– Håper dette er første og siste gang jeg opplever seks måneders oppkjøring

LANG VENTETID: Therese Sessy Åsland venter på å komme i gang med seriespillet i Sverige. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Therese Sessy Åsland om coronasituasjonen i Sverige.

Sist oppdatert: 22. apr 2020 Skrevet av: Toppfotball Kvinner

 

Tekst: Therese Sessy Åsland, Kristianstads DFF

Akkurat nå sitter jeg i leiligheten her i Sverige og titter ut i gaten i tilfelle parkeringsvakten skal komme og gi meg bot for sjette gang. Hisse meg opp som en gammel kjerring på 80 år – klar for å ta maks sprint ut på gaten hvis jeg ser parkeringsvakten.

Nå er det 4,5 måned siden jeg dro fra LSK Kvinner og flyttet til Sverige, nærmere bestemt Kristianstad, som ligger 1,5 time unna København. Så mer eller mindre midt i verdens navle. Det er en søt liten by med få innbyggere, og nå i disse koronatidene så har jeg ikke sett et eneste jevnaldrende menneske i denne byen. Men jeg stortrives!

Les også: Informasjon om ny dato for oppstart i Toppserien

Når det gjelder valget å forlate trygge Norge og dra ut i utlandet (ikke så langt vel å merke), har jeg ikke møtt på kultursjokk, noe jeg er veldig glad for. Ingen familiemedlemmer har ligget og matet meg (ref Ingrid Engen sin skrekkhistorie).
Overgangen har gått overraskende fint, og min store utfordring har vært at svensker ikke forstår et ord norsk. Eller, jeg har vel konkludert med at de ikke vil forstå, så min dialekt er jo gebrokken svensk med stavangersk tonefall. Så jeg er veldig glad jeg ikke har noen norske venninner i laget, fordi det hadde jo blitt en hysterisk parodi hvis noen hadde hørt når jeg prater «stavanger-svensk».

TIL UTLANDET: Etter 2019-sesongen meldte Therese Sessy Åsland overgang fra Toppserien og LSK Kvinner til Kristianstads DFF i Sverige. Her i aksjon i en treningskamp mot Malmö FF i januar. Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån.

Valget om å dra til Kristianstad i Sverige var noe som fristet. Det å få oppleve en annen liga, en annen måte å spille på og et helt nytt land så jeg på som en kjekk utfordring. Så jeg tenkte bare at jeg prøver, og hvis det skulle gå rett vest, så har jeg gjort et forsøk. Det er ingen garanti for at man lykkes og man må stå i vanskelige perioder uten sine nærmeste til stede, men man lærer og erfarer av det også.

Les også: Overganger i Toppserien og 1. divisjon før 2020-sesongen

Når det gjelder treningshverdagen, så har den ikke vært så annerledes til nå. Eneste er at vi trener hardere her, mye mer intensive treninger sammenlignet med LSK. Men samtidig så hadde vi i fjor to kamper hver uke i LSK. Dermed er det ikke så lett å sammenligne, i tillegg til at korona har jo kommet som gjør at livet ble jo snudd litt på hodet. Men vi har tilgang til to fysioer, fysisk trener, lege og en egen klinikk som tar deg imot ved medisinske behov. Vi har et veldig dyktig trenerteam, som består av en hovedcoach og to assistenttrenere som følger oss opp med individuelle utviklingsmål og som er sparringspartnere når det gjelder det å diskutere fotball på generell basis. Hvordan hverdagen blir videre og hvordan sesongen blir, er vanskelig å spå i disse tider.

ENGASJERT: Therese Sessy Åsland i full fyr i bortekamp mot Arna-Bjørnar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

I Sverige kjører de en taktikk på dette koronaviruset ved ikke å gjøre så mange endringer i samfunnet. Ingen retningslinjer eller tiltak, men det er ikke lov å være 50 stykker på en og samme plass. Min første tanke er at i Sverige skal alle bare få viruset og bare krysse fingrene for at man overlever. Dødstallene er jo skyhøye hvis man sammenligner med nabolandene. Helsemyndighetene i Sverige kommer bare med råd og tips, men det er jo det samme som at alle helsemyndigheter råder hvert enkelt menneske til å trene 30 minutter hver dag og spise en tallerken med fem om dagen. Men det betyr jo ikke at alle gjør det, for å si det sånn. Hva som er riktig taktikk, får vi ikke vite før denne «stormen» er over, som sikkert er i 2021.

Når sesongen begynner vet vi heller ikke, og datoen er foreløpig satt til slutten mai/begynnelsen av juni. Vi trener to-tre ganger i uken foreløpig på grunn av at jeg er 60 prosent permittert. Utenom det blir det mye egenøkter med kondisjonstrening og styrke. Jeg håper dette er første og siste gang jeg opplever seks måneders oppkjøring, og det tipper jeg flere fotballspillere kan skrive under på.

Les også: Enighet om felles retningslinjer for permitteringer i toppfotballen

INTERNASJONAL MOTSTAND: Therese Sessy Åsland entrer banen før LSK Kvinners kvartfinale i Champions League mot Barcelona i mars 2019. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

I disse dager prøver jeg å få tiden til å gå med ulike aktiviteter. Ikke alle kan anbefales videre.
Jeg har prøvd meg på en billig ansiktsmaske som ga meg rødt fjes (allergisk reaksjon), jeg prøvde å farge håret mitt på egenhånd og jeg kjøpte meg billige løsvipper for å teste ut hvordan det føles.

Disse prøveforsøkene her ble mislykket, og anbefales ikke.

Jeg gikk inn i påsken med håret til en påskekylling, men heldigvis var frisøren oppe så jeg fikk fikset det. De billige løsvippene var fryktelig ubehagelig, og når jeg skulle ta de av så «rappa» jeg med meg halvparten av mine egne vipper.

De andre aktivitetene som har vært vellykket er turer langt inn i Skånes skoger, vasking, støvsuging, rydding, trening, testing av nye oppskrifter på kjøkkenet og til slutt maling av malerier. Mange nye malerier er hengt opp i leiligheten. Jeg kan ikke skryte på meg at maleriene ser ut til å være malt av en 24 år gammel jente, men så lenge tiden går, så er jeg fornøyd.

Ellers håper jeg alle holder seg friske og at alle i Norge holder seg til regler og lover, slik at vi kommer oss igjennom dette her fortest mulig.

Hilsen Therese Sessy Åsland