Internoppgjør i toppen

Foto: Bildbyrån.

Runde 16 kan vise seg å bli svært utslagsgivende for flere lag på tabellen. De fire lagene i toppen møtes innad, og det samme gjøre de fire lagene i bunnen.

Sist oppdatert: 12. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

To solide toppkamper venter oss denne runden. Sandviken tar imot Vålerenga i Bergen og LSK Kvinner tar turen til Rogaland for å bryne seg på Klepp.

Ikke bare i toppen av tabellen skal duellene hagle. De to lagene som ligger under streken skal møtes på Nadderud stadion når Fart kommer på besøk til Stabæk. Det blir rett og slett en runde man ikke vil gå glipp av.

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runden

(klikk på kampen for å komme til streamen)

14.09, 14:00: Røa – Arna-Bjørnar
14.09, 14:00: Sandviken – Vålerenga
14.09, 15:00: Stabæk – Fart
14.09, 15:00: Trondheims-Ørn – Lyn
14.09, 15:00: Avaldsnes – Kolbotn
15.09, 17:00: Klepp – LSK Kvinner*

* Vises på NRK

Cup-revansje?

Røa – Arna-Bjørnar, Røa kunstgress

Hjemmelaget, sammen med Kolbotn, kommer fra en fotballuke av de sjeldne. Røa – Kolbotn varte i en halvtime før kampen ble avblåst på stillingen 2-2 grunnet baneforholdene på Sofiemyr stadion. To dager senere ble den resterende timen spilt og lagene endte opp med å dele poengene i oppgjøret som endte 4-4.

Det er ikke mer enn tre uker siden Røa og Arna-Bjørnar sist sto på hver sin banehalvdel. Da i cupen. Straffescoringen fra Elise Isolde Stenevik var det eneste som skilte lagene da fløyta gikk for siste gang, og bergenserne gikk videre og skal møte Vålerenga i semifinalen. 

Bergenserne fikk besøk av Stabæk for en uke siden, og som i cupen slapp de inn to mål mot tabelljumboen. Stabæk tok ett poeng på Arna Idrettspark – sitt første bortepoeng i år – og de rødkledde ønsker nok å komme tilbake på hesten igjen etter at det som trolig var budsjettert som tre poeng forsvant.

Se Milica Mijatovic score rundes mål:

Arna-Bjørnar tapte seriekampen mot LSK Kvinner før oppgjøret mot Stabæk. Det betyr at de ikke har vunnet en kamp siden de møtte Røa. 

At Røa har vært litt opp og ned denne sesongen er ingen hemmelighet, men i de siste kampene har det vært litt mer ned enn opp for Geir Norby & Co. De har to tap og en uavgjort på de siste tre kampene. Poengdelingen kom mot Kolbotn som er inne i sesongens svakeste periode.

Fått med deg vår nye spalte? Ukens profil: Synne Jensen

På de siste seks kampene mellom lagene (seier etter straffekonkurranse ekskludert) har Arna-Bjørnar vunnet tre mot Røas éne.

Men, Røa har noe Arna-Bjørnar ikke har. I kampen mot Kolbotn scoret Synne Jensen sitt tolvte mål i Toppserien og er med det toppscorer i ligaen sammen med Guro Reiten. Kan hun være tungen på vektskålen mot gjestene?


Se høydepunktene fra det forrige oppgjøret mellom lagene (cup): 


Sølvkampen

Sandviken – Vålerenga, Stemmemyren kunstgress

Den første av de to store kampene som skal spilles denne runden finner sted i Bergen, og med to lag som kniver så tett om medalje er det ikke utenkelig at det kan oppstå temperaturer på linje med det vi opplever i debatten om hvor bybanen skal gå.

Sandviken og Vålerenga ligger på henholdsvis andre- og tredjeplass på tabellen, med tre og seks poeng opp til serieleder LSK Kvinners 35. Begge lag har spilt 15 kamper i ligaen i år, som de to eneste lagene. De andre ligger på 14. 

Lagene tjuvstartet høstsesongen da de møttes i slutten av juli. De delte poengene etter et noe tamt oppgjør, men med veldig vakre scoringer.

Maria Brochmann viste ingen nåde fra distanse etter at Kennya Cordner hadde stresset et alt for kjølig forsvar, og Rikke Marie Madsen presenterte seg i sin første offisielle kamp for Vålerenga med et forarbeid og en målgivende pasning av brutal klasse. 

KAN TA SØLV: Med seier mot Vålerenga vil Sandviken ligge klart best an for å ta sølv. Kanskje også kjempe om gullet dersom LSK Kvinner snubler. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Seiersrekken til Sandviken ble brutt da de bare maktet å ta ett poeng mot Lyn i runden som er tilbakelagt. Det blir spennende å se hvordan de reagerer på det når de tar imot et lag som er et par trinn opp fra Lyn på nivåstigen.

Sandviken har vunnet tre av de siste fire oppgjørene mot Vålerenga og holdt nullen i samtlige av de seirene. Med det holder de et statistisk overtak over laget fra Oslo øst, men de møter et lag med vinden i ryggen og som har snittet på 2.7 mål pr. kamp på sine siste seks kamper. 

Vålerenga kan se tilbake på tre solide oppgjør med ni poeng og åtte plussmål på de siste tre kampene. Ikke minst fikk de sin søte hevn mot Klepp, som de tapte 5-0 mot i vår, i helgen som var.

Utspiller sølvkampen seg her, eller kan et av disse lagene være med å kjempe om gullet med LSK Kvinner? Bare tiden vil vise. 


Se høydepunktene fra det forrige oppgjøret mellom lagene: 


Kommer den første seieren?

Stabæk – Fart, Nadderud stadion

De to bunnlagene går for tiden på ganske ulike stier. Man har sett det litt på de siste resultatene, men hvorvidt det gjør et vesentlig utslag gjenstår å se. Svaret får vi på Nadderud på lørdag.

Fart har mistet Mina Kjørum, en av lagets to beste spillere, og Maren Andersen, en av de mest rutinerte spillerne sine, for resten av sesongen. Graviditet er årsaken til at begge har sagt seg ferdig med sesongen. Det er selvfølgelig gledelige nyheter for de involverte, men det gjør dette Fart-laget noe mindre skarpt. 

De rødkledde har signert erstattere, men ingen har slått ordentlig til enda.

Stabæk på sin side har resignert Maren Hauge fra Vålerenga, samt hentet Emilie Ruud fra LSK Kvinner. Sistnevnte har tilgode å spille for Stabæk denne sesongen, men det er to signeringer som kan vise seg å bli svært viktige i kamper mot lag fra det samme skiktet av tabellen – som det jo ikke er så mange av.

NY BLÅFARGE: Maren Hauge skal inn i sin andre periode med Stabæk-drakten. Hun fikk totalt 15 kamper i sin første periode i klubben. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Stabæk tok sitt første poeng på bortebane i 2019 etter 2-2-kampen mot Arna-Bjørnar, hvor Melissa Bjånesøy og Tiffany Cameron scoret hvert sitt. En liten måned tidligere holdt de nullen og tok poeng hjemme mot Avaldsnes. 

Fart har tapt sine siste to kamper 3-0. Den siste hjemme mot Avaldsnes og før der mot Trondheims-Ørn på Koteng Arena. Fart har én seier i år. Den kom på eget gress mot Stabæk som nå venter dem i Bærum.

Den historiske statistikken er vond å lese for de med kjærlighet for Fart. På fem oppgjør har Stabæk vunnet fire ganger, og på de fire oppgjørene har de scoret vanvittige 23 mål. Dog skal det sies at tre av de kampene er fra 2012 og bakover i tid. 


Se høydepunktene fra det forrige oppgjøret mellom lagene: 


Kvalikkampen

Trondheims-Ørn – Lyn, Koteng Arena

Slik tabellen ser ut nå er det ett av disse to lagene som ligger an til å ta kvalikplassen. Lyn holder den for øyeblikket med sine 14 poeng. Trønderne finner vi bare ett poeng over dem på 9. plass. Med en stor luke ned til Fart er det en god stund til trusselen fra undersiden av tabellen blir reell.

Gultrøyene tapte mot LSK Kvinner i kanarifugelens hule i forrige runde, men har en seier mot Fart og en cup-seier mot Sandviken å se til før det.

Et annet lag som nylig har gjort det godt mot Sandviken er Lyn. De stoppet bergensernes seiersrekke da de kom tilbake fra å ha ligget under med ett mål, og de klarte å stå imot til fløyta gikk og poengene ble delt.

GLADE TRØNDERE: Trondheims-Ørn kunne juble etter seieren mot Fart for to runder siden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Sesongen 2018 var Lyns første i Toppserien. Da presterte de å ta poeng i Trondheim, men tapte knepent 2-3 på Kringsjå. Det er det eneste poenget de har tatt mot Trondheims-Ørn.

De resterende to oppgjørene har Trondheims-Ørn vunnet. Det siste i Oslo da de vant 3-0 over Lyn i et oppgjør hvor Marit Claussen scoret to ganger.

På lørdag kommer forsøk nummer fire. Kan Lyn ta sin første seier mot trønderne og samtidig passere dem på tabellen, eller vil Trondheims-Ørn få seg en sikker luke ned til kvalikplassen etter lørdagens oppgjør?


Se høydepunktene fra det forrige oppgjøret mellom lagene: 


Medgang vs motgang

Avaldsnes – Kolbotn, Avaldsnes 1

Som Røa har også Kolbotn en merkelig runde bak seg, men det som kanskje er mest oppsiktsvekkende er at laget fra Oppegård tok poeng, sitt første på fem forsøk i Toppserien. 4-4 ble det mot Røa i kampen som strakte seg over to kampdager og tre døgn.

En annen viktig ting å ta med seg fra oppgjøret er at Isabell Herlovsen fant nettmaskene. Kan de hvitkledde få igang storscoreren, som etter at Karina Sævik dro til Paris Saint-Germain, har fått mer ansvar over på sine skuldre?

Fått med deg dette? Kolbotn har mistet én keeper til Manchester United, og hentet én fra østerrikske St. Pölten.

Hjemmelaget slo Fart 3-0 forrige serierunde og tok en knepen 1-0-seier hjemme mot Røa runden før det igjen. Det er første gang i Toppserien i år at rogalendingene vinner to strake og holder nullen i begge. 

SCORET IGJEN: Isabell Herlovsen har ikke scoret, og neste ikke spilt, siden oppgjøret mot Grand Bodø i cupen. Mot Røa fant hun veien til nettmaskene. Foto: Thomas Brekke Sæteren / NFF.

Da lagene møttes sist var Kolbotn i en enorm flytsone sammenlignet med hva de er nå. Avaldsnes var et av lagene som måtte vike under Kolbotns seiersrekke på seks strake kamper. Nå er tingene imidlertid snudd litt på hodet.

Nå har de seks strake uten seier.

Med andre ord skal et lag i sesongens beste form møte et lag i sin verste. 

På de 13 kampene lagene har spilt mot hverandre er det jevnt. Avaldsnes har vunnet syv mot Kolbotns fem. Der det derimot ikke har vært så jevnt er i den enkelte kamp. På de siste syv kampene har har fem av dem endt med at et av lagene har vunnet med to eller flere mål.  

To plasser på tabellen skiller lagene, men ingen poeng. Sammen med Arna-Bjørnar ligger de på 18 poeng, men en marginal målforskjell gjør at Avaldsnes ligger over Arna-Bjørnar og Kolbotn.


Se høydepunktene fra det forrige oppgjøret mellom lagene: 


Kan ta tre strake

Klepp – LSK Kvinner, Klepp stadion

I 2018-sesongen tapte LSK Kvinner kun én kamp i serien. Det var hjemme mot Klepp. I 2019-sesongen har de til nå kun tapt én kamp i serien. Det var hjemme mot Klepp.

Tilfeldighetene vil også ha det slik at det er de to siste gangene lagene har møttes. Det betyr at selv om LSK Kvinner har vunnet 16 av de 21 gangene lagene har møttes, har Klepp hatt overtaket i nyere tid med sine to av to. 

Tar de hat-trick i seire mot LSK Kvinner?

LENGE SIDEN: LSK Kvinner har møtt Klepp i to strake kamper uten å kunne juble for seier. Får de muligheten på søndag? Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Klepp har nok brukt den siste uken på å svelge det begredelige tapet mot Vålerenga på Intility Arena. Hele 4-0 ble det til hovedstadslaget før kampen var over.

LSK Kvinner har på sin side gjort alt riktig siden de snublet mot Klepp for litt over en måned siden. Vålerenga, Kolbotn, Arna-Bjørnar og Trondheims-Ørn har i tur og orden måttet se seg slått av LSK Kvinner i løpet av de siste tre ukene. 

En ulempe for de gule er at Heidi Ellingsen er ute med en ny skade. Det er veldig trist for 21-åringen som akkurat var tilbake fra en tidligere skade.

Som søndagens eneste oppgjør er det få unnskyldninger for å ikke ta seg tid til å se toppkampen mellom Klepp og LSK Kvinner.


Se høydepunktene fra det forrige oppgjøret mellom lagene: 


Kampene i førstedivisjonen

14.09, 13:00: Grei – Kaupanger
14.09, 13:00: Fløya – Medkila
14.09, 14:00: Åsane – Snøgg
14.09, 14:00: Øvrevoll Hosle – Byåsen
14.09, 15:00: Hønefoss – Nanset
15.09, 15:30: Grand Bodø – Amazon Grimstad