FIFA Global Ecosystem Analysis har plukket ut Lyn!

Norges beste utviklingsmiljø på kvinnesiden

Sist oppdatert: 12. okt 2020 Skrevet av: Carl Gustav Boranderlyndamer.no

 

Lyn Fotball har blitt plukket ut av FIFA som eneste klubb på kvinnesiden i Norge som får et dypdykk i utviklingsavdelingen.

«Prestasjoner på seniornivået, vil alltid være summen av arbeid gjort over tid – i hele verdikjeden. Fra de yngste spillerne møter fotballen for første gang, til de ev. tar på seg en landslagsdrakt og går ut på Ullevaal Stadion. FIFA er opptatt av dette, og gjennomfører nå en global undersøkelse for å kartlegge de ulike nasjonenes arbeid på området spillerutvikling: Hvor gode er vi til å legge til rette for utvikling?» forteller Heidi Støre som er seksjonsleder Toppklubbutvikling i NFF.

200 nasjoner er med i arbeidet som gjøres i to parallelle løp: Det ene er en analyse av de nasjonale forbundene, det andre er en tilsvarende analyse av de klubbene eller akademiene som har produsert flest toppspillere og landslagsspillere over tid – 6 klubber på kvinnesiden og tilsvarende på herresiden. Alle skal igjennom en relativt omfattende undersøkelse. I tillegg vil de to beste miljøene vil få et ekstra dypdykk på området.

«I Norge har de to beste utviklingsmiljøene over tid vært Vålerenga Toppfotball på herresiden og Lyn Fotball på kvinnesiden. Begge valgt ut på bakgrunn av objektive kriterier; de har produsert flest landslagsspillere og toppspillere de siste årene,» utdyper Støre.

Double Pass er firmaet som skal utføre evalueringen og er et Belgisk selskap som jobber med å rådgi fotballklubber, forbund og ligaer for å optimalisere deres talentutvikling. De bruker unik metodologi for å synliggjøre forbedringsområder for klubbene. Basert på forskning og algoritmer vil erfarne profesjonelle hjelpe til å implementere skreddersydde løsninger. Double Pass har utviklet EPPP som er den engelske versjonen av akademiklassifiseringen vi kjenner til i Norge, samt jobbet med Bundesliga siden 2006 på de samme områdene. Her kan du lese mer om Double Pass og Bundesliga-prosjektet

«For oss er denne undersøkelse svært verdifull. Vi får en objektiv analyse av vårt eget arbeide, vi blir sammenlignet og målt mot våre konkurrenter og vi får et innblikk i hva som er driverne i det internasjonale utviklingsarbeidet. I NFF er vi takknemlige for at Lyn Fotball velvillig stiller opp på dette i en hektisk hverdag. For gevinsten av deltakelsen ligger i sluttproduktet; se vår egen aktivitet opp mot de beste – hva må vi gjøre for å bli enda bedre i morgen», avslutter Støre.

Alle klubber som ønsker å utvikle seg er helt avhengig av å evaluere arbeidet sitt, dette er en intern prosess vi jobber med daglig. Med dette programmet vil Double Pass gi oss evaluering fra en objektiv tredjepart som kan se klubben fra et annet perspektiv og gir oss referanser på andre gode utviklingsmiljøer. Den evalueringen skal vi bruke godt for å maksimalisere effektiviteten ut fra våre ressurser og forutsetninger.

Utviklingssjef i Lyn, Jørgen Reikerås uttaler følgende om prosjektet:

«For det første skal vi ta dette som et stort kompliment, et tegn på at vi driver godt og er flinke til å utvikle spillere nasjonalt og internasjonalt. Samtidig vet vi at vi har mye å gå på og en evaluering fra en objektiv part er gull verdt for oss som klubb. Vi ønsker alltid å utvikle oss, ikke bare spillere, men også ansatte, strukturen og klubben som helhet. Lyn er således en spennende klubb å være i både som spiller og trener, og er et miljø hvor alle trekker i samme retning. Denne utvelgelsen viser at vi er den beste utviklingsklubben i Norge på kvinnesiden og dette er en tittel vi skal jobbe knallhardt for å videreføre, da det er en så tydelig del av vår identitet.»