Hovedstadslagene viste styrke

Foto: Bildbyrån.

Vålerenga fikk sin søte hevn over Klepp i rundens storkamp. Lyn viste sitt toppnivå da de tok poeng mot Sandviken og Fart kjente på savnet av flere spillere mot Avaldsnes.

Sist oppdatert: 10. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runde 15

 

(Klikk på kampen for å se den i sin helhet)

LSK Kvinner 2-0 Trondheims-Ørn
Arna-Bjørnar 2-2 Stabæk
Fart 0-3 Avaldsnes
Vålerenga 4-0 Klepp
Lyn 1-1 Sandviken
Kolbotn 4-4 Røa*

*Bare den siste timen av kampen kan sees.

Corner er mål

LSK Kvinner 2-0 Trondheims-Ørn (pause: 1-0)
Mål: Roman Haug (36), Bachor (77)

Hjemmelaget ønsket å fortsette den gode formen de fant etter tapet mot Klepp for litt over en måned siden. Med tre strake seire i alle turneringer bak seg tok de imot et Trondheims-Ørn som er inne i en av sine bedre perioder i 2019.

Hjemmelaget åpnet hardt og både Emilie Nautnes og Synne Skinnes Hansen kom med sine varsko før den trønderske byllen sprakk på dødball. Et hjørnespark heades ned fra Ina Gausdal og lander perfekt for Sophie Roman Haug som kan banke til fra kort hold. Det er et mylder av spillere i boksen og derfor umulig for Kristine Nøstmo å se utgangen på skuddet. 1-0 til LSK Kvinner. 

Elise Hove Thorsnes hadde flere store muligheter, men uten å finne nettmaskene. Therese Sessy Åsland testet skuddfoten og var noen centimetere unna å levere en ganske het kandidat til rundens scoring.

KUNNE JUBLE: LSK Kvinner står med fire strake seire, alle i kamper hvor de har vunnet med to mål. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Så skulle det skje på nok et hjørnespark. Litt mer direkte denne gangen. Rutinerte Isabell Bachor løper seg fri på første stolpe og kan enkelt doble ledelsen med pannebrasken. Hjørnesparket er så godt slått at det ikke er nødvendig for 36-åringen å legge i så mye kraft i kula. En retningsendring holdt i massevis.

Marit Clausen fikk løsnet av skudd fra distanse, og Elen Melhus traff metallet bak Cecilie Fiskerstrand, men det var ikke ofte at LSK-keeperen måtte ut i aksjon. 

Lagene skal møtes to ganger til denne sesongen. Det neste møtet finner sted allerede om to uker og det siste er semifinalen i cupen 26.10.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

LSK Kvinners neste kamp: 15.09, borte mot Klepp.
Trondheims-Ørns neste kamp: 14.09, hjemme mot Lyn.

Første bortepoeng i serien

Arna-Bjørnar 2-2 Stabæk (pause: 1-1)
Mål: Mijatovic (10), Cameron (44), Bjånesøy (58), Ebere (59).

I cupen viste Stabæk Arna-Bjørnar at de kunne levere fra seg på en god dag, men endte opp med å tape. Da de dro hjem fra Bergen i helgen var det med årets første poeng på bortebane.

Det tok bare ti minutter før formspiller Milica Mijatovic viste frem avsluttingsteknikk fra øverste hylle. Hun spilles nydelig gjennom av Rikke Nygard og har så mye tid at hun kan rekke å overtenke situasjonen både en og to ganger. Men isende kald lobber hun kula elegant over Ingrid Hjelmseth. 

Det er stort sett Arna-Bjørnar som fører spillet, men gjestene ønsker å gå inn til pause på et litt hyggeligere resultat. På tampen av førsteomgang header Melissa Bjånesøy et innlegg i tverrliggeren, returen settes uten noen problemer av Tiffany Cameron som blir Stabæks tredje målscorer i Toppserien i år.

LIGAENS ANDRE: Stabæks Melissa Bjånesøy ble med sin scoring toppscorer for Stabæk. Det var hennes andre i ligaen. I cupen har hun ett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Etter hvilen var det den samme kombinasjonen som førte til scoring for gjestene. Etter noen rundturer med motspillerne slo Cameron et meget smart innlegg til Bjånesøy som stupheadet ballen lavt i hjørnet. Arna-Bjørnar-forsvaret ble utspilt av pasningen, og Oda Maria Bogstad ble utspilt av headingen. 

Bjånesøys scoring sendte Stabæk i ledelsen en ligakamp for første gang siden de møtte Trondheims-Ørn på eget gress i april. Ledelsen ble imidlertid kort. Bare minuttet etter at bergenserne fikk en i sekken, reagerte de med en praktscoring. Et innlegg finner Ngozi Ebere som bredsider ballen inn på volley. Meget pent.

Arna-Bjørnar faller en plass på tabellen og forbigås av Avaldsnes. Stabæk henter inn ett poeng på Fart som tapte sin kamp, og viste til tider gode takter mot de rødkledde fra Bergen. De skal møte Fart, som har mistet to av sine viktigste spillere, om en uke og den kampen kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Arna-Bjørnars neste kamp: 15.09, borte mot Røa.
Stabæks neste kamp: 14.09, hjemme mot Fart.

Savnet profilene

Fart 0-3 Avaldsnes (pause: 0-2)
Mål: Ajibade (10, 65), Oliveira (65)

Avaldsnes åpnet kampen med et brak og hadde en stor  mulighet i åpningsminuttene. De fortsatte å male på og da ti minutter var spilt scoret Rasheedat Ajibade sitt første for dagen i en en-mot-en-situasjon med Idun-Kristine Jørgensen.

En halvtime senere får Olaug Tvedten karrierens enkleste målgivende pasning idet hun slår kula til Giovanna de Oliveira som curler ballen lekkert i hjørnet fra kanten av 16-meteren. 

GLISER BREDT: Giovanna de Oliveira kan være fornøyd med egen innsats mot Fart etter drømmescoringen som doblet ledelsen Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Kampens siste scoring kom 20 minutter inn i andreomgang etter et strålende innlegg av Maria Da Silva. Ajibade setter enkelt inn sitt andre og kampens siste.

Med tanke på de sjansene gjestene kom til i Hamar kunne de endt på fem, burde endt på fire, etter Ajibades miss på åpent mål, men endte på tre – noe de nok ikke er misfornøyd med. 

Fart hadde lite å komme med og selv om nye ansikter i Katie Kraeutner og Ingrid Sandviken debuterte var savnet av profilene Mina Kjørum og Maren Andreasen, som grunnet graviditet er ute resten av sesongen, veldig stort.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Farts neste kamp: 14.09, borte mot Stabæk.
Avaldsnes’ neste kamp: 14.09, hjemme mot Kolbotn.

Takk for sist!

Vålerenga 4-0 Klepp (pause: 3-0)
Mål: Waldus (11), Njoya (28, 85), Dowie (41)

For fire måneder siden møttes lagene på Klepp stadion. Hjemmelaget valset over Vålerenga og de blåkledde fra Oslo øst har nok drømt om denne revansjen lenge.

Kampen har ikke rukket å bli et kvarter gammel før Vålerenga går opp i ledelsen. Midtstopper Maruschka Waldus er på rett sted til rett tid etter at Lindsey Harris fomler med ballen idet hun skal plukke ned kula etter et hjørnespark.

Klepp kommer på en mulighet ikke lenge etterpå, men en kvikk redning av Hannah Seabert stoppet en potensiell utligning. Så tar det ikke lange tiden før Vålerenga kommer på en nesten identisk mulighet. Rikke Marie Madsen slår inn på Ajara Njoya som bredsider ballen i nettet bak Harris, og vertene har doblet ledelsen.

LIGAENS HETESTE: Ingen produserte mer offensivt i august enn Njoya, og hun fortsetter å levere etter månedsskiftet. To scoringer ble det mot Klepp og det kunne fort blitt en til. Foto: Astrid Pedersen / Bildbyrån.

Natasha Dowie melder seg også på scoringslisten etter en forferdelig klarering som havner rett i beina på 31-åringen som tar et par skritt mot mål og enkelt setter ballen til siden for Harris. 

Hjemmelagets siste var en vakker scoring av høstsesongens store spiller Njoya. Hun fintet vekk innbytter Lena Hansen, takk og farvel, og satte kula iskaldt i nettet bak Harris.

Vålerenga viste tydelig i helgen at de mener alvor. De sniker seg forbi Klepp på tabellen med ett poeng og tar tredjeplassen. Klepp har dog en kamp tilgode. Neste runde skal Vålerenga møte andreplass Sandviken i Bergen. Vinner de den kampen får de festet et lite grep om en pallplassering. 

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Vålerengas neste kamp: 14.09, borte mot Sandviken.
Klepps neste kamp: 15.09, hjemme mot LSK Kvinner

Duellenes kamp

Lyn 1-1 Sandviken (pause: 0-0)
Mål: Ryland (52), Lillegård (57)

Lagene åpnet jevnt og serverte tilskuerne en førsteomgang som bølget frem og tilbake. Ingen lag hadde veldig store muligheter før hvilen, og kvalikkplasserte Lyn gjorde en voksen jobb mot andreplass Sandviken.

To store dueller var tydelige i kampen. Ingrid Marie Spord var som et frimerke på Runa Lillegård og gjorde alt i hennes makt for å hindre den kvikke spissen i å akselerere, og Trine Skjelstad Jensen hadde fått i oppdrag å nøytralisere Maria Brochmann i luftrommet. To stoppere med vanskelige oppgaver. 

I det offensive spillet kunne Spord slippe Lillegård i noen grad og fikk med det tid og rom til å strø pasninger. Få minutter etter hvilen finner hun Ingrid Ryland med en utsøkt ball. Ryland danser seg inn i boksen og skrur ballen i lengste hjørne med venstrebenet. Vakkert av den rutinerte backen.

DET VIKTIGE LYNTOGET: Runa Lillegård har scoret fire mål på sine fire siste kampene for Lyn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Lillegård hadde vanskelige arbeidsforhold mot Spord. Sandviken-stopperen brukte det hun kunne for å stoppe 18-åringen og fikk flere frispark mot seg. Den éne gangen det glapp i markeringen og Lillegård fikk den lille halvmeteren hun trenger er Spord fortapt. Som en prosjektil setter hun fart mot Nora Gjøen-Gjøsæter og lirker ballen følsomt over henne – en øvelse som er svært vanskelig å få til i med så høy hastighet. 

Lillegård scorer med det i begge oppgjørene mot Sandviken i år og festet sluttresultatet til 1-1 og poengdeling. En solid kamp av Oslo-laget.

De siste ti minuttene fikk vi virkelig se den andre duellen utspille seg. Sandviken presset hardt på for en scoring og kom til flere innlegg og fikk flere cornere. Skjelstad gjorde en god jobb mot Brochmann, men som enhver annen stopper som har møtt den høyreiste spissen i duell, måtte hun også se seg tapt et par ganger.

Dessverre for Sandviken klarte ikke Brochmann å finne nettet de gangene hun fikk muligheten, og Kennya Cordner var en skygge av seg selv i store deler av kampen og slet med å finne touchet.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Lyns neste kamp: 14.09, borte mot Trondheims-Ørn.
Sandvikens neste kamp: 14.09, hjemme mot Vålerenga.

Sesongens lengste poengdeling

Kolbotn 4-4 Røa (pause: 3-4)
Mål: Lund (5, 36), Hørte (11), Holum (16, 42), Svastuen (45), Herlovsen (52)

Regnskyllet var så dramatisk på Sofiemyr stadion på lørdag, da kampen egentlig skulle spilles, at dommer Karoline Jensen valgte å blåse av oppgjøret og utsette det. 

Det ble en målrik affære som strakk seg over tre dager. I regnskyllet på lørdag fant Marit Bratberg Lund nettmaskene fra straffemerket etter fem minutter, før Sara Iren Hørte doblet ledelsen for Kolbotn.

Bare noen minutter senere reduserte Rebecka Holum. Ti minutter etter det utlignet Synne Jensen direkte fra et hjørnespark, noe man ikke ser hver dag. 

Flere mål ble det ikke og med en time igjen å spille måtte samtlige spillere gå av banen. Mandag ble siste timen av kampen spilt og Bratberg Lund rekonstruerte starten på kampen. Bare få minutter inn finner hun veien bak Linn-Mari Nilsen fra straffemerket for andre gang i oppgjøret.

Igjen er Kolbotn i ledelsen og igjen vil Holum gjøre noe med det. Hun utligner tre minutter før pause og rett før førsteomgang er over sender Ragne Svastuen gjestene i føringen. 

Isabell Herlovsen har vært fraværende i en god stund for Kolbotn, men tilbake på banen fant hun nettmaskene og sikret et poeng til Kolbotn. Deres første poeng på denne siden av sommeren.

Høydepunkter del 1: 

Høydepunkter del 2: 

Kolbotns neste kamp: 14.09, borte mot Avaldsnes.
Røas neste kamp: 14.09, hjemme mot Arna-Bjørnar.

RUNDE 16 | TOPPSERIEN
Klepp 31. okt. 13:00 Arna-Bjørnar
Røa 31. okt. 13:00 Lyn
Sandviken 31. okt. 14:00 Kolbotn
Rosenborg 1. nov. 13:00 Avaldsnes
Vålerenga 1. nov. 15:00 LSK