Ukens profil: – Jeg har blitt mer offensiv i hodet

Foto: Mikal Lindøe.

Olaug Tvedten er fremmadstormende med store drømmer og stort pågangsmot. Hun debuterte i Champions League som 16-åring, og er i år Avaldsnes' toppscorer – fra midtbanen.

Sist oppdatert: 23. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Ukens profil: Olaug Tvedten, Avaldsnes

På sine første trettitre kamper for Avaldsnes gikk hun målløs av banen. Nå står hun med syv mål på de siste fjorten.

Hva har skjedd med kometen Olaug Tvedten?

– Nei, si det. Jeg har fått mer spilletid det siste året ,som har gjort at jeg kan spille meg inn litt som jeg vil. Mye tid på banen gjør jo at man for selvtillit og blir trygg på det man gjør. Så kommer jeg mer i boksen enn det jeg gjorde før, det har nok en del å si for at jeg er sist på ballen før den går i mål.

OLAUG TVEDTEN: 19-åringen spiller på midtbanen til Avaldsnes. Der hun har vært siden 2016. Foto: Mikal Lindøe.

– Det er nok en kombinasjon av mer spilletid og større rekkevidde med beina.

– Du har ikke fått en mer definert offensiv rolle i det siste?

– Nei ikke egentlig, men kanskje jeg har blitt mer offensiv i hodet. Vi spiller jo 4-3-3, som gjør at jeg kan stå litt høyere i banen enn om vi hadde spilt 4-4-2. Det kan også ha noe å si.

Det tok under ett minutt av høstsesongen før Tvedten sendte en kanon i retning Arna-Bjørnar-målvakt, Oda Marie Bogstad, på eget gress.

Som en prosjektil tok ballen retning krysset og stoppet ikke før det suste i nettet.

– Det er nok det peneste målet jeg har scoret.

Det var det flere som var enige i og målet ble kåret til rundens scoring. Men på spørsmål om hun øver mye på distanseskudd er hovedpersonen først litt tilbakeholden:

– Kanskje ikke fra den distansen, men jeg har prøvd meg en del på langskudd på trening i det siste. Jeg har også hatt langskudd tidligere hvor jeg kunne ha scoret, men har ikke alltid fått like god uttelling. Men mot Arna-Bjørnar traff jeg ganske bra.

Se drømmescoringen her:


Tre kjappe om deg selv:

Beste kampen du har spilt?

– Kanskje kampen mot Klepp i cupen, da jeg scoret to mål.

Beste egenskap som spiller?

– At jeg er kreativ.

Største øyeblikk på en fotballbane?

– Å komme innpå mot Lyon i Champions League på Haugesund stadion.


– Fikk alltid ros

Karrieren startet i barneårene i klubben Trott, hvor Tvedten raskt begynte å spille med guttene.

– Jeg begynte i Trott da de begynte med lag. Jeg spilte med jentene de første to årene, før jeg gikk over til å spille med guttene. Spilte egentlig der helt til jeg gikk til Avaldsnes. Spilte mye fotball, både på treninger, men jeg brukte også masse tid på løkka.

– Når skjønte du at fotball var noe du virkelig behersket?

– Jeg merket det da jeg ble tatt med på guttenes treninger heller enn jentenes. Etter hvert skjønte jeg at jeg hadde litt mer peiling på fotball enn jentene jeg spilte med da, sier hun og legger til:

– Man jo lagt merke til når man er den eneste jenten som spiller på banen sammen med guttene. Jeg gikk alltid ros, og merket at det fløyt ganske greit med fotballen.

Som ung spiller på løkka hadde hun et forbilde på Manchester United, men det har endret seg med årene.

– Jeg har alltid vært Manchester United-supporter og har likt Cristiano Ronaldo veldig godt. Jeg har egentlig ikke fulgt så nøye med på én spiller opp gjennom årene. Men i det siste har jeg fulgt mer med på kvinnefotball, og jeg har blitt veldig fan av Dzsenifer Marozsán som spiller for Lyon og Tyskland.

– Jeg liker veldig godt spillestilen hennes. Hun spiller slik som jeg har lyst til å spille, forteller Tvedten om Marozsán som er en typisk «tier». 

DZSENIFER MAROZSÁN: Her under under oppvarming før en VM-kamp. Foto: Alexandre Dimou / Icon Sport (Bildbyrån).

Møtet med seniorfotballen

Som en del av Hordaland krets fikk Tvedten flere muligheter til å forbedre spillet sitt.

– Gjennom kretsen fikk jeg vært med Arna-Bjørnar til La Manga to ganger, og var med da de holdt proffuker for unge spillere. Jeg fikk også trene med førstelaget noen ukedager. De er skikkelig flinke med spillerutvikling. 

