Bergen tok hjem runden

Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Drøm ble til mareritt i Rogaland, savnet av Sævik er reelt og Stabæk tok sitt første poeng siden april. Les oppsummeringen av runden her!

Sist oppdatert: 12. aug 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Runden

Klikk på oppgjøret for å se kampen i sin helhet. Høydepunkter ligger i saken. 

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Arna-Bjørnar 3-1 Fart
Stabæk 0-0 Avaldsnes
Vålerenga 1-0 Kolbotn
Trondheims-Ørn 0-1 Røa
Klepp 2-3 Sandviken

Lyn 0-2 LSK Kvinner
(merk: Lyn – LSK Kvinner ble spilt 17.04)

Forarbeidernes dag

Arna-Bjørnar 3-1 Fart (pause: 3-1)
Mål: Mijatovic (10) Asom (11), Kjørum (24), Jåstad (29)

Fart tok turen til Bergen desperate etter poeng, og ville med seier nærme seg kvalikplassen til Arna-Bjørnar. Hjemmelaget på sin side hadde en hengekamp å ta igjen på Lyn, og kunne klatre greit på tabellen om de øvrige resultatene gikk deres vei. De må bare gjøre jobben selv, først.

Helene Gloppen slår en 50-meterspasning i rommet bak stoppertrioen til Fart. Maren Andersen opphever offsiden og Milica Mijatovic har det rommet hun trenger og vel så det. Når pasningen til Gloppen er så strøken at man kunne gått med den på juleballet, har Mijatovic få vansker med å få ballen ned før hun lirker den inn bak Idun-Kristine Jørgensen i Fart-buret. 

Det kan virke som om Mijatovic syns hun fikk for mye igjen for relativt lite innsats på scoringen sin, så for å demme opp gjør hun alt forarbeidet selv til scoring nummer to. Hun danser grasiøst og enkelt gjennom Fart-forsvaret før hun sender ballen til Mimi Asom som fra tre meter kan bredside ballen i nettet. 2-0 til hjemmelaget. Scoring i debuten for Asom.

FUNNET FLYTEN: Fire av de fem siste kampene har endt med seier til de rødkledde bergenserne. Fortsetter de den trenden kan det være håp for Toppseriespill også i 2020. Foot: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN.

Et lite håp tennes når Mina Kjørum setter reduseringen. Julie Blakstad viser at Arna-Bjørnar-kaptein Gloppen ikke er den eneste som kan slå lange presise baller. En perfekt vektet pasning finner Kjørum som etter en frekk hæl kan chippe kula over Oda Marie Bogstad og i nettet. Om hælvarianten i forkant av avslutningen er tilsiktet er vanskelig å si, men etter en slik scoring lar vi tvilen komme tiltalte til gode.

Fem minutter etter Kjørums redusering får bergenserne en overgangsmulighet, og de tar den med begge hender. Ballen havner hos Andrea Wilmann som stopper opp, tripper litt lett på ballen, akselererer og skipper forbi Sigrid Bloch-Hansen. Fra dødlinja slår hun en pasning til Jåstad, og igjen er det siste sparket på ballen den enkleste av oppgavene knyttet til en Arna-Bjørnar-scoring.

Hjemmelaget tar tre livsviktige poeng, og øker avstanden til Fart. Enda viktigere har de havnet på trygg grunn tabellmessig. Men det er tett. Så trygg grunn betyr ikke at man kan senke skuldrene for mye.

1. mai vil for alltid være arbeidernes dag, men 10. august på Arna Idrettspark vil huskes som forarbeidernes dag.  

Arna-Bjørnars neste kamp: 17.08, hjemme mot Kolbotn.
Farts neste kamp: 17.08, hjemme mot Lyn.

Tre poeng vinket vekk

Stabæk 0-0 Avaldsnes

Av alle oppgjørene som skulle spilles denne runden var det Stabæk – Avaldsnes som skilte seg ut som oppgjøret hvor styrkeforholdet mellom lagene spriket mest.  Tvedten i scoringsform mot et Stabæk-lag som ikke har hatt for vane å ta poeng i Toppserien 2019.

