Favorittene slet, men tok seg til semifinalen

Sandviken blir å finne i semifinalen denne sesongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Sandviken og Vålerenga slo følge med LSK Kvinner og Avaldsnes, men måtte slite for avansementet denne onsdagen.

Sist oppdatert: 13. nov 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Kvartfinalene

10.11: Avaldsnes – Arna-Bjørnar 1-0
10.11: LSK Kvinner – Rosenborg 1-0
11. 11: Sandviken – Røa 2-1
11. 11: Stabæk – Vålerenga 1-2

Les også: Kan LSK gjenskape suksessen eller blir rekken brutt? 

Sandviken til semifinalen med et nødskrik

Sandviken – Røa 2-1 (2-1)
Mål: 1-0 Rakel Engesvik (5), 2-0 Ida Holm Neset (18), 2-1 Ragne Hagen Svastuen (35)

Sandviken har fått en ny giv etter at Alexander Straus tok over som lagets trener. 1-0-seier mot Kolbotn og 1-1 borte mot Rosenborg har gitt selvtilliten tilbake. Det skulle Røa virkelig få smake.

For det var et Sandviken-lag som gikk ut i fyr og flamme allerede fra avspark. Gjestene klarte knapt å ha ballen i laget, og ble presset fryktelig hardt og lavt innledningsvis. Etter et stormløp de aller første minuttene, kom også den første scoring allerede etter fem minutter spilt. Vilde Hasund slo et godt hjørnespark inn i feltet, og Rakel Engesvik stanget inn 1-0 for hjemmelaget kontant.


Toppserien-målshow på Direktesport.no
I tidenes mest spennende innspurt i Toppserien blir det direktesendt målshow på Direktesport.no. Der ser du alle kampene i siste serierunde når Vålerenga, Rosenborg og Avaldsnes kjemper om seriegullet. Se sendingen søndag 15. november fra kl. 12.45 her.


13 minutter senere doblet hjemmelaget ledelsen, men nok engang var dommerne i fokus i denne cuprunden. Ida Holm Neset headet mot mål, og Røa trodde hadde klart å avverge ballen med nød og neppe, men assistentdommer mente noe annet og vinket med flagget for scoring. Ballen hadde vært over streken, mente han, og det ble dømt scoring.

Røa så ut til å være på vei mot et ordentlig stortap, men så skulle det snu fullstendig.

Ragne Svastuen satte inn 1-2 etter et hjørnespark, etter 35 minutter. Røa hadde fått en sårt tiltrengt redusering, litt mot spillets gang. Det var ikke vanskelig å se hvilken betydning det hadde, og plutselig var det et helt annet Røa-lag å se på banen.

Røa kunne ha gått til pause med både scoring og straffe, men Oda Bogstad stoppet Rebecka Holums forsøk fra spiss vinkel, mens hoveddommer vinket spillet videre da samme spiller gikk i bakken noen minutter senere.

DRØMMESTART: Alexander Straus har fått en drømmestart etter at han tok over Sandviken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Og i den andre omgangen fortsatte det på mange måter slik den første avsluttet. Røa stresset Sandviken som slet langt mer enn i starten av oppgjøret. Gjestene presset på og var farlig nære ved flere anledninger.

Nærmest var Svastuen da hun traff tverrligger fra 18 meter ni minutter før slutt. På mange måter var det oppsummerende på Røas sesong i år, og trener Geir Nordby brukte også slike ord overfor NRK:

– Det var mange stenger i dag, sier Geir Nordby.

Selv om Sandviken tok seg til semifinalen, var ikke hjemmelaget veldig fornøyd med prestasjonen som ble levert, særlig etter Røas redusering.

– Vi startet kampen bra, men så blir det veldig hektisk med kaos fram og tilbake. Det ble litt for mye stress og vi må jobbe med å ta ned ballen, sier Vilde Hasund til NRK.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Drømmescoring sikret Vålerenga-seier

Stabæk – Vålerenga 1-2 (1-2)
Mål: 0-1 Ajara Njoya (7), 1-1 Ingibjörg Sigurdardottir (selvmål 35), 1-2 Sigrid Heien Hansen (41)

Serieleder i 1. divisjon mot serieleder i Toppserien. Hvordan ville divisjonsforskjellen være? Hvor stor ville den være? 

Tidlig så det ut til at den skulle være ganske stor. Gjestene fikk i hvert fall en drømmestart på kampen da Ajara Njoya sendte Vålerenga i ledelsen allerede etter syv minutter. Ballen falt litt heldig hos Njoya, Stabæk ropte på offside, men TV-bildene beviste at assistentdommer gjorde helt rett da scoringen ble godkjent. Hjemmelaget hadde tidlig fått en oppoverbakke.

Men så enkelt ga ikke serielederne i 1. divisjon seg. Stabæk spilte seg inn i oppgjøret og det jevnet seg veldig ut etter den tidlige scoringen. Derfor var det ikke helt ufortjent at hjemmelaget fikk noe å juble for etter 35 minutter, med litt flaks riktignok.

Justine Kielland fyrte av fra langt hold og skuddet var på vei midt på keeper, men traff Ingibjörg Sigurdardottir på veien. Dermed var Hannah Seabert utspilt og utlikningen et faktum.

Så skulle Sigrid Heien Hansen virkelig vise fram skuddfoten. Midtbanespilleren, som ble kåret til månedens spiller i Toppserien, fyrte av fra langt hold. Ballen lå klistret i krysset og Vålerenga var tilbake i ledelsen. En ledelse de tok med seg inn i garderoben.

– En vanvittig scoring, kanskje årets cupmål. Jeg tipper det. Det er bare å nyte, kommenterte Morten Skjønsberg i pausen hos NRK.

– Jeg har fått høre at jeg ikke scorer så fine mål, og jeg har trent en del på skudd. Så det var deilig at den satt i dag, sier Sigrid Heien Hansen til NRK.

Les også: Månedens spiller: Sigrid Heien Hansen 

PERLE: Sigrid Heien Hansen ble matchvinner med en utsøkt 2-1-scoring. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Serielederne i 1. divisjon fortsatte å imponere selv etter at Vålerenga hadde tatt ledelsen på nytt. Stabæk tok initiativet i den andre omgangen og skapte gode muligheter etter dødballer, mens det var gjestene som lå lavt og kontret på vertene, som hadde gjort flere bytter i pausen. Andrine Tomter, Sigrid Heien Hansen og Celin Bizet Ildhusøy fikk alle hvile før helgens oppgjør mot Arna-Bjørnar.

Stort sett alt handlet om hjemmelaget, men uten de helt store målsjansene. Til slutt klarte også Vålerenga å dra i land en knepen 2-1-seier.

Les også: Melissa Bjånesøy er årets spiller i 1. divisjon

– Jeg er brukbart fornøyd. Vi styrer andreomgangen og serielederen i Toppserien begynner å drøye tid. Det tar vi som et kompliment, sier Stabæk-trener Per Inge Jacobsen til NRK.

– Jeg er veldig fornøyd med å gå videre, det var det vi kom for, sier Vålerenga-trener Jack Majgaard Jensen etter avansementet til NRK.

Se høydepunktene fra oppgjøret her:

Avaldsnes slet seg videre – dommeravgjørelse stjal fokuset

Avaldsnes – Arna-Bjørnar 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Elise Thorsnes (13)

Den første semifinalen fant sted i Rogaland i vestlandsoppgjøret mellom Avaldsnes og Arna-Bjørnar. Det endte med dueller, midtbanekrig og en sliteseier til hjemmelaget takket være en scoring av Elise Thorsnes. Men det var noe helt annet som skulle stjele overskriftene i etterkant. 

Det var på overtid i den andre omgangen at Avaldsnes-keeper Victoria Esson fikk gult kort for drøying mens hun hadde ballen i hendende. Deretter valgte hoveddommer Veronika Fjeldvær å la Esson sette i gang igjen. Men siden ballen var i spill, skulle Arna-Bjørnar hatt et indirekte frispark og en potensielt stor målsjanse til å utlikne.

Det er varslet protest, og til TV2 sier Arna-Bjørnar-trener Remi Natvik følgende:

– Det er frustrerende når du blir frarøvet en potensiell stor målsjanse og det er som følge av en direkte stor dommerfeil, sier Natvik til TV2.

Nå risikeres det omkamp mellom lagene som følge av avgjørelsen.

– Arna-Bjørnar må sende inn en klage innen tre dager. Saken blir så behandlet av Doms- og sankjonsutvalget i NFF. Finner de at dette var en formell feil regeltolkning fra dommerens side, kan det bli omkamp, forklarer Nils Fisketjønn i NFF overfor TV2.

JEVNT: Andrea Norheim og Avaldsnes vant oppgjøret mot Arna-Bjørnar, men dommeravgjørelsen på overtid kan medføre konsekvenser. Foto: Alexander Larsen

Kampen kunne derimot ikke ha startet så veldig mye bedre for Avaldsnes. Etter kun 13 minutter sendte nemlig Elise Thorsnes laget i føringen, etter at Moa Edrud hadde stoppet et skuddforsøk fra Andrea Norheim. På returen kunne hun ikke gjøre noe og Thorsnes kunne enkelt sette inn 1-0 i oppgjøret.

Avaldsnes styrte det aller meste i begge omganger, men Arna-Bjørnar var giftige på kontringer anført av Meryll Abrahamsen. Etter 19 minutter kunne Tanja Myrseth ha utliknet til 1-1, men Esson reddet da Myrseth kom skrått alene mot keeper. Samme duo var i akjson seks minutter senere, men nok en gang stoppet Esson forsøket til Myrseth.

