Fjorårets finalister videre med et nødskrik – slik blir kvartfinalene

Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Samtlige av favorittene gikk videre i cupen, men begge finalistene fra i fjor måtte ut i ekstraomganger. I LSK-hallen måtte de regjerende mesterne kjempe seg inn i kampen mot Lyn etter marerittstart.

Sist oppdatert: 09. okt 2020 Skrevet av: Sindre Vian

 

Slik endte kampene i cupens første ordinære runde:

Hønefoss – Sandviken 0-5
Rosenborg – Kolbotn 1-0
Røa – Fart 4-0
Klepp – Vålerenga 1-3, e.e.
Fløya – Stabæk 1-2
Amazon Grimstad – Avaldsnes 0-5
Arna-Bjørnar – KIL/Hemne 2-0
LSK Kvinner – Lyn 1-1 (6-4 etter straffer)

Dette er kvartfinalene: 

Sandviken – Røa
Stabæk – Vålerenga
LSK Kvinner – Rosenborg
Avaldsnes – Arna-Bjørnar

Kampene spilles 10. og 11. november. 

Sandviken videre – Hønefoss har en vei å gå

Hønefoss – Sandviken 0-5 (pause: 0-1).
AKA Arena.
Mål: Hasund (24), Naalsund (71), Cordner (73), Lekven (86, 90).

Det var knyttet en del spenning til kampen mellom Hønefoss og Sandviken. Mest fordi mange ønsket å se Hønefoss bryne seg på motstand fra Toppserien da de løser oppgavene i førstedivisjonen relativt godt. 

Etter halvspilt omgang satte Vilde Hasund inn kampens første da hun kom alene mot keeper Emma Rønning, som fikk en hånd på ballen, men som måtte se den trille i nettet.

Hjemmelaget hadde flere gode mulighet både før og etter 1-0-scoringen, og Silje Nyhagen fikk også vist seg frem ved noen anledninger. I løpet av tre minutter midt i andreomgang satte imidlertid Lisa Naalsund og Kennya Cordner hvert sitt mål, og med det gikk noe av luften ut av hjemmelaget. 

STARTET MÅLFESTEN: Vilde Hasund satte inn det første av bergensernes fem scoringer på AKA Arena. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Sanne Lekven ble byttet inn med under ti minutt igjen av ordinær spilletid på klokka. 19-åringen, som kom til klubben i juli, satte inn sitt første og andre mål for bergenserne kort tid etter innhoppet.

Sandviken ble noen knepp for tøffe for Hønefoss da de satte opp tempoet, men tidvis i kampen var banespillet relativt jevnt. Hønefoss-leiren lærte nok at det fortsatt er et stykke å gå for å nå nivået i Toppserien, men året som har gått, samt deres beste perioder mot Sandviken, viste at de er på rett vei. 

Bergenserne er videre til neste runde av cupen hvor de skal møte Røa.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Hjemmelaget best i sjansefattig kamp

Rosenborg – Kolbotn 1-0 (pause: 0-0).
Koteng Arena.
Mål: Minde (70). 

For tredje kamp på rad sendte Steinar Lein ut samme ellever på banen. De utvalgte vant 3-0 over Lyn så sent som på søndag, men uka før glapp de en 2-0-ledelse borte mot nettopp Kolbotn. 

Førsteomgangen endte målløst etter en jevnspilt og relativt sjansefattig omgang. Rosenborg var det bedre laget, men kun marginalt.

Hvem skulle tro at løsningen var å bytte ut klubbens toppscorer Marit Clausen til pause? Etter hvilen kjørte Rosenborg kraftig på og det var såvidt at gjestene var over midtstreken. Med 20 minutter igjen på klokka kom endelig scoringen for hjemmelaget. Kristine Minde stanget inn et hjørnespark slått av Elin Sørum. 

UBESEIRET: Rosenborg er fortsatt det laget i de to øverste divisjonene i Norge som ikke har tapt en kamp denne sesongen – uansett turnering. Foto: Simen Johansen / Norske Fotballkvinner.

Etter scoringen ble Kolbotn tvunget til å spille mer offensivt og svarte med å bytte innpå Cece Kizer, men det hjalp ikke de blåkledde veldig, og Rosenborg fortsatte å måle på. 

Rosenborg var nærmest kampens andre scoring, men det endte med 1-0 til hjemmelaget, som fullt fortjent avanserte i cupen. Kolbotn ble litt for passive på stillingen 0-0, og det utnyttet trønderne.

Kolbotns cupeventyr ble av det korte slaget, mens Rosenborg skal til Østlandet for å møte LSK Kvinner. Men neste hinder denne sesongen er i serien, på Intility Arena mot serieleder Vålerenga. En kamp som kan avgjøre seriegullet i Toppserien. 

Se høydepunktene fra oppgjøret:

Overkjøring av Røa

Røa – Fart 4-0 (pause: 2-0).
Røa kunstgress.
Mål: Suphellen (11), Huseby (45), Jørgensen (66), Birkeli (70). 

Bunnlagene i hver sin divisjon møttes på Røa kunstgress for å kjempe om avansement, og hjemmelaget gjorde det tidlig klart at de ikke skulle gi Fart noen enkel kamp. 

Etter å ha ført dansen fra start av og produsert flere sjanser, løsnet det for Røa allerede etter ti minutter. Frida Lyshoel slo ballen inn i boksen, kaptein Katrine Jørgensen la den til rette med en smart demping og så smalt det. Sarah Suphellen klinket til og ballen suste i nettet.

Det siste som skjedde før pausen var at Linn Huseby doblet ledelsen for Røa etter å ha ført ballen med seg inn i boksen. Keeper Beate Engeli var på ballen, men måtte se den trille inn i buret. 

SJELDEN SEIER: Røa skal absolutt vinne når Fart er motstander, men de har ikke vært bortskjemte med seirer denne sesongen. Mot Fart vant de sin tredje kamp på 15 forsøk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Etter hvilen hadde Røa flere store muligheter, men slet med å score sitt tredje før kapteinen tok ansvar. Vilde Birkeli stilte med flere gode dødballer gjennom kampen, men hjemmelaget fikk først uttelling for det da Jørgensen stanget inn et hjørnespark.

Like etterpå fikk Birkeli selv sette ballen i nettet etter å ha mottatt en gavepakke fra Engeli. Passende da hun feiret 20-årsdagen sin på Røa kunstgress mot Fart.

Røa gjør som de bør, og tar seg videre til neste runde av cupen. Kanskje kan seieren gi dem en liten oppsving også i serien. I tre av deres fire siste kamper i serien skal de møte lag fra nedre halvdel av tabellen, så det kan lønne seg å bygge videre på seieren mot Fart. 

Se høydepunktene fra oppgjøret:

Avgjorde med selvmål i marerittdebut

Klepp – Vålerenga 1-3, e.e. (pause: 0-1).
Klepp stadion.
Mål: Jensen (23), Brunes (98), Heien Hansen (104). 

Begge lag gjorde fire endringer fra sin forrige kamp. Det betød blant annet at Rikke Nygard fikk sin debut fra start for Vålerenga. Den offisielle debuten kom i ‘Engas forrige kamp, også den var mot Klepp.

Etter halvspilt omgang viser Synne Jensen sin suverenitet. Hun har ikke scoret på langt nær så mye som forrige sesong, men når målene kommer er de som regel av det vakre slaget.

I en overgangsmulighet endte Jensen opp med ballen på litt over 20 meter. Det var ledig til høyre for henne, det var ledig til venstre for henne, men hun gikk for skuddet. For det var nemlig ledig i krysset også. Hun fyrte av et skikkelig kremmerhus av et skudd som seilet i nettet. Utakbart for keeper.

SPIKEREN I KISTA: Sigrid Heien Hansen scoret kampens siste mål, og punkterte kampen. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Klepp åpnet andreomgang bedre enn den første, men også bedre enn Vålerenga. De opprettholdt presset selv da gjestene våknet og ble mer aggressive, og det bar frukter.

Med et lite kvarter igjen av ordinær tid satte Susanne Vistnes ballen i målet i kjølevannet av et hjørnespark fra Isabella Hayes. Flere mål scores ikke i ordinær tid, og ekstraomganger sto for tur.

I første ekstraomgang startet lagene litt forsiktig, men Vålerenga turte litt mer. Rett før 100 minutter var spilt var Emma Braut Brunes svært uheldig etter en avslutning fra Jensen. Ballen gikk via keeper, i debutant Brunes, og inn i mål.

Vondt ble verre da innbytter Sigrid Heien Hansen på vakkert vis løftet ballen over Adelaide Gay rett før andre ekstraomgang. Det endte med ny seier til Vålerenga, men denne gangen er den lettere å leve med for Klepp som ga dem en skikkelig kamp.

Vålerenga er fortsatt en av favorittene i begge turneringene de er med i, og skal møte Stabæk på Nadderud stadion i kvartfinalen. Klepp på sin side trenger nå bare konsentrere seg om å klatre litt på tabellen i sesonginnspurten.

Se høydepunktene fra oppgjøret:

Detonerte cupbomben i sluttminuttene

Fløya – Stabæk 1-2 (pause: 1-0).
Fløya Arena.
Mål: Simonsen (23), Hauge (84), Bjånesøy (87).

Fløya har stort sett slitt denne sesongen, og til tross for at de var langt unna å være favoritter før oppgjøret mot Medkila, vant de overbevisende. Prisen var en cupkamp mot serieleder Stabæk.

Igjen møtte de til cupkamp som klar underdog, men igjen overrasket de.

Midt i førsteomgangen la Sandra Simonsen frem første ladning med eksplosiver med plan om å snekre sammen nok en cupbombe. På klokt og elegant vis satte hun kampens første scoring på frispark fra 17 meter. Skuddet var lavt og gikk inn via stolperota.

Gjestenes stopper Silje Bjørneboe kontret med å sette inn en skikkelig stygg takling på målscoreren som ble liggende nede helt til hun ble båret av banen. Hun kom ikke tilbake på matta, og måtte byttes ut. Amalie Taraldsen erstattet henne.

SCORER PÅ BESTILLING: Mot Fløya scoret Melissa Bjånesøy i sin åttende kamp på rad. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Etter hvilen jaktet gjestene intenst etter en scoring, men Fløya sto imot. De løp, forsvarte seg, klarerte og klokken tikket mot nok en cuptriumf mot oddsen. 

Men med fem minutter igjen på kampuret hadde Fløya-målvakt Marie Aspenes en uheldig inngripen på en avslutning fra Maren Hauge og ballen spratt i mål.

Stabæk hadde få problemer med å ri bølgen etter utligningen og det tok ikke mange minutter før de også tok ledelsen. Justine Kielland svingte inn et frispark og selvfølgelig var det Melissa Bjånesøy som var høyest i luften og stanget ballen i nettet. 

Det var fryktelig bittert for nordlendingene som ledet kampen så lenge, men selv ikke den beste retoriker ville kunne selge inn resultatet som ufortjent. Stabæk viste hvilken klasse de har, og de ga aldri opp.

Fløya gjorde en god jobb, og nå gjenstår det bare for dem å overføre cupformen til serien, hvor de fortsatt sliter litt. Stabæk på sin side plukker trepoengere i serien som om de var epler og forventer nå et opprykk. I cupen venter en svært tøff hjemmekamp mot Vålerenga. 

Se høydepunktene fra oppgjøret:

Festfotball for gjestene i sør

Amazon Grimstad – Avaldsnes 0-5 (pause: 0-1).
Levermyr stadion.
Mål: Tvedten (42), Norheim (58, 79), Ajibade (71, 88).

Av de 16 lagene i cupen var det på Levermyr stadion at lagene med størst avstand fra hverandre i seriesystemet møttes. Nivåforskjellen var tydelig allerede fra start, men det tok litt tid før gjestene fra Avaldsnes fant nettmaskene.

Da de først gjorde det var det på lekkert vis. En enkel stikker ble slått av Andrea Norheim til Olaug Tvedten som som på direkten sendte en markkryper i lengste hjørne.

Etter hvilen ønsket Norheim å score selv. Hun fikk ballen litt heldig høyt i banen og straffet hjemmelaget. Norheim smettet seg inn i feltet, dro av en motspiller og sendte ballen i mål.

SENSASJON: Andrea Norheim har vært en åpenbaring for Avaldsnes i hennes første sesong i klubben. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Da var målfesten for alvor i gang. Rasheedat Ajibade satte ballen mellom beina på Amazon-keeper Kristin Rage etter 70 minutter, og kun ti minutter senere vartet Norheim opp med en scoring som selv David Beckham ville hengt på veggen. Med akkurat nok skru sendte hun ballen i en flott bue med adresse i krysset. Kunst, rett og slett. 

Minuttet før full tid stanget Ajibade inn sitt andre og gjestenes femte etter et hjørnespark fra Hanna Dahl. Med det var ydmykelsen komplett.

Ikke uventet stoppet ferden mot en cupfinale for Amazon Grimstad mot Avaldsnes. Motstanderen fra Toppserien ble for sterk. Avaldsnes gjorde jobben og skal møte Arna-Bjørnar i kvartfinalen. 

Se høydepunktene fra oppgjøret:

Tre minutter var det Rijsdijk trengte

Arna-Bjørnar – KIL/Hemne 2-0 (pause: 2-0).
Arna Idrettspark.
Mål: Rijsdijk (7, 10).

Da Arna-Bjørnar tok imot KIL/Hemne på eget gress i cupen fikk Andrea Kvamme sin debut mellom stengene for hjemmelaget. 

Det er ikke uvanlig at keeperne som til hverdags er litt bak i køen i serien får spille kamper i cupen, men det var ikke tilfellet i Bergen. Arna-Bjørnars keepertrener Elias Tvedts harde avslutninger på trening har bidratt til knekte fingre for både Moa Edsrud og Teagan Micah.

Men det tok lang tid før Kvamme trengte å bidra for hjemmelaget som gikk tidlig i ledelsen. Nederlandske Pia Rijsdijk satte kampens første scoring etter bare syv minutter. Gjestene slet med å klarere et innlegg, og en løs ball endte i beina på 28-åringen som enkelt bredsidet inn 1-0. 

NEDERLENDEREN: I sin første sesong i Bergen har Pia Rijsdijk slitt med å finne nettmaskene. Mot KIL/Hemne scoret hun to. Kanskje er det starten på en målrik sesonginnspurt? Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Nummer to kom bare tre små minutter senere. Kristin Risnes slo et innlegg av en slik kvalitet at Rijsdijk bare trengte å styre ballen i nettet med pannebrasken.

Det er smått utrolig at Marija Aleksic ikke kom på scoringslisten i løpet av kampen. Stolpeskudd, feberredninger og andre mindre marginer var mot 21-åringen gjennom hele kampen mot trønderne. 

En og annen sjelden gang satte gjestene Kvamme på en prøve, blant annet tvang Ane Kristine Eggen Arna-Bjørnar-keeperen ut i full strekk, men det det endte målløst for KIL/Hemne.

Kampen endte 2-0, men banespillet og sjansestatistikken skulle klart å forsvare både et tredje og fjerde mål for bergenserne.

Se høydepunktene fra oppgjøret:

Lyn-scoring etter 55 sekunder holdt til straffekonkurranse

LSK Kvinner – Lyn 6-4 etter straffer (fulltid: 1-1 – pause: 0-1).
LSK-hallen.
Mål: Aahjem (1), Eide Lie (65).

– Det er en tropp som ønsker å reise seg og nullstille oss fra tapet i Bergen. Det svei skikkelig, så det er en sulten tropp. 

Det sa LSK Kvinners kaptein Emilie Haavi til NRK før kampstart. 55 sekunder etter kampstart hadde gjestene allerede funnet nettmaskene, og en ny smell lå i lufta.

LSK Kvinner etterlot seg tidlig mye bakrom og det utnyttet lynhurtige Anna Aahjem til det fulle. Etter å ha parkert Ina Gausdal snek hun ballen overlegent mellom beina på hjemmelagets keeper Ida Norstrøm til det som må være definisjonen på en drømmestart.

Etter det gikk LSK Kvinner fullt ut og presset på som besatt. De skapte sjanse etter sjanse, men en god Kirvil Odden Sundsfjord, en vond tverrligger og en annullert scoring stod i veien for utligningen. 

I kjølevannet av et hjørnespark ble ballen nikket over Sundsfjord og mot mål. Nora Eide Lie forlenget ballen – noe unødvendig – inn i nettet. Hun kom fra streken, og som kapteinen hennes sa i pausen, hadde det nok stått 1-1 om hun hadde latt den være.

ANNA AAHJEM: 20-åringen scoret sitt første mål for Lyn mot LSK Kvinner i cupen. En scoring hun sent vil glemme. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Etter hvilen fortsatte hjemmelaget der de slapp før hvilen, mens Lyn forsvarte seg heroisk. Litt etter at timen var passert gjorde Eide Lie opp for seg. 

Etter et vanvittig press fra hjemmelaget fikk de lønn for strevet. Noen lekre kombinasjoner mellom Haavi og Emilie Woldvik endte med en pasning inn i boks fra sistnevnte. Eide Lie bredsidet ballen inn bak Sundsfjord, og lagene var like langt.

Mimmi Löfwenius Veum kom inn noen minutter før 1-1-scoringen og ga virkelig 100%. Det er ikke ofte en ser en spiller jobbe så motivert og hardt. Dessverre for Lyn klarte hun ikke å score mot sine tidligere lagvenninner, men hun viste tydelig at om det er én spiller fra Toppserien du vil ha med deg i krigen, så er det henne. 

Det ble heller ingen flere målscorere til full tid, og det høydramatiske oppgjøret i LSK-hallen gikk til ekstraomganger. Der skapte begge lag sjanser. LSK Kvinner hadde klart mest ball og flest skudd, men Lyn hevet seg og kom også til noen ganske store sjanser. Det kunne fort vippet begge veier, men det skulle ende etter straffer.

I siste minutt før andre ekstraomgang var ferdig byttet Hege Riise ut Norstrøm som hadde voktet buret hele oppgjøret. Inn kom Idun-Kristine Jørgensen.

Straffesparkkonkurransen startet på verst tenkelig vis for LSK Kvinner ettersom Sundsfjord reddet straffen fra kaptein Haavi. Men, straffen måtte tas på nytt siden Lyn-keeperen ikke sto på streken idet straffen ble tatt. På andre forsøk gikk den i nettet fra Haavi. 

De neste seks straffene fant veien til nettmaskene, helt til motsatt kaptein skulle skyte. Joanna Bækkelund traff for langt under ballen og sendte den høyt, høyt over tverrliggeren.

Justine Vanhaevermaet satte sin straffe og med det avgjorde det hele. LSK Kvinner gikk videre på bekostning av et Lyn-lag som imponerte nasjonen.

– Det er utrolig skuffende, og det er kjipt, for vi var ganske nærme. Vi hadde litt flaks at det sto 0-1 til pause, men utover i kampen var det mer Lyn, sier gjestenes trener Ole Johan Aas til NRK etter kampen før han legger til at hans kaptein nok er forbanna nå, men at hun vil komme seg over straffemissen.

Se høydepunktene fra oppgjøret: