Champions League-eventyret over for Vålerenga etter straffedrama

Dejana Stefanovic og Vålerenga er ute av Champions League. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Det ble en verst tenkelig avslutning på Champions League for Vålerenga torsdag ettermiddag.

Sist oppdatert: 11. feb 2021 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Brøndby – Vålerenga 1-1 (5-4 etter straffer) 

Vålerenga måtte klare seg uten sin viktige midtbaneprofil Sigrid Heien Hansen og deres nysignerte spillere i 16-delsfinalen mot Brøndby torsdag. Grunnet koronasmitte i Brøndby-leiren i desember ble kampene den gang utsatt, og til slutt skulle det hele avgjøres over et enkeltoppgjør i Danmark.

Det skulle utvikle seg til å bli et skikkelig nervedrama. Etter at Vålerenga hadde dominert store deler av kampen og skapt flere gode målsjanser til å punktere oppgjøret, utlignet Josefine Hasbo på vakkert vis fra 18 meter for Brøndby. Dermed var det klart for ekstraomganger i Danmark for et Vålerenga-lag som kun hadde med 14 utespillere i troppen.

Spillerfraværene ga muligheten til blant annet Catherine Bott i en litt uvant kantrolle, mens Rikke Nygard og Hannah Seabert begge leverte en meget god prestasjon. Nygard skaffet også straffesparket som Dejana Stefanovic satte i mål etter 16 minutter, mens hun også kunne blitt ha blitt den store helten med siste spark på ballen i ekstraomgangene da Brøndby fikk reddet på strek etter et hjørnespark.

I straffesparkkonkurransen var det kun uheldige Stefanovic som misset fra ellevemeteren, og dermed er Champions League-eventyret over for Vålerenga i denne omgang.

– Vi har det ikke så bra nå, jeg sitter igjen med en bitter følelse over at det egentlig var ufortjent. Jeg følte vi hadde kontroll da vi gikk til pause, men i den andre omgangen mistet vi initiativet og ga dem overtaket. Jeg sitter ikke med følelsen av at de var bedre enn oss i dag, sier Rikke Nygard til toppserien.no. Hun mener at laget savnet sine spillere i dag.

– Veldig mye. Vi hadde en liten tropp og det kjente vi med 120 minutter i beina. Vi kjente spesielt at Sigrid (Heien Hansen) med hennes løpskapasitet og ferdigheter i mellomrommet var borte.

Vålerenga-dominans

Gjestene fra Oslo tok umiddelbart tak i kampen fra start. Med sin nykomponerte ellever angrep Vålerenga i en 3-4-3-formasjon, mens de forsvarte seg i sin mer vante 4-4-2-formasjon. Allerede ni minutter ut i oppgjøret, var VIF nære å ta ledelsen på Brøndby Stadion.

Rikke Marie Madsen kom alene med Brøndbys keeper etter å ha blitt spilt lekkert igjennom av Synne Jensen. Men dansken, som startet som spiss i oppgjøret, mistet litt balansen og fikk ikke avsluttet ordentlig. Seks minutter senere var hun nok en gang involvert, men denne gang med suksess.

Dansken mottok nok en gang ballen i bakrom, denne gang fra Rikke Nygard, som også ble med for å fullføre angrepet. Nygard fikk ballen tilbake fra Madsen og ble felt innenfor 16-meteren. Dommeren var aldri i tvil og pekte på straffemerket. Dejana Stefanovic sendte Vålerenga kontant i en fullt fortjent ledelse.

Vålerenga fortsatte å styre kampen i stor grad, men plutselig – litt ut av intet – måtte Hannah Seabert i aksjon da Agnete Nielsen tråklet seg forbi noen Vålerenga-spillere. Brøndby-spilleren kom til en god avslutning, men Seabert leverte en enda bedre redning og hindret baklengs imot, drøyt syv minutter før hvilen.

Hjemmelaget våknet mer mot slutten av omgangen, men Vålerenga ledet likevel 1-0 til pause, etter at begge lag hadde vært nære scoring.

– Vi hadde mye ball i den første omgangen og skapte flere gode muligheter, sier Nygard.

Misbrukte mulighetene – Brøndby utlignet

I samme spor fortsatte Vålerenga å skape sjanser i starten av den andre omgangen. Synne Jensen kunne doblet ledelsen tre minutter ut i omgangen, før hun spilte Celin Bizet Ildhusøy alene med keeper noen få minutter senere. Heller ikke hun hadde lykken med seg da Brøndbys keeper stoppet avslutningen.

Mens Vålerenga ikke tok vare på sine muligheter, kom Brøndby igjen mer og mer inn i kampen utover i den andre omgangen. Det kunne se ut til at det begynte å bli en del slitne bein, men trener Jack Majgaard Jensen hadde kun tre utespillere på benken å sette inn.

Kvarteret før slutt burde utligningen ha vært et faktum for Brøndby da Nanna Christiansen, Brøndbys store profil, fikk en enorm mulighet til å stange inn 1-1 for dansken. Kun en strålende benparade av Hannah Seabert nektet scoring imot for Vålerenga. To minutter senere kunne Seabert imidlertid ikke hindre scoring.

En perle av en scoring fra Josefine Hasbo utenfor 16-meteren sørget for balanse i regnskapet for Brøndby, etter at Vålerenga hadde hatt flere gode muligheter i løpet av kampen til å punktere oppgjøret. Det hele skulle dermed avgjøres etter ekstraomganger.

– I den andre omgangen ga vi de litt overtaket mer og mer, og vi kom oss ikke ut av det da vi ble presset. De hadde noen sjanser før målet og vi fikk noen advarsler, men så kom scoringen, sier Nygard.

Eventyret over

Men heller ikke ekstraomganger var nok for å skille lagene etter at begge lag hadde hatt sine muligheter nok en gang.

Straffesparkkonkurransen endte dessverre for Vålerenga med tap, etter at Brøndby satte alle sine straffer fra krittmerket. Dermed er det kun LSK Kvinner som skal spille åttedelsfinale i Champions League denne sesongen.

– Det er surt, men vi skal kjempe om gullet i år også, konstaterer Nygard. Hun håper å få en enda viktigere rolle i laget denne sesongen.

Tirsdag 16. februar trekkes åttedelsfinalene i Champions League, der LSK Kvinner er useedet. Det betyr at Lyon, Barcelona, Wolfsburg, Chelsea, Bayern München, Manchester City, PSG og Rosengård er potensielle motstandere. Kampene spilles 3/4. og 10/11. mars.

Kampfakta

Brøndby – Vålerenga 1-1 (1-1 etter ordinær tid)

Champions League, 16-delsfinale
Brøndby Stadion

Mål: 0-1 Dejana Stefanovic (16), 1-1 Josefine Hasbo (78)
Gule kort: To til Brøndby
Vålerenga (4-2-3-1): Hannah Seabert – Janni Thomsen, Stine Ballisager Pedersen, Ingibjörg Sigurdardottir, Andrine Tomter – Rikke Nygard, Dejana Stefanovic – Celin Bizet Ildhusøy (Emilie Østerås fra 90.), Synne Jensen, Catherine Bott (Marie Dølvik Markussen inn fra 71.) – Rikke Marie Madsen