Er det nå det skjer?

Runde 20 i Toppserien står for tur, og to bekreftelser kan komme i løpet av helgen. LSK Kvinner tar gullet om de tar poeng mot Kolbotn, og Stabæks nedrykk blir et faktum om de ikke vinner mot Lyn. Mye kan skje denne runden. Les deg opp her!

Sist oppdatert: 17. okt 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

RUNDE 19 | TOPPSERIEN


Nytt målshow?

Avaldsnes – Sandviken, Avaldsnes 1

I den hvite delen av Bergen jaktes det medalje. I 2018 ble det en fjerdeplass, til tross for like mange poeng som tredjeplass, Arna-Bjørnar. Nå som byrivalen er ute av bildet kan det være duket for et nytt bronselag i Bergen. 

Kampen om plassene bak LSK Kvinner lever i beste velgående. Sandviken ligger tre poeng over Klepp på fjerdeplass, og ett poeng under Vålerenga på andreplass. Poeng i helgen blir viktig.

På de siste to kampene har de to 2-0-seirer, én mot Arna-Bjørnar og en mot Fart. Begge på eget gress.

Men det kan bli vanskelig når de skal møte Avaldsnes, et av formlagene i Toppserien. De tapte sin forrige kamp, mot LSK Kvinner i LSK-hallen, men før det har de 18 av 18 mulige poeng på de seks foregående kampene. 

Det blir med andre ord ingen enkel oppgave for Sandviken. Og oppgaven virker nok ikke noe enklere når man legger til at Avaldsnes, sammen med LSK Kvinner, er det laget som har tapt ferrest (1) kamper på eget gress.

SCORET TO: Da lagene møttes i Bergen scoret Maria Brochmann to av målene for de hvitkledde. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Hvem kan vel glemme sesongens mest målrike kamp i Toppserien?

Hele ti scoringer fordelt på syv spillere ble vi servert da lagene møttes i Bergen. Da scoret Sandviken seks av dem, og tok med det tre poeng.

Men, seieren på Stemmemyren er bare Sandvikens andre mot Avaldsnes. Rogalendingene har nemlig vunnet ti av 13 oppgjør mot lørdagens gjester.

Avaldsnes’ har levert meget godt i høst, men kom oppturen litt for sent?

Skal de ha håp om medalje er de nødt til å vinne mot Sandviken, samt vinne de resterende kampene sine, mens Klepp og Sandviken taper sine kamper. 

Du kan se kampen ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret her:


Bare seier er godt nok – for begge

Stabæk – Lyn, Nadderud stadion

Stabæk ble veldig tidlig liggende under streken, og har ikke maktet å klatre over den én gang i løpet av sesongen. Det er en teoretisk mulighet for at den tradisjonsrike klubben beholder plassen i Toppserien, men den er det nok få som tror på.

Realiteten er så brutal at ved neste poengtap for Stabæk, eller neste poeng for Lyn, er Stabæk ute av kampen om fornyet plass i Toppserien. 

Først på de vinne over Lyn på lørdag. Så må de ta tre poeng mot Trondheims-Ørn og LSK Kvinner, samtidig som de henter inn 13 scoringer på Lyn – som må tape resten av sine kamper for at Stabæk skal overleve.

Hjemmelaget var inne i en god periode i september, men den ble for kort. De tok syv poeng på tre kamper, før de fulgte det opp med tre strake tap. Det siste mot Klepp da de fikk fem baklengsmål. 

BLIR VIKTIG: Melissa Bjånesøy fant formtoppen i september, og ingen leverte flere målpoeng enn henne forrige måned. Finner hun formen mot Lyn? Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Lyn på sin side trenger også sårt poeng. De tapte det viktige oppgjøret mot Arna-Bjørnar forrige runde, og ligger nå på kvalikplassen med en luke på fire poeng opp til nevnte Arna-Bjørnar, og Trondheims-Ørn.

Hvis Lyn må ut i kvalik venter, svært trollig, Tromsø-laget Fløya. Nordlendingene har vært hvasse i førstedivisjonen i år og skal på ingen måte kimses av. 

Lyn trenger tre poeng, Stabæk er avhengige av det. Det kan bli en morsom kamp å følge på Nadderud.

Kampen mellom lagene blir historiens tredje. Lyn vant på hjemmebane i år, hvor Linn Huseby sto for begge målene, mens Stabæk dro i land begge oppgjørene i 2018-sesongen. 

Du kan se kampen ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret her:


Jakter tredjeplassen

Røa – Klepp, Røa kunstgress

Både Klepp og Røa kan være fornøyde med runden de har lagt bak seg. Klepp vant hele 5-0 mot Stabæk på eget gress, mens Røa tok et sterkt poeng på Intility Arena mot Vålerenga.

Også mot LSK Kvinner på eget gress i kampen før, viste Røa gode takter. På den negative siden må man telle fem kamper tilbake for å finne Røas forrige seier. Den kom hjemme mot Arna-Bjørnar da de vant hele 6-1. 

Elisabeth Terland ble Klepps store spiller mot Stabæk da hun scoret to av målene. Det éne ble kåret til rundens mål.

Terland ble intervjuet til spalten «Ukens profil» denne uken. Hvis du ikke har fått med deg saken allerede kan du klikke på denne linken for å lese den.

Se scoringen her: 

De grønnkledde ligger i utfordrerposisjon og presser Sandviken på tredjeplassen. Med 35 poeng har de tre ferre enn bergenserne, men med en bedre målforskjell skal det ikke mer enn en seier, pluss et Sandviken-tap, til for å overta bronseplassen.

Røa ligger på sjetteplass med 27 poeng. Om de tar fire poeng på de siste tre kampene tangerer de antall poeng de endte med i fjor.

På spørsmål om hva som skal til for å slå Klepp, svarte Røas målscorer mot Vålerenga, Rebecka Holum, følgende til klubben:

– Spiller vi på vårt beste kan vi slå alle lag, så her gjelder det som vanlig og legge ned 110% innsats som Geir sier, og sørge for at planen blir fulgt hele veien.

Hjemmelaget har stort sett hatt kontroll på Røa de siste par årene. Vi må tilbake til mai 2017 for å finne forrige gang Røa tok poeng mot helgens motstander. Da ble det 1-1 i Rogaland. Siden har det blitt etmålsseirer til Klepp.

Du kan se kampen ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret her:


Spiller for æren

Fart – Vålerenga, Fart kunstgress

Tirsdag denne uken spilte Fart sin hengekamp fra runde 18, mot Kolbotn. Det endte 4-0 til Kolbotn, som også bekreftet det mange hadde forventet en stund. Fart rykker ned, og tilbake til førstedivisjonen. Det er vanskelig å etablere seg i toppen, men Fart gjorde et hederlig forsøk. 

De siste tre kampene til Fart vil med andre ord dreie seg om å pynte på statistikkene.

Det samme kan ikke sies om Vålerenga. De delte poengene med Røa i forrige runde, og nå ligger de bare ett poeng foran Sandviken på tredjeplass. LSK Kvinner vinner serien ved neste poeng, så det er i all hovedsak sølvet det kjempes om i Vålerenga.  

LUKTER SØLVET: Holder det inn til målstreken for Vålerenga? Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Da lagene møttes på Intility Arena tok Vålerenga en overbevisende 4-0-seier. Og det var før de kom i høstsesesongens enorme flytsone. Styrkeforhodene på Fart kunstgress vil nok trolig merkes.

Fart har vunnet to ganger mot Vålerenga, begge i førstedivisjon og den seneste i 2011. På de resterende fem kampene lagene har spilt, har Vålerenga vunnet samtlige. 

Vålerenga har det historiske og sportslige overtaket, og Fart kan vente seg en meget tøff kamp mot hovedstadslaget.

Du kan se kampen ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret her:


Kampen om trygg grunn

Arna-Bjørnar – Trondheims-Ørn, Arna Idrettspark

I det som lenge har vært det jevneste sjiktet av tabellen kjemper Arna-Bjørnar og Trondheims-Ørn om å unngå tiendeplassen, som resulterer i to kvalikkamper som vil avgjøre om de får beholde plassen i Toppserien eller ikke. 

Begge lagene har 22 poeng, fire ned til Lyn, som for tiden holder i kvalikplassen.

Ti mål skiller helgens motstandere, med Trondheims-Ørn som laget som har trukket det lengste strået, og derfor blir liggende over Arna-Bjørnar ved poenglikhet. 

MÅ STOPPES: Om bergenserne skal ha håp om seier bør Cesilie Andreassen nøytraliseres. 23-åringen har scoret fem mål på de siste to kampene for Trondheims-Ørn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Begge lagene kommer fra en seier, og ikke bare det, begge lag kommer fra en seier mot en direkte konkurrent i striden om å unngå tiendeplassen.

Trondheims-Ørn tok råtta på Kolbotn på Koteng Arena og vant 4-0. Arna-Bjørnar tok turen til Oslo for å møte Lyn. De ledet 3-0 tidlig, men ble hentet opp igjen. Til pause sto det 3-3, og på et tidspunkt ledet Lyn oppgjøret. Det endte til slutt 4-5 i favør Arna-Bjørnar. 

I det motsatte oppgjøret endte det 0-0, men i 2018-sesongen scoret Arna-Bjørnar seks mål i begge kampene mot trøndene.

Klarer de å finne tilbake til den formen har ørnene absolutt noe å frykte. 

Du kan se kampen ved å klikke på denne linken (Amedia)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret her:


Tar de gullet der det startet?

Kolbotn – LSK Kvinner, Jessheim stadion

LSK Kvinner tok sin første seier i Toppserien 2019 mot Kolbotn i runde 1. Om de tar poeng mot Oppegård-laget på søndag vil de ha sikret seg serietittelen for sjette året på rad.

Gjestene kommer fra en meget sterk seier mot Avaldsnes, som ingen andre lag har klart å slå siden august. 

Kolbotn tapte 0-4 mot Trondheims-Ørn forrige helg, men fikk rettet litt på selvtiliten i midtuken da de spilte en hengekamp mot Fart. Da vant Kolbotn 4-0, og Farts nedrykk var et faktum.

Denne kampen kan altså gullet til LSK Kvinner bli et faktum. 

NY JUBEL? Kan seriegullet feires allerede på søndag? Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Men, først må de bryne seg på Kolbotn. Det viste seg å ikke være den aller enklseste oppgaven da lagene møttes til seriestart i slutten av mars. Da var det Kolbotn som åpnet hardest. 

Før timen var spilt var stillingen 1-3 i LSK-hallen, men etter en scoring av Emilie Haavi og to av Guro Reiten klarte de gulkledde å snu kampen, og ta tre poeng.

I cup-kampen i august ble det hakket mindre spennende da LSK Kvinner scoret før det var spilt fem minutter, og ledet 3-0 etter en drøy time. Det endte 3-1 til LSK Kvinner. 

Ett poeng er alt de trenger. Blir det gullfest i helgen?

Du kan se kampen ved å klikke på denne linken (NRK)


Se høydepunktene fra det motsatte oppgjøret her:


Tabellen

TABELL | TOPPSERIEN