Cupen gjennomføres: I år blir det finale på Ullevaal stadion

LSK Kvinner får muligheten til å forsvare NM-tittelen denne sesongen, mens mennenes turnering blir avlyst i 2020. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån

Forbundsstyret i Norges Fotballforbund har besluttet at norgesmesterskapet for kvinner gjennomføres. NM for menn avlyses.

Sist oppdatert: 10. sep 2020 Skrevet av: Toppfotball Kvinner

 

Norges Fotballforbund har i dialog med Toppfotball Kvinner og Norsk Toppfotball undersøkt alle muligheter for gjennomføring før beslutningen ble tatt.

Ettersom det er færre klubber med i norgesmesterskapet på kvinnesiden og kampprogrammet er redusert fra det opprinnelige sluttspillet til vanlig dobbel serie, er det rom i terminlisten til å gjennomføre NM.

– Det er synd at cupen på herresiden ikke kan gjennomføres, men veldig gledelig at vi også i år kan kåre en cupvinner på kvinnesiden. Vi må berømme NFF for at de har lyttet til klubbene i denne saken. Cupen er viktig for oppmerksomheten rundt kvinnefotballen, og det er stort for oss at finalen spilles på nasjonalarenaen Ullevaal stadion, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner.

Les også: Overganger i Toppserien og 1. divisjon høsten 2020

– Vi vet at cupen er viktig for engasjementet og oppmerksomheten som fotball for kvinner fortjener. Derfor er jeg svært glad for at vi kan gjennomføre NM for kvinner. I tillegg flytter vi årets finale hjem til Ullevaal. Slik situasjonen er nå kan vi ikke ha mer enn 200 tilskuere, men vi kommer til å gjøre vårt for å skape en flott ramme rundt finalen innenfor smittevernfaglige rammer sammen med våre samarbeidspartnere. Med dette sender vi et signal om viktigheten av å satse på fotball for kvinner, forteller president i Norges Fotballforbund, Terje Svendsen.

Herrene må avlyse

Terminlisten på herresiden gir svært få ledige datoer for gjennomføring. Nylige tilstramninger i toppfotballprotokollen øker sannsynligheten for ytterligere mangel på spilledatoer. I tillegg er det ikke medisinsk tilrådelig med et ytterligere fortettet kampprogram som kan øke risikoen for belastningsskader.

– 2020 er et unntaksår for samfunnet og for norsk fotball. For første gang i historien, med unntak av krigsårene, er det ikke mulig å gjennomføre et normalt norgesmesterskap for herrer. NFF har hele tiden hatt som mål å få i gang hele fotballen. Når myndighetene ikke har gitt grønt lys for trening og kamp for alle, kan NM i 2020 uansett ikke gjennomføres med at breddeklubbene får delta. Etter en helhetsvurdering er dessverre konklusjonen at årets norgesmesterskap for herrer avlyses, sier Svendsen.

Les også: Her er rundens lag fra 11. serierunde i Toppserien

NM er en viktig folkefest rundt om i Norge der de innledende rundene i bredden, sammen med spenningen, dramaet og overraskelsene som alltid kommer utover i cuprundene skaper et stort engasjement. NFF vurderer derfor å utvide NM fra dagens 250 klubber på herresiden i 2021.

– Vi ønsker å gi cupen et løft neste år, for eksempel ved at flere lag får være med i de kvalifiserende rundene, og at flere av de siste rundene legges til helg for å øke attraktiviteten og øke interessen, avslutter Svendsen.