– Ble liggende på stuegulvet i to timer mens mamma måtte mate meg

Syrstad Engen om tysk fotballs knallharde treningsregime

Den norske landslagsspilleren forteller om overgangen fra LSK Kvinner til Wolfsburg.

Sist oppdatert: 07. feb 2020 Skrevet av: Toppfotball Kvinner

 

Tekst: Ingrid Syrstad Engen, Wolfsburg

I skrivende stund befinner jeg meg i Portugal hvor vi har oppkjøring til siste halvdel av sesongen. «Den beste halvdelen» er nå foran oss hvor både serie, cup og Champions League skal avgjøres. Laget har som alltid mål om å vinne alle tre, og høstsesongen har gitt oss det utgangspunktet vi trenger for å ha mulighet til å klare det.

Les også: Nye TV-avtaler gir storsatsing på Toppserien

Et halvt år har gått av en ny tilværelse som proff i utlandet. Valget mitt om å gå til Wolfsburg var på en måte vanskelig, men også veldig lett. Når en av verdens beste klubber ønsket meg på laget etter å ha fulgt meg i flere år, samtidig som at jeg var ganske trygg på at måten deres å spille på kom til å passe meg godt – så føltes det riktig å ta neste steg. Å gå til utlandet betyr også at man drar fra de trygge omgivelsene. Det innebærer at man ofrer tid med sine nærmeste, for å satse større enn noensinne. Man har aldri en garanti for at man lykkes slik man ønsker, men jeg har allerede opplevd at man vokser på det, både som fotballspiller og person.

Ingrid Syrstad Engen
MED FLAGGET PÅ BRYSTET: Mye har skjedd for Ingrid Syrstad Engen de siste årene. Fra Trondheims-Ørn til LSK Kvinner og landslaget, og nå Wolfsburg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Mine to første uker i Wolfsburg i juli var noe av det tøffeste jeg har opplevd fysisk. Spillerne på laget kom tilbake fra et hardt treningsregime i sommerferien (om man ikke hadde spilt VM), og treningene startet i ett hundre. Etter to dager med fysisk testing var vi endelig i gang med fotballtrening, og jeg må innrømme at jeg hadde nok med bare å henge med i pusten. Ryktene om at utholdenhet verdsettes HØYT i tysk fotball stemte – og jeg som er vant til å klare meg godt fysisk, sleit nå med å komme meg gjennom to økter om dagen. Det hele toppet seg da vi i uke to fikk beskjed om å møte opp med joggesko i skogen på ettermiddagen, i 36 varmegrader og etter en hard morgenøkt med fotball. For å gjøre en lang historie kort – treningen endte med at jeg nesten tisset meg ut, ikke klarte å kjøre bil tilbake og da jeg omsider kom meg hjem, ble jeg liggende på stuegulvet i to timer mens mamma måtte mate meg.

Med fare for å skremme alle som senere skal vurdere å spille i Wolfsburg, så foregår dette ritualet med en løpeøkt i skogen kun en gang i året (maks to …). Alt av belastning er selvsagt nøye planlagt av et dyktig trener- og medisinsk team, men jeg fikk virkelig sjokk over intensiteten og nivået fotballmessig. Noe annet hadde vel vært rart, og jeg husker at jeg tenkte at det var jo dette jeg dro hit for – å bli utfordret på det høyeste nivået. Jeg merket raskt at her må jeg være på mitt beste og mest fokuserte på hver eneste trening for å prestere bra, og slik er det fortsatt. Kvaliteten på alle spillerne er utrolig høy og ikke minst jevn, og det er en sunn konkurranse om alle plassene i startelleveren. Jeg vokser ekstremt mye av å lære av de beste hver eneste dag på trening.

Ingrid Syrstad Engen
JUBEL: Syrstad Engen vant både serie og cup med LSK Kvinner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Seks måneder i Tyskland har også gitt meg tid til å reflektere over og ikke minst kjenne på forskjellen fra å leve som halvproff i Norge til endelig å kunne leve profesjonelt av fotballen. Man blir fulgt opp på en ny måte med for eksempel opp til fire fysioterapeuter som kan forebygge og behandle plager, følge opp styrketrening og drive skadeforebyggende økter. Man tester kroppen jevnlig med ulike apparater og prøver for å følge utvikling og kjøre riktig mengde trening både i og utenfor sesong. Også taktisk blir vi fulgt opp godt gjennom tid til individuell video med en analyseekspert. Og ikke minst – man kan leve av det økonomisk, noe som gjør at jeg med god samvittighet kan fokusere på hvordan jeg skal bli bedre som fotballspiller.

Les også: Alt du trenger å vite om terminlisten og endringene i seriesystemet

Vi ligger nå ubeseiret på toppen av tabellen i Bundesliga, med kun en uavgjort kamp mot Bayern München. Jeg har fått mye spilletid og det har gått bedre enn jeg ventet på forhånd. Likevel kom jeg hit med en selvtillit på at jeg har noe å bidra med og at jeg ville være med å kjempe om en plass i laget fra starten av. Jeg var forberedt på å prøve å balansere det å være tålmodig, med sulten på å spille meg inn. Etter en tøff start ble jeg ganske fort vant til et høyere tempo, og det resulterte i en høstsesong hvor jeg føler jeg har blitt bedre og bedre for hver mulighet jeg har fått til å spille. Mentaliteten om at man skal kjøres ganske hardt for å være godt trent omtales som typisk tysk, og høres kanskje ikke så fristende ut. Jeg vil understreke at det hele tiden er fotballen som er i fokus og at å løpe mye innad i laget gjør at man naturlig nok presterer enda bedre fotballmessig. Jeg føler meg virkelig i mitt livs form, noe som gjør at jeg har overskudd til å gjøre bra valg i kamp i 90 minutter pluss.

Les også: Treningskamper før 2020-sesongen

Jeg er fornøyd med valget om å gå til utlandet av flere grunner. Treningshverdagen i Wolfsburg og å spille flere tøffe og store kamper gjør at jeg blir en bedre fotballspiller, men det er også mange andre ting man får med på kjøpet som jeg er sikker på vil utvikle meg som person. Jeg er allerede godt i gang med å lære tysk, og etter et halvt år forstår jeg det aller meste og jobber nå med å praktisere enda mer tysk. Alt av treninger og møter foregår på tysk, men på banen er det innafor å snakke både tysk, engelsk og litt svensk (svorsk). Utenfor banen er det spillere fra mange forskjellige nasjonaliteter og kulturer, noe som kan være utfordrende, men jeg føler det er veldig givende å få nye impulser fra andre og en ny forståelse for andre måter å tenke og gjøre ting på.

Ingrid Syrstad Engen
UTFORDRENDE: Hverdagene som proff fotballspiller i utlandet går opp og ned, forteller Syrstad Engen. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Det har også opplevdes som tøft og ensomt å spille i utlandet, og hverdagene har gått opp og ned. Suksess på banen er alltid viktig, men man må virkelig venne seg til å trives alene også. Heldigvis har jeg hatt Kristine Minde her som jeg får snakket norsk med, samtidig som jeg har god støtte fra familie som ofte kommer på besøk. Jeg gleder meg til å fortsette på reisen jeg har startet, og forhåpentligvis nå mine og lagets mål for sesongen.

Jeg følger selvsagt med lagene og spillerne i Toppserien, og gleder meg til seriestart i Norge!

Les også: Overganger i Toppserien og 1. divisjon før 2020-sesongen