1. divisjon: Regjerende seriemester mot kommende seriemester?

Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

En ny runde er i vente i 1. divisjon, men denne helgen spilles kun fire kamper. Oppgjøret mellom Øvrevoll Hosle ogx Kil/Hemne er nemlig utsatt til 24. oktober.

Sist oppdatert: 20. sep 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Lørdag
Åsane – Fart 14:00
Hønefoss – Amazon Grimstad 15:00

Søndag
Fløya – Stabæk 13:00
Grei – Medkila 16:00

Les også: Festkveld for Fløya – tok sesongens første seier

David mot Goliat?

Lørdag: Åsane – Fart, Myrdal stadion (13:00)

Den ellevte serierunden sparkes i gang med oppgjøret mellom Åsane og Fart på Myrdal stadion – et oppgjør hvor Åsane på papiret skal ta tre nye poeng. Farts blytunge sesong fortsetter bare, og oppgjøret i Bergen, blir ingen enklere oppgave.

Åsane er nemlig et av de virkelig store formlagene i 1. divisjon. Bergenserne har vunnet fem av de syv siste kampene, og har kun tapt én gang. Derfor er de også helt oppe på en fjerdeplass før runden, fire poeng bak Øvrevoll Hosle og Medkila, som ligger likt på andre- og tredjeplass. I forrige runde klarte derimot ikke Åsane å ta med seg alle de tre poengene da Kil/Hemne var motstander på bortebane. Til tross for at Åsane tok ledelsen to ganger, endte oppgjøret til slutt 2-2, og de klarte ikke å ta sin tredje strake seier.

Like hyggelig er det ikke hos Fart om dagen. Turen ned fra Toppserien kunne ikke ha vært tyngre enn den har blitt. Laget ligger desidert sist med kun ett poeng på 10 kamper – med andre ord fortsatt ingen seier. Fem poeng er det opp til Fløya som nærmeste motstander, men det hjelper lite – for de er også på nedrykksplass. Derfor er det hele ni poeng opp til sikker plass nå hvor Amazon Grimstad befinner seg med 10 poeng. Men med fem tap på rad uten scoring og 0-4-tap mot Fløya sist helg, begynner det å se svært vanskelig ut for Fart med tanke på å overleve.

Gledelig for Fart er det derimot at de har fått inn to forsterkninger under landslagspausen. Både Nora Egenes og Mia Authen (fra LSK Kvinner) skal spille for Fart de to neste kampene, og Hege Riise forteller til RB at de vil miste LSKs kamp mot Røa som følge av dette. Men hun sier at det viktigste er at de får god matching, og hun mener også dette er en «vinn-situasjon for alle». Likevel er det ikke bare gledelige nyheter for Fart. Storscorer Sara Johansen flytter nemlig hjem til Tromsø, og er ferdig i klubben.

Les også: Overganger i Toppserien og 1. divisjon høsten 2020

TRE POENG: Ida Skaar Kroken og Åsane jakter tre poeng når Fart kommer på besøk denne helgen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

For omtrent en måned siden møttes lagene tidligere i sesongen. Heller ikke der klarte Fart å notere seg for scoring, og Åsane vant den gangen 3-0 på bortebane. En av spillerne som scoret i den kampen var Milena Kokosz. Hun har denne sesongen levert svært solid, og står med syv scoringer. Det er faktisk mer enn det hele Fart har scoret, som står med kun seks mål på de 10 første rundene.

Les også: Her er rundens lag fra den tolvte serierunden i Toppserien

Kan Nyhagen straffe Amazon på nytt?

Lørdag: Hønefoss – Amazon Grimstad, Aka Arena (15:00, direktesport)

Lørdagens neste og siste kamp finner vi på Aka Arena når Hønefoss tar imot Amazon Grimstad like etter kampslutt på Myrdal stadion. 

Hønefoss har virkelig levert gode prestasjoner i det siste, og stod med tre strake seirer før oppgjøret med Stabæk forrige fredag. Der så det også veldig lovende ut da Synne Hamborg sendte Hønefoss i føringen etter 52 minutter. Men det holdt ikke inn, og Stabæk kom tilbake raskt. Til slutt endte det med 1-3-tap. Avstanden opp til Åsane på fjerdeplass er ikke mer enn ett poeng, etter at de ikke klarte å slå Kil/Hemne.

I Grimstad var stemingen god forrige helg. Etter å ha tapt 2-4 mot Grei den foregående uken, møttes lagene på nytt, hvor det var Amazon Grimstad som denne gangen tok en svært viktig trepoenger i 3-0-seieren mot Grei. Dermed er avstanden ned til nedrykk fortsatt fire poeng siden Fløya også vant den runden. Her venter en tøff bortekamp for grimstadværingene, men det er spesielt i runden etter, at det virkelig blir spennende. Da skal nemlig Fløya komme på besøk til Grimstad. Det kan fort bli en helt avgjørende kamp i bunnen denne sesongen.

JUBEL: Amazon Grimstad kunne juble for tre poeng sist. Det kunne de også her mot Åsane tidligere i sesongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Lagene møttes sist 11. juli, som faktisk var sesongens første runde. Da fikk hjemmelaget en drømmestart på kampen etter at Lykke Thomsen hadde sendt Amazon i føringen allerede etter to minutter. Men to scoringer fra Silje Nyhagen like før pause gjorde at poengene ble med hjem til Aka Arena den dagen. Nyhagen har vært i fyr og flamme denne sesongen, og står med 11 scoringer – og dermed er hun toppscorer i 1. divisjon.

Les også: Nå er alt i Rosenborgs hender 

Fløya jakter ny trepoenger – knalltøff oppgave i vente

Søndag: Fløya – Stabæk, Fløya Arena (13:00, direktesport)

Det ble en stor opptur for Fløya sist da sesongens første trepoenger var et faktum. Nå skal de forsøke å jakte enda en, men oppgaven som venter, kunne knapt vært tøffere. Denne helgen er det nemlig de suverene serielederne som kommer på besøk. 

For etter ni serierunder, kom endelig sesongens første trepoenger for regjerende seriemester Fløya i forrige serierunde. Fart ble knust 4-0, og dermed lever håpet om fortsatt å holde seg i divisjonen. Det er fire poeng opp til sikker plass før runden sparkes i gang. Men på motsatt banehalvdel står Stabæk. Det kan bli fryktelig tøft.

Stabæk har stort sett feid over enhver motstander denne sesongen. Laget fra Nadderud topper divisjonen med 27 poeng på 10 kamper, og står med kun ett tap. Det kom hjemme mot Åsane i den åttende serierunden (2-4), men etter det tapet, har Stabæk igjen vunnet to strake kamper, mot Øvrevoll Hosle (2-1) og Hønefoss (3-1). Det aller meste tyder på at de vil rykke opp igjen til Toppserien, og med to av de mest målfarlige spillerne i ligaen, Melissa Bjånesøy og Zara Jönsson, ser det virkelig bra ut.

GOD STEMNING: Det har vært all mulig grunn til å smile for Stabæk denne sesongen. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Stabæk hadde også full kontroll da lagene møttes på Nadderud tidligere denne sesongen. I den fjerde serierunden endte det hele 4-0, og Zara Jönsson scoret hat-trick. Hun har notert seg for ni scoringer denne sesongen, mens Stabæks toppscorer, Melissa Bjånesøy, står med ti.

Kan Medkila henge med i gullkampen?

Søndag: Grei – Medkila, Årvoll kunstgress (16:00)

Runden avsluttes på Årvoll denne helgen når Medkila tar den lange turen fra nord til Oslo og Årvoll for å møte Grei. Denne helgen skal de forsøke å gjøre som de gjorde i fjor: Ta med seg tre poeng hjem til Harstad. 

Men Grei har virkelig variert i prestasjonene denne sesongen, og det ble blant annet bevist sist helg. Etter at laget hadde slått Amazon Grimstad 4-2 en uke tidligere, tapte Grei 0-3 da lagene møttes på nytt i Grimstad. Likevel ligger de trygt plassert på tabellen på en 7. plass, og det er seks poeng ned til Fløya på nedrykksplass. Men faktisk er det kun Fart med sine seks scoringer som står med færre mål enn Grei (11) denne sesongen.

Medkila er på mange måter nødt til å ta tre poeng i denne kampen. Skal man ha en sjanse mot Stabæk i gullkampen, er ingenting annet enn tre poeng godt nok. Og skal man også holde Øvrevoll Hosle bak seg, kan man ved tre poeng (og ett) få et lite forsprang denne helgen ettersom ØHILs kamp er utsatt. Harstadværingene har også vunnet de to siste kampene nå etter at det var to strake tap før det.

TØFF KAMP: Medkila kjemper en tøff kamp med Stabæk i jakten på et eventuelt seriegull. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

For en drøy måned siden møttes lagene til det motsatte oppgjøret. Da var det Medkila som gikk seirende ut etter at de snudde 0-1 til 2-1 etter at Rikke Nedreaas hadde sendt gjestene i føringen. Men Miriam Mjåseth og Lotte Fossem snudde kampen for Medkila og sikret tre poeng.

Kampen mellom Øvrevoll Hosle og Kil/Hemne denne serierunden er utsatt grunnet at hovedbanen ikke er tilgjengelig, mens begge lagets trenere er på UEFA-kurs denne helgen. 

Tabellen i 1. divisjon ser slik ut før den ellevte serierunden: 

TABELL | 1.DIVISJON
1 Stabæk 15 35 42
2 Medkila 15 13 33
3 Øvrevoll Hosle 15 16 31
4 Hønefoss BK 15 12 28
5 Åsane 15 15 23
6 KIL/Hemne 15 -1 18
7 Amazon Grimstad 15 -6 17
8 Grei Kvinner Elite 15 -12 14
9 Fløya 15 -29 6
10 Fart 15 -43 2