Kampen om Bergen

Foto: Bildbyrån.

LSK Kvinner skal ut i en tøff kamp, to storheter møtes, men de fleste øyne er nok rettet mot vestlandet og oppgjøret om å bli best i Bergen.

Sist oppdatert: 29. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Runde 18

RUNDE 18 | TOPPSERIEN
Avaldsnes 29. aug. 15:00 Kolbotn
Lyn 29. aug. 15:00 Arna-Bjørnar
Røa 29. aug. 15:00 LSK
Sandviken 29. aug. 15:00 Klepp
Trondheims-Ørn 29. aug. 15:00 Vålerenga


Ny hjemmeseier på Sofiemyr?

Kolbotn – Fart, Sofiemyr stadion 

Mot Stabæk i forrige runde tok Kolbotn sin første ligaseier på denne siden av nasjonaldagen. De kom tilbake etter sommeren og var nesten ikke til å kjenne igjen. Men, de leverte en godkjent kamp hjemme mot Stabæk, Isabell Herlovsen er i gang igjen, og de sikter seg nok inn på en ny trepoenger når Fart kommer på besøk.

Gjestene holdt Røa til uavgjort på eget gress i helgen, men fikk juling på Klepp stadion i midtuken. Hele fire ganger måtte Idun-Kristine Jørgensen plukke en ball ut av eget nett.

Det er to lag som varierer i prestasjonene, men ser man på spiller for spiller kan man ikke klandre hvermannsen for å holde en knapp på Kolbotn.

PÅ RETT VEI: Kolbotn er tilbake på vinnersporet og vil nok prøve å unngå sporendringer mot Fart. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Lagene har bare møttes fire ganger tidligere i offisielle kamper. Tre av kampene er tilbake i 2012 – forrige gang begge lagene var i Toppserien. Da vant Kolbotn tre av tre kamper (to i serie og én i cup) uten å slippe inn mål.

I det motsatte oppgjøret i årets sesong ble det 3-2 til Kolbotn da de tok turen til Hamar. Da scoret Karina Sævik to av målene, noe hun åpenbart ikke kommer til å gjøre til helgen.

På tabellen er det 14 poeng som skiller lagene. Kolbotn ligger på syvendeplass med 21 poeng. Fart på sisteplass med syv. 

Se kampen her (Amedia)


Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene: 


Nytt forsøk

Avaldsnes – Lyn, Avaldsnes 1

Bare halvannen uke før oppgjøret mellom Avaldsnes og Lyn spilte lagene mot hverandre på Lyns lånte hjemmebane, Grefsen stadion. Der trakk Avaldsnes det lengste strået.

Nå er Lyn klare for en ny trekning.

Siden lagene møttes sist har begge spilt én kamp. Avaldsnes vant 2-0 borte mot Arna-Bjørnar, hvor Maria Da Silva og Olaug Tvedten satte inn hvert sitt mål før pausen. 

Lyn møtte et Klepp-lag som på papiret skal være bedre, og som i alder og fysikk er både eldre og tyngre. Likevel gikk Ole Johan Aas’ & Co. ut av duellen med alle poengene. En god kampplan utført til det fulle – med gode kontringer og kliniske avsluttere – var det som skulle til for å finne veien til nettmaskene to ganger. Runa Lillegård og Vilde Hasund scoret målene.

MÅLSCORERNE: Vilde Hasund (t.v.) og Runa Lillegård jublet for hver sin scoring mot Klepp – gjør de det samme mot Avaldsnes? Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Begge lag kommer fra gode opplevelser i helgen som er tilbakelagt. Spørsmålet er om vi ser et annet kampbilde nå, enn da lagene møttes i 3-2-seieren til Avaldsnes. 

Før møtet med Røa i slutten av august pusset Avaldsnes danseskoene, og i tur og orden har de valset over motstanderne sine i fem strake kamper. Fortsetter dansen mot Lyn?

Det unge Oslo-laget har vist flere ganger denne sesongen at de kan matche de fleste lagene på spill, men de har tapt poeng på manglende rutine. Mot Klepp da de holdt fokuset på arbeidsoppgavene helt ut, var det få som hadde høy puls for at de grønnkledde skulle reise hjem med poeng. Det kan være en nøkkel mot Avaldsnes.

Hjemmelaget ligger på femteplass, fire plasser over Lyn som har kjempet seg forbi kvalikplassen. Om Lyn vinner mot Avaldsnes vil det være første gang de tar tre poeng mot rogalendingene.

Se kampen her (Amedia)


Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene: 


Blått mot blått

Stabæk – Vålerenga, Nadderud stadion

På lørdag gjøres det klart for et møte mellom to storheter på Nadderud stadion. Historisk sett er det Stabæk som har vært det dominerende av lagene, men de siste årene er det Vålerenga som har møtt opp til kamp med favorittstempelet. 

Vålerenga har vært en nærmest uangripelig kraft de siste ukene, og det ser ikke ut til å skulle gi seg med det første. De har fem seirer på sine siste fem kamper, blant annet med sterke resultater som en borteseier mot Sandviken og en overhøvling av Klepp på eget gress.

Stabæk har også bedre resultater å se til i det siste, heller enn om man går lenger bak i arkivet for Toppserien 2019. De tok poeng borte mot Arna-Bjørnar bare for å følge det opp med en seier mot Fart og Kolbotn. Sistnevnte møtte de igjen i helgen som var, da tapte de 3-2 og fikk beina ned på jorda igjen. 

UTLÅNT: Maren Hauge spiller til vanlig for Vålerenga – på lørdag skal hun spille mot dem, for Stabæk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Det er ikke uvanlig at vi ser overganger mellom klubbene. Begge lag har spillere som har representert den andre klubben. Av de to mest markante kan man trekke frem Maren Hauge som er på utlån fra Vålerenga til Stabæk, og Victoria Ludvigsen, midtbanespilleren med 50 kamper for Stabæk, som nå spiller i Vålerenga-blått. 

Gjestenes oppspillspunkt og førsteforsvarer Natasha Dowie skal spille sin siste kamp for Vålerenga i helgen. Låneperioden hennes går mot slutten, og hun skal snart returnere til Melbourne Victory. I sin siste hjemmekamp scoret hun, gjør hun det i sin siste kamp også?

Helgens gjester har statistikken på sin side, iallfall i nyere tid. Selv om Stabæk har gått seirende ut av flest oppgjør mellom helgens motstandere, er det en stund siden sist. På de siste fire kampene mellom lagene har Vålerenga vunnet alle, og Stabæk står med totalt null scoringer fra de oppgjørene. 

Se kampen her (Amedia)


Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene: 


Fortsetter hjemmeformen?

Klepp – Trondheims-Ørn, Klepp stadion

I Trondhjem har ørnene hatt en vanlig lengde på pausen mellom to kamper, noe Klepp ikke har rukket. De har nemlig vært ute på banen i midtuken og spilt kamp. De fikk besøk av Fart på eget gress, og scoret fire mot Hamar-gjengen før de sendte dem hjem igjen. 

Med friskere bein tar Trondheims-Ørn turen til Klepp for å bryne seg på tabellens tredjeplass. Gjestene kommer fra to strake tap, begge mot lag på pallen (LSK Kvinner og Vålerenga). Nå skal de ut i sin tredje strake kamp mot et av topp 3-lagene.

Til tross for blemmer i Olso, mot Lyn og Vålerenga, har Klepp vært gode på eget gress de siste kampene. Kolbotn og Fart måtte reise hjem etter stygge tap, og LSK Kvinner maktet bare poengdeling mot de grønnkledde.

Spørsmålet man kan stille seg er hva som gangner mest, form eller friske bein? 

KVALIK: Trønderne har lenge holdt seg over Lyn og kvalikplassen, men nå er det de som befinner seg i utrygt territorium. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Trønderne ligger på kvalikplass med to poeng opp til Lyn, og tre til Arna-Bjørnar. Det er altså mulig å komme seg vekk fra den skumle tiendeplassen om et av lagene over avgir poeng, og Trondheims-Ørn selv vinner. 

Problemet er at trønderne ikke har hatt for vane å vinne mot Klepp de siste årene. På de siste seks møtene mellom lagene har Klepp vunnet fem av dem. De fire siste seirene til Klepp har endt 1-0 – så det skal være mulig å hente inn differansen om trønderne har dagen.

Klepp ligger á poeng med Sandviken og kjemper om en medaljeplass. Sandviken skal ut i et vanskelig byoppgjør mot Arna-Bjørnar i helgen hvor alt kan skje. Kanskje kan de ligge noen poeng foran når runden er over.

Se kampen her (Amedia)


Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene: 


Hvilket Røa møter LSK Kvinner?

Røa – LSK Kvinner, Røa kunstgress

Sesongen nærmer seg slutten, det blir færre og færre kamper som skal spilles, og med det færre muligheter til å ta igjen serieleder LSK Kvinner. 

Et lag som allerede har vist at de kan hamle opp med kanarifuglene er Røa. Da lagene møttes tidligere i år ble det 1-1 i LSK-hallen, i et oppgjør hvor Røa viste at de hadde kontroll store deler av tiden.

Man forventer stort sett det samme fra LSK Kvinner hver gang de står klare på en banehalvdel i forkant av avspark. De er tøffe å møte, har flere strenger å spille på, og finner som regel veien til nettmaskene. 

Med Røa er det imidlertid litt annerledes. Vi vet at de har et enormt toppnivå, men de er for variable i prestasjonene – noe flere av spillerne også har sagt i intervjuer etter kamp. De har holdt LSK til poengdeling en gang i år. Det skal være mulig å gjøre igjen om de finner tilbake til formen de hadde mot Arna-Bjørnar i 6-1-kampen.

Mot Sandviken scoret Elise Thorsnes rundens scoring. Se den her: 

Det klarte de ikke da de igjen møtte Arna-Bjørnar i midtuken. Da ble det 2-2 og ett poeng til hvert av lagene. Birgitte Bjørlykhaug scoret kampens siste, og sitt første for Røa. 

Før det delte de poengene mot Fart, og det er ikke utenkelig at Røa-leiren hadde budsjettert med mer enn to poeng fra de to siste kampene.

LSK Kvinner kommer fra et overbevisende oppgjør mot Sandviken, hvor de delte momentet i starten av kampen, men overtok det etterhvert og beholdt det siden. De vant 2-0 og Elise Thorsnes scoret begge. Den ene ble, vel fortjent, kåret til rundens mål.

Poengdelingen mellom lagene tidligere i år er det beste resultatet Røa har maktet på de siste syv oppgjørene. I fire av de oppgjørene har LSK Kvinner scoret fire ganger eller mer. 

Det blir en beintøff oppgave for Røa, men det kan bli det også for LSK Kvinner.

Se kampen her (Amedia)


Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene: 


Kampen om Bergen

Sandviken – Arna-Bjørnar, Stemmemyren kunstgress

Sandviken var lenge laget som la mest press på LSK Kvinner i kampen om gullet, og iallfall opprettholde sitt faste grep om sølvplassen, men etter en strålende start på høstsesongen har de nå snublet litt. 

I august tok de tolv av tolv mulige poeng, men september har ikke vært i nærheten av det samme. Til nå har de tatt ett poeng av ni mulige. For å gjøre situasjonen enda litt verre har de gått på to tap mot direkte konkurrenter på tabellen i Vålerenga og LSK Kvinner.

Da kan det være en liten trøst at bynabo Arna-Bjørnar heller ikke er inne i sin livs periode. Klubben fra den røde delen av Bergen har nå gått fem strake kamper uten å vinne. Forrige seier i Toppserien kom i midten av august mot Kolbotn. 

HODEBRY: De siste ukene har ikke bydd på mye glede for noen av bergenserne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Arna-Bjørnar og Sandviken ligger på henholdsvis åttende- og fjerdeplass på tabellen, med 14 poeng som skiller dem. Sandviken vant oppgjøret på Stemmemyren kunstgress, men historisk sett er det de rødkledde som har hatt overtaket. 

På 19 kamper mellom lagene har Arna-Bjørnar vunnet tolv og spilt tre uavgjort. De er vant med tilværelsen som storesøster i byen, men i senere tid har Sandviken begynt å snuse på tittelen. På de siste fem har Sandviken vunnet tre og spilt én uavgjort mot søndagens motstander.

Til tross for at begge lag trenger poeng, vil det blitt spilt om så mye mer om det. Befinner du deg i Bergen kan du ta turen til Stemmemyren for å se lagene kjempe om æren i lokaloppgjøret. 

Om du er et annet sted i landet kan du se kampen på NRK.


Se høydepunktene fra det forrige møtet mellom lagene: 


Tabellen før runden

TABELL | TOPPSERIEN
1 Arna-Bjørnar 0 0 0
2 Avaldsnes 0 0 0
3 Klepp 0 0 0
4 Kolbotn 0 0 0
5 LSK 0 0 0
6 Lyn 0 0 0
7 Røa 0 0 0
8 Sandviken 0 0 0
9 Trondheims-Ørn 0 0 0
10 Vålerenga 0 0 0