Beste plassering noensinne

Foto: Hordalandsfotball.

Da er det over. Siste runde i Toppserien er ferdigspilt. Vålerenga og Klepp tok de to siste medaljene, og Sandvikens målgarantist ble toppscorer.

Sist oppdatert: 18. nov 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

RUNDE 22 | TOPPSERIEN


Historisk medalje

Arna-Bjørnar 0-2 Vålerenga (pause: 0-2)
Mål: Madsen (15), Markussen (23)

Vålerenga dro til Bergen med ett mål for øye – sølvmedalje i Toppserien.

Det starter lovende. Etter et kvarter er Vålerengas sesongferske danske, Rikke Marie Madsen, fremme med skuddfoten. Vi er vant til å se dansken som tilrettelegger, men denne gangen er det hun som blir servert. Victoria Ludvigsen slår en enkel stikker til Madsen istedenfor å skyte selv. Madsen takker for pasningen og klinker ballen i nettet via tverrliggeren fra kort hold. 

Med det noterte hun seg for sin første scoring denne sesongen. Uansett turnering.

Få minutter senere får Vålerenga en målsjanse etter høyt press. De tvinger frem en feilpasning fra Sandra Stavenes, og kula havner i beina til Marie Dølvik Markussen. Hun er ikke vond å be når Arna-Bjørnar-keeperen er ute av posisjon, og legger enkelt kula i nettet fra distanse. 

Savnet etter Lais og Milica Mijatovic var reelt for hjemmelaget som ikke maktet å finne nettmaskene i sin siste kamp for sesongen.

Katarina Sunde, Rikke Nygard og Andrine Mo har alle muligheter i kampen, men det vil seg ikke. Martine Midtbø og Tora Ose debuterte begge for Arna-Bjørnar.

KJEMPET: Det var et heltent Vålerenga som tok sølvet i Bergen. Nå venter en kamp mot seriemester LSK Kvinner i cupfinalen. Foto: Hordalandsfotball.

Vålerengas Ajara Njoya kunne stått igjen med et hat-trick etter de sjansene hun hadde, men etter å ha fått sølvmedaljen rundt halsen er det nok ikke noe hun tenker mye på.

Og den medaljen er et tegn på den beste sesongen Vålerenga noen gang har gjennomført i Toppserien. Aldri før har de avsluttet sesongen på en bedre plassering, ei heller med flere poeng. Premien for den gode sesongen er en plass i neste Champions League-kvalifisering.

Vålerenga tok ikke gullet i år, men det gjorde supporterne deres. Klanens tilstedeværelse gjennom sesongen har vært synlig, og blåtrøyene er laget med det høyeste tilskuersnittet denne sesongen. 

Sportslig og utenomsportslig skjer det ting i Vålerenga. Neste sesong kan bli spennende. Både med tanke på den nye ligasystemet, men også med tanke på Vålerengas mål om å utfordre LSK Kvinners hegemoni.

Hjemmelaget avslutter sesongen på niendeplass med 23 poeng, 16 færre enn de avsluttet 2018-sesongen med. Deler av årsaken er nok spillerflukten til byrival Sandviken i sommer, samt Emilie Nautnes’ overgang til LSK Kvinner midt i sesongen. 

Ønsker du å se kampen i sin helhet kan du gjøre det ved å klikke på denne linken (Amedia) 

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Bronsen uteble, men ikke ligaens toppscorer

Røa 2-2 Sandviken (pause: 1-0)
Mål: Stenevik (41, sm), Fjelldal (51), Cordner (56), Brochmann (63)

Ettersom Klepp vant borte mot Fart denne runden spilte ikke resultatet i dette oppgjøret noen rolle i medaljekampen – som Sandviken var en del av. 

Det som var en av de store snakkisene før kampen var hvem som skulle stikke av med toppscorertittelen i Toppserien 2019. Før oppgjøret sto Røas Synne Jensen og Sandvikens Kennya Cordner begge med 16 scoringer.

Det tar en stund før publikum får servert det første målet. Det er Sandviken som scorer det, men det er hjemmesupporterne som kan juble. Et innlegg fra dypet slås inn og Sandvikens Ingrid Steneviks skulder endrer retningen på ballen. Nora Gjøen-Gjøsæter settes ut av spill og rekker ikke å få lanken på kula før den går over streken. Selvmål og 1-0 til hjemmelaget.

Dermed går Røa til garderoben med en 1-0-ledelse.

Det tar ikke lang tid av andreomgang før Røa dobler ledelsen, men denne gangen er det en av deres egne som er sist på ballen. Marita Iversen slår en aldeles strøken pasning til lynkvikke Vilde Fjelldal. Gjøen-Gjøsæter stormer ut av målet, men har ikke tempo til å være på ballen før Røa-spissen. Dermed kan Fjelldal lirke ballen mellom beina på Sandviken-keeperen og i nettet. 

TRONER ØVERST: Kennya Cordner vant duellen om toppscorertittelen i møte med Røa og Synne Jensen i siste serierunde. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Like etter Fjelldals scoring ønsker Sandviken å svare. Kennya Cordner spilles fri på få meter, men klarer ikke å overliste Kirvil Odden som vokter Røa-buret. Men bare minutter etterpå får hun en ny sjanse.

En lang ball slås inn mot Maria Brochmann som legger den igjen – en meget god prestasjon av den høyreiste spissen. Nedfallsfrukten havner hos Cordner som bredsider ballen i nettet, og med det setter sitt mål nummer 17 i Toppserien. Flere enn noen andre. 

Vondt blir verre for Røa, for under ti minutter senere kommer en ny høy ball mot Brochmann på bakre stolpe. Denne gangen etter et hjørnespark fra kaptein Ingrid Marie Spord. Hun løfter corneren høyt og Odden treffer ikke på bokseforsøket. Da er det enkelt for Brochmann å stange inn kampens fjerde og siste mål.

Brochmann kunne satt en scoring til få minutter før slutt, men fra straffemerket var det Røa-keeper Odden som vant duellen. Det ender 2-2 på Røa kunstgress.

Cordner ble toppscorer i Toppserien 2019, men Jensen kan trøste seg med at hun avslutter sesongen som den største garantisten for målpoeng. Med 23 målpoeng i serien er hun den eneste spilleren med et målpoengsnitt på over ett målpoeng pr. kamp. Totalt 1.05.  

Sandviken må igjen nøye seg med fjerdeplassen i Toppserien. I 2018 tapte de bronsen til Arna-Bjørnar i siste serierunde, denne sesongen var det Klepp som tok bronsen. Med 40 poeng totalt ble det ett poeng mer enn i fjor.

Røa har vist at toppnivået deres hører hjemme på pallen, men de har vært for ustabile denne sesongen. De tar to poeng mindre i år (29) enn hva de gjorde i 2018, men klatrer likevel opp én plassering – til sjetteplass på tabellen. 

Ønsker du å se kampen i sin helhet kan du gjøre det ved å klikke på denne linken (NRK) 

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Vant kampen på første touch

Avaldsnes 0-1 Trondheims-Ørn (pause: 0-0)
Mål: Adserø (90)

Avaldsnes har vist seg å være et solid lag å møte på eget gress denne sesongen. Før oppgjøret mot Trondheims-Ørn var de det eneste laget som bare hadde ett tap på hjemmebane i Toppserien 2019. 

Heldigvis for Trondheims-Ørn ble ikke kampen spilt på Avaldsnes 1, men på Djervbanen, grunnet baneforholdene.

Hjemmelaget mistet litt av brodden, og klarte ikke å finne nettmaskene. Det til tross for at Ylinn Tennebø og Giovanna de Oliveira hadde kjempestore muligheter til å sende sitt lag i føringen. 

Med mindre enn fem minutter igjen på klokken kommer Aivi Luik for sent inn i en takling på Cesilie Andreassen, og stempler 23-åringen. Hun får korrekt sitt andre gule kort og Avaldsnes må stå imot trønderne med en spiller mindre på banen.

ETT TOUCH: Det var alt Julie Adserø trengte for å score mot Avaldsnes. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildebyrån.

Motbøren blir hardere for Avaldsnes idet gjestene får tildelt et straffespark bare minuttet etter at Avaldsnes ble redusert til ti spillere. I kjølevannet av et hjørnespark skyter Marit Clausen ballen opp i hånda på Rasheedat Ajibade, og dommer peker tidlig på straffemerket.

Julie Adserø, som kom inn for Andreassen, har vært på banen i kort tid og ikke rukket å få kjenne på kula før hun stiller seg opp for å ta straffesparket. Med sin første touch på ballen setter hun den sikkert i nettet bak Victoria Esson. Med få minutter igjen på klokka rekker ikke hjemmelaget å redusere, og det ender med Ørn-seier. 

Tapet gjør ingenting for tabellplasseringen til Avaldsnes. De ender på femteplass med 34 poeng, som er et godt hopp fra 2018-sesongens niendeplass og 21 poeng.

Trønderne, som trolig er inne i sin siste sesong som «Trondheims-Ørn», hopper fra tiendeplass og 18 poeng i 2018, til syvendeplass og 29 poeng i 2019. 

Adserø satte et vakkert straffespark, men det var ikke like vakkert som scoringen hun hadde mot Lyn i runde syv. Den scoringen har nemlig blitt nominert til årets scoring i Toppserien.

Du kan se den aktuelle scoringen og alle de andre nominerte, samt stemme på den du syns børe vinne, om du klikker på denne linken

Ønsker du å se kampen i sin helhet kan du gjøre det ved å klikke på denne linken (Amedia) 

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Målløst igjen

Kolbotn 0-0 Lyn 

Kolbotn og Lyn har begge vært vant til å spille hjemmekampene sine på lånte stadioner denne sesongen. Kolbotn grunnet baneforholdene på Sofiemyr, som har vært så som så denne sesongen. Lyn på grunn av det nye kunstgresset som skulle legges på Kringsjå, som har blitt forsinket i tredje potens. 

Siste serierunde var intet unntak, da kampen ble spilt på Strømmen stadion.

Snøen som dekker kunstgresset gjør at spilleforholdene er i vanskeligste laget før pause. Ingen av lagene klarer å skape de helt store sjansene, men Linn Huseby og Julie Hoff Klæboe har blant annet hver sin halvsjanse.

Lagene går målløse av banen til pause, og kommer tilbake på et kunstgress som minner mye mer om en fotballbane. Traktorene gjør med andre ord en solid jobb i pausen.

VANSKELIG: Værgudene la ikke opp til en optimal serieavslutning for Kolbotn og Lyn. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Tonje Pedersen og Noor Eckhoff har begge muligheten til å finne nettmaskene etter hvilen, men det ender 0-0 – et resultat man ikke ser så ofte i Toppserien, og som også var resultatet da lagene møttes i vår.

På 132 kamper har resultatet «0-0» bare forekommet syv ganger.

På to kamper har det altså blitt null mål mellom disse to lagene. Det er det eneste oppgjøret i Toppserien 2019 som ikke har hatt en scoring i noen av kampene. Kolbotn – Lyn er med andre ord det minst målfarlige oppgjøret i Toppserien 2019. 

Lyns skjebne har lenge vært klart. De ender på tiendeplass og skal møte seriemesteren i førstedivisjonen, Fløya, til to kvalikkamper hvor premien er en plass i Toppserien 2020. Med 20 poeng i 2019 har de forbedret poengfangsten med åtte poeng fra 2018 – som var deres første sesong på øverste nivå.

Kolbotn var med å kjempe i toppen i starten av sesongen, men har forfalt litt utover året. De ender på åttendeplass med 27 poeng – tolv poeng mindre enn i fjor, da de havnet på femteplass, á poeng med Arna-Bjørnar som tok bronse. 

Ønsker du å se kampen i sin helhet kan du gjøre det ved å klikke på denne linken (Amedia). 

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Måldronningene skinte

Stabæk 2-2 LSK Kvinner (pause: 0-0)
Mål: Thorsnes (59, 74), Bjånesøy (66, 78)

LSK Kvinner har allerede vunnet serien. Stabæk har allerede begynt å forberede seg på tilværelsen i førstedivisjon. Gjestene sto overfor den samme utfordringen i forrige runde da de tapte mot allerede nedrykkede Fart på eget kunstgress.

Etter en førsteomgang uten mål tar det bare et kvarter av andreomgangen før rasler i nettet. Meryll Abrahamsen slår et frispark fra korridoren lavt mot en møtende Elise Thorsnes som på ett touch legger ballen i lengste hjørne. 1-0 til gjestene.

Fem minutter senere kommer reaksjonen fra Stabæk.

Og for en reaksjon det er. Melissa Bjånesøy vinner ballen noen meter over midtbanen, fører den med seg til hun står på 25 meter, hvor hun banker til. Kraft og presisjon forenes i en herlig symbiose idet ballen forlater foten hennes. Den stopper ikke før den er i krysset, og reduseringen er et faktum.

Under ti minutter senere heller LSK Kvinner kaldt vann i blodet til Stabæk. Emilie Nautnes viser frem teknikk og innleggsfot av høy klasse når hun serverer Thorsnes muligheten til å avslutte fra innsiden av femmeteren. Den rutinerte 31-åringen bommer på første skuddforsøk, men nummer to sitter i kassa, og igjen er gjestene i føringen.

TO SCORINGER: Thorsnes sendte LSK Kvinner opp i føringen ved to anledninger, men gamleklubben, med Bjånesøy i spissen, kom tilbake hver gang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Men historien skal gjenta seg. Thorsnes scorer, og Bjånesøy utligner.

Stabæk får et frispark ved hjørnet av 16-meteren etter at Bjånesøy legges i bakken. Hvem andre enn 27-åringen er det som stiger til værs og stanger inn innlegget fra Cornelia Fladberg.

Det ender 2-2 og Stabæk avslutter sesongen på meget sterkt vis med en poengdeling mot LSK Kvinner på eget gress. Dog vil Toppserien 2020 spilles uten de blåkledde.

Thorsnes, som vant Toppserien med Stabæk i 2013 vinner tittelen i 2019 med LSK Kvinner, og avslutter serien med to scoringer mot gamleklubben.

Stabæk tar ti poeng mindre i 2019, enn hva de gjorde i 2018. 13 poeng holder ikke til kvalikplass og Stabæk tar turen ned til førstedivisjonen.

LSK Kvinner tar hele elleve poeng mindre denne sesongen enn hva de gjorde i 2018. Likevel holder 50 poeng til et nytt seriegull. Det er bare å gratulere. De siste to kampene har LSK Kvinner holdt igjen noe på gasspedalen, og trolig er de klare for å tråkke den i bånn når de møter Vålerenga i cupfinalen førstkommende lørdag.

I sluttminuttene av kampen ble Ingrid Hjelmseth byttet inn for Stabæk. Hun fikk stående applaus fra Nadderud, hun fikk kapteinsbindet av Bjånesøy og hun fikk sine siste minutter i Toppserien. 

Alle Stabæk-spillerne spilte med «#1» på shortsen til ære for veteranen. Meget fin gest.

En legende i norsk fotballhistorie legger hanskene på hylla. Det er ikke stort annet å gjøre enn å rette en enorm takk til deg, Ingrid – fra alle oss som er glad i norsk fotball.

Tusen takk for din innsats for klubbfotballen, landslaget og kvinnefotballen! 

Ønsker du å se kampen i sin helhet kan du gjøre det ved å klikke på denne linken (Amedia) 

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Tok bronse etter overbevisende seier

Fart 1-6 Klepp (pause: 1-3)
Mål: Solaun (4, 56), Terland (9, 19), Blakstad (41), Østenstad (50), Rogde (72)

Forrige runde var Fart meget raskt i gang med scoringene mot det som på papiret er et bedre fotballag. For at det ikke skulle skje igjen mot Klepp valgte vestlendingene å gå rett i strupen på Fart fra start av.

Det tar bare fire minutter før den aggressive åpningen på snøfylte Fart kunstgress bærer frukter. Havana Solaun lobber ballen over keeper etter et fint gjennomspill. Fem minutter senere er Elisabeth Terland på ferde. Madeleine Mellemstrand sender et innlegg fra høyre som finner Terland i boksen. Elegant forlenger hun ballen som ender i lengste hjørne, og før det er spilt ti minutter leder Klepp 2-0 i snøkaoset.

Ti minutter senere finner Terland nettmaskene igjen. Fra 17 meter skyter hun, men avslutningen mangler kraft. Heldigvis for 18-åringen er ballen glatt i snøværet, og Idun-Kristine Jørgensen klarer ikke å holde kula – noe hun nok ville gjort på sommeren.

Rett før slutt får Fart og Julie Blakstad en opptur. Klepp sliter med å klarere en dødball, og Blakstad finner luka hun trenger. Hun klemmer til og ballen går i nettet via stolpen. Lagene går inn til pause på stillingen 1-3.

BØTTER INN: I tre av sine siste fire kamper har Elisabeth Terland scoret to mål for Klepp. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Andreomgang starter ikke veldig mye bedre enn den første for hjemmelagets del. Fem minutter inn i omgangen legges en høy ball mot Marthine Østenstad, som tar den ned på kassa og legger ballen i nettet via Fart-keeper Jørgensen.

Nye fem minutter passeres, og Solaun får mulighet til å sette sitt andre etter at Jørgensen har gitt en retur på en avslutning fra Terland. Redningen er god, men det er ikke noe hun kan gjøre med scoringen, ettersom ballen lander perfekt i beina på Solaun.

Gjestene senker tempoet litt, men ikke nok til at de ikke får satt inn en siste scoring. Innbytter Matilde Rogde stanger inn et hjørnespark og fastsetter sluttresultatet.

Klepp vinner 6-1, og gir ikke Fart noen god opplevelse i deres siste kamp i Toppserien for denne gang.

Vålerenga vant sitt oppgjør mot Arna-Bjørnar, og sølvmedaljen ble derfor utenfor rekkevidde for Klepp, men pallplassering og medalje ble det likevel. 44 poeng holdt til tredjeplass for laget som tok 48 poeng og andreplass i 2018.

Fart rykket opp i forkant av 2019-sesongen og tar turen ned igjen etter et kort opphold. Det er vanskelig å etablere seg på øverste nivå, og de ender på sisteplass med ti poeng. Men det er nok ikke det siste vi ser av Fart. Iallfall ikke det siste vi ser av et par av profilene på laget.

Ønsker du å se kampen i sin helhet kan du gjøre det ved å klikke på denne linken (Amedia) 

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Endelig tabell

TABELL | TOPPSERIEN
1 LSK 5 9 13
2 Vålerenga 6 6 13
3 Rosenborg 5 6 11
4 Sandviken 5 3 10
5 Avaldsnes 6 2 10
6 Kolbotn 6 -2 6
7 Klepp 5 -3 5
8 Lyn 5 -6 4
9 Arna-Bjørnar 5 -5 3
10 Røa 6 -10 0