– Var det ditt første ordentlige møte med seniorfotballen?

– Ja, eller, vi hadde jo damelag på Trott også, men Arna-Bjørnar var mitt første møte med seniorfotball på toppnivå.

Tvedten signerte til slutt med Avaldsnes, og allerede som 16-åring – i hennes første sesong med klubben – kom hun innpå i den gjeveste turneringen av dem alle: Champions League.

– Det var helt sprøtt. Det var mitt første år i Avaldsnes, og litt av en pangstart fra å spille guttefotball i Trott til å spille Champions League. Det var skikkelig kult at jeg fikk noen minutter i den kvalifiseringen. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, men som sagt var det ganske sprøtt, sier hun før hun legger til: 

– Kontrastene var store da jeg skulle tilbake til hverdagen. En uke etter at jeg hadde spilt Champions League var jeg tilbake på skolebenken. Men det var mange på skolen som syns det var ganske kult, og det var jo litt artig. Så skulle man plutselig møte Lyon på hjemmebane. Det var en ganske stor opplevelse hele det Champions League-eventyret.

STORT: Tvedten (i midten) trekker frem kampene mot Lyon i Champions League som det største hun har opplevd på en fotballbane. Foto: Avaldsnes.

Tre kjappe om personen Olaug Tvedten. Hvilke tre ord vil…

Vennene dine bruke for å beskrive deg?

Humørsjuk, snill og omsorgsfull

Treneren din bruke for å beskrive deg?

Pliktoppfyllende, hardtarbeidene og kompis.

Du beskrive deg selv med?

– Hardtarbeidene, omsorgsfull og humørsjuk.


Etter å ha fått smaken på Champions League-drømmen har 19-åringen begynt å drømme enda større.

– Drømmen er selvfølgelig å kunne bidra skikkelig i Champions League. Men å vinne turneringen er den ultimate drømmen. Det står øverst på listen. Å vinne Champions League er det største du kan gjøre som fotballspiller, og det er noe som motiverer meg hver dag. Men det er nok den drømmen som er lengst unna.

Rødt, hvitt og blått

I august debuterte Tvedten på U23-landslaget i det som ble hennes kamp nummer 51 med flagget på brystet.

– Det er jo et nivå opp med U23-fotball, så det ble en liten utfordring. Så fikk jeg jo prøve meg mot USA, som kanskje er det beste laget i U23-verden. Det var veldig tøft, men utrolig kjekt å få prøve meg.

I FLAGGETS FARGER: Totalt har det blitt elleve mål på Tvedten i hennes 51 kamper lange karriere i rødt, hvitt og blått. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

– Når får vi se deg på A-landslaget? 

– Det skjer nok ikke med det samme, sier hun og ler.

– Det er jo en drøm jeg har at jeg en gang skal få den tilliten. Det er tett nok om plassene på U23, og det er enda tettere igjen på A-landslaget, men jeg håper jo at det en gang blir en realitet.

Høyre, venstre, så en iskaffe

Som fast inventar på Avaldsnes, og med flere kamper i året for aldersbestemte landslag blir det en del kamper for Tvedten. Som så mange andre har hun også noen rutiner hun må gjennom før fløyta går.

– Det er bare snakk noen småting, sier hun og lister opp:

– Jeg tar på høyre leggskinn før den venstre, og jeg tar på den venstre skoen før jeg tar på den høyre. Det har jeg gjort i ganske mange år nå. I det siste har jeg begynt å drikke en iskaffe før kamp, for da har det gått bra. Ellers er det ikke noe spesielt.

– Er tipset til yngre spillere å drikke en iskaffe før kamp?

– Neida, sier en lattermild Tvedten.

– Man må finne det som funker for seg. Jeg drakk iskaffe før en kamp og det brakte lykke til meg, så tipset må være å finne ut hva som bringer lykke for deg.


Tre kjappe om medspillere og motspillere:

Beste medspiller?

– Andreas Eide på Trott G16 for en del år siden.

Beste motspiller?

– Det må være Amadine Henry på Lyon. 

Tøffeste å møte i dueller?

– Jeg må nok si Rikke Nygard. Hun er hard å møte, og hun kommer så plutselig uten at du ser det komme.


INGEN BEDRE: På listen over beste motspiller rager franske Amadine Henry øverst. Foto: Fred Porcu / Icon Sport (Bildbyrån).

Vi får se om lykken star henne bi når hun, sammen med Avaldsnes, skal møte Lyn onsdag klokken 17:15 på Grefsen kunstgress i Oslo. 


Forrige ukes profil: Synne Jensen, Røa