Mye skulle foregå på midtbanen på den tunge gressmatta og begge lags forsvar gjorde en god jobb defensivt med å stoppe motstanderens angripere. Andrea Norheim kunne ha doblet ledelsen etter timen spilt, men oppoffrende forsvarsspill stoppet skuddforsøket.

Gjestene presset mer på mot slutten av kampen, men uten å skape de helt store sjansene i jakten på en 1-1-scoring. Scoringen uteble og dermed kunne Avaldsnes juble for en sliteseier i kvartfinalen i cupen. Så gjenstår det å se hvilke konsekvenser den kontroversielle dommeravgjørelsen medfører.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Les også: Her er rundens lag fra runde 17

LSK Kvinner påførte Rosenborg historisk tap

LSK Kvinner – Rosenborg 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Justine Vanhaevermaet (6)

LSK Kvinner har vært i dårlig form den siste tiden. Verken gull eller medalje blir det i Toppserien, men da ubeseirede Rosenborg kom på besøk til LSK-hallen, beviste Hege Riises jenter hvilket nivå de gulsvarte innehar og hvorfor de er seks ganger regjerende seriemester. De ble nemlig første lag som slår Rosenborg Kvinner i en tellende fotballkamp noensinne etter endringen fra Trondheims-Ørn. 

Den første omgangen startet heseblesende med full fart fremover fra begge lag og et voldsomt tempo. Lang tid tok det heller ikke før kampens første scoring kom. Emilie Woldvik slo nok en gang et godt hjørnespark som hun har gjort flere ganger denne sesongen, og fant Justine Vanhaevermaet. Midtbanespilleren stanget kontrollert inn 1-0 til side for Kristine Nøstmo som gikk overende i en duell med Thea Kyvåg i samme situasjon.

Hjemmelaget fortsatte å presse og stresse gjestene etter scoringen, og trønderne klarte ikke å etablere det spillet vi har sett så mange ganger tidligere denne sesongen. Rosenborg tok dog gradvis mer og mer over, men uten at det resulterte i de helt store målsjansene. Nærmest var Ina Lundereng Vårhus etter en godt slått dødball av Cesilie Andreassen. Hennes heading gikk like til side for mål.

– De presser høyt, men vi er litt for unøyaktige og klarer ikke å etablere nok spill. Vi ønsker å ta tak enda mer, sa Rosenborg-kaptein Mali Lilleås Næss til NRK da lagene gikk inn i garderoben.

SEMIFINALE: Emilie Woldvik og LSK Kvinner skal spille semifinale også denne sesongen. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Og Rosenborg-kapteins ønske skulle bli oppfylt. I den andre omgangen handlet stort sett det aller meste om én ting: Spill mot Ida Norstrøms mål. Rosenborg styrte kampen og presset på, mens LSK Kvinner kontret på trønderne.

Fortsatt gjaldt det samme problemet. Sjansene uteble, og hjemmelaget var like nære som gjestene med å finne veien til nettmaskene. Julie Blakstad var nære med et skudd fra 20 meter som gikk like til side for mål. Enda nærmere var Emilie Haavi etter 71 minutter da hun avsluttet fra spiss vinkel på Kristine Nøstmo. På returen kunne fort Thea Kyvåg ha doblet ledelsen, men innbytter Marita Olsen gjorde en god defensiv jobb hos Rosenborg.

Deretter mistet Rosenborg mye av kontrollen på oppgjøret. Trønderne forsøkte flere ganger lange baller opp i jakten på en utlikning, men det hadde hjemmelagets forsvar full kontroll på.

Så kunne og kanskje burde Rosenborg hatt et straffespark. Julie Blakstad skjærte inn fra høyresiden og fyrte av. Skuddet gikk rett i armen på Ina Gausdal, men hoveddommer lot spille fortsette til stor misnøye hos den tidligere Fart-spilleren.

Nærmere enn det kom ikke Rosenborg. Dermed er det fortsatt mulig med et trofé for LSK Kvinner denne sesongen, mens Rosenborgs cupeventyr er over for denne gang.

– Det er alltid kjipt å tape, men sånn ble det i dag. Vi hadde ballen mye, men klarte ikke nok til å skape farligheter. Dermed er vi ute av cupen, oppsummerer Rosenborg-trener Steinar Lein overfor NRK etter kampslutt.

– Jeg er lettet og utrolig glad på jentene sine vegne. Det var digg å få seieren, sier Hege Riise til NRK.

Også kaptein Emilie Haavi var svært lettet etter seieren, som er LSKs første seier på fem kamper etter ordinær tid.

– Det her var en sinnsykt deilig følelse, det var lenge siden vi hadde vunnet en fotballkamp. Vi har hatt en skikkelig samling i bånn og vi har hatt noen gode prater den siste uka. