Kampen om en plass i Toppserien

Bare ett lag kan få den siste plassen i Toppserien 2020. Blir det Fløya, eller Lyn?

Sist oppdatert: 23. nov 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Alle seriene er ferdigspilte, men det er fortsatt noen lag som ikke har spilt sin siste kamp for sesongen.

Fart og Stabæk måtte begge ta turen direkte ned fra Toppserien og skal spille 2020-sesongen i førstedivisjonen.

Lyn var aldri i realiteten med i kampen om direkte nedrykk, men i sjiktet over Fart og Stabæk tapte de kampen mot Kolbotn, Trondheims-Ørn og Arna-Bjørnar om hvem som ble sittende igjen med tiendeplassen – kvalikplassen.

I førstedivisjon så det en stund ut til at Amazon Grimstad skulle ta gullet, men da Fløya først overtok tronen klarte ingen å rive dem av den – til tross for et helhjertet forsøk av Hønefoss.

Førsteplassen i førstedivisjonen er vanligvis ensbetydende med opprykk til Toppserien, men ikke denne sesongen.

Ettersom Toppserien og førstedivisjonen skal gjøre om på seriesystemet, og blant annet gå fra tolv til ti lag i begge seriene, har denne sesongens førsteplass i nest øverste divisjon bare gitt kvalik mot Toppseriens tiende beste lag.

Fløya har derfor en tøff oppgave foran seg idet de skal møte Lyn til to kamper som vil avgjøre hvem som får spille i Toppserien 2020.

Usikker på hvordan det nye systemet fungerer? Lise Klavenes forklarer det hele her.

Fløya – Lyn

Oppgjøret blir det niende mellom lagene. Fløya har bare vunnet ett. Ellers har to endt med poengdeling, og resten har endt med Lyn-seier.

Fløyas éne seier kom på eget gress i 2016-sesongen, da begge lagene var i førstedivisjon. I 2017-sesongen, som var forrige gang lagene spilte i samme divisjon, vant Lyn 3-0 i hovedstaden, men på tur nordover i høstsesongen ble det poengdeling og ett mål til hvert av lagene.

Denne sesongen har Fløya spilt 25 kamper. De har vunnet 17 av dem, og tapt seks. Med 74 mål ligger de på rett under tre mål pr. kamp.

VANT SYN: Fløya har hatt for vane å styre kamper og dra i land trepoengere denne sesongen. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Lyn har spilt 23 kamper denne sesongen, to mindre enn Fløya. De har vunnet fire av dem og tapt elleve. 25 mål har det blitt – rett over ett mål pr. kamp.

Det er ofte slik i kvalikkamper mellom divisjonene. Det ene laget har tilbakelagt en god sesong, mens det andre har møtt motgang.

Men Lyn vet hva det går i.

De spilte kvalik om en plass i Toppserien i fjor da de møtte Grei over to kamper. Den første vant de 1-0, og den andre vant de meget overbevisende 4-0.

Den erfaringen er gull verdt å ha med seg.

I Toppserien har vi sett Lyn være på sitt giftigste når de har kunnet ligge kompakt og kontre sine motstandere i senk. Sterke resultater mot Sandviken og Klepp på Grefsen stadion er gode eksempler på dette.

KONTRINGSDYKTIGE: Klepp måtte reise tomhendte hjem fra Oslo da de spilte mot Lyn i høst. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Fløya er imidlertid vant til å dominere banespillet, og maler på etter scoring nummer to når de har fått nummer en.

Det er to spillestiler som passer som hånd i hanske, men kan Lyn tillate seg å spille på kontringer når de en sjelden gang er favoritter?

Tiden vil vise.

Et annet spørsmål er om Lyn faktisk er favoritter? De skal møte et samkjørt Fløya-lag som har imponert kraftig denne sesongen.

Da de møtte Trondheims-Ørn på Koteng Arena i cupen var trønderne en overtidsscoring unna ekstraomganger mot laget fra førstedivisjon.

Celine Nergård scoret selvsagt begge målene for Fløya. 

Spissduellen

Vilde Hasund og Sandra Rebecca Simonsen har begge godt blikk, god pasningsfot og er en kreativ kraft for henholdsvis Lyn og Fløya.

I midtforsvaret til nordlendingene har Veronika Sæthre vært en klippe gjennom en lang sesong, og for Lyn har vi sett at midtstopper Trine Skjelstad Jensen holder et høyt toppnivå.

Men den store duellen i kampen finner vi helt fremme i banen.

Runa Lillegård og Celine Nergård.

At Nergård holder et nivå som hører hjemme i Toppserien er udiskutabelt. Denne sesongen har hun scoret 27 mål på 25 kamper. Totalt har hun 101 mål på 116 kamper i den grønne Fløya-drakta.

CELINE NERGÅRD: Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Hun er som regel på rett sted til rett tid, er en god og moden avslutter, og kan skape farligheter på egen hånd. Tempoet er det heller ingenting i veien med, men mot Lyn møter hun sin overkvinne.

Lillegård har løpt fra samtlige spillere hun har møtt til spurtduell i Toppserien 2019, og i enden av spurtene kommer ofte en målsjanse.

18-åringen har tatt enorme steg denne sesongen. Fra å stort sett være bak Mimi Löfwenius i køen i 2018 har hun vært fast på topp for hovedstadsklubben i år.

Elleve mål har det blitt denne sesongen. Det er nesten halvparten av målene Lyn har scoret, og åtte mer enn i fjor.

RUNA LILLEGÅRD: Her sammen med Vilde Hasund (t.v.) Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Det er med andre ord to meget spennende spisser som skal lede angrepet til hvert sitt lag på søndag.

Kampen kan du se ved å klikke på denne linken. Den begynner klokken 16:00.

Det neste oppgjøret spilles 1. desember klokken 12:00. 

Kvalik til førstedivisjonen

Det spilles også kvalikkamper for spill i førstedivisjonen. Grand Bodø og Kil/Hemne har allerede spilt det første oppgjøret. Det endte 3-2 til Grand.

I dag spilles det siste oppgjøret.

Klokken 19:00 begynner oppgjøret i Sodvinhallen, og du kan se kampen ved å klikke på denne linken.