1. divisjon: Tid for endring?

Fart er et av lagene som håper på å snu en dårlig trend denne helgen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Både Fart og Fløya venter på sesongens første seier, mens Stabæk venter på sesongens første poengtap. Kan noe av dette skje denne helgen?

Sist oppdatert: 01. sep 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Den åttende serierunden i 1. divisjon spilles slik: 

Lørdag:
Fart – Øvrevoll Hosle 15:00

Les ogsåFart ydmyket – Amazon Grimstad overrasket i Bergen

Søndag:
Amazon Grimstad – Kil/Hemne 13:00
Fløya – Grei 13:00
Medkila – Hønefoss 13:00
Stabæk – Åsane 15:00

Sjanseløse Fart

Lørdag: Fart – Øvrevoll Hosle, Fart kunstgress (13:00)

Det har vært en fryktelig start på sesongen for Fart i år, og nå begynner virkelig varsellampene å blinke for fjorårets Toppserie-lag. Sist ble de fullstendig ydmyket av Kil/Hemne, og nå venter en tøff oppgave, når Øvrevoll Hosle er motstander – nummer to på tabellen. 

0-5 mot Kil/Hemne ble det sist for Fart. Det betyr at det er fem poeng opp til sikker plass, og Fart har ikke vunnet en eneste kamp denne sesongen – og står med kun ett poeng. Ingen lag har sluppet inn flere mål enn Farts 25, og heller ingen har scoret færre enn deres seks. Nå venter et møte med andreplassen, og å ta tre poeng blir neppe noe særlig enklere denne helgen.

Øvrevoll Hosle vant sist helg toppoppgjøret mot Medkila (1-0), noe som gjør at de skaffet seg en liten luke på tre poeng ned til tredjeplassen, som er Medkila. Øvrevoll har holdt nullen i imponerende fem av syv kamper, og kun Stabæk med to har sluppet inn færre enn Øvrevolls seks. De står med ett tap denne sesongen, og det kom mot Åsane. Nå møter de seriens dårligste lag så langt, og derfor vil ingenting annet enn tre poeng være godt nok, for et opprykksjagende lag.

TUNGT: Det har vært en blytung sesong for Fart og Anita Lindmoen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Lagene har møttes 12 ganger tidligere, og med åtte av 12 seire, er det gjestene som har et lite overtak på Fart, som står med fire. Men sist lagene møttes, som var i 2018, var det Fart som var fullstendig overlegne.

Etter at Øvrevoll hadde vært best de foregående årene, vant Fart hele 6-0 sist lagene møttes på Fart kungstgress (2018), og også 3-0 på bortebane, i det som også var deres opprykkssesong til Toppserien.

Les også: Nøkkelkamp i Bergen

Selvtillitsboost for begge lag

Søndag: Amazon Grimstad – Kil/Hemne, Levermyr stadion (13:00)

På Levermyr stadion er det to lag som fikk en solid opptur sist som møtes. Amazon Grimstad overrasket i Bergen og vant, mens Kil/Hemne knuste Fart på hjemmebane, i det som var et veldig viktig oppgjør i bunn. 

Det var nok ikke så mange som hadde trodd at Amazon Grimstad skulle slå formlaget Åsane, som før helgens oppgjør stod med 10 poeng på de fire foregående kampene. Men det gjorde de, og Amazon vant 1-0 på bortebane etter en scoring av Ingrid Bergland. Dermed har de fått en liten luke på fire poeng ned til Fløya som er nummer ni på tabellen, på en av de to plassene som betyr nedrykk.

Det samme gjelder også Kil/Hemne. De nedsablet virkelig Fart på hjemmebane og vant hele 5-0 på imponerende vis. Det gjør at de er plassen foran Amazon på tabellen, og dermed har fem poeng ned til Fløya. Kil/Hemne var nyopprykket før denne sesongen, så akkurat nå ser det ganske så bra ut for trønderne. På bortebane denne sesongen står de med ett tap (1-6 Medkila) og to uavgjort (1-1 Grei, 2-2 Fløya).

GLADE: Johanna Salmijärvi og Mette Lorentzen kunne juble for tre poeng mot Åsane sist. Kan de det også denne helgen? Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Men lagene har ikke møttes mange ganger tidligere. De har faktisk kun møtt hverandre to ganger, og det var i 2017-sesongen i 1. divisjon. Da vant lagene hvert sitt oppgjør, og mens Amazon vant 2-1 på hjemmebane, vant Kil/Hemne 4-2 i det motsatte oppgjøret.

Les også: Her er rundens lag fra den niende serierunden

Sesongens første for Fløya?

Søndag: Fløya – Grei 13:00

Sesongen har på ingen måte vært noe god for den regjerende serimesteren, Fløya. Varsellampene har for lengst begynt å blinke, og nå må de snart begynne å ta poeng, aller helst allerede denne helgen mot Grei. 

For null seire og fire tap har det blitt på de syv første serierundene for gullvinneren forrige sesong. Ikke en eneste seier. De var svært nære for to runder siden mot Kil/Hemne, men også da røk tre poeng på slutten. I forrige runde ble det 2-5-tap mot Hønefoss, og målene har virkelig haglet inn bakover hos Fløya, som har sluppet inn 24 mål (!) på de syv første rundene.

Grei har på mange måter vært mer stabile, men det er ikke mer enn tre poeng som skiller lagene før runden. Mens Fløya står med 9-24 i målforskjell, står Grei med 6-9, noe som er en helt enorm forskjell. Én seier har det blitt for Grei denne sesongen, og vi må faktisk helt tilbake til den første serierunden mot Fart (2-0) for å finne den. I forrige runde var man sjanseløse i 0-3-tapet mot Stabæk.

POENGJAKT: Grei trenger flere poeng når Fløya er motstander denne helgen. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Det har vært veldig jevnt de gangene disse lagene har møttes tidligere. Fløya står med syv seire på 16 kamper, mens Grei står med åtte. Forrige sesong var det derimot klasseforskjell på lagene, og det var da gullvinnerne som stakk av med det lengste strået – i begge kamper.

I Nord vant Fløya hele 4-0, mens det også ble imponerende 4-1 på bortebane. Men eksempelvis en spiller som Celine Nergård, som scoret tre av målene i de to oppgjørene, er ikke lenger å finne i dagens Fløya-tropp.

Les også: Sesongen halvspilt etter dramatisk runde

Revansjetid for hjemmelaget?

Søndag: Medkila – Hønefoss, Harstad stadion (13:00, stream)

Medkila gikk på et 0-1-tap i toppoppgjøret sist mot Øvrevoll Hosle, og det har man ikke råd til slik som Stabæk presterer denne sesongen. Denne helgen kommer Hønefoss på besøk, og de kommer neppe til å gjøre det enkelt for Harstadværingene. 

Tapet mot Øvrevoll Hosle sist gjør at Medkila nå er tre poeng bak andreplassen, og har hele seks poeng opp til suverene Stabæk som har vunnet samtlige kamper så langt denne sesongen. Å ta igjen Stabæk kan se ut til å bli svært vanskelig, men derfor er det desto viktigere å komme tilbake på vinnersporet her når Hønefoss venter.

Men Hønefoss har tidligere bevist at de kan gjøre det vanskelig for sine motstandere. Sist vant de 5-2 hjemme mot Fløya, mens man tapte 3-4 i målkalaset mot Øvrevoll Hosle i runden før. Laget står med tre seire og tre tap denne sesongen i tillegg til ett uavgjortresultat, og vil helt sikkert gjøre tingene vanskelig her for et revansjesugent Medkila.

TRE POENG: Det er kun tre poeng som gjelder for Medkila mot Hønefoss denne helgen. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Lagene har kun møttes to ganger tidligere i offisiell sammenheng. Det var forrige sesong at de to kampene ble spilt.

Da endte oppgjøret på Harstad stadion 1-1, mens Medkila vant borteoppgjøret 1-0 etter en scoring av Mette Skau.

Kan Stabæk stoppes?

Søndag: Stabæk – Åsane, Nadderud stadion (15:00, stream)

Stabæk fosser bare videre på veien mot opprykk, og det virker nærmest umulig å stoppe dem. Og etter en svært god periode for Åsane, var rekken brutt sist med 0-1-tap for Amazon Grimstad. Kan de komme tilbake på det gode sporet her og skape en overraskelse? 

Det virker nemlig å være umulig å stoppe Stabæk denne sesongen. Syv av syv seire, 21 poeng og 19-2 i målforskjell lar seg høre. De har rett og slett vært bunnsolide denne sesongen, og har en luke på tre poeng ned til Øvrevoll Hosle. I forrige runde hadde de også god kontroll da vant 3-0 mot Grei, men runden før fikk vi se dem slite langt mer da de så vidt klarte å slå Amazon Grimstad etter en sen, sen scoring.

Men Åsane har heller ikke hatt noen dårlig periode, må sies. De hadde nemlig 10 poeng på de fire foregående kampene før det ble tap mot Amazon Grimstad (0-1) i forrige runde. De ligger godt plassert på en fjerdeplass, og med formen de har vist, er det kanskje ikke umulig at de kan klare en pallplass denne sesongen. Men dette er trolig den vanskeligste kampen de kommer til å få i år.

MASKINERI: Stabæk har levert en eventyrlig sesong så langt og virker å være ustoppelige. Foto: Kristian Bjerke / SFK Media

Faktisk har aldri disse lagene møttes tidligere til en obligatorisk kamp, og dermed har vi et historisk møte i vente. Åsane har kun spilt én kamp på Nadderud tidligere og det var en J16-finale i 2009 hvor Caroline Graham Hansen briljerte i en 2-0 seier for Lyn. (Stabæk kvinner)

Tabellen i 1. divisjon ser slik ut før serierunden: 

TABELL | 1.DIVISJON
1 Stabæk 15 35 42
2 Medkila 15 13 33
3 Øvrevoll Hosle 15 16 31
4 Hønefoss BK 15 12 28
5 Åsane 15 15 23
6 KIL/Hemne 15 -1 18
7 Amazon Grimstad 15 -6 17
8 Grei Kvinner Elite 15 -12 14
9 Fløya 15 -29 6
10 Fart 15 -43 2