Finesseduellen

Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball / Bildbyrån.

Det er i helgens storkamp at vi finner rundens duell.

Sist oppdatert: 01. nov 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

I lys av tabellen skal rundens toppkamp spilles på Intility Arena, hvor Vålerenga tar imot Avaldsnes. Sammen med LSK Kvinner er Vålerenga og Avaldsnes lagene som har levert de mest solide resultatene denne høstsesongen. 

Avaldsnes trenger tre poeng i den nest siste serierunden om de skal kjempe om medalje også i den siste.

Vålerenga på sin side vil helst slippe å kjempe om noe som helst den siste serierunden. For dem vil en seier mot Avaldsnes på eget gress sikre dem sølvet i Toppserien 2019 og europaspill neste år.

Flere av Toppserie-lagene fra det øvre sjiktet av tabellen har prøvd å bryne seg på Avaldsnes de siste ukene. Ingen fikk en enkel oppgave. 

De scoret tre mot Sandviken, og tok like mange poeng, da bergenserne var på besøk i Rogaland i forrige runde.

Uka før det igjen var de nære ved å påføre LSK Kvinner et sjelden poengtap i LSK-hallen, men det gikk akkurat ikke for de rød-hvite, som med det gikk av banen uten tre poeng for første gang på syv kamper.

Vålerenga har også holdt en høy standard hva poengfangst angår, men de har sett litt mindre skarpe ut etter at de mistet Natasha Dowie, som forøvrig scoret hat-trick da Vålerenga sist møtte Avaldsnes – i cupen i august. 

Nå er det Ajara Njoya som bærer byrden av å være lagets store profil. Hun skal møte en verdig teknisk motstander når Rasheedat Ajibade tar med seg Avaldsnes til Oslo.

Rundens duell er Ajara Njoya vs Rasheedat Ajibade.

Har du lest vår oppladning til runden? Flere skjebner kan avgjøres

Ajara Njoya

Som hun var for Sandviken i fjor, har Njoya vært en sensasjon for Vålerenga etter overgangen. 18 mål på 22 kamper ble det i Bergen, mens det i Oslo har blitt 14 mål på 23 kamper så langt i år. Hun er rask, teknisk, skyter godt med begge bein, og hun har noe av det som er vanskeligst å forsvare seg mot i fotball. Uforutsigbarhet. 

Men, som resten av Vålerenga-laget har også Njoya sett litt blekere ut etter at Natasha Dowie takket for seg. Hun mangler den partneren hun har skapt mest sammen med denne sesongen.

På et punkt har imidlertid Njoya fortsatt der Dowie slapp. Nemlig med hat-trick i cupen. Arna-Bjørnar ble nedsablet på eget gress av Vålerenga i cupens semifinale i helgen som var, da scoret Njoya tre av målene. 

AJARA NJOYA: Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Kamerun
Alder: 26
Klubbkamper i 2019: 23/24
Mål: 14
Kort: 1/0
Landskamper: 43

Tidligere klubber:
Sandviken
Sundsvall
Western New York Flash
Rossiyanka
Energiya Voronezh

Bemerkninger fra forrige runde (1-0-seier mot Fart): Njoya fyrte av flest skudd blant spissene forrige runde (åtte), hvorav tre havnet på mål. Hun traff på 86 prosent av pasningene sine og vant tolv dueller på motsatt banehalvdel.

Rasheedat Ajibade

Rasheedat Busayo Ajibade kom til Avaldsnes fra Nigeria Women Premier League og klubben FC Robo Queens før sesongen. Hun scorer ikke like mange mål som man ofte ønsker at en toppspiss skal gjøre, men hun setter ofte opp medspillere og bidrar sterkt til det oppbyggende kreative spillet. Selv om hun ofte står oppført som spiss, er det ikke nødvendigvis egenskapene som målscorer som verdsettes høyest.

I det nigerianske landslaget fungerer hun som en «åtter» eller en «tier», som vil si en offensiv indreløper eller den fremskutte midtbanerollen bak spissen, sentralt i banen. 

Tenåringen har vært et godt tilskudd til denne Avaldsnes-troppen, og vi har gjentatte ganger sett hvorfor. Kan det være vi får se det igjen på lørdag?

RASHEEDAT AJIBADE: Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Nasjonalitet: Nigeria
Alder: 19
Klubbkamper i 2019: 23/23
Mål: 5
Kort: 2/0
Landskamper: 12

Tidligere klubber:
FC Robo Queens

Bemerkninger fra forrige runde (3-2-seier mot Sandviken): Ajibade scoret ett mål, hadde delt flest skudd på mål (3) blant alle spisser, vant 80 prosent av hodeduellene hun deltok i og plukket opp 16 andreballer i løpet av kampen, mer enn noen annen spiss.

Finesseduellen

På lørdag skal Avaldsnes innta Intility Arena, og da skal du lete lenge for å finne en større ansamling silke i hovedstaden enn hva du kan forvente å få på stadion.

Det disse spillerne i stor grad har til felles, er at det skjer mye rundt dem. Om de ikke er i den avsluttende enden av et angrep, er det svært sjelden at de ikke er involvert i oppbyggingen på en eller annen måte.

Njoya ligger noen år med rutine foran Ajibade, men Avaldsnes’ 19-åring er til gjengjeld svært uredd og skyr få utfordringer. 

Forrige gang Avaldsnes møtte Njoya i serien, vartet hun opp det som endte opp med å bli rundens scoring. Du har kanskje gjettet det alt, men ja, det er et teknisk mestertverk.

Se scoringen her: 

 

Om det er noen som er usikker på hvor teknisk Ajibade er, så kan vi informere om at hun vant det nigerianske mesterskapet i freestyletriksing i 2018. 

Hun har vist flere frekke dragninger i årets Toppserie, og Avaldsnes’ angrepsvåpen har nok vært et tema på Vålerengas spillermøte før kampen.

Her er et lite glimt av hva hun kan: 

Uavhengig i om det er hennes gamle lagvenninne fra Avaldsnes, Dejana Stefanovic, eller en av stopperne som får i oppgave å nøytralisere den unge ballkunstneren, vil det bli en tøff utfordring.

Som sett i den første videoen har Avaldsnes slitt med å forsvare seg mot Njoya tidligere, og når hun i tillegg kommer fra et hat-trick i cupens semifinale mot Arna-Bjørnar, er det nok en spiller stinn av selvtillit som stiller til kamp på lørdag.  

Kan Njoya hjelpe Vålerenga til å ta sølvet, eller vil Ajibade stikke kjepper i hjulene til de blåkledde?

Den beste måten å konsumere kamp på er fra stadion. Om du ikke har anledning vises kampen på NRK fra 12:45. Du finner kampen ved å klikke på denne linken.


Har du forresten fått med deg at det er superrunder de siste to serierundene?

Bli med når vi skal sette publikumsrekord i Toppserien! Du kan også delta i en konkurranse hvor du kan vinne en fotballtur til London med fly, hotell og kampbillett inkludert.

Les mer om superrundene, rekorden, samt hvordan du deltar i konkurransen her!