Årets lag i Toppserien

Dette er de elleve spillerne vi mener har vært best i Toppserien 2019! Noen du savner?

Sist oppdatert: 14. des 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Toppserien 2019 er historie, men før vi skal legge sesongen bak oss og se fremover er vi nødt til å hedre de som hedres bør.

Derfor har vi har satt sammen årets lag.

For at en spiller skal bli vurdert til årets lag må hun ha spilt minimum 800 minutter i Toppserien. Cupen er ikke tatt med i beregningen av årets lag.

Når vi tidligere har kåret månedens lag har vi stort sett satt opp laget i en 4-4-2-formasjon. Nå som årets lag skal kåres har vi valgt en 4-3-3-formasjon for å få med de spillerne vi ønsker.


Keeper: Lindsey Harris, Klepp

Av keeperne som har spilt mer enn 800 minutter i Toppserien denne sesongen har Lindsey Harris sluppet inn 18 mål, bare LSK Kvinners Cecilie Fiskerstrand som har sluppet inn færre – 16. Men, siden Harris har spilt samtlige kamper i ligaen denne sesongen – noe Fiskerstrand ikke har – har hun i snitt sluppet inn marginalt mindre pr. kamp. 0.81 innslupne mål vs LSK Kvinner-keeperens 0.88.

Det er dog ikke den lille marginen som gir henne plassen mellom stengene. Hun har delt høyest redningsprosent (79%) sammen med Kristine Nøstmo i Trondheims-Ørn, men det mest imponerende er at hun skiller seg ekstremt ut når det kommer til det som heter goalkeeper interception attempts (keepere som bryter gjennombruddspasninger og lignende, slik at motstanders angrep ikke kan avsluttes.

Ikke bare har Harris høyest treffprosent i Toppserien, men hun prøver også på flere brytninger enn noen annen keeper. Av sine 106 forsøk har hun truffet på 101 av dem. Den neste på lista traff på 71. Hele 30 mindre enn Harris.

LINDSEY HARRIS: Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Venstreback: Emilie Woldvik, LSK Kvinner

Det sto mellom Emilie Woldvik og Trondheims-Ørns Maria Olsvik. Woldvik har ca. 500 minutter mindre med seriespill denne sesongen enn Olsvik (som har 2074 min.). Spillerne har like mange brytninger pr. spilte 90 minutter, like mange skudd på mål denne sesongen og like mange målpoeng, men Woldvik ligger likevel foran på en del sentrale statistikker.

Hun treffer på 77 prosent av taklingene sine, mot Olsviks 65 prosent. Hun deltar i flere, og vinner flere, dueller pr. spilte 90. minutter, og med 2.1 vellykkede driblinger pr. kamp er hun foran også der. 20-åringen scorer også høyest blant alle venstrebackene når det kommer til pasningsbrytninger på motstanders banehalvdel denne sesongen, med 1.44 pr. 90. min.

Woldvik har marginalt bedre treffprosent på pasningene sine med 79 prosent mot Olsviks 78 prosent, og slår i tillegg flere pasninger. Når det kommer til pasninger inn i motstanders boks treffer hun på 41 prosent, 7 prosent mer enn Ørn-backen. Hennes éne scoring denne sesongen (2-2-scoringen mot Kolbotn i runde 20) sikret seriegullet for kanarifuglene.

EMILIE WOLDVIK: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Midtstopper: Maruschka Waldus, Vålerenga

Med unntak av ett oppgjør har nederlenderen spilt samtlige kamper for Vålerenga denne sesongen, og hun har vært sterkt delaktig med å tette igjen bakover for hovedstadslaget som tok en historisk tabellplassering i Toppserien. Vålerenga er nemlig laget som, sammen med Klepp, har sluppet inn delt færrest mål på eget gress.

Waldus har bidratt med 8 pasningsbrytninger pr. 90. minutter, (tredje best blant stoppere i Toppserien), og med en seiersprosent på 75 prosent vinner hun flere dueller enn noen av sine stopperkolleger i ligaen. Hun har også den beste treffsikkerheten på pasninger av midtforsvarere, med 89 prosent. Det blir ikke mindre imponerende når man legger til at hun har slått ellevte flest pasninger i Toppserien i 2019.

På offensiv dødball er hun en evig trussel, og med unntak av Elise Hove Thorsnes som spiller både som midtstopper og angriper, har ingen midtstopper flere mål i ligaen enn Waldus. 4 ganger har hun funnet nettet for Vålerenga. Røas Katrine Winnem Jørgensen har like mange.

MARUSCHKA WALDUS: Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Midtstopper: Tuva Hansen, Klepp

Som nevnt i første avsnitt under Maruschka Waldus, har Klepp sluppet inn delt færrest mål på eget gress denne sesongen. De har også sluppet inn nest færrest mål i Toppserien 2019 – slått av LSK Kvinner med ett mål. Klepp-kapteinen er lederen i et godt organisert forsvar og skal ha mye av æren for en god defensiv sesong for de grønnkledde.

Unge Hansen er moden i spillestilen, og er utespilleren i Toppserien som har vunnet tilbake ballen nest flest ganger denne sesongen. 241 ganger har Klepp nytt godt av hennes gjenvinningsegenskaper. Avaldsnes’ Rebekah Stott endte sesongen på 247 gjenvinninger.

Som sin stopperkollega på årets lag bryter også Hansen 8 pasninger pr. fulle kamp. Hun treffer på 78 prosent av taklingene sine, og plukker opp delt nest flest andreballer blant stopperne i Toppserien.

TUVA HANSEN: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Høyreback: Ingrid Moe Wold, LSK Kvinner

Kanskje den i forsvarsrekka det er enklest å gjette at fikk en plass i denne elleveren. LSK Kvinners kaptein har spilt samtlige kamper i år og levert enda en strålende sesong for seriemesterne. Hun løper utrettelig opp og ned langs høyresiden til kanarifuglene og bidrar godt i begge ender av banen.

Wold treffer på 75 prosent av taklingene sine, bryter 10 pasninger pr. spilte 90. og er den backen med flest pasningsbrytninger på motstanders banehalvdel pr. kamp denne sesongen. 4 i tallet.

Hun har vært involvert i 18 angrep som har ledet til mål, mer enn noen annen forsvarsspiller. På Topp 20-listen er hun den éne som ikke spiller på midtbanen eller i angrep. 35 prosent av målene LSK Kvinner har scoret i Toppserien 2019 har vært i angrep hvor 29-åringen har bidratt.

Med 1319 vellykkede pasninger er det ingen spiller som har slått flere denne sesongen, og hun snitter på over en nøkkelpasning pr. spilte 90. minutter. Med 6 målpoeng er det heller ingen back som har flere. Rett og slett imponerende.

INGRID MOE WOLD: Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Sentral midtbane: Sherida Spitse, Vålerenga

Lagets andre nederlender og andre Vålerenga-spiller. Sherida Spitse er hjertet i et historisk godt Vålerenga-lag som tok sin første sølvplass i Toppserien noensinne i 2019.

Playmakeren ble kåret til årets spiller i Toppserien på fotballfesten tidligere i desember, og har statistikken til å forsvare en plass på dette laget også. I 41 prosent av angrepene som endte med scoring for Vålerenga var Spitse innblandet. Mye grunnet hennes presise pasningsfot. Hun har slått tredje flest pasninger denne sesongen. 23 av dem nøkkelpasninger, og 123 av dem med vellykket adresse i motstanders boks, noe som er flest i Toppserien 2019. Bare én annen spiller (Marit Bratberg Lund, Kolbotn) har over 100.

Hun er spilleren med femte fleste avslutninger denne sesongen, og om man ekskluderer angrepsspillere topper hun listen med 76 forsøk. 29-åringen er taklingsvillig og satte inn femte flest taklinger i serien i år (128). Hun bryter i snitt 7 pasninger pr. spilte 90 minutter og har levert 8 målpoeng fra midtbanen denne sesongen.

SHERIDA SPITSE: Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Offensiv midtbane: Havana Solaun, Klepp

Den kreative Klepp-juvelen er den eneste spilleren med tosifret antall scoringer og tosifret antall målgivende pasninger i Toppserien 2019. Det i seg selv er meget imponerende. I snitt har hun også flest målpoeng pr. spilte kamp med 1.10 (10 mål og 11 målgivende pasninger på 20 kamper). Bare Røas Synne Kinden Jensen har flere målpoeng denne sesongen, med 2 flere enn Klepps amerikanskfødte jamaicaner.

De to spillerne har også prestert det kunststykket å levere 5 målpoeng i én og samme kamp. For Solauns del kom det borte mot Fart i siste serierunde da hun scoret 2 mål og hadde 3 målgivende pasninger.

Hun har vært involvert i 60 prosent av angrepene som har endt med scoring for Klepp i hennes første sesong i Norge. Når hun i tillegg er spilleren med klart flest vellykkede nøkkelpasninger denne sesongen (44 stk. – neste på listen har 32) er det umulig å ikke ha 26-åringen med på årets lag.

