Flere storoppgjør i cupen: Hvem klarer å kjempe seg til kvartfinale?

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Noen av lagene fra førstedivisjonen står overfor meget tøff motstand, mens Klepp får muligheten til å revansjere 0-7-tapet mot Vålerenga. I tillegg får førstedivisjonens heteste spiller teste ferdighetene mot det øvre sjiktet av Toppserien.

Sist oppdatert: 06. okt 2020 Skrevet av: Sindre Vian

 

Hønefoss og Sandviken åpner cuprunden på tirsdag, mens de resterende syv kampene spilles på onsdag.

Runden avsluttes i LSK-hallen hvor Lyn gjester de regjerende mesterne. I pausen mellom LSK Kvinner og Lyn skal også trekningen av kvartfinalene sendes.

Slik ser menyen ut:

06.10, 15:30: Hønefoss – Sandviken
07.10, 14:30: Rosenborg – Kolbotn
07.10, 16:00: Røa – Fart
07.10, 16:00: Klepp – Vålerenga
07.10, 16:30: Fløya – Stabæk
07.10, 18:00: Amazon Grimstad – Avaldsnes
07.10, 19:00: Arna-Bjørnar – KIL/Hemne
07.10, 20:00: LSK Kvinner – Lyn

Hvor gode er Hønefoss?

06.10, 15:30: Hønefoss – Sandviken.
Aka Arena.

Hønefoss møter Sandviken på eget gress i cupens første runde etter at de tok seg videre på bekostning av et annet lag fra Bergen. Åsane. Til tross for at de lå under kom de tilbake, og det hele startet med en nydelig scoring fra Silje Nyhagen. 

Det er et spennende prosjekt som drives på Aka Arena. Hønefoss har en ambisjon om å bli et stabilt lag i Toppserien, og siden oppstarten for noen år siden har det bare gått en vei. Det blir spennende å se hvordan de håndterer å spille mot et veletablert toppserielag som forventes å kjempe om en plass på pallen.

Ikke minst blir det spennende å se hva Hønefoss-kaptein Nyhagen får til mot bedre motstand enn hun finner i førstedivisjonen – en liga man kan argumentere at begynner å bli litt for liten for 26-åringen. Til nå står hun med 19 mål på 14 kamper, hvor én av kampene var i cupen.

HOLDER HUN NIVÅET? Silje Nyhagen (t.h.) herjer med motstanderne i førstedivisjonen. Hvordan takler hun kampen mot Sandviken? Foto: Hønefoss Ballklubb.

På eget gress skal de møte et Sandviken-lag som holdt på å snu seriekampen mot Klepp i helgen på mirakuløst vis, før deres kommende spiller Marthine Østenstad avgjorde for Klepp i de dramatiske sluttminuttene.

Sandviken stiller som favoritter, og det er ikke utenkelig at de stiller med en slagkraftig startellever. Etter fire tap på de siste fem kampene i serien har de nemlig meldt seg av tittelkampen, så kanskje det er i cupen de vil satse?

Forrige sesong endte cupeventyret i kvartfinalen for Sandviken da Marit Clausen og Cesilie Andreassen gjorde det meste av jobben for Rosenborg (da Trondheims-Ørn) i løpet av de første 20 minuttene.

Hønefoss på sin side røk ut i runde to etter å ha tapt hele 2-7 mot Kolbotn på Aka Arena.

Ettersom Hønefoss er en såpas nyoppstartet klubb har ikke lagene møttes tidligere. Dette vil bli det første oppgjøret dem imellom.

Kampen ser du på direktesport.no.

Uavgjort holder ikke denne gangen

07.10, 14:30: Rosenborg – Kolbotn.
Koteng Arena.

Rosenborg er en av favorittene til å dra i land tittelen i cupen. Det har de ikke gjort siden 2002, da de vant sin åttende cuptittel. Med åtte troféer fra cupen er de laget med flest totalt sett på kvinnesiden. Legger man til herrefotballen er det bare deres klubbkolleger i Rosenborg som har flere.

Trønderne har sett gode ut denne sesongen og kan absolutt hamle opp med hvem som helst. På onsdag møter de Kolbotn, som gikk på et tap mot Avaldsnes i helgen, men som holdt Rosenborg til uavgjort på eget gress uka før.

Rosenborg lå lenge an til å ta seieren, men Kolbotns nye sensasjon, Cece Kizer satte inn 2-2-målet i sluttminuttene, noe som ga henne en plass på rundens lag i runde 13.

Se høydepunktene fra 2-2-kampen her:

Til tross for at det ble tap i Rogaland, klarte Kizer det kunststykket å komme seg med på rundens lag nok en gang etter en soloprestasjon av ypperste klasse. Hun kan absolutt gjøre livet surt for et Rosenborg-lag som ønsker å avansere.

LES OGSÅ: Dette er rundens lag etter 14. serierunde

En ting man kan lure på er hvem som stiller fra start for Rosenborg. Steinar Lein gjorde ingen bytter på laget som slo Lyn 3-0 fra laget som møtte Kolbotn. Det er naturlig å tenke at serien er førsteprioriteten for trønderne, og at noen sentrale spillere kan hviles, men så er det hele elleve dager til neste kamp for Rosenborg etter onsdag. Den er dog mot Vålerenga og kan være ytterst sesongdefinerende.

I cupen i fjor ble både Rosenborg og Kolbotn slått ut av LSK Kvinner, som endte opp med å vinne turneringen. Kolbotn gikk ut i kvartfinalen, Rosenborg i semifinalen.

Kampen ser du på direktesport.no.

Jumboduellen

07.10, 16:00: Røa – Fart.
Røa kunstgress.

På Røa kunstgress skal jumboplassen i Toppserien ta imot jumboplassen i førstedivisjonen. Til tross for at Fart er i sesongens beste form, er det ikke to lag som leverer veldig godt for tiden. Røa har vunnet én av sine siste seks kamper og kommer fra to strake 0-2-tap.

Fart på sin side har tilgode å vinne en kamp denne sesongen. De var kvalifisert til første runde i cupen grunnet fjorårets deltakelse i Toppserien, og trengte derfor ikke å vinne en kamp for å nå dette stadiet.

Denne sesongen har de nemlig to poengdelinger å vise til, men den siste kom så sent som i forrige runde da de scoret to mål mot Grei. Poenget var deres første på åtte kamper. I kampen før, mot Hønefoss, scoret de sitt første mål på seks kamper. Pila peker oppover. 

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Begge lag har scoret minst og sluppet inn mest av lagene i sin respektive divisjon, men Fart kommer klart verst ut. De har scoret ni og sluppet inn 49. Røa har scoret ti og sluppet inn 28, men de har også spilt en kamp mer. 

Et lyspunkt i en ellers mørk tid for Røa er at talentfulle Synne Masdal har forlenget med klubben.

Lagene møttes sist for litt over et år siden og delte poengene i en 1-1-kamp på Fartbanen. Den gang stilte spillere som Julie Blakstad og Mathilde Harviken for Fart. Justine Vanhaevermaet og Synne Kinden Jensen stilte for Røa.

Når lagene møtes på onsdag er det kun én av dem som skal spille. Harviken ble nemlig hentet av Røa før sesongen og har spilt samtlige kamper for dem i år. 

Forrige sesong røk Røa ut av cupen mot Arna-Bjørnar i kvartfinalen, mens Fart røk ut i andre runde, mot Grei. Røa er soleklare favoritter og trenger en opptur. Det samme gjør Fart, som virkelig må kjempe for seier i hovedstaden.

Kampen ser du på direktesport.no.

Kan Klepp slå tilbake etter fadesen?

07.10, 16:00: Klepp – Vålerenga.
Klepp stadion. 

Det store temaet i Klepp-leiren før onsdagens kamp vil være å rette opp inntrykket de etterlot da lagene møttes i Toppserien bare halvannen uke før møtet i cupen. 

Ajara Njoya scoret hele fire mål da Vålerenga valset over Klepp med en 7-0-seier. Klubbens største seier noensinne.

Det skal sies at Klepp manglet noen sentrale spillere, men det forsvarer ikke syv baklengsmål. Hansen-søstrene var ikke med sist, men er klare til dette oppgjøret. Sammen med de som spilte i stortapet ønsker de nok å slå kraftig tilbake, men den oppgaven blir ikke lett.

Se alle målene fra oppgjøret her: 

Vålerenga spilte ikke kamp i helgen som var, og har derfor kunnet hvile helt siden 7-0-kampen. De grønnkledde på sin side har rukket å få en liten opptur mot Sandviken på eget gress. Klepp ledet 2-0, og holdt på å snuble på målstreken, men Marthine Østenstad satte inn 3-2-målet mot sin kommende arbeidsgiver i kampens sluttminutter. 

De blåkledde fra hovedstaden leder tabellen i Toppserien og om de klarer å holde på den frem til sesongslutt vil de ta sitt første seriegull noensinne. Vålerenga-utgaven vi ser i år er udiskutabelt den beste utgaven vi har sett.

Rikke Nygard fikk sin debut for Vålerenga mot Klepp da hun ble byttet inn i andreomgang, kanskje får vi se henne fra start i cupen? 

Hennes nye klubb er tapende finalist fra cupen 2019, men stiller med en bredere – og bedre – stall i år. Klepp på sin side røk mot Rogaland-rival Avaldsnes før kvartfinalene.

Kampen ser du på direktesport.no.

Ny Stabæk-seier?

07.10, 16:30: Fløya – Stabæk.
Fløya Arena. 

Når 16 lag gjenstår i cupen er Fløya det eneste laget fra Nord-Norge. Etter å ha slått ut landsdelkollega Medkila på eget gress i kvalifiseringen til cupens første runde, venter hardere motstand når de får besøk av serieleder Stabæk. 

Dette er også den eneste kampen hvor to lag fra førstedivisjonen møtes, og divisjonen er dermed sikret én plass i kvartfinalene.

Selv om lagene til daglig spiller i samme liga er ikke styrkeforholdet lagene imellom veldig langt unna en del av de andre kampene i cupen hvor lag fra førstedivisjonen møter lag fra Toppserien. Stabæk har hatt en strålende sesong, og med unntak av én kamp har de vunnet det som vinnes kan. 

De blåkledde er soleklare favoritter, men det sa vi også før Fløya – Medkila, men der overrasket Tromsø-laget stort og vant 3-1 i en overbevisende kamp.

ZARA JÖNSSON: Stabæk-angriperen scoret tre mål da lagene møttes i Bærum tidligere i sesongen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Lagene har møttes to ganger tidligere i år og begge gangene har det endt med seier til Stabæk. Først 4-0 på Nadderud, da Zara Jönsson scoret to mål i løpet av de første tre minuttene og endte dagen med et hat-trick. I nord endte det 3-0 til Stabæk.

Da scoret Melissa Bjånesøy, noe hun virkelig har for vane å gjøre. Hun har funnet nettmaskene i syv strake kamper for onsdagens gjester. På de syv kampene har hun også scoret ti mål. Hvis Fløya skal ha en sjans til å avansere i turneringen må 28-åringen nøytraliseres. 

Forrige sesong var det i dette stadiet av cupen at Fløya og Stabæk røk ut. Fløya mot Trondheims-Ørn og Stabæk mot Arna-Bjørnar. Begge kampene endte 3-2.

Kampen ser du på direktesport.no.

Tøff oppgave for sørlendingene

07.10, 18:00: Amazon Grimstad – Avaldsnes.
Levermyr stadion. 

Ved første øyekast er det nok noen kamper som har en tydeligere favoritt enn hva Avaldsnes er mot Amazon Grimstad. Røa møter Fart og Stabæk møter Fløya, men det er i kampen på Levermyr stadion at vi finner det største spennet på tabellen.

I seriesystemet er det 15 plasser fra Avaldsnes på fjerdeplass i Toppserien, ned til Amazon Grimstad på åttendeplass i førstedivisjonen. 

Lagene har ikke møtt hverandre siden begge var i Toppserien i 2015, da Avaldsnes vant 5-0 og 6-0 mot sørlendingene. Det er så lenge siden at de fleste spillerne fra de kampene ikke lenger er å finne i de respektive klubbene. Elise Thorsnes er en av få, men det er fordi hun er tilbake etter flere år borte fra Avaldsnes.

VINNERSKALLE: Elise Thorsnes gjør alt hun kan for å vinne. Forrige gang hun var i Avaldsnes løftet hun cuptroféet i 2017 etter å ha slått Vålerenga i finalen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Det burde være grei skuring. I Toppserien er det bare Vålerenga som er i bedre form enn Avaldsnes. De rød-hvite har ikke tapt på ni kamper og kommer fra en 2-1-seier mot Kolbotn i serien. 

Amazon Grimstad gikk videre til cupens første runde på bekostning av et Øvrevoll Hosle-lag som sløste med sine sjanser og som ga fra seg gavepakke etter gavepakke. Bare noen dager etter kampen i cupen møttes lagene i serien, også da i Oslo, og da tapte gjestene fra Grimstad 0-1.

Det blir nok lenge mellom gavepakkene mot Avaldsnes. Hjemmelaget har et godt defensivt fundament og kan være vanskelige å bryte ned. De er et godt kollektiv, men har samtidig noen av Toppseriens beste individualister i spillere som Rasheedat Ajibade, Olaug Tvedten og Elise Thorsnes. 

I fjor røk Avaldsnes ut i cupen mot tapende finalist Vålerenga i kvartfinalen, mens Amazon Grimstad gikk ut i runden før etter et 0-4-tap mot seirende finalist, LSK Kvinner. I runden før gikk de imidlertid videre på bekostning av Lyn.

Kampen ser du på direktesport.no.

Lukter sen scoring lang vei

07.10, 19:00: Arna-Bjørnar – KIL/Hemne.
Arna Idrettspark.

Det er med nyvunnet selvtillit at Arna-Bjørnar tar imot KIL/Hemne i Bergen. Etter å ha vært i en bølgedal etter tre strake tap vant de sin forrige kamp i en imponerende 1-0-seier mot LSK Kvinner. Meryll Abrahamsen, som Arna-Bjørnar hentet fra nettopp LSK Kvinner før sesongen, avgjorde kampen. 

Savnet av Rikke Nygard var ikke det som sto i sentrum etter seieren mot de regjerende serie- og cupmesterne, men det er ikke til å stikke under stol at bergenserne merker at 20-åringen nylig har dratt til Vålerenga.

Kampen mot KIL/Hemne er en perfekt mulighet for Arna-Bjørnar å kunne jobbe inn en midtbanekonstellasjon uten Nygard. 

IKKE LENGER RØD: Arna-Bjørnars største profil og beste spiller da sesongen starter var Rikke Nygard, nå har stortalentet byttet beite og spiller for Vålerenga. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Det er imidlertid ikke ensbetydende med å ta lett på oppgaven. KIL/Hemne kan bite fra seg på en god dag, men de sliter litt med å holde konsentrasjonen oppe i 90 minutter. De slipper inn ganske mange mål i slutten av kamper. 

Av de siste 13 målene trønderne har sluppet inn, har hele ni av dem kommet fra det 70. minutt og senere. Åtte av dem igjen har kommet i kampens siste fem ordinære minutter. Det er en trend som må snus for KIL/Hemne, og som kan straffe dem hardt i Bergen.

KIL/Hemne tok seg videre i cupen på bekostning av Grei i en 2-1-seier – hvor Greis Marlene Løvstad-Young scoret i det 88. minutt – som også var deres første seier siden august. 

Trønderne fikk med seg to kamper i cupen forrige sesong og måtte se seg slått av Fortuna, mens Arna-Bjørnar holdt det gående helt til semifinaletapet mot Vålerenga.

Kampen ser du på direktesport.no.

Regjerende mester mot «egen» spiss

07.10, 20:00: LSK Kvinner – Lyn.
LSK-hallen. 

Det er ingen tvil om at LSK Kvinner er favoritten mot Lyn, men som det gjerne snakkes om før hver Lyn-kamp, så vet man aldri helt med dem. De er godt vant med tilværelsen som underdog, og de har individuelle spillere i Camilla Linberg Mimmi Löfwenius Veum som kan gjøre ting på egen hånd. 

Sistnevnte var på utlån til LSK Kvinner første halvdel av sesongen og har derfor kjempet både i toppen og i bunnen i Toppserien i år.

Svensken fortalte til NRK før Lyns kamp mot Rosenborg at det er litt annerledes, og at det er to helt ulike settinger i toppen og bunnen, men at det er like viktig å ta poeng uansett hvor man er på tabellen. Hun la også til at det ikke bare har vært en enkel omstilling:

– Jeg har måttet jobbe litt med meg selv, men jeg er tilbake i Lyn for å bidra, så vi får bare gjøre det beste ut av det.

TILBAKE: Mimmi Löfwenius Veum scoret i sin første kamp for Lyn denne sesongen: 1-1-kampen mot Avaldsnes. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Lyn-trener Ole Johan Aas sa før sesongen at laget hans kan slå samtlige lag i Toppserien. På sin beste dag, med en og annen vennlig margin, så er det ikke umulig å slå LSK Kvinner, men mot Rosenborg ble de til tider avkledd. Om de skal videre i cupen må de heve nivået. 

LSK Kvinner er ikke like dominerende i år som i fjor og året før det igjen, men har fortsatt en stjernespekket tropp med spillere som vet hvordan det er å løfte troféer. De gikk på en smell mot Arna-Bjørnar i serien i helgen som var og ønsker nok å jobbe ekstra hardt for å ikke gjøre det samme mot Lyn i cupen.

I fjor var Lyn, sammen med Fart, det eneste laget som tapte for et lag i førstedivisjon i cupen, på onsdag skal de møte de regjerende mesterne. 

Kampen kan du se på NRK 2 eller via NRKs nettspiller. Sendingen starter 19:45. 

MERK: I pausen av oppgjøret kan du også få med deg trekningen av kvartfinalene.