Gul seier i gullkampen

Foto: Bildbyrån.

LSK Kvinner tok et stort steg nærmere nytt seriegull, mens to av Toppserielagene tok sin første seier for høstsesongen.

Sist oppdatert: 24. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runde 17

(klikk på kampen for å se den i sin helhet)

Lyn 2-1 Klepp
Kolbotn 3-2 Stabæk
Vålerenga 3-1 Trondheims-Ørn
Fart 1-1 Røa
Arna-Bjørnar 0-2 Avaldsnes
LSK Kvinner 2-0 Sandviken

Høstens første seier

Lyn 2-1 Klepp (pause: 1-0)
Mål: Lillegård (22), Hasund (83), Solaun (90)

Da Sandviken var på besøk i Oslo for å spille mot Lyn, la de en stopper på Runa Lillegård som et frimerke. Det fungerte helt til den temposterke spissen klarte å rive seg løs fra markeringen, forså å straffe motstanderlaget hardt.

Klepp prøvde på samme taktikk, og igjen trengte ikke Lillegård mer enn én sjanse.

Gjestene åpner aggressivt og presser høyt. De skaper en og annen halvsjanse, men det er ikke mye å skrive hjem om. Det skjer ikke veldig mye i andre enden av banen heller, men etter halvspilt omgang er et uheldig balltap på midtbanen forløperen til en bakromspasning mot Lillegård.

18-åringen setter trommestikkene i full trommevirvel og løper fra alt og alle. Kjølig legger hun kula i nettet, via stolperoten, til 1-0.

I resten av omgangen, samt det første kvarteret av andreomgang, ligger Lyn lavt og Klepp holder i kula uten for mange kreative krumspring.

BANENS BESTE: Ikke scoret hun mål, ikke hadde hun målgivende pasning, men Trine Skjelstad Jensen var utvilsomt banens gigant mot Klepp. Hun eide luftrommet i samfulle nitti minutter. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Med halvtimen igjen på klokka begynner gjestene å stresse. De vet at de trenger poeng for å henge med i medaljekampen. Det slås mye langt, og sakte men sikkert flytter de linja høyere og høyere.

Rundt fem minutter før full tid viser det seg at taktikken har noen sårbarheter. Vilde Hasund er i enden av en kontring og banker til. Skuddet er lavt og relativt rett på keeper. Men det er hardt. Lindsey Harris vil nok selv mene at hun skal ha kontroll på den, men den glipper, og hjemmelaget dobler ledelsen.

Havana Solaun får nikket en ball i nettet med litt under ett minutt igjen av den tillagte tiden, men det er for sent for gjestene.

Lyn tar sin første trepoenger etter sommerpausen, sin første seier mot Klepp noen gang og klatrer forbi Trondheims-Ørn. Nå ligger de over kvalikplass for første gang på mange uker, etter den fortjente seieren mot Klepp.

Gjestene traff ikke like godt på kampplanen som Lyn og reiser hjem tomhendte. De kan dog trøste seg med at Sandviken tapte sin kamp – som gjør at det fortsatt bare skiller tre poeng mellom fjerdeplassen og tredjeplassen.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Lyns neste kamp: 28.09, borte mot Avaldsnes.
Klepps neste kamp: 25.09, hjemme mot Fart.

Takk for sist!

Kolbotn 3-2 Stabæk (pause: 1-0)
Mål: Blakstad (16, 63), Hørte (47), Hansen (53), Herlovsen (65)

Fine kombinasjoner mellom Tiffany Cameron og Melissa Bjånesøy gir sistnevnte tid og rom til å tre en stikker gjennom Kolbotn-forsvaret, og i retning Silje Blakstad. Idet 28-åringen triller ballen forbi Kolbotn-målvakt Hilde Gunn Olsen, er det flere som tenker at «nå skjer det igjen»

Det er nemlig bare fire dager siden lagene møttes på Nadderud stadion, hvor Stabæk scoret to og Kolbotn satt slukøret igjen etter kampen.

Stabæk skulle score to denne gangen også, men det trenger ikke å bety seier.

Etter hvilen finner Kolbotn nettmaskene etter et hjørnespark. Det slås høyt mot Sara Hørte som har tatt plass på bakerste stolpe, og når Louise Normann gjør det som er langt fra sin livs duell, blir det enkelt for midtstopperen og nikke ballen i mål.

ÅRETS FØRSTE: Kolbotn-kapteinen Sigrid Heien Hansen scoret sitt første mål for sesongen mot Stabæk. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Litt over fem minutter senere vil en ny midtstopper være med på scoringslisten. Sigrid Heien Hansen ligger å vaker midt i feltet, og etter et meget godt forarbeid av Isabell Herlovsen, får Hansen til slutt en enkel oppgave med å sette inn scoringen og med det sende hjemmelaget i ledelsen.

Ti minutter senere bestemmer Bjånesøy og Blakstad seg for å kjøre en reprise av kampens første mål. Bjånesøy legger tilrette til Blakstad på venstrekanten. Målscoreren drar seg litt innover i banen og plasserer ballen rolig forbi Olsen.

Lagene er like langt, men løvinnen har våknet. Hun var servitør på Kolbotns andre scoring, og nå vil hun gjøre alt på egenhånd.

Herlovsen fører ballen i et bedagelig tempo innover i banen ved 16-meterstreken. Silje Bjørneboe setter inn en takling, men Herlovsen får lirket ballen med seg. Nærmest stillestående prikker hun ballen akkurat langt nok til venstre for Ingrid Hjelmseth, til at hun får hansken på ballen. Strålende av Herlovsen.

Flere scoringer blir det ikke på Sofiemyr stadion. Hjemmelaget snudde kampen, fikk sin revansj mot Stabæk, men kanskje viktigst av alt: de tok tre poeng.

Det har de nemlig ikke gjort på over fire måneder. Den smakte nok godt for hjemmelaget.

Stabæk som var inne i en skikkelig flytsone får beina litt tilbake på jorda. De i Stabæk-leiren som drømte om å nå en kvalikplass fikk nok litt kaldt blod i årene. Det er ikke over. Men det blir mer enn beintøft for den tradisjonsrike Bærum-klubben om de skal holde seg i divisjonen.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Kolbotns neste kamp: 28.09, hjemme mot Fart.
Stabæks neste kamp: 28.09, hjemme mot Vålerenga.

Takket hjemmefansen med scoring

Vålerenga 3-1 Trondheims-Ørn (pause: 1-0)
Mål: Stefanovic (10), Clausen (67), Dowie (69), Njoya (80)

I en runde hvor Sandviken skulle møte LSK Kvinner på bortebane var det et ekstra tent Vålerenga-lag som møtte til start.

Det tar ikke mer enn ti minutter før sommersignering Dejana Stefanovic åpner ballen. Serberen druser til fra 20 meter. Plasseringen er så som så, men skuddet er hardt. Kristine Nøstmo er ikke raskt nok nede, og får ikke endret retningen nok til å holde ballen ute. 1-0 til vertene.

Marit Clausen har et par muligheter i førsteomgang for trønderne, det samme har Natasha Dowie, Rikke Marie Madsen og Sherida Spitse for de blåkledde.

Men neste scoring lar vente på seg til etter hvilen. Halvveis ut i andreomgangen bruker Clausen innbytter Julie Adserøs overlapp, og Adserø fyrer av et skudd. Returen havner hos Clausen som etter litt om og men får satt inn en noe merkelig scoring.

FORSVINNER: Lørdag var siste kamp på eget gress for Vålerengas leiesoldat Natasha Dowie. Kommende kamp mot Stabæk blir hennes siste for klubben. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Bare to minutter etter at Clausen har utlignet gir Natasha Dowie en siste gave til hjemmefansen før hun returnerer til Melbourne Victory. I særdeles kjent Dowie-stil løper hun seg fri fra markering i boks, bruker den eksplosive spensten sin, og styrer ballen i mål via pannebrasken. 2-1 til hjemmelaget.

Hun har dog en bortekamp igjen – mot Stabæk i neste runde.

Ti minutter før slutt setter Ajara Njoya spikeren i kisten idet hun brenner til med et hardt og lavt skudd, som via beina til Nøstmo, finner veien over linja og inn i mål. En scoring som minner veldig om den hun hadde mot Sandviken i forrige runde.

Vålerengas store formspiller har nå scoret fire mål på de siste tre kampene, og syv i løpet av høstsesongen.

Med tre poeng går Vålerenga forbi Sandviken på tabellen og klatrer opp på sølvplass. Med syv poeng opp til LSK Kvinner, og fem runder igjen, skal det godt gjøres å få en bedre plassering enn andreplass for Vålerenga. Men kampene skal spilles først.

Trønderne må imidlertid innfinne seg i å falle på tabellen. Etter at Lyn tok en knallsterk seier mot Klepp på «eget» gress. Det betyr at de avslutter runden på kvalikplass.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Vålerengas neste kamp: 28.09, borte mot Stabæk.
Trondheims-Ørns neste kamp: 29.09, borte mot Klepp.

Tok poeng i Røa-ruletten

Fart 1-1 Røa (pause: 0-1)
Mål: Vanhaevermaet (26), Nilsen (75)

Forrige runde ga Røa Arna-Bjørnar en leksjon i eleganse, effektivitet og duellstyrke i egen lekegrind. Men i kjent Røa-stil viste de denne helgen at selv om toppnivået er skyhøyt, er dessverre ikke bunnivået godt nok for å matche deres ambisjoner.

Det er ikke første gang vi har sett varierende prestasjoner av Røa, og på lørdag ble vi presentert et annet Røa-lag enn det vi så mot Arna-Bjørnar.

Det åpner imidlertid bra for gjestene på Fart kunstgress. Et hjørnespark stanges i mål av Justine Vanhaevermaet som som scorer sitt andre mål på like mange kamper – som også utgjør de målene hun har scoret for Røa.

Det blir ikke flere mål før pause, til tross for at Sanna Porali har et skudd fra distanse, og at Rebecka Holum har en farlig curler fra høyre som treffer stolpen.

SIKRET POENGET: Natalie Nilsen var kjapt på returen fra skuddet til Julie Blakstad og kunne redde et poeng for hjemmelaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Kvarteret før fulltid gjør Julie Blakstad det hun kan best. Hun lader kanonen og sikter på hjørnet. Avslutningen treffer stolpen, og mens metallet fortsatt rister plukker Natalie Nilsen opp returen, og setter den enkelt i det vidåpne målet.

Fart vinner i Røa-rullet og møter dem på en dag de er mulige å slå. De henter med det inn ett poeng på Stabæk, men det er Trondheims-Ørn på kvalikplass som burde være målet om de skal sikre seg fornyet kontrakt i det celebre selskapet i toppen av norsk fotball.

Røa forspilte muligheten til å klatre forbi Avaldsnes på tabellen, og med en kamp tilgode på samtlige lag foran seg (med unntak av Klepp) kunne de med seier denne runden og seier i hengekampen tatt inn seks poeng på både Klepp og Sandviken.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Farts neste kamp: 25.09, borte mot Klepp.
Røas neste kamp: 25.09, borte mot Arna-Bjørnar.

Formlaget fortsetter

Arna-Bjørnar 0-2 Avaldsnes (pause: 0-2)
Mål: Da Silva (38), Tvedten (44)

Avaldsnes har tatt tolv av tolv mulige poeng de siste fire kampene, og er i sesongens aller beste form. Med godfølelse helt inn til ryggmargen gjestet de et skadeskutt Arna-Bjørnar – som kom fra et grufullt femmålstap mot Røa.

Det går litt trått i starten, men drøye fem minutter før pause kommer scoringen for gjestene. Etter et pågående press kommer Rasheedat Ajibade på skuddhold, sender en markkryper i retning hjørnet, men treffer stolpen.

Heldigvis for de tilreisende er Maria Da Silva oppvakt og kjemper inn returen.

PÅ FORMTOPPEN: Med fem strake trepoengere er Avaldsnes et av de klare formlagene i Toppserien. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Lagene ser ut til å gå inn til pause på stillingen 0-1, men årets Avaldsnes-komet Olaug Tvedten vil det annerledes.

19-åringen mottar et innlegg fra Da Silva, demper det og setter snuten mot mål. Hun hektes veldig åpenbart i boksen – og er nok også klar over at hun får straffespark om hun faller –men hun finner balansen og blir stående.

Det viser seg å være meget lurt. Hun bredsider ballen til siden for Oda Marie Bogstad, og under et halvt minutt før ordinær tid i førsteomgang er over dobles ledelsen.

Flere mål blir det ikke og Avaldsnes fortsetter sin ferd oppover på tabellen. De passerer Røa og finner seg på femteplass med 27 poeng. To poeng mer enn Røa bak seg, og to poeng mindre enn Klepp foran seg. Begge de lagene har en kamp tilgode på Avaldsnes.

Arna-Bjørnar går ut av sin fjerde strake kamp uten å vinne og holder seg på 18 poeng. Á poeng med Kolbotn og Lyn som, sammen med Trondheims-Ørn på Kvalikplass (16 poeng), alle er i den usikre gropa i kampen om hvem som tar tiendeplass og må ut i kvalik etter sesongslutt.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Arna-Bjørnars neste kamp: 25.09, hjemme mot Røa.
Avaldsnes’ neste kamp: 25.09, hjemme mot Lyn.

Game Of Thorsnes

LSK Kvinner 2-0 Sandviken (pause: 1-0)
Mål: Thorsnes (10, 86)

Andreplassen møtte førsteplassen på eget gress i lørdagens siste kamp. De fleste som har fulgt med på Toppserien i år har vel hatt en viss tanke om at det var her Sandviken måtte levere for å kunne ha håp om å utfordre de regjerende mesterne om tittelen.

Likevel var det en diplomatisk Hege Riise som svarte på spørsmål fra NRK før kampstart. Hun ble spurt om tittelkampen ble avgjort om de vant kampen mot Sandviken.

– Jeg tar ingenting forgitt, det er ingenting som er avgjort før man lakker lir mot de siste kampene. Sånn er det. Det er et kjedelig svar, sa LSK Kvinner-treneren. 

Det «lakker og lir» iallfall ikke for Elise Thorsnes som møtte fullstendig skjerpa til kamp. Isabell Bachor slår en lang ball mot Emilie Nautnes som med panna legger den igjen til Thorsnes. 31-åringen tar ballen ned på brystet og dunker til fra utenfor 16-meteren. Ballen seiler vakkert over Nora Gjøen-Gjøsæter.

KAMPENS DRONNING: Elise Thorsnes scoret begge målene i oppgjøret mot Sandviken – som trolig sikret LSK Kvinner tittelen de i utgangspunktet hadde et godt grep om. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Fem minutter før fulltid kommer Nautnes på en overgang mot Gjøen-Gjøsæter i en voldsom fart. Ingrid Stenevik setter inn en takling, men LSK Kvinner-spilleren er for rask, og Sandviken-stopperen tar bein og ikke ball. Hjemmelaget får korrekt tildelt et straffespark.

Fra elleve meter er målmaskinen Thorsnes sikker. Hun sender ballen kontant til høyre. Hun glir litt etter at ballen har forlatt foten, men det gjør ingenting.

Spikeren ble satt i kisten og LSK Kvinner tar tre poeng mot Sandviken.

Hjemmelaget ligger nå syv poeng over Vålerenga, som har overtatt andreplassen fra Sandviken. Med fem kamper igjen skal det godt gjøres (ev. dårlig gjøres) å miste tittelen nå.

Gjestene reiser hjem til Bergen uten noen poeng, og vil fortsette kampen om de to litt mindre edle metallene med Klepp og Vålerenga.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

LSK Kvinners neste kamp: 29.09, borte mot Røa.
Sandvikens neste kamp: 29.09, hjemme mot Arna-Bjørnar.

Tabellen

TABELL | TOPPSERIEN
1 Arna-Bjørnar 0 0 0
2 Avaldsnes 0 0 0
3 Klepp 0 0 0
4 Kolbotn 0 0 0
5 LSK 0 0 0
6 Lyn 0 0 0
7 Røa 0 0 0
8 Sandviken 0 0 0
9 Trondheims-Ørn 0 0 0
10 Vålerenga 0 0 0