Anna Jøsendal spilles fri bak Thea Loennecken og stikker ballen kjapt til Rasheedat Ajibade. Ingrid Hjelmseth er utspilt og ballen kan enkelt bredsides i det åpne nettet.

Hva gjør linjedommer? Vinker for offside.

Korrekt? Ja.

Frispark midt i banen for Avaldsnes. Det slås langt og ballen finner Ajibade, som fra en spiss vinkel slår ballen lavt inn i boksen mot Maria Francelino Da Silva. Hun gjør kort prosess fra få meter og det suser nok en gang i nettet bak Hjelmseth.

Hva gjør linjedommer? Vinker for offside.

Korrekt? Ja.

ERGELIG: Tre ganger kunne Giovanna de Oliveira se sitt Avaldsnes sette ballen bak Stabæks landslagskeeper, men uten at de fikk lønn for strevet. Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN.

Ajibade løfter blikket og vekter en langpasning i retning innbytter Hanna Dahl. Hun fører mot Hjelmseth og setter ballen godt plassert i keeperhjørnet.

Hva gjør linjedommer? Vinker for offside.

Korrekt? Ja.

Avaldsnes må reise hjem uten poeng de trolig hadde budsjettert med.

Hva gjør Avaldsnes med tre poeng? Vinker dem vekk. 

Fortjent?

Stabæks neste kamp: 17.08, borte mot Røa.
Avaldsnes’ neste kamp: 17.08, hjemme mot Klepp.

Tannløse uten superduoen

Vålerenga 1-0 Kolbotn (pause: 1-0)
Mål: Waldus (21)

Utgangspunktet til Kolbotn var en vanskelig bortekamp uten sin beste spiller, Karina Sævik, som tidligere i uka ble kjøpt av Paris Saint-Germain. Heldigvis hadde de sin nest beste spiller klar til kamp mot klubben hun er utlånt frå.

Men bare under oppvarmingen. 

Isabell Herlovsen var oppgitt i lagoppstillingen til både kommentator og speaker, men i siste øyeblikk ble det gjort en endring. Hun kjente noe under oppvarmingen, og målmaskinen stilte ikke fra start.

Vålerenga var det førende laget, men de glitret ikke på samme måte som vi så mot Røa, eller mot Manchester United Women. Som i det motsatte oppgjøret var det Maruschka Waldus som sendte Vålerenga i ledelsen, også denne gang på dødball.

Før midtstopperen får satt hodet på ballen graver Sherida Spitse dypt i lomma på shortsen og henter frem det ypperste av innleggskvalitet. Akkurat høyt nok til at første stopper ikke rekker opp, akkurat kort nok til at keeper ikke får kloa i ballen, men likevel prøver, og plassert akkurat der Waldus vil ha den.

FIKK SE TO SIDER: Kapteinen viste hvorfor hun var et fast inventar på Nederlands VM-lag i sommer, men vi ble også servert en ukarakteristisk avgjørelse fra henne. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån

Den glimrende pasningen må ha tatt vekk all fornuft hos kapteinen. Plutselig er Vålerenga tre mot Aurora Mikalsen, og Spitse fører ballen mot den ensomme keeperen. 

Til høyre: Ajara Njoya, seks mål i år, hat-trick mot Manchester United, to mål mot Røa. Bedre plassert.

Til venstre: Natasha Dowie, elleve mål i år, hat-trick mot Fortuna, ett mål mot Røa. Lagets toppscorer. Bedre plassert.

Spitse går selv, og hun angrer nok fortsatt. 

Kolbotn hadde få farlige fremstøt, og Guro Pettersen fikk mer bruk for pasningsfoten enn keeperhansken. Gjestene manglet initiativtakere i store deler av kampen, og var stort sett tannløse offensivt.

Men, det er klart man blir tannløs når man trekker to tenner på en uke. Heldigvis vokser én av dem tilbake. 

Vålerengas neste kamp: 17.08, borte mot LSK Kvinner.
Kolbotns neste kamp: 17.08, hjemme mot Arna-Bjørnar.

Vandt resultat i Trondheim

Trondheims-Ørn 0-1 Røa (pause: 0-0)
Mål: Jørgensen (53)

Røa hadde noe å bevise etter 2-6-tapet på eget gress mot Vålerenga. Historisk har det vært vanskelig å møte Trondheims-Ørn i Trondheim, men denne sesongen har en trønderfientlig trend vokst frem i Midt-Norge. 

Seks kamper. Null seire, fire tap og to uavgjort er resultatet Trondheims-Ørn sitter igjen med på hjemmebane denne sesongen.

Justine Vanhaevermaet er ny for sesongen og særdeles viktig på midtbanen til Røa. Kort tid etter hvilen kjemper den høyreiste belgieren frem et hjørnespark som Synne Jensen pisker inn. Og om hun ikke scorer, så legger Jensen tilrette. Mye luft under kula, og Katrine Jørgensen stanger bestemt inn kampens eneste mål.

SLO TILBAKE: Etter en kamp de helst vil glemme forrige runde dro Røa til Trondheim for å komme tilbake på vinnersporet. Det klarte de. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN.

Trondheims-Ørn går på sitt fjerde 0-1-tap på Koteng Arena i år, og Røa tar tre viktige poeng. De henger fortsatt litt etter teten, men om de rød-kledde skal være med på leken når de siste serierundene melder sin ankomst i november, er det på tide å begynne å ta trepoengere.

Trondheims-Ørns neste kamp: 18.08 borte mot Sandviken.
Røas neste kamp: 17.08, hjemme mot Stabæk.

Drømmestart ble til marerittslutt

Klepp 2-3 Sandviken (pause: 2-3)
Mål: Solaun (3), Ims (13), Ervik (14), Naalsund (27, 43). 

Toppkampen åpner med et brak idet Havana Solaun finner Gry Ims som får ballen med seg mellom to forsvarere. Men i den trange situasjonen felles hun, og Klepp tildeles et frispark på 16 meter. Solaun nærmes chipper frisparket over muren, inn i nettet og gir med det de grønnkledde en drømmestart – før det er spilt tre minutter.

Den vidunderlige drømmestarten skulle bli vise seg å bli enda bedre for vertene bare ti minutter senere. Susanne Vistnes slår et innlegg hardt og lavt mot Ims som, med en uforståelig vakker teknisk manøver, klarer å legge ballen i krysset.

Men drømmen skulle bli til et realt mareritt før førsteomgangen var over.

ROTET DET BORT: Klepp slapp inn mål på hjemmebane for første gang denne sesongen da de også gikk på sitt første hjemmetap. Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN.

En lang ball i bakrom finner Kenya Cornder – kvikk som få. Hun drar seg ned mot dødlinja og legger inn til Camilla Ervik. 24-åringen kan enkelt sette inn reduseringen. 1-2.

Ikke lenge etter er Cordner på farten igjen. Med en strålende stikker setter Maria Brochmann spissmakkeren sin opp i en en-mot-en-situasjon. Lindsey Harris løper ut av buret og feller Cordner. Straffespark. Lisa Naalsund er trygg fra krittmerket og setter straffen sikkert til høyre. 2-2.

I en rød bølge av momentum spretter ballen Sandvikens vei når Naalsund kommer alene med keeper, som gjør en meget god jobb, men som er uheldig. Naalsund prikker enkelt inn kampens siste.

2-3.

Drømmestarten endte i et mareritt for hjemmelaget som må se seg forbigått av både Vålerenga og rundemotstanderen på tabellen. 

Sandvikens neste kamp: 18.08, hjemme mot Trondheims-Ørn.
Klepps neste kamp: 17.08, borte mot Avaldsnes

Allerede spilt

Lyn 0-2 LSK Kvinner
Mål: Reiten (4, 89)

LSK Kvinner skal i år igjen begi seg ut på et Europa-eventyr, og for å finne rom for kampene som skal spilles på kontinentet måtte deres bortekamp mot Lyn flyttes til 17.04. 

Guro Reiten satte begge målene i gjestenes 2-0-seier.

Se høydepunktene fra oppgjøret her:  

Lyns neste kamp: 17.08, borte mot Fart.
LSK Kvinners neste kamp: 17.08, hjemme mot Vålerenga.
(Merk: LSK Kvinner møter PAOK i mesterligaen 13.08)

Tabellen