HAVANA SOLAUN: Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Offensiv midtbane: Synne Kinden Jensen, Røa

Ingen spiller i Toppserien 2019 har levert flere målpoeng enn Synne Jensen i hennes første sesong for Røa. 16 scoringer og 7 målgivende pasninger har hun totalt 23 stykker denne sesongen. Én av to spillere med mer enn ett målpoeng pr. kamp. Havana Solaun er den andre. Hvis man legger til Jensens bidrag i angrepene som ender med scoring, kan Røa takke henne for hele 68 prosent av scoringene deres denne sesongen.

I år har hun vekslet på å være spiss og sentral offensiv midtbanespiller. Hun er klok, klinisk og sulten, noe flere lag har fått erfare. I runde 16 møtte Arna-Bjørnar Jensen i storform. Med 3 scoringer og 2 målgivende pasninger noterte hun seg for 5 målpoeng den éne kampen.

23-åringen har sendt av gårde 88 skudd denne sesongen, bare slått av Sandviken-duoen Maria Brochmann og Kennya Cordner. 40 prosent av skuddene hennes er på mål. Hun gjennomfører 3.5 vellykkede driblinger pr. 90. minutter og sender 3.2 vellykkede pasninger inn i motstanders boks pr. 90.

Jensen var også nominert til årets spiller i Toppserien 2019.

SYNNE JENSEN: Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Venstrekant: Elise Hove Thorsnes, LSK Kvinner

Oftest sett på høyrekanten eller på topp, men har også vært å se på venstrekanten, samt som midtstopper. Derfor var det vanskelig for oss å velge Thorsnes’ posisjon på dette laget  – noe som ikke var like vanskelig var å ta henne med. Med en så anvendelig spiller i troppen har LSK Kvinner kunnet endre kampbilder med stort hell grunnet den rutinerte spilleren.

Hun har spilt samtlige 22 runder for seriemesteren og har med sine 12 scoringer tredje flest i Toppserien denne sesongen. Hun har 2 målgivende pasninger og med 14 målpoeng er det bare 4 spillere som har flere enn henne.

Med styrke, eksplosivitet og en trygg pasningsfot er det flere veier til målet for 31-åringen. Hun treffer på 81 prosent av pasningene sine, og med 24 skudd på mål har hun i snitt over ett pr. runde.

ELISE THORSNES: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Spiss: Kennya Cordner, Sandviken

I siste serierunde fant Kennya Cordner nettet for 17. gang i Toppserien 2019, og kunne snappe opp toppscorertittelen foran Røas Synne Jensen. Kjapp, teknisk og klok er bare noen av adjektivene som med rette kan brukes for å beskrive Sandvikens talisman.

Hun er involvert i de fleste av Sandvikens angrep, og av bergensernes 43 scoringer har hun vært involvert i 31 av de som har endt med scoring. Hele 72 prosent – noe som er ellevilt høyt.

Cordner var nominert til årets spiller i Toppserien 2019, og med god grunn. Ingen spillere i Toppserien har fyrt av flere avslutninger enn 31-åringen (91), 42 prosent av dem er på mål. Hun har gjennomført 62 vellykkede driblinger, blitt tildelt 32 frispark (femte best i ligaen) og hun har slått 18 nøkkelpasninger denne sesongen.

KENNYA CORDNER: Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Høyrekant: Ajara Njoya, Vålerenga

Selve definisjonen av å skape noe på egen hånd. I Ajara Njoya har Vålerenga en spiller i verdensklasse som driver store deler av angrepet til blåtrøyene. Denne sesongen har det blitt 11 scoringer og 3 målgivende i Toppserien for Njoya.

Med en enorm motor jager hun ofte forsvarsspillere som holder i ballen, og hun skyr ingen dueller. Hun er spilleren som har deltatt i flest dueller på bakkenivå i Toppserien denne sesongen (496), og når det kommer til offensive dueller er det ingen spiller som har vunnet flere enn hennes 184 seirende dueller.

Kameruneren er driblesterk og driblevillig. Bare Farts Julie Blakstad har utfordret en motspiller flere ganger enn Njoya. Hele 144 ganger har hun forsøkt å drible seg forbi en motspiller (Blakstad ligger på 155). 54 prosent av driblingene ender med suksess for Vålerengas nummer 33. 26-åringen tar den siste plassen på årets lag i Toppserien 2019.

AJARA NJOYA: Foto: Astrid Pedersen / Bildbyrån.

Se også: