.

De gulsvarte er ikke alene om å sikre seg forsterkninger, og Sandviken har virkelig slått på stortromma de også. Fra før var det allerede kjent at Marthine Østenstad (Klepp) spiller for klubben fra og med 1.1.2021, men nå er det også klart at hun får følge av to lagvenninner: Elisabeth Terland og Tuva Hansen. De har alle tre vært svært viktige for Klepp i en lengre periode, og overfor Aftenbladet begrunnet Terland og Klepp-kapteinen valget med at ansettelsen av Alexander Straus hadde en stor betydning for deres avgjørelse.

Les også: Slik spilles kvalifiseringskampene

Tøff belastning for Vålerenga: – Satser på at det er en fordel

Vålerenga – Avaldsnes, Intility arena (16:00, NRK2)

Søndag spilles den andre og siste cupsemifinalen når Vålerenga tar imot Avaldsnes. Med utenlandstur og Champions League-kvalifisering i Litauen, har ikke oppladningen vært helt ideell for serielederne, samtidig som gjestene har hatt god tid til å forberede inn mot oppgjøret.

– Det blir en kamp hvor det er vinn eller forsvinn, og det blir spennende å se hvordan vi takler det etter kampen i Litauen, sier Sigrid Heien Hansen til toppserien.no.

Les også: Vålerenga sikret historisk Champions League-sluttspill

For selv om det gikk særdeles smertefritt i den andre kvalifiseringsrunden i Champions League, da Vålerenga sikret seg sitt første sluttspill i turneringen noensinne, så var det en fryktelig tung og våt gressmatte de fikk servert. Med fem kamper på 19 dager, er det naturlig at Vålerenga-spillerne snart begynner å merke det tette kampprogrammet i beina.

– Vi satser på at det vil vise seg å være en fordel. Vi har trent godt siden sist kamp og føler oss veldig klare for kamp. Forhåpentligvis vil kampen og reisen til Vålerenga sitte godt i beina så de er ekstra slitne til søndag, sier Avaldsnes-spiller Olaug Tvedten til toppserien.no.

Enkelt har det heller ikke blitt i de to cupkampene for Jack Majgaard Jensens jenter. I den første runden måtte de spille ekstraomganger for å skille lagene (3-1), før Stabæk ble slått knepent 2-1 på Nadderud i forrige runde. Jevne kamper har det også blitt mot helgens motstander Avaldsnes denne sesongen. I oppgjøret på Intility endte det 2-1 tidlig i sesongen, mens det ble poengdeling og 0-0 på Karmøy. Nå håper gjestene på revansje denne helgen.

– Jeg tror det kommer til å bli en veldig spennende kamp, der alt kan skje. Det blir gøy å få spille på Intility hvor vi føler vi har noe å bevise fra sist gang vi spilte der.

FINALE: Olaug Tvedten og Avaldsnes reiser til Intility med et mål om cupfinale. Foto: Alexander Larsen

Avaldsnes har også god grunn til å ha høy selvtillit om dagen. Laget har seks strake seire i alle turneringer og har ikke tapt siden 2. august mot Sandviken (1-3). Kvartfinalen ble riktignok av det spesielle slaget da dommer Veronika Fjeldvær innrømmet dommerfeil, og Arna-Bjørnar la inn protest.

Les også: Dommer innrømmet feil etter denne avgjørelsen

Protesten gikk ikke gjennom. Den ble faktisk ikke behandlet ettersom protesten ikke hadde blitt levert før dommer hadde reist fra stadion, noe som er et krav i regelverket.

Dermed ble ikke omkamp, og Avaldsnes er Vålerengas motstander, uthvilte, med nesten to uker uten kamper når oppgjøret på Intility settes i gang. Det har medført både gode og mindre gode konsekvenser. Anna Jøsendal er nemlig ventet å være tilbake etter å ha måttet stå over de to siste kampene grunnet skade. Den mindre gode nyheten er at Katrina Gorry er ferdig for sesongen og har reist hjem til Australia.