Ukens profil: – Fotballen ble en livsstil

Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Ukens profil er Klepps talentfulle 18-åring, Elisabeth Terland!

Sist oppdatert: 16. okt 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Hun spilte de første to rundene i Toppserien 2019, før et langt skadeavbrekk banket på døren. Midt i september fikk vi igjen se henne på fotballbanen. Siden da har det blitt fem scoringer, to i serien, og tre for J19-landslaget.

Ukens profil er Klepps Elisabeth Terland. 

Mot Stabæk i runden som var fant hun nettmaskene to ganger. Den siste av scoringene ble kåret til rundens scoring.

– Det er jo alltid digg å score, og når man får en så fin ball ligger alt til rette for at man bare må gjøre det. Man tenker ikke så mye, det bare skjer, litt på instinkt, sier Elisabeth Terland til Toppserien.no. 

Tro det eller ei, men hovedpersonen selv forteller at scoringen mot Stabæk ikke topper listen over peneste mål hun ha scoret. Det peneste kom i fjor, men motstanderen var den samme.

– Det peneste kom i cupfinalen for J19 i fjor. Da førte jeg ballen fra mye dypere i banen, og lobbet den over keeper fra langt hold. Det var ganske fint, men så hjalp det nok litt at det var i en cupfinale.

Se rundens scoring fra Toppserien runde 19 her: 

Mot Stabæk scoret hun to mål i samme kamp for første gang i karrieren, noe hun selv ikke var klar over.

– Pappa sa det til meg etter kampen, og jeg visste det ikke selv, men det er digg det.

– Jeg har jo spilt en del i Toppserien, og jeg føler fremdeles at nivået er høyt. Men selvfølgelig blir man mer og mer vant til å spille på det nivået man holder seg på.

– Har spilt siden jeg kunne gå

Som tenåring, og fotballspiller på Norges øverste nivå, er store deler av kalenderen satt og dagene preges ofte av de samme elementene.

– Jeg går jo på skole enda. Så hverdagen min består egentlig av skole først, så trening, etter det er det hjem og spise, forså å sove. Det høres kanskje litt kjedelig ut, men jeg liker det.


Tre kjappe om deg selv: 

Hva er den beste kampen du har spilt? 

– Jeg har ikke peiling. 

Hva er din beste egenskap på en fotballbane? 

– Det er nok fotballforståelse og teknikk. 

Hva er ditt største fotballøyeblikk? 

– Da vi tok sølv i fjor.


TIDLIG ANERKJENT: Som 15-åring startet Terland sin første kamp i landslagsdrakta. Mot våre naboer i Sverige. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

– Før jeg kom til Klepp spilte jeg stort sett med gutter. Jeg startet med fotball for Nærbø, hvor jeg fortsatt bor, så gikk turen til Bryne og videre til Klepp.

Terland forteller at en blanding av tilfeldigheter og mangelen på et tilbud for jentefotball, gjorde at hun endte opp med å spille med gutta, og at hun har fått mye støtte fra faren.

– Han var veldig ivrig, og trente guttelag. Så begynte jeg med det, men også litt fordi det ikke var så mange jentelag. Det var egentlig ganske naturlig. Jeg spilte med gutta helt til jeg falt litt etter med fysikken, sier hun og legger til: 

– Faren min er den personen som har vært med meg helt siden jeg var liten. Det har alltid vært meg og far. Han trente meg jo også i starten.


Tre kjappe om medspillere og motspillere: 

Hvem er den beste spilleren du har spilt med?

– Tameka Butt.

Hvem er den beste spilleren du har spilt mot?

– Sherida Spitse, Vålerenga.

Hvem er hardest å møte i dueller i Toppserien? 

– Elin Sørum, Trondheims-Ørn. 


– Når begynte du å innse at du var skikkelig god? 

– Det er et litt vanskelig spørsmål å svare på, jeg vet ikke helt. Jeg begynte jo å spille fotball idet jeg kunne gå. Det ble litt som en livsstil, jeg spilte fotball hver dag fordi jeg elsker det. Så merker man på et tidspunkt at man ønsker å oppnå noe med fotballen, men jeg husker ikke helt når det var.

Hun beskriver det som en litt flytene overgang fra lek til alvor.

– Man tar det mer og mer seriøst etter hvert.

Den korte 2019-sesongen

Vi har sett henne i flere roller, men hun er tydelig på hvilken hun liker seg best i.

– Sentralt i banen, og gjerne offensivt. «Tier» eller sentral midtbane. Det er posisjonene jeg mener passer meg best, og hvor jeg føler at jeg får brukt kvalitetene mine.

Og kvalitetene hennes ønsker hun at en gang skal ta henne til landslaget.

– Jeg har jo selvfølgelig en del mål i karrieren. Det største målet må nok være å komme på A-landslaget. Etter hvert ønsker jeg å spille i utlandet, det er jo også en drøm, sier hun før hun legger til at «hvor» ikke er så viktig. 

– Det er ikke så viktig hvilken liga, men man ønsker jo å spille i det øvre sjiktet i en av de beste ligaene, og spille for noen av de beste lagene verden.

RØDT, HVITT OG BLÅTT: Til nå har Terland 40 aldersbestemte landskamper. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Etter andre serierunde var Terland ute i en lang periode grunnet en skade. Etter å ha gått inn i det, blitt ferdig med det, og ikke minst kommet seg på banen igjen, forteller hun at hun har kommet styrket ut av det hele. 

– Det var veldig nytt. Jeg hadde jo aldri vært skadet før. Det var mitt første avbrekk fra fotballen, så ja, det var først og fremst veldig nytt. Det var jo tøft, men i etterkant føler jeg at jeg har lært enormt mye, og at jeg har blitt bedre kjent med meg selv.

Det overrasker nok få at 18-åringen er glad for å være tilbake med fotballsko på beina. 

– Det var utrolig digg å komme tilbake, og nå føler jeg at jeg har spilt fotball veldig lenge. Når man kommer tilbake glemmer man fort at man har vært ute med skade en stund. Men det er godt å komme tilbake når man tenker over at all den jobben man har gjort har resultert i at man kan fortsette å spille fotball igjen.


Tre kjappe om kampforberedelser: 

Hva vil du helst spise før kamp?

– Havregrøt.

Hvilken øvelse vil du helst gjennomføre under oppvarming før kamp?

– Skudd.

Liker du best å spille kamp tidlig eller sent på dagen?

– Tidlig, for da slipper man å vente så lenge på kampen, bare å få det unnagjort.


Les flere «Ukens profil»-intervju her: