Fremskyndet oppstart for Toppserien

Emilie Nautnes og LSK Kvinner må forberede seg på børskarakterer i år. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Klubbene i Toppserien og OBOS-ligaen kan starte opp 14 dager tidligere enn planlagt.

Sist oppdatert: 10. jun 2020 Skrevet av: Toppfotball Kvinner

 

Tirsdag besluttet Norges Fotballforbund (NFF) at klubbene i Toppserien og OBOS-ligaen kan starte opp med fotballtrening fra 25. mai, fremskyndet 14 dager fra opprinnelig dato. Dette innebærer samtidig at oppstart for seriespill kan flyttes noe frem.

– Det er veldig deilig og etterlengtet at vi endelig kan offentliggjøre en konkret dato for oppstart i Toppserien. Klubbene har gjort en kjempejobb med å gjøre seg klare til å håndtere det krevende smittevernsregimet, og det har gått raskere enn ventet. Det er nok noen som ikke har alt på plass ennå, men det er likevel god tid til seriestart. Vi får en fin oppkjøringsperiode på nesten seks uker, noe som er godt å ta med seg etter lang tid uten kontakttrening, sier daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.

Les også: Toppserien må vente – aktualiserer situasjonen for spillerne våre 

Gode erfaringer

Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, forteller at beslutningen kommer etter gjennomført kartlegging og klare tilbakemeldinger fra klubbene på de ulike liganivåene.

– Basert på gode erfaringer med oppstart for trening i Eliteserien og etter innspill og ønske fra ligaforeningene og klubbene i både Toppserien og OBOS-ligaen, har vi i dag besluttet at oppstart for fase 2 kan starte 14 dager tidligere enn opprinnelig planlagt. Det vil si at klubbene i de nevnte ligaene vil kunne starte med fotballtrening tidligst førstkommende mandag, 25. mai. Dette er selvsagt under forutsetning av at NFFs protokoll for trening følges. Vi opplever at klubbene er sterkt motiverte for å komme i gang neste uke og at det jobbes godt og konkret med å klargjøre det som skal til for å kunne sparke i gang, sier Bjerketvedt.

KLARSIGNAL: Andrea Norheim og Avaldsnes vil snart kunne juble for scoringer igjen. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Norsk Toppfotball (NTF) ser frem til fremskyndet oppstart for nivå to på herresiden.

– NTF er veldig glad for å få i gang OBOS-ligaen tidligere enn planlagt. Det skjer fordi erfaringer og gjennomføringen har vært meget god så langt. Klubbene gleder seg stort til å komme i gang. OBOS-ligaen har et bredt spekter av klubber med mange unge spennende spillere, og 16 steder i landet får nå sine lokale forbilder i gang igjen, sier administrerende direktør Leif Øverland.

Les også: Coop tredobler satsingen på kvinnesiden

Kulturminister Abid Raja gleder seg også over at flere ligaer kan starte opp for fullt.

– Jeg er veldig glad for at Toppserien og OBOS-ligaen nå også snart får starte opp igjen, etter gode erfaringer fra oppstarten av Eliteserien. Jeg har hatt en god dialog med Norges Fotballforbund, og vært tydelig på at også kvinnefotballen må få starte opp innenfor gjeldende smittevernregler. Regjeringen jobber videre med de økonomiske tiltakspakkene for idretten, og har varslet at vi innen 29. mai kommer tilbake med innrettingen på denne. Jeg ivrer for at breddeidretten for barn og unge også skal få åpne opp igjen så snart dette er smittevernfaglig forsvarlig. Jeg forstår godt alle de barn og unge som er utålmodige etter å få starte opp normal aktivitet, og vil gjøre det vi kan for å legge til rette slik at dette kan skje, sier kulturministeren.

Les også: – Håper dette er første og siste gang jeg opplever seks måneder oppkjøring

Oppstart av kamper planlegges i juli

Regjeringen ga i pressekonferanse 7. mai klarsignal for pilot i toppfotballen, med mulighet for treningsoppstart innenfor rammene som er satt i NFFs protokoll for gjennomføring av trening under covid-19 utbruddet 2020.  Etter tett dialog med toppklubbene på herre- og kvinnesiden og alle interesseforeningene, var det bred enighet om at piloten skulle deles inn i to faser med ulike datoer for oppstart.

Fase 1: Eliteserien, treningsoppstart tidligst 11. mai, kampoppstart tidligst 16. juni.
Fase 2: Toppserien, OBOS-ligaen, trenings- og kampoppstart fire uker senere enn for Eliteserien.

Nå er altså oppstarten for fase 2 fremskyndet til 25. mai.

Oppstart av kamper i Toppserien og OBOS-ligaen planlegges første uken i juli. Detaljer og justert spilleplan vil bli diskutert med interessegrupperinger og rettighetshavere.

Oppstart av flere ligaer i en tredje fase er betinget av at det ikke lenger er nødvendig med de omfattende smittevernstiltakene og den strenge kontrollen som gjelder for første og andre fase.