Fortsatt mye som står på spill i siste runde

VINNERSKALLE: Vålerengas Sherida Spitse var selskreven på forventningslaget til NRK-ekspertene. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Ja, gullet er allerede plassert i LSK-hallen, men hvem tar sølvet, hvem tar bronsen, og hvem ender sesongen som Toppseriens toppscorer?

Sist oppdatert: 15. nov 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

RUNDE 22 | TOPPSERIEN


I sølvkampens førersete

Arna-Bjørnar – Vålerenga, Arna Idrettspark

Forrige runde sikret Arna-Bjørnar videre spill i Toppserien, til tross for et 0-4-tap for Klepp på Vestlandet. Nå er det de selv som inviterer til landsdelen, og det er Vålerenga på sølvjakt som er invitert.

Om Vålerenga hadde seiret mot Avaldsnes forrige runde ville kampen om sølvet allerede vært avgjort, men Avaldsnes’ kanskje beste spiller, Giovanna de Oliveira, satte kjepper i Vålerengas glitrende sølvhjul på tampen av oppgjøret. 

Det som kan glede Vålerenga er at to av spillerne som er med å kjempe om tittelen «Arna-Bjørnars beste spiller» ikke vil være å se på Arna Idrettspark på lørdag.

Klubben har nemlig bekreftet på egne sider at Lais og Milica Mijatovic har forlatt klubben for å spille fotball i deler av verden der klimaet tillater det på denne tiden av året. 

BLIR SAVNET: Lais (t.v.) og Milica Mijatovic blir begge å se i den australske ligaen den kommende tiden. Om de returnerer til Arna-Bjørnar når 2020-sesongen starter er uvisst. Foto: Arna-Bjørnar.

Hovedstadslagets eneste utfordrer til andreplassen er Klepp. De ligger to poeng bak Vålerenga, men med en mye bedre målforskjell. Ved Klepp-seier må Vålerenga også vinne om de skal avslutte sesongen på andreplass. Ved poenglikhet vil nødvendigvis Klepp ta sølvet grunnet målforskjellen. 

Klepp møter Fart hjemme og er store favoritter – til tross for at Fart tok en sterk seier mot LSK Kvinner i forrige runde. Derfor gjør Vålerenga det lurt i gå inn for å vinne kampen mot Arna-Bjørnar.

Historisk sett har dette vært et jevnt oppgjør. På 16 kamper har lagene vunnet syv hver, og delt poengene i de to resterende. Dog har bare bergenserne vunnet én av de siste syv. 

Denne sesongen har de møttes to ganger. Én gang i serien, og en i cupen for bare noen uker siden. Vålerenga vant begge. Den siste 4-1.

Tre ting å se opp for: 

 • Kapteinen: Sherida Spitse har vært en av de beste spillerne i dette Vålerenga-laget denne sesongen. Nederlenderen styrer spillet, tempoet og strør om seg med pasninger på et nivå få andre kan matche.
 • Talentet: Rikke Nygard har virkelig tatt steg denne sesongen, og tross sin unge alder har hun blitt en av de viktigste brikkene for de rødkledde.
 • Erstatterne: Hvem tar plassene til Lais og Mijatovic i midtbanen og den offensive rekka, og stiller Arna-Bjørnar fortsatt i 3-4-3-varianten vi er vant til å se dem i uten de to bærebjelkene? Tiden vil vise.

Kampen ser du ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret: 


Toppscorerduellen

Røa – Sandviken, Røa kunstgress

Lagene møtte hverandre sist i Toppseriens første runde i slutten av mars. Nå møtes de til den siste runden, og sirkelen blir komplett. 

Røa vant det oppgjøret, men etter 21 runder ligger de under Sandviken, og vil også gjøre det etter den siste. Før runden befinner de seg sjetteplass på tabellen, de kan ikke klatre oppover, men de kan falle to plasser om de taper og Trondheims-Ørn og Kolbotn vinner sine kamper.

Med 39 poeng har Sandviken elleve mer enn helgens motstander, og ligger på fjerdeplass på tabellen. Om de vinner kan de klatre opp på pallen, men det fordrer at Klepp avgir poeng mot Fart. Om det ikke skulle bli medalje på bergenserne kan de trøste seg med at Madeleine Veivåg og Camilla Ervik har signert nye kontrakter, og at Ida Holm Neset og Mathilde Sangolt er klar for klubben.

Men det er nok ett moment i dette oppgjøret som virkelig opptar både spillere og supportere:

Kampen om toppscorertittelen. 

HVEM VINNER? Synne Jensen og Kennya Cordner kjemper begge om å bli toppscorer når sesongen er over. Foto: Bildbyrån.

Da lagene møttes i første serierunde scoret Røas Synne Kinden Jensen sitt første mål i Toppserien 2019. 15 til skulle det bli før siste runde står for tur.

Kennya Cordner ventet til andre runde med å åpne målkontoen. Det gjorde hun borte mot Fart, og da satte hun like gjerne to i nettet. Før siste runde står hun også med 16 scoringer – like mange som Jensen. 

På lørdag møtes de ansikt til ansikt, og begge ønsker nok å trone øverst og alene som toppscorer i ligaen når siste blås i fløyta runger over Røa kunstgress.

Dette kan bli en morsom kamp å følge. 

Tre ting å se opp for: 

 • Målscorerne: Til sammen har Jensen og Cordner scoret 32 mål i Toppserien. Det er mer enn hva fem av lagene har maktet totalt.
 • Målsnittet: Det er nok hyggelig lese for Jensen og Cordner at dette oppgjøret ofte er fullstappet med mål. På de siste fem kampene har oppgjøret i snitt servert 4.2 scoringer.
 • Keeperne: Kirvil Odden i Røa-buret og Nora Gjøen-Gjøsæter i Sandviken kan spille hver sin viktige birolle i kampen om toppscorertittelen.

Kampen ser du ved å klikke på denne linken (NRK)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret: 


Trondheims-Ørns siste kamp?

Avaldsnes – Trondheims-Ørn, Djervbanen

Avaldsnes er støkk på femteplass. Med 34 poeng er det umulig å nå Sandviken (39) på plassen over, eller bli tatt igjen av Røa (28) på plassen under. De har derfor ikke annet å spille for en pynt på en allerede god sesong. Foreløpig har de tatt 13 poeng mer enn i fjor, og målforskjellen har forbedret seg med 22 mål.

Trondheims-Ørn ligger på syvendeplass med 26 poeng. De kan klatre opp til øverste halvdel av tabellen om de vinner på lørdag, og Røa går på en smell mot Sandviken. 

Avaldsnes tok med seg et sterkt resultat fra Intility Arena forrige runde da det ble 1-1 mellom dem og hjemmelaget Vålerenga.

Giovanna de Oliveira scoret da det som ble kåret til rundens mål. Se det her: 

Trondheims-Ørn slo allerede nedrykksklare Stabæk 3-1 på Koteng Arena forrige runde, og har med det tatt ti poeng på sine fire siste kamper i Toppserien.

En ekstra motivasjon for trønderne denne kampen er at de trolig spiller sin siste kamp som «Trondheims-Ørn». Etter et styremøte tidligere i uken er klubben nå ett skritt nærmere en sammenslåingen med Rosenborg. 

Kanskje er det siste gang vi ser den gule Ørn-drakta i Toppserien.

Forrige gang Avaldsnes og Trondheims-Ørn møttes endte det med ett mål og ett poeng til hvert av lagene. 

Tre ting å se opp for: 

 • Stjerna: Giovanna de Oliveira har vært høstsesongens store sensasjon for Avaldsnes. Ni scoringer har det blitt i årets serie. Om hun hadde kunnet spille alle kampene hadde det nok vært betydelig høyere. Av spillere som fortsatt er i Toppserien er det kun toppscorerne, Kennya Cordner og Synne Jensen, som har et bedre målsnitt enn brasilianeren.
 • Hjemmestatistikken: Avaldsnes er det laget som har tapt færrest kamper på eget gress denne sesongen. Bare ett lag har slått dem på hjemmebane, og ingen lag i Toppserien kan vise til en bedre statistikk på det området. Det kan bli tøft for gjestene på lørdag.
 • Duoen: Trondheims-Ørns Marit Clausen og Cesilie Andreassen har vist seg å være vanskelige å få has på for mange. Avaldsnes-forsvarerne må være på jobb om disse to skal nøytraliseres.

Kampen ser du ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret: 


Varmer opp til kvalik

Kolbotn – Lyn, Strømmen stadion kg

Nok en gang må en av Kolbotns hjemmekamper flyttes fra sin vante hjemmebane. Heldigvis møter de det laget som nok har mest sympati når det kommer til akkurat det temaet. Lyn har nemlig spilt flere hjemmekamper på Grefsen kunstgress enn på Kringsjå denne sesongen.

Forrige runde ble det klart at Lyn måtte ut i kvalik, og kampen mot Kolbotn kan sees på som en oppladning til det som blir to tøffe kamper mot Fløya – vinneren av 1. divisjonen.

For å unngå kvalik trengte de å vinne mot Røa forrige serierunde. Det så lyst ut etter at Vilde Hasund scoret på frispark mot sine tidligere lagvenninner, men Røa utlignet, og med det stadfestet Lyns skjebne.

I FORM: Kolbotn har i sine to siste kamper vist seg vanskelige å slå. Det kan bli en tøff oppgave for Lyn. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Kolbotn er å finne på åttendeplass på tabellen med 26 poeng, syv mer enn Lyn. Til tross for at de bare har tatt to poeng på sine to siste kamper kommer fra to sterke prestasjoner.

Først holdt de seriemesterne, LSK Kvinner, til 2-2, etterfulgt av det samme resultatet borte mot Sandviken. To solide kamper.

Da lagene møttes i vår endte det målløst i det som var ett av få oppgjør spilt på Kringsjå kunstgress denne sesongen.

Tre ting å se opp for: 

 • Lyn-spissen: Ung, hurtig og sulten. Runa Lillegård har tatt et enormt steg denne sesongen, og er uvurdelig for Lyn. En spiller som ikke trenger mange sjanser før det synger i nettet.
 • Kolbotn-spissen: Erfaren, klok, men også sulten. Isabell Herlovsen har vist at hun fortsatt har det i seg når hun er motivert. Veldig ulik sin spisskollega i Lyn, men meget målfarlig.
 • Tonje Pedersen: Hun har hevet nivået den siste tiden, noe som gjorde at Kolbotns midtbanespiller ble belønnet med en plass på månedens lag for oktober. Viser hun de samme taktene i siste serierunde?

Kampen ser du ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret: 


Topp mot bunn

Stabæk – LSK Kvinner, Nadderud stadion

LSK Kvinner sikret serietittelen etter en poengdeling mot Kolbotn i runde 20. Etter det så vi at seriemesterne tok foten litt av gasspedalen da Stabæks nedrykkskollega, Fart, kom på besøk til LSK-hallen.

Gultrøyene lå under 0-2 etter elleve minutter, og en straffescoring av Elise Thorsnes satte sluttresultatet til 1-2. Vil vi se et LSK Kvinner som ønsker å revansjere tapet, eller vil de holde litt tilbake grunnet cupfinalen mot Vålerenga som venter dem i helgen etter siste serierunde.

Stabæk ligger under streken, men over Fart, og har vært kjent med nedrykket sitt en god stund. Vi skal ikke lenger tilbake i tid enn til 2017 for å finne sist gang Stabæk havnet på pallen, og så sent som i 2013 vant de hele Toppserien.

TILBAKE PÅ NADDERUD: Elise Thorsnes var Stabæks toppscorer da de vant serien i 2013. Nå har hun vunnet den for LSK Kvinner og skal gjennomføre sjarmøretappen på sin gamle hjemmearena. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Forrige serierunde reiste Stabæk til Trondheim og tok del i det som trolig var den siste hjemmekampen Trondheims-Ørn spiller med gule drakter og en Ørn i logoen. 

De bli mest sannsynlig hetende Rosenborg neste sesong.

I Trondheim gikk de på en 3-1-smell og, med unntak av Zara Jönssons trøstemål i sluttminuttene, reiste de tomhendte tilbake til Østlandet. 

Da Stabæk var på besøk i LSK-hallen endte det 4-0 til de gulkledde. Da scoret Thorsnes to av målene.

«Ukens profil» denne uken var LSK Kvinners Emilie Nautnes, les vårt intervju med henne her: – Jeg husker at jeg tidlig scoret mer enn alle de andre

Tre ting å se opp for: 

 • Tempo på topp: LSK Kvinner har to ekstremt hurtige spillere i Synne Skinnes Hansen og Emilie Nautnes som kan gjøre livet surt for hvem som helst.
 • Borteformen: Gjestene har ikke tapt én bortekamp i serien denne sesongen. Det skal nok godt gjøres å påføre dem et i siste serierunde.
 • Håpet: Men, om det er en som skulle kunne bidra til nettopp det, er det Melissa Bjånesøy. Med sine åtte scoringer (syv i Toppserien) denne sesongen er hun den soleklare ledestjerna i Stabæk.

Kampen ser du ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret: 


Må vinne

Fart – Klepp, Fart kunstgress

Klepp er den eneste utfordreren Vålerenga har om sølvet i Toppserien i år. To poeng skiller lagene, og da er det kjapt å regne ut at ett poeng ikke vil holde om de grønnkledde skal forsvare andreplassen de tok i fjor.

De er avhengig av at Vålerenga taper poeng, men må selv gjøre jobben. Deres siste hinder på veien er nedrykksklare Fart.

Rødtrøyene viste meget tydelig forrige runde at skuffelsen over nedrykket ikke har gått utover spillet, og de vant borte mot LSK Kvinner. Bare ett annet lag har klart det denne sesongen – Klepp.

Gjestene kommer fra en sterk 4-0-seier mot Arna-Bjørnar, i en kamp hvor Elisabeth Terland scoret to av målene.

SMILTE MOT SERIEMESTERNE: Fart tok sesongens eneste borteseier i forrige runde, da de beseiret LSK Kvinner i LSK-hallen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Det er ikke lenge siden lagene møttes på Vestlandet. Da trengte Klepp poengene sårt for å henge med i kampen om medalje. De vant det oppgjøret 4-0.

Siden da har de klatret forbi Sandviken som lenge lå på tredjeplass, og er nå så og si sikret en medalje ved uavgjort.

Klepp hadde fire forskjellige målscorere på banen i det oppgjøret, så det er fire spillere som virkelig har et godt minne til forrige oppgjør mot Fart, og som møter opp med motivasjonen på topp.

Tre ting å se opp for: 

 • Elisabeth Terland: Hun har vært ute i store deler av sesongen og har vist supporterne at hun har mål i kroppen som vil ut – så nå scorer hun fra seg det hun kan før sesongen er over.
 • Stjerneskuddet: 18 år gamle Julie Blakstad har vist seg frem på Toppseriens scene denne sesongen, og det er nok flere som ønsker et ekstranummer fra henne idet Fart er ferdig med spill i den øverste divisjonen. Tross sin unge alder har hun virkelig tatt nivået og ligaen med storm.
 • Maskineriet: Klepp har scoret enormt med mål i det siste. På de siste tre kampene har de i snitt 4.5 mål pr. kamp.

Kampen ser du ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret: 


Tabellen før runden

TABELL | TOPPSERIEN
1 Rosenborg 6 8 14
2 LSK 5 9 13
3 Vålerenga 6 6 13
4 Avaldsnes 6 2 10
5 Sandviken 6 1 10
6 Klepp 6 -2 8
7 Kolbotn 6 -2 6
8 Lyn 6 -7 4
9 Arna-Bjørnar 5 -5 3
10 Røa 6 -10 0

 

Noen kamper du kunne tenke deg å se?

Vi prøver å sette tilskuerrekord i Toppserien denne helgen og vi vil at du skal bli med!

I tillegg kan du være med i en konkurranse om å vinne en fotballtur til London for to personer. Fly, hotell og kampbilletter er inkludert.

Les mer om det her!