Avgjøres gullkampen i helgen?

Foto: Bildbyrån.

Vi blir servert en helg med spennende kamper både i topp og bunn. Det de fleste trolig lurer på er om LSK Kvinner øker avstanden til andreplass Sandviken, eller om spenningen holder seg i toppen.

Sist oppdatert: 20. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Runden

RUNDE 17 | TOPPSERIEN
Arna-Bjørnar 7. nov. 13:00 Røa
Avaldsnes 7. nov. 13:00 Klepp
Kolbotn 7. nov. 13:00 LSK
Lyn 7. nov. 13:00 Vålerenga
Rosenborg 7. nov. 13:00 Sandviken


Flyt eller hevn?

Arna-Bjørnar – Avaldsnes, Arna Idrettspark

Arna-Bjørnar gikk på sesongens desidert verste tap forrige runde da de møtte Røa på Røa kunstgress. Hele seks baller måtte Oda Bogstad plukke ut av nettet før arbeidsdagen var over. Tre mer enn noen gang tidligere i sesongen.

I tillegg til å være lystene på å revansjere den svake prestasjonen mot Røa, har de nok lyst til å revansjere tapet mot Avaldsnes fra starten av august – da de slapp inn den første scoringen før det var gått ett minutt. 

Gjestende lag Avaldsnes er inne i sesongens aller beste periode. Fire strake seire har de tilbakelagt i løpet av de siste ukene.

I tur og orden har de beseiret Røa, Fart, Kolbotn, og Lyn.

LEVERER: Avaldsnes har hatt mye å juble for de siste ukene. Kan de juble på nytt etter kampen mot Arna-Bjørnar? Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Seieren mot Lyn kom i midtuka, bare fire dager før utfordringen på Arna Idrettspark skal finne sted. De har altså to bortekamper på fire dager, mens Arna-Bjørnar har hatt tid til å slikke sårene etter Røa-tapet. 

Seks poeng skiller lagene på tabellen. Etter den gode perioden har Avaldsnes kjempet seg oppover på tabellen, og ligger nå nærmere teten enn kvalikplass, med tjuefire poeng. Bergenserne ligger på åttendeplass med atten poeng. Á poeng med Kolbotn, men med ett mål mer i negativ målforskjell.

På de siste seks oppgjørene mellom lagene har Avaldsnes vunnet fire – Arna-Bjørnar to. Hvem vinner kampen om vestlandet?

Kampen ser du her (Amedia)


Se høydepunktene fra forrige oppgjør mellom lagene: 


Mørk statistikk å rette på

Lyn – Klepp, Grefsen kunstgress

Lyn spiller fortsatt hjemmekampene sine på Grefsen kunstgress, ettersom det nye kunstgresset som skal legges på Kringsjå har møtt på noen hinder. 

Det har ikke vært bare enkelt for Oslo-laget, som enda ikke har tatt en seier på hjemmebanen til Kjelsås – på tre forsøk. Deres siste forsøk kom i midtuka mot Avaldsnes. De fikk tre scoringer mot seg i løpet av ti minutter av førsteomgang, og klarte ikke å kjempe seg tilbake.

Det blir neppe veldig mye lettere når klepp kommer på besøk. Én ting er selvtilliten man får etter å ha tatt poeng mot LSK Kvinner – som Klepp gjorde forrige runde. En annen ting er statistikken. 

SLITER MED KLEPP: Lyn har aldri vunnet mot helgens motstander. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

På de fire oppgjørene lagene har møttes, har Klepp tatt fire seirer og holdt buret rent ved tre tilfeller. De siste to møtene mellomlagene har Klepp dog bare vunnet 1-0. 

Rogalendingene har det nest beste forsvaret i Toppserien med totalt tolv baklengsmål. Ett mer enn serieleder LSK Kvinner.

Men er det et lag som kan ha muligheten til å bryte ned forsvarsrekka til de grønnkledde, er det nettopp helgens motstander. De har nå gått åtte strake kamper uten å gå målløse av banen. Imponerende av Lyn.

Hjemmelaget ligger på den farlige kvalikplassen – som de har holdt i en stund – og Klepp ligger og lukter på pallen, tre poeng bak Vålerenga på tredjeplass. 

Kampen ser du her (Amedia)


Se høydepunktene fra forrige oppgjør mellom lagene: 


Tar de to av to?

Kolbotn – Stabæk, Sofiemyr stadion 

Man er nødt til å ta av seg hatten for den prestasjonen Stabæk har servert i høstsesongen. Fra å ha vært soleklar tabelljumbo over lang tid, har de hevet nivået og begynt å levere.

To poeng hadde de blåkledde fra Bærum etter sine første tretten kamper i Toppserien. På sine siste tre har de tatt syv.

Deres forrige kamp var faktisk mot Kolbotn på eget gress i midtuka. De vant 2-0 etter to scoringer av Melissa Bjånesøy, som etter kampen tok toppscorertittelen i klubben.

Se hva Stabæks ferske toppscorer Bjånesøy sa etter kampen mot Kolbotn. 

GOD STEMNING: Etter en mildt sagt tøff første halvdel av sesongen har vinden snudd for Stabæk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Der Stabæk er det laget (kanskje sammen med Avaldsnes) som er i sin beste periode relativt til hvordan første halvdel av sesongen har gått, er Kolbotn i andre enden av skalaen.

De var nemlig et av de bedre lagene før sommerpausen og vant mot blant andre Sandviken, Arna-Bjørnar og Røa. På sine siste syv kamper (alle Toppseriekampene etter ferien) har de kun tatt ett poeng.

På de siste fem kampene mellom lagene har Stabæk vunnet tre. Kolbotn har vunnet én. Før runden har Stabæk ni poeng – seks bak Lyn på kvalikplass – og kan legge press på laget over seg med seier mot Kolbotn. Særlig med tanke på at Lyn og Stabæk skal møtes på Nadderud før sesongen er over.

Kampen ser du her (Amedia)


Se høydepunktene fra forrige oppgjør mellom lagene: 


To uthvilte lag

Fart – Røa, Fart kunstgress

Den éne kampen denne runden som spilles mellom to uthvilte lag finner sted på Fart kunstgress mellom Fart og Røa. I alle de andre kampene har ett eller begge lagene spilt kamp i midtuka.

Det var kanskje like greit for begge lag.

Fart har nok brukt uken på å svelge den blå kamelen fra oppgjøret mot Stabæk forrige runde. De røk på et 0-3-tap mot Bærum-laget og måtte med det se dem nærme seg kvalikplassen på tabellen. 

Røa på sin side har nok trengt noen dager på å få beina tilbake på bakken, etter å ha tilbragt noen dager på en rosa sky etter brakseieren mot Arna-Bjørnar, hvor Julia Arnesen forøvrig fikk sin debut i Toppserien.

Synne Jensen var i fyr og flamme mot bergenserne. Hun var direkte involvert i fem av seks scoringer (tre mål og to målgivende) for Røa, og er nå soleklar toppscorer i Toppserien med femten mål. Fire mer enn Sandvikens Kennya Cordner. 

Jensens første scoring ble kåret til rundens mål. Se det her: 

Det blir et følelsesladet oppgjør for Røa-jentene Frida Dybvig Haugen og Ingrid Kvernvolden som begge har en fortid i Fart.

Hvis Fart skal ta tre poeng på lørdag må de gjøre noe de aldri har gjort før – vinne mot Røa. På de tre møtene mellom lagene har Røa vunnet alle, samt holdt buret skinnende rent hver gang.

Når Røa i tillegg har fått førstekeeper Kirvil Odden Sundsfjord tilbake mellom stengene, kan det bli enda litt vanskeligere for Fart.

Stabæks gode form den siste tiden har gjort at de har passert Fart på tabellen, og hjemmelaget ligger plassert nederst med seks poeng.

Med seks plasser mellom seg, på femteplass, finner vi Røa med sine tjuefire. 

Kampen ser du her (Amedia)


Se høydepunktene fra forrige oppgjør mellom lagene: 


Fortsetter den blå bølgen?

Vålerenga – Trondheims-Ørn, Intility Arena

Trondheims-Ørn spilte mot LSK Kvinner i midtuka og gikk på sitt andre tap for dem på tre kamper. Vålerenga på sin side kommer fra et kruttsterkt oppgjør mot Sandviken da de vant 4-3 i Bergen, noe som førte til at de nå ligger á poeng med bergenserne. 

På begge lags siste seks kamper i Toppserien ser vi en poengfangst som skiller seg kraftig fra hverandre.

Hjemmelaget har vunnet fem av de siste seks og står igjen med femten poeng. Trønderne har tatt fire poeng på samme antall kamper. 

Lørdagens hjemmelag er med andre ord i en mye bedre flytsone enn hva man kan si om gjestene.

HVORDAN STOPPE NJOYA? Det er et spørsmål flere lag har stilt seg selv, men som få har maktet å finne et godt svar på. Foto: Astrid Pedersen / Bildbyrån.

De siste tre årene har også vært tøffe for trønderne i møte med hovedstadslaget. Seks ganger har de møttes siden 2016 ble til 2017. Én gang har ørnene vunnet, Vålerenga har vunnet tre ganger.

Vålerenga har også et giftig angrepsvåpen i Ajara Njoya. Hun har scoret fire mål på de tre siste kampene i Toppserien og har virket nærmest ustoppelig i høstsesongen. 

Trondheims-Ørn ligger seks plasser bak på tabellen, ett poeng over Lyn på kvalikplass. Med sine trettito poeng har Vålerenga dobbelt så mange som de gulkledde fra midten av landet.

Kampen ser du her (Amedia)


Se høydepunktene fra forrige oppgjør mellom lagene: 


Nå eller aldri

LSK Kvinner – Sandviken, LSK-hallen

Drømmen om å ta igjen serieleder LSK Kvinner slo sprekker da Sandviken tapte mot Vålerenga i helgen som var. Med seks runder igjen kan sprekkene eskalere og drømmen kan ende i tusen knas om ikke Sandviken vinner lørdagens siste kamp. 

Det er bare et par problemer.

Historisk sett er Sandviken en av favorittmotstanderne til kanarifuglene. På de nitten møtene som har vært mellom lagene har LSK Kvinner vunnet hele søtten av dem. De resterende to har endt med uavgjort. Det betyr at Sandviken aldri har vunnet mot de regjerende mesterne.

Målstatistikken mellom lagene er heller ikke så grådig god for Sandviken. LSK Kvinner snitter på 2.7 mål pr. kamp i møte med de hvitkledde bergenserne. Det er godt over to mål mer pr. kamp enn Sandvikens 0.4. 

GOD STATISTIKK: Det er få lag LSK Kvinner har like god statistikk mot som de har mot Sandviken. 54 scoringer på 19 kamper har de mot de hvitkledde. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

På de siste seks Toppseriekampene har lagene tatt like mange poeng. Begge har fire trepoengere, én uavgjort og ett tap – Tretten poeng av de siste atten mulige.

Gullkampen kan fort vinnes på lørdag, men for Sandvikens del kan de også miste grep om sølvplassen dersom de taper. Vålerenga spiller hjemme mot Trondheims-Ørn tidligere på dagen og passerer gjerne Sandviken om de skulle gå på et tap. 

På tabellen skilles lagene av syv poeng. LSK Kvinner har trettini og vil med seier ligge hele ti poeng over Sandviken.

Kampen mot Sandviken er LSK Kvinners siste mot lagene som befinner seg på de fire øverste plassene (Sandviken, Vålerenga og Klepp). Det store spørsmålet er derfor:

Avgjøres gullkampen i helgen?

Kampen ser du her (NRK)


Se høydepunktene fra forrige oppgjør mellom lagene: