HESEBLESENDE TOPPOPPGJØR, OVERRASKELSER OG SCORINGSBONANZA

Etter en målrik første runde i Toppserien, var det duket for serieåpning i 1. divisjon. Og lagene i 1. divisjon ville ikke være noe dårligere. Målene rant også inn på nest øverste nivå. I et spennende toppoppgjør i Ålesund var Kolbotn sterkest, mens TIL 2020 er best i nord. I tillegg fikk vi stiftet bekjentskap med et par nykommere, og servert et par overraskelser.

Fylllingsdalen – KIL/Hemne 3-0 (2-0)
Mål: 1-0 Julie Rasmussen (3), 2-0 Ine Marie Wedaa (44), 3-0 Ragnhild Eikeland Skage (73)

Etter en imponerende sesong i fjor, som til slutt endte med et overbevisende opprykk, fikk Fyllingsdalen æren av å sparke i gang 2023-sesongen i 1. divisjon på hjemmebane. Det var ingen enkel oppgave som ventet i første serierunde for nykommeren. KIL/Hemne presterte meget godt forrige sesong og er ventet å være på øvre halvdel også denne sesongen.

Men det var ingenting som tydet på at Fyllingsdalen var preget av stempelet som nykommer i divisjonen. Allerede etter tre minutter kunne bergenserne juble da Julie Rasmussen plasserte inn 1-0 etter en flott kontring, og sørget for en drømmestart på tilværelsen i 1. divisjon.

Og det skulle fortsette for Fyllingsdalen. Et knapt minutt før fløytesignalet gikk for pause, doblet kaptein Ine Marie Wedaa ledelsen med et hardt skudd i nærmeste hjørne fra distanse. Dermed kunne Fyllingsdalen gå til pause med 2-0-ledelse.

Gjestene fra Kyrksæterøra måtte dermed jage en tidlig scoring for å ha håp om å snu kampen i deres favør, men hjemmelaget holdt unna og bevarte tomålsledelsen til det gjensto drøye kvarteret. Da punkterte nemlig Ragnhild Eikeland Skage kampen med en lekker lobb over Ingvild Bergan Grøtting.

Serieåpningen ble enda verre for KIL/Hemne da Maren Snekvik ble utvist for å rive ned en fremadstormende angrepsspiller som var på vei alene gjennom. Fyllingsdalen får dermed en best mulig start på livet i 1. divisjon med tre scoringer og tre poeng mot KIL/Hemne, som på sin side fikk det tungt i serieåpningen.

Råsterk borteseier

Hønefoss – Øvrevoll Hosle 1-2 (1-1)
Mål: 0-1 Ingrid Vangen (7), 1-1 Anja Avdal (23), 1-2 Joshualyn Reeves (85)

På AKA Arena var det duket for et høyinteressant oppgjør i første serierunde mellom Hønefoss og Øvrevoll Hosle, to lag som er ventet å kjempe om de fire øverste plassene i grunnspillet.

Forrige sesong var Hønefoss uimotståelige på eget kunstgress og tapte bare én kamp i løpet av grunnspillet og sluttspillet til sammen. Men i seriepremieren fikk hjemmelaget en tøff start. Allerede etter sju minutter dunket Ingrid Vangen gjestene i ledelsen fra distanse, og sørget for en tidlig ledelse til ØHIL.

Vertene skulle derimot svare ikke altfor lenge senere. Tidligere ØHIL-spiller Anja Avdal plukket opp en retur etter dødball og lot seg ikke be to ganger. Avdal hamret inn utligningen og lagene var like langt halvveis.

Det så ut til å gå mot poengdeling på AKA Arena, og det virket som at Hønefoss skulle fortsette sin utrolige hjemmestatistikk fra fjoråret. Men ØHIL og Joshualyn Reeves viste at de har tenkt å kjempe i toppen også i år. Spissen utnyttet rot i hjemmelagets bakre rekker, kom alene med keeper Margaux Lægreid, og sikret en knallsterk borteseier for Øvrevoll Hosle.

Øvrevoll Hosle åpnet sesongen med seier over hjemmesterke Hønefoss på AKA Arena. Foto: Kristian Moe

Målrikt toppoppgjør

AaFK Fortuna – Kolbotn 2-3 (1-2)
Mål: 1-0 Karna Solskjær (13), 1-1 Johanne Fridlund (20), 1-2 Martine Trollsås Fenger (23), 1-3 Tuva Henriksen (56), 2-3 Caylon McMillan (72)

Første rundes store toppkamp fant sted i Ålesund mellom de to opprykksjagende lagene AaFK Fortuna og Kolbotn. Tangotrøyene har et uttalt mål om opprykk, mens Kolbotn er garantert giret på å komme tilbake til Toppserien så raskt som mulig etter nedrykket.

På Color Line Stadion var det hjemmelaget som startet best og skapte et par store sjanser tidlig. Uttellingen kom også før kvarteret var spilt etter et effektivt og godt angrep. Maria Herdel Pedersen fant Karna Solskjær, som la ballen til rette og prikket inn 1-0 til hjemmelaget.

Ledelsen skulle derimot ikke vare lenge for AaFK Fortuna. Et svakt oppspill ble plukket opp og gjestene kontret raskt og effektivt. Ballen havnet til slutt hos Johanne Fridlund på venstresiden, som banket inn utligningen via nærmeste stolpe. Bare tre minutter senere var kampen også snudd i favør Kolbotn. Gjestene kontret nok en gang før stortalentet Martine Trollsås Fenger sendte Kolbotn i føringen med en iskald avslutning alene med keeper.

Like før pause trodde Johanne Fridlund at hun hadde økt til 3-1 etter en frekk frisparkvariant, men scoringen ble annullert for offside, og det sto 2-1 til Kolbotn etter de første 45 minuttene.

Etter hvilen presset AaFK Fortuna på for utligningen, men fikk nok et måli trynet da Tuva Henriksen satte ballen i nettet med et velplassert distanseskudd.

Caylon McMillan skapte ny spenning i kampen med drøye 20 minutter igjen på klokka, men tross flere store sjanser mot slutten, klarte ikke AaFK Fortuna å overliste Selma Panengstuen flere ganger. Dermed tar Kolbotn med seg tre poeng hjem fra et målrikt toppoppgjør i Ålesund.

Stilnet skeptikerne

Grei – Klepp 0-2 (0-1)
Mål: 0-1 Cecilie Mjelde (9), 0-2 Abigail Wolf (54)

Det er knyttet mange spørsmålstegn rundt Klepp før denne sesongen som en følge av enorme utskiftninger i spillerstallen. Laget fra Jæren har mistet så og si alle førstelagsspillerne fra i fjor, og er spådd nedrykkskamp i 2023. I første serierunde tok de turen til Oslo for å møte nyopprykkede Grei.

Jærbuene var derimot ivrige etter å motbevise alle som har tippet dem i bunnen av tabellen denne sesongen, og tok ledelsen før 10 minutter var passert. Cecilie Mjelde var mest våken etter kaos i Grei-forsvaret og sendte Klepp foran tidlig.

Det nyopprykkede laget fikk dermed en tøff start på tilværelsen i 1. divisjon, og verre skulle det bli etter pause. En av Klepps amerikanske nysigneringer, Abigail Wolf, doblet ledelsen ti minutter ut i andre omgang – en scoring som kom litt ut av ingenting. Grei forsøkte å komme tilbake i kampen, men maktet ikke å overliste Klepp-forsvaret, som holdt unna og sikret en svært viktig trepoenger i seriepremieren.

Best i nord

TIL 2020 – Grand Bodø 4-2 (4-1)
Mål: 1-0 Vilde Bratland (1), 1-1 Kristina Brudvik (10), 2-1 Rikke Nedreass (28), 3-1 Selma Pettersen (32), 4-1 Mali Trøan (36), 4-2 Kristina Brudvik (51)

Den første serierunden i 1. divisjon ble avsluttet i nord med et skikkelig nordnorsk oppgjør mellom opprykkskandidat TIL 2020 og Grand Bodø.

I den nordnorske duellen fikk hjemmelaget TIL 2020 en pangstart, da Vilde Bratland banket inn 1-0 før minuttet var passert. Gjestene fra Bodø lot seg derimot ikke skremme voldsomt av åpningssjokket og utlignet etter 10 minutter ved Kristina Brudvik.

Vertene viste utover i omgangen hvorfor de er ansett som kanskje den største opprykksfavoritten i årets sesong. Like før halvtimen ga Rikke Fleischer Nedreass hjemmelaget ledelsen på nytt, før Selma Pettersen økte til 3-1 få minutter senere.

Og drøye fem minutter senere rundet Mali Trøan keeper, og trillet enkelt inn 4-1.

Kampen virket dermed relativt avgjort etter de første 45 minuttene, men Grand Bodø la seg ikke ned for å gi opp tross det vanskelige utgangspunktet. Etter 51 minutter reduserte Kristina Brudvik fra kort hold med sin andre scoring for dagen.

Da virket det som at det var kamp igjen, men TIL 2020 strammet opp og kontrollerte til slutt inn en fin 4-2-seier.