Bra helg for pallen

Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Med seier i hatoppgjøret holder LSK Kvinner fortsatt grep om tabelltoppen, og krigen om medaljeplassene kjempes videre. Dette var runde 13 i Toppserien.

Sist oppdatert: 18. aug 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runden

Klikk på kampen for å se den i sin helhet.

LSK Kvinner 2-0 Vålerenga
Kolbotn 0-2 Arna-Bjørnar
Avaldsnes 1-3 Klepp
Fart 2-2 Lyn
Røa 2-1 Stabæk
Sandviken 1-0 Trondheims-Ørn

Rutine slår form

LSK Kvinner 2-0 Vålerenga
Mål: Moe Wold (41), Skinnes Hansen (73)

Som kommentatoren så godt sa det før kampstart er dette oppgjøret i Toppserien som får det til å krible mest i magen. Og for første gang på lenge – kanskje noensinne – var styrkeforholdet lagene mellom så jevnt at det ikke ville vært noen overraskelse om LSK Kvinner skulle gå på et tap. 

Vålerenga i god form, resultatmessig, og ofte spillmessig mot et LSK Kvinner-lag som akkurat har røket ut av Champions League, samt tapte forrige Toppseriekamp hjemme mot Klepp.

Etter en tøff periode for de gul-sorte kunne det ikke vært mer passende at det var kapteinen, stabiliteten selv, Ingrid Moe Wold, som satte inn det første. Hjemmelaget får en corner fem minutter før pause. Kort variant fra Therese Åsland finner løpebanen til Moe Wold.

Hun legger den ikke til rette. Hun ser ikke opp mot målet. På majestetisk vis chipper hun ballen over forsvarsblokka, over Guro Pettersen, nesten over evne, og i det lengste hjørnet. 

TOK ANSVAR: På stillingen 0-0 var det kaptein Ingrid Moe Wold som brettet opp ermene, kjente kapteinsbindet stramme, og sendte hjemmelaget i ledelsen på vakkert vis. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Nykommer Emilie Nautnes har hatt en hard start etter overgangen fra Arna-Bjørnar og Bergen. I debuten tapte hun mot Klepp, og like etter fikk hun beskjed om at hun ikke fikk spille Champions League fordi hun ikke ble registrert i troppen tidsnok (grunnet det norske overgangsvinduets starttidspunkt, ikke feil fra LSK Kvinners’ side jour. anm.).

Nå bestemte hun seg for at nok er nok og tok saken i egne føtter. Hun mottar et innkast i en totalt ufarlig posisjon før hun vender av en spiller, setter fart innover i banen, og leverer en pasning av ypperste kvalitet til Synne Skinnes Hansen som enklet kan passere Enga-keeper Pettersen og trille inn 2-0. 

Vålerenga var absolutt ikke uten sjanser i dag. Ajara Njoya hadde to gode halvsjangser, hvor vi har sett henne score før, og spydspiss Natasha Dowie hadde en kjempemulighet på stillingen 2-0. Rikke Marie Madsen testet også ferdighetene til Cecilie Fiskerstrand på lørdag.

Elise Thorsnes og innbytter Sophie Roman Haug hadde også muligheter til å finne nettmaskene.

Lørdag gikk rutine foran form, og med tre poengen beholder LSK Kvinner den lille luka de har på Klepp og Sandviken som ligger henhodsvis fire og ett poeng under kanarifuglenes 29. Sandviken har spilt en kamp mer enn LSK Kvinner. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

LSK Kvinners neste kamp: 25.08, borte mot Arna-Bjørnar.
(Merk: LSK Kvinner skal møte Kolbotn i cupen 21.08)
Vålerengas neste kamp: 25.08, borte mot Lyn.
(Merk: Vålerenga skal møte Avaldsnes i cupen 21.08)

Lobbingvirksomhet

Kolbotn 0-2 Arna-Bjørnar
Mål: Nygard (29), Mijatovic (34)

Man kan nok ikke si at de siste ukene har vært en fest for Kolbotn. Tre strake tap, til tider lite overbevisende spill og tapet av Karina Sævik har vært tungt å svelge. I tillegg mistet de Isabell Herlovsen til en skade før oppgjøret mot Vålerenga, og heller ikke lørdag var veteranen å se på banen (hun var en ubenyttet innbytter).

Mot Arna-Bjørnar hjalp det heller ikke at det regnet så hardt at ballen nesten ikke spratt eller gled langs bakken. Det er lenge siden knotter har vært like viktige under en fotballsko som de var på naturgresset på Sofiemyr stadion på lørdag.

Rundt halvtimen spilt varter Rikke Nygard opp med en Cruyff-vending før hun sender kula i retning krysset. Aurora Mikalsen får lanken på ballen, men akkurat ikke nok. Ballen går via undersiden tverrleggeren og i mål, og Nygard scorer sitt første toppseriemål på nesten to år.

KLARER SEG: Det var flere som trodde at Arna-Bjørnar ville slite uten Emilie Nautnes, men nå har de tatt to strake seirer og skutt seg opp til positiv målforkjell. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

På et ufattelig vanskelig underlag finner gjestene nøkkelen. Lobbing. Milica Mijatovic lobber til Andrea Wilmann. Ballen tas ned og spretter selvfølgelig ikke. Wilmann lobber tilbake til Micatovic som bryster ned ballen, legger den tilrette og et komplett utspilt Kolbotn-forsvar står å ser på Aurora Mikalsen som ikke kan gjøre noe som helst. Mijatovic scorer i sin andre kamp på rad og setter kampens siste scoring.

Marit Bratberg Lund og Elise Stenevik prøvde seg begge fra distanse, og hjemmelaget fikk en scoring av My Sørsdahl annullert. 

Bergenserne tok med seg regnværet da de kom, og poengene da de dro. De ligger nå á poeng med Kolbotn (17), og tre poeng bak Røa på femteplass. Det er ikke lenge siden Arna-Bjørnar lå på kvalikplass, nå er de fem poeng over usikker grunn. Ting endrer seg fort.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Kolbotns neste kamp: 24.08, borte mot Klepp.
(Merk: Kolbotn skal møte LSK Kvinner i cupen 21.08)
Arna-Bjørnars neste kamp: 25.08, hjemme mot LSK Kvinner.
(Merk: Arna-Bjørnar skal møte Røa i cupen 21.08)

Vant kampen om Rogaland

Avaldsnes 1-3 Klepp
Mål: Butt (12), Andresen (40), Ajibade (66), Kogstad (67)

Rogalandsoppgjøret mellom Avaldsnes og Klepp ble spilt for tredje gang i år, denne gangen fikk Klepp hevn for nederlaget i cupen. 

Zaneta Wyne står klar for å ta et hjørnespark, og slår en kort pasning til Tameka Butt som møter fra første stople. På et touch legger hun igjen til Wyne, og etter noen kombinasjoner mellom grønnkledde spillere ender ballen opp hos Butt igjen. Fra hjørtet av 16-meteren treffer hun ballen perfekt, og 22 spillere står å ser at ballen suser i lengste hjørne.

Fem minutter før pause dobler Maria Andresen ledelsen enkelt etter et meget godt forarbeid av Hanne Kogstad. 29-åringen knuser all tempomotstand idet hun sprinter ned til dødlinja før hun slår inn til Andresen som bredsider ballen i nettet.

TILBAKE PÅ VINNERSPORET: Etter triumfen mot LSK Kvinner har Klepp gått på to strake tap. Mot Avaldsnes fant de tilbake til godformen og vant forstjent mot rivalene. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Rett før halvspilt andreomgang finner gjestene nettmaskene. Olaug Tvedtens innkast tas ned av Maria Da Silva som danser seg elegant og grasiøst mellom grønne kjegler og plasserer et skudd lavt mot lengste stolpe. Ballen treffer metallet og returen pirkes enkelt inn av Rasheedat Ajibade. Det hersker stor uenighet mellom rødt og grønt om hvorvidt det var offside eller ikke. Marit Folstad med fløyta dømmer mål, og en liten gnist tennes for Avaldsnes.

Gnisten og håpet skulle imidlertid slukkes kjapt. 

23 sekunder etter at dommeren blåser i fløyten for avsparket etter gjestenes scoring finner ballen veien til nettet på motsatt side. Butt lader opp lår og legg, og fyrer fra distanse. Victoria Esson tvinges til å gi retur, og med et åpent mål to meter foran seg er det få som er vonde å be. Hanne Kogstad setter inn kampens siste, og Klepp vinner 3-1.

Lagene har møttes for siste gang i 2019 og Klepp har tatt to seirer mot Avaldsens’ éne. Med det pynter de på den historiske statistikken, som fortsatt er i favør Avaldsnes, men enda viktigere tar de tre poeng slik at distansen til LSK Kvinner ikke øker. Selv med helgas seier finner de seg fire poeng bak serielederen. 

Avaldsnes beholder sin 10. plass. Ned til Fart er det relativt trygt, med en luke på seks poeng. I skiktet over er det fortsatt tre lag som kjemper om kvalikplassen, og det er fryktelig lite som skiller Lyn, Trondheims-Ørn og Avaldsnes.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Avaldsnes’ neste kamp: 24.08, hjemme mot Røa.
(Merk: Avaldsnes skal møte Vålerenga i cupen 21.08)
Klepps neste kamp: 24.08, hjemme mot Kolbotn.

Tok Fart på farten

Fart 2-2 Lyn
Mål: Blakstad (34, 37), Lillegård (47, 65)

Den første scoringen til Julie Blakstad serveres av Karen Sneve som ikke klarer å holde ballen i et fast grep når hun skal ut å plukke den ned. Med et åpent mål foran seg, og en ball sprettende litt tilfeldig til henne har ikke Blakstad noen problemer med å score.

En pasningsfeil som Trine Skjelstad Jensen og Noor Eckhoff må dele på sine kapper gjør at Fart overtar ballen, og etter tre berøringer ligger den i nettet bak Sneve. Strøken pasning til Mina Kjørum, et perfekt vektet innlegg til Blakstad som kommer løpende på bakre stolpe og vips, så er ballen i mål.

DELTE POENGENE: Fart tar poeng for andre gang i høstsesongen. Isolert sett er ikke det å forakte for laget som ligger nest sist, men måten to poeng glipper mot Lyn er nok vanskelig å svelge. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Så skulle det imidlertid snu. 

Runa Lillegård har ett rykk og et tempo som setter de fleste på prøve. Hun får ballen på 30 meter, og med en beslutsomhet like kvikk som beina drar hun ballen med seg og parkerer Mathilde Harviken. Lene Lauve oppfatter situasjonen og møter, men igjen er tempoet til Lillegård for mye å hanskes med. Hun rekker ballen og får fyrt av et skudd lenge før Lauve kommer seg inn i duellen, og reduseringen er på plass.

Den andre scoringen til Lillegård gjør hun det stikk motstte. Hun står i ro, dog godt plassert. Jenny Olsen fører ballen mot dødlinja, slår på spissen sin som med en følsom fot nærmest skyver ballen i motsatt hjørne.

Blakstad ender på to mål, men ingen av dem er fra 25 meter, som er merkelig, men man må jo score noen mål fra kort hold også. Fart tar et viktig poeng, men er nødt til å dra i land tomålsledelser på eget gress om de skal spille med de beste også i 2020.

Med poenget Lyn tar med seg passerer de Avaldsnes og Trondheims-Ørn som begge tapte sine kamper.

Se høydepunktene fra oppgjøret her:

Farts neste kamp: 24.08, borte mot Trondheims-Ørn.
Lyns neste kamp: 25.08, hjemme mot Vålerenga.

Hjalp hverandre

Røa 2-1 Stabæk
Mål: Fjelldal (6), Skaug (17), Jönsson (90)

Bunnlaget Stabæk tok den korte turen til Røa kunstgress i håp om å fortsette poengfangsten fra forrige runde. Men det er vanskelig når de leverer gavepakke på gavepakke til Røa. 

De to mest rutinerte spillerne, ikke bare for Stabæk, men på hele banen, rotet det til og hjalp Røa i ledelsen

Siri Merete Grønli slår et tilbakespill som er alt for svakt, og det plukkes opp av Vilde Fjelldal. 21-åringen takker ja til gratismuligheten og triller ballen enkelt inn bak Ingrid Hjelmseth.

Så er det Hjelmseth selv som stiller seg i det gavmilde keeperhjørnet. Et løst skudd kommer fra Ina Skaug, og selv om Hjelmseth selvfølgelig skal ha kontroll på den hver dag i uken, spretter kula ut av hanskene til sisteskansen, og triller sakte og rolig over streken til 2-0. 

IKKE ALENE LENGER: Da Zara Jönsson fant nettmaskene mot Røa har to spillere scoret i Toppserien for Stabæk i år, Melissa Bjånesøy (på bildet) er den andre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildebyrån.

I sluttminuttene skulle Stabæk få seg sin andre scoring for Toppseriesesongen, og det skulle svenske Zara Jönsson stå for. Som takk for to gavepakker er det på ny et svakt tilbakespill som skal være forløperen til en scoring. Melissa Bjånesøy jager og Linn Mari Nilsen må skli ballen vekk. Den havner hos Jönsson som enkelt plasserer reduseringen.

Flere mål ble det ikke, og i en svært rotete kamp for begge lag ender Røa opp med å ta alle poengene. Legger man til at Vålerenga og Kolbotn tapte sine kamper ble det en gledens dag for de rødkledde. Men om man ser kampen for spillets del har nok begge lags trenere en del minuser i notatblokka. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Røas neste kamp: 24.08, borte mot Avaldsnes.
(Merk: Røa skal møte Arna-Bjørnar i cupen 21.08)
Stabæks neste kamp: 25.08, hjemme mot Sandviken.

Varmet opp til cupen

Sandviken 1-0 Trondheims-Ørn
Mål: Raa (73)

Både LSK Kvinner og Klepp hadde vunnet sine kamper før Sandviken skulle spille mot Trondheims-Ørn på eget gress. For å følge med trengte de en seier.

Det bar kampbildet tydelig preg av. 

Sandviken presset på og skapte sjanse på sjanse, Kennya Cordner var fremme ved flere anledninger, men hun fant ikke nettmaskene. Camilla Ervik og flere andre fikk også testet avslutningsteknikken. Innlegg suste inn fra høyre, de suste inn fra venstre, og det var ingen som helst tvil om at hjemmelaget ønsket å føre søndagens dans.

Scoringen kommer etter hjørnespark, og innbytter Synne Vatshelle Raa svever opp og stanger ballen i nettet fire minutter etter at hun entret matta. Hun scorer med det sitt første for Sandviken. 

BLE OVERSPILT: Det var ikke dagen for trønderne. Heldigvis er det ikke lenge til de kan få sin revansje. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Trondheims-Ørn er relativt tamme og kan ikke si seg veldig misfornøyd med et baklengs i sekken med tanke på kampbildet.

Nå har Sandviken og Trondheims-Ørn kjent litt på hverandre, og om noen dager skal de møtes igjen. Da i cupen. Om trønderne skal sikre seg en semi-finaleplass er de nødt til å heve nivået et par hakk når bergenserne kommer til Trondheim og Koteng Arena. 

Sandviken klatrer opp til andreplass på tabellen. Med 28 poeng er de ett bak LSK Kvinner, men har til gjengjeld spilt en kamp mer.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Sandvikens neste kamp: 24.08, borte mot Stabæk.
(Merk: Sandviken skal møte Trondheims-Ørn i cupen 21.08)
Trondheims-Ørns neste kamp: 24.08, hjemme mot Fart.
(Merk: Sandviken skal møte Tronheims-Ørn i cupen 21.08)

Tabellen

Runden i 1. divisjon

Amazon Grimstad 4-0 Kaupanger
Hønefoss BK 2-0 Snøgg
Åsane 0-1 Øvrevoll Hosle
Grand Bodø 4-0 Nanset
Grei 0-1 Medkila
Fløya 5-2 Byåsen