Sandviken vant kampen om Bergen

Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

På vestlandet viste Sandviken styrke mot byrivalen, de andre lagene på pallen vant sine kamper, Trondheims-Ørn snudde oppgjøret mot Klepp, og igjen måtte en Kolbotn-kamp utsettes. Slik var runde 18 i Toppserien.

Sist oppdatert: 30. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runden

Avaldsnes 3-1 Lyn
Stabæk 1-3 Vålerenga
Røa 0-1 LSK Kvinner
Klepp 2-3 Trondheims-Ørn
Sandviken 2-0 Arna-Bjørnar
Kolbotn – Fart*

* Kampen er utsatt grunnet forholdene på Sofiemyr stadion. 

(Klikk på kampen for å se den i sin helhet)

Drømmestarten som raknet

Avaldsnes 3-1 Lyn (pause: 1-1)
Mål: Søyland (5), Oliveira (7, 90), Da Silva (56), 

Camilla Lindberg fører på seg press fra tre spillere før hun slår en smart stikker mellom Avaldsnes-kaptein Robyn Decker og Hanna Dahl. På andre siden av pasningen er Une Søyland sikker. Ett touch er det hun trenger for å legge ballen i mål, og i det femte spilleminutt får Lyn en drømmestart.

Men det skal snart rakne. Gledesrusen har ikke rukket å gi seg helt enda før hjemmelaget får et frispark på 17-18 meter. Giovanna de Oliveira står klar. Hun skyter hardt, lavt og i keeperhjørnet. Karen Sneve forventer ikke at skuddet skal gå dit, og ballen kan derfor trille i mål. 

Tross flere store muligheter går lagene til pause på stillingen 1-1.

DOBBEL: For andre gang i september har Oliveira scoret to mål i en kamp. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Ti minutter etter hvilen blir det verre for Lyn. Etter et svakt mottak fra målscorer Søyland, overtar Olaug Tvedten ballen rett ved 16-meteren. Søyland feller Tvedten idet hun skal rette opp egen feil, og ender opp med å forære hjemmelaget et straffespark.

Maria Da Silva er ikke tung å be fra elleve meter. Straffesparket er god plassert, og om Sneve hadde satset riktig vei ville det fortsatt vært vanskelig å få lanken på den.

Det er en del protester – med rette – om at Oliveira løper for tidlig inn i boksen. Det er ikke veldig uvanlig, men når en har rukket å komme seg nærmere to meter inn i boksen før straffesparket er tatt, må det være lov å be Da Silva om å ta det på nytt. Dommer Sarah Zangeneh står godt plassert og har oversikt over situasjonen.

Rett før kampen er ferdig er Oliveira gjennom etter å ha tatt Joanna Bækkelund på tempoet. Hun plasserer enkelt ballen til venstre for Sneve og fastsetter sluttresultatet. 

Avaldsnes holder fortsatt i femteplassen på tabellen, men er nå fire poeng over Røa på plassen bak. Klepp tapte sin kamp, og nå er det bare to poeng som skiller Rogaland-rivalene.

Med Trondheims-Ørn-seier i dag beveger Lyn seg ned til tiendeplass, noe som også betyr kvalikplass. Det er ikke første gang de er der denne sesongen. Med 18 poeng er det fortsatt mulig å passere Arna-Bjørnar eller Trondheims-Ørn med bare én seier – men det fordrer at de avgir poeng.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Avaldsnes’ neste kamp: 12.10, borte mot LSK Kvinner.
Lyns neste kamp: 12.10, hjemme mot Arna-Bjørnar.

Takk for nå!

Stabæk 1-3 Vålerenga (pause: 0-1)
Mål: Dowie (44, 50), Njoya (48), Bjånesøy (78)

Sherida Spitse og Melissa Bjånesøy har begge muligheter til å sette ballen i nettet i førsteomgang, men det ser lenge ut til at den regntunge omgangen skal ende målløst.

Like før pause skjer det imidlertid noe. Natasha Dowie spiller sin siste kamp for Vålerenga før hun skal tilbake til Melbourne City – og hun ønsker å markere seg. Hun har flere avslutninger, både på og utenfor mål, før den endelig sitter. 

Minuttet før pause finner et godt hjørnespark pannebrasken til den modne englenderen som har løpt seg fri, og som enkelt kan stange ballen inn bak Ingrid Hjelmseth i Stabæk-buret.

Tre minutter etter at lagene har kommet tilbake fra hvilen er Vålerenga på gang igjen. I en helhvit bølge bombarderes det med avslutninger mot Hjelmseths mål. Den første reddes, den andre reddes, men den tredje lirkes inn av Ajara Njoya. 

BLIR SAVNET: Vålerengas soleklare toppscorer skal ikke være med på de siste fem seriekampene eller semifinalen i cupen. Hvordan takler blå-trøyene det? Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

For å være helt sikker på at klanen skal savne henne, sørger Dowie for å sette en siste scoring før hun drar til sydligere strøk. Med en finslepen avslutningsteknikk legger hun kula ved stolperota fra rett utenfor boksen. 

Vålerengas fjerde kunne kommet bade en, to, tre og fire ganger, men istedenfor får hjemmelaget en liten trøst. Drøyt ti minutter før slutt slås en høy ball mot Bjånesøy som nikker ballen over en møtende Guro Pettersen.

Vålerenga tar nok en trepoenger, men det store fokuset etter kampen er Natasha Dowie. En berikelse for Toppserien forsvinner. Det ble med 21 kamper for hovedstadslaget, og på de kampene fant hun målet 19 ganger, og hele tre ganger scoret hun hat-trick. 

Gjestene beholder både andreplassen og avstanden opp til LSK Kvinner (syv poeng) og ned til Sandviken (tre poeng), med sine 38 poeng.

Hjemmelaget har teoretiske muligheter for å holde plassen i divisjonen, men da er de nødt til å vinne tre av sine siste fem kamper, samtidig som Lyn taper sine siste fem og ryker på målrike smeller.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Stabæks neste kamp: 12.10, borte mot Klepp.
Vålerengas neste kamp: 12.10, hjemme mot Røa.

Den uunngåelige bitterheten

Røa 0-1 LSK Kvinner (pause: 0-0)
Mål: Sønstevold (86)

Som mot Sandviken var rundens kamp for LSK Kvinner relativt åpen i starten. Begge lag hold i kula og byttet på å presse, og etter ti minutters tid tok serielederne over banespillet. 

Forskjellen var at de ikke scoret etter ti minutter, som mot Bergenserne.

Marita Holmen Iversen, som Røa hentet tilbake etter at hun egentlig hadde lagt skoene på hylla, viste at hun fortsatt har mye å gjøre på en fotballbane. En av gjestenes mest skapende spillere, Synne Skinnes Hansen, fikk nesten ikke spille fotball. Iversen var konstant på henne, og vartet opp med backspill i høy, høy klasse.

Om du teller hvor mange hodedueller som fant sted i Røas boks, har du samtidig telt hvor mange dueller Kamilla Aabel vant i Røas boks. Iallfall ikke langt unna. Det sier litt om innsatsen til Røa-stopperen 

LSK Kvinner førte spillet, men Røa-forsvarerne var virkelig på jobb. 

BÆRER PÅ KRUTT: Det enorme tilslaget til Sønstevold skulle vise seg å bli avgjørende mot Røa. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Da det fortsatt var 0-0 og ti minutter igjen på klokka, var kampen i en slik situasjon at det var umulig å avslutte den uten at et av lagene ble sittende igjen med en bitter følelse. 

LSK Kvinner hadde klart mest ball, skapte mer enn hjemmelaget og ledet an dansen – de følte at de fortjente tre poeng. Forståelig.

Røa forsvarte seg oppofrende og godt, og de frustrerte sine motstandere lenge – de følte at de fortjente ett poeng. Forståelig.

Med fem minutter igjen på kampuret får LSK Kvinner et frispark. Anja Sønstevold stiller seg opp, men på grunn av bråk i feltet tar det lang tid før hun får skyte. Ventetiden ble ikke brukt til å overtenke, men til å finstille siktet.

En kanonkule glir gjennom lufta og stopper ikke før den treffer nettmaskene. Vakkert fra 27-åringen. 

Gjestene vinner, tar tre poeng, og opprettholder avstanden til Vålerenga, som også vant sin kamp denne runden.

Røa beholder sjetteplassen på tabellen, men med fire poeng mellom dem, har Avaldsnes nå en luke opp til femteplass.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Røas neste kamp: 12.10, borte mot Vålerenga.
LSK Kvinners neste kamp: 12.10, hjemme mot Avaldsnes.

Tre mål, tre poeng og snuoperasjon

Klepp 2-3 Trondheims-Ørn (pause: 2-1)
Mål: Solaun (11), Ims (26), Andreassen (30, 54, 83)

Det er ikke kontroversielt å mene at Trondheims-Ørn har hatt det tøffeste september-programmet i Toppserien. De har møtt Vålerenga, Lyn og, men også LSK Kvinner to ganger. I den siste kampen i september ventet Klepp på Klepp stadion. Heller ingen enkel oppgave – bare spør LSK Kvinner. 

Det så en liten stund ut til at denne måneden skulle gå uten seier til trønderne.

Havana Solaun spilles fri av Tameka Butt før hun runder av en litt uheldig Kristine Nøstmo i Trondheims-Ørn-buret. 1-0 er et faktum etter elleve minutter spilt. 

Et kvarter senere er hjemmelaget i gang igjen. De som har sett mange Klepp-kamper i år vet at lange innkast er en variant de ofte går for. Det er ikke alltid like effektivt, men denne gangen var det det.

Gry Tofte Ims står feilvendt, men får nikket ballen bak seg og i en vakker bue som går over Nøstmo, før den daler i nettet. Veteranen har doblet ledelsen for de grønnkledde. 

HELTEN: Cesilie Andreassen ble lørdagens store spiller da hun snudde kampen mot Klepp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Så var det duket for Cesilie Andreassen-show. 

Men. De som har sett Andreassen spille vet at langskudd er en variant hun ofte går for. Med venstrefoten klinker hun til fra 18 meter. Det er nydelig plassert. Lindsey Harris får en svak hånd på den, men det tar ingenting vekk fra scoringen.

22-åringen har flere perler på lageret, og når et perfekt innlegg kommer fra høyre kan hun like gjerne bredside ballen i nettet på volley. Teknikken i avslutningen er eksemplarisk og reduseringen er et faktum.

Man kan spørre seg. Når man først har scoret ett på langskudd, og ett på volley. Hvordan skal man krone et hat-trick uten at det blir for repetitivt? Andreassen har svaret.

Denne gangen viser hun nærteknikk, kløkt og presisjon. Hun mottar ballen i boksen fra skrå vinkel. Etter å ha passert én spiller setter hun et rapt skudd i keeperhjørnet, og Harris må for tredje gang plukke ut en ball som Andreassen har lagt i målet. 

Trønderne snur kampen, og tar sine første tre poeng på over en måned. Med 19 poeng ligger de foran Arna-Bjørnar (også 19) og Lyn (18) på tabellen.

Medaljehåpet til Klepp blir hengende i en noe tynnere trå etter helgas runde, men i det skiktet av tabellen er ingenting avgjort enda. Med 32 poeng er det tre opp til Sandviken på tredjeplass, og to ned til Avaldsnes på femteplass.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Klepps neste kamp: 12.10, hjemme mot Stabæk.
Trondheims-Ørns neste kamp: 12.10, hjemme mot Kolbotn.

Hvit seier i Bergen

Sandviken 2-0 Arna-Bjørnar (pause: 2-0)
Mål: Brochmann (31), Cordner (39)

Rundens store kamp ble spilt i Bergen. Sandviken på den ene siden. Arna-Bjørnar på den andre.

Selv om begge lag trenger poeng, er det mer enn bare det som står på spill når byrivalene møtes. Da lagene møttes på Arna Idrettspark var det over tusen tilskuere. På Stemmemyren var det 825. Arna-Bjørnar vant sesongens tilskuerkamp mellom lagene, men det stoppet der.

En lang ball fra Ingrid Marie Spord blir hakket for kort for ønsket adresse, men nedfallsfrukten havner hos Maria Brochmann. Hun legger ikke noe imellom når hun spiller mot gamle lagkamerater. Hun banker til på første touch fra rett utenfor boksen. Skuddet er godt plassert, lavt i nærmeste hjørne.

MOT GAMLEKLUBBEN: I sin første sesong for Sandviken har hun scoret i to kamper mot Arna-Bjørnar – klubben hun fikk 91 kamper for. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Lisa Naalsund tok på seg danseskoene før helgens store møte, og fem minutter før pause ville hun vise dem frem. Hun glir elegant forbi backen sin, og det ser ut som om hun aldri har gjort noe annet. Det påfølgende innlegget blokkeres, men andreballen havner hos Kennya Cordner som er sikker fra få meter. 2-0. 

Det blir ikke flere mål mellom lagene, til tross for at hjemmelaget hadde to avslutninger i tverrliggeren. Arna-Bjørnar måtte derfor ta den tunge, men korte, turen hjem fra Stemmemyren uten poeng.

Gjestene avslutter runden på niendeplass, á poeng med Lyn på kvalikplassen under.

Hjemmelaget holder fast i den siste pallplassen, noe de ville gjort uavhengig av resultatet i Bergen, ettersom Klepp tapte sin kamp mot Trondheims-Ørn.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Sandvikens neste kamp: 12.10, hjemme mot Fart.
Arna-Bjørnars neste kamp: 12.10, borte mot Lyn.

Utsatt

Kolbotn – Fart ble ikke spilt på lørdag på grunn av forholdene på Sofiemyr stadion – for andre gang i september. Dato for kampen er ikke fastsatt enda.

Tabellen

TABELL | TOPPSERIEN
1 Vålerenga 17 21 35
2 Rosenborg 17 17 35
3 Avaldsnes 17 14 34
4 LSK 17 7 29
5 Sandviken 17 2 27
6 Lyn 17 -7 18
7 Klepp 17 -13 18
8 Arna-Bjørnar 17 -12 17
9 Kolbotn 18 -11 13
10 Røa 18 -18 12

 

Kommende runde

RUNDE 19 | TOPPSERIEN