Ingrid Hjelmseth kåret til årets spillerforbilde

Den tidligere keeperen på Stabæk og landslaget ble hedret av sine fotballkolleger mandag.

Sist oppdatert: 02. des 2019 Skrevet av: Toppfotball Kvinner

 

Det var en takknemlig Ingrid Hjelmseth (39) som mottok prisen som Årets spillerforbilde på Ullevaal stadion mandag, etter at hun hadde lest opp vinnerteksten om seg selv. Etter hvert skjønte hvem teksten handlet om:

– Jeg kjenner meg jo igjen i ordene som står der. Jeg har vært veldig lojal med først åtte sesonger i Trondheims-Ørn, så ti i Stabæk. Det har vært oppturer og nå til slutt noen slitsomme nedturer. Det handler om å stå i det når ikke alt går oppover, men også bidra når det butter. Man vokser som spiller og person når man går gjennom sånne ting, sier Hjelmseth.

Se Fotballfesten fra kl. 21 på MAX eller her.

Keeperveteranen meldte før årets sesong at dette ble hennes siste, men karrieren fikk en brå slutt da hun måtte ut med skade for Stabæk fire runder før serieslutt. Dermed ble Hjelmseth tvunget til å legge opp tidligere enn planlagt, og en lang karriere var plutselig over.

– Det har vært 21 lange og fantastiske år, men nå gleder jeg meg faktisk litt til å legge opp. Det har vært utrolig morsomt, og jeg har nytt hvert eneste år og minutt, sier Hjelmseth, som er klokkeklar på at nedrykkslaget Stabæk snart blir å se i Toppserien igjen.

–  Stabæk kommer absolutt tilbake.

– En bauta

Hjelmseth har spilt for Trondheims-Ørn, Asker og Stabæk på øverste nivå i Norge, og står med fem seriegull og seks cupgull siden debuten i 1999. Hun fikk sin A-landslagsdebut i 2003, og står med 137 landskamper og meritter som EM-sølv i 2005, EM-bronse i 2009 og EM-sølv i 2013. Etter mesterskapet i Sverige i 2013 ble hun vurdert som en av verdens aller beste keepere.  På spørsmål om det er mulig å trekke frem noen høydepunkt, svarer Hjelmseth:

–Det er mye å trekke frem, men jeg tar med meg at jeg har fått vært sammen med mange fantastiske fotballspillere. Vi har satt oss mål sammen og nådd dem, både EM-finaler og cupfinaler, slik at vi har løfter pokaler og ta medaljer sammen. Det har vært fantastisk! 

Prisen som Årets spillerforbilde deles hvert år ut til en spiller som er nominert av klubben. Stabæks nominasjon  av Hjelmseth lyder som følger:

«Ingrid Hjelmseth har vært en bauta i norsk fotball i mange år, både i Toppserien og på det norske landslaget. Gjennom hele reisen har hun vært profesjonell til fingerspissene. Ingen problemer eller vanskeligheter har fått stå i veien for jobben Ingrid har lagt ned for å bli en av verdens beste fotballkeepere. Det er ved å gå foran og gjøre denne jobben at hun nærmest har oppnådd heltestatus hos lagvenninner på klubb- og landslag. 

Og slik innsats setter spor. Mange unge jenter med store fotballdrømmer, både i Stabæk og i naboklubbene, har fulgt Ingrid og sett hvor langt man kan komme med vilje og hardt arbeid – selvfølgelig sammen med det å elske å spille fotball.

Den respekten Ingrid nyter blant alle rundt seg, bunner i hvordan hun stiller opp og gir alt på hver eneste trening, og det etter egentrening om morgenen og deretter jobb.

Ingrid viser stor lojalitet til klubben og laget hun spiller for, og hun gjør aldri noe halvveis. Hun stiller store krav både til seg selv og til alle på laget, uten å «bruke kjeft», men ved å gi konkrete arbeidsoppgaver som vil gjøre både enkeltspillere og laget bedre. Ingrid Hjelmseth er en fantastisk lagspiller.

Ingrid var en frontfigur i landslagets oppreisning etter EM 2017, og har ledet et toppserielag i Stabæk som har blitt yngre og yngre år for år. Ingrid har også hatt flere år med NISO-verv.

Med den rivende utviklingen kvinnefotballen har hatt de siste årene, hadde det vært lett for en av verdens beste fotballkeepere å hoppe på et tog til en bedre hverdag med mindre jobb og mer penger. For Ingrid var det viktigere å kunne følge opp sin bonussønn på 10 år, samt alle de andre guttene og jentene i nærområdet, som spiller barnefotball og drømmer om mye mer.

På vei inn i sin aller siste sesong som fotballspiller valgte hun å fullføre det hun hadde begynt på i klubb og på landslag. Det innebar ingeniør-jobb ved siden av 10-12 økter i uken.

Ingrid er en lagspiller også på hjemmebane, som kjører og henter på kamp, smeller sammen kaker når det trengs og tar gjerne kioskvakter når det må til.

Alt dette og mye, mye mer gjør Ingrid Hjelmseth vår selvsagte kandidat til Årets spillerforbilde.»

Prisdryss

På førfesten ble flere priser delt ut som en oppvarming til Fotballfesten senere mandag kveld. Celine Nergård ble kåret til årets spiller i 1. divisjon etter en strålende sesong for Fløya.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er glad og sjokkert, sier Nergård, som har imponert juryen denne sesongen:


«Årets spiller i 1. divisjon har levert stabilt på et meget høyt nivå denne sesongen. I tillegg til tempo og spilleforståelse, har hennes egenskaper foran mål vært uvurderlig. Med sine 22 scoringer har hun i snitt scoret ett mål pr. spilte kamp, og er med god margin toppscorer i 1. divisjon.

Til tross for sin unge alder, har hun vist seg som en svært moden spiller. Hun spiller sine lagvenninner gode og står frem når Fløya trenger det.»


I kategorien Årets klubb var det Sandviken som stakk av med seieren. Juryen hadde følgende å si om prisvinneren:


«Vinneren har en stolt historie og er en av tradisjonsbærerne i norsk kvinnefotball. Klubben har vært gjennom en formidabel snuoperasjon, fra nedrykk til 1. divisjon til Cupfinale og medaljekamp i Toppserien på kort tid. Klubben har doblet omsetningen på to år og har økt egne sponsorinntekter vesentlig. De viser fremragende holdninger til samarbeidspartnere, er alltid aktivt tilstede på aktiviteter og samlinger. I tillegg er klubben gjennom sine mange prosjekter en svært viktig samfunnsaktør i sitt nærmiljø. Sandviken er også blant de tre klubbene med høyest tilskuertall.»


Det var en stolt Sandviken-duo som mottok prisen:

– Dette er helt fantastisk og utrolig motiverende. Gøy, strålte bursdagsbarn og markedsansvarlig Mette Hammersland.

– Vi har så mange gode folk i og rundt klubben vår. Denne deler vi med dem, sier Sandvikens daglige leder Madeleine Giske.

Ennå gjenstår det flere gjeve priser som skal deles ut under fotballfesten, blant annet årets trener, årets spiller, årets mål og Kniksens hederspris. Sendingen ser du fra kl. 21 på MAX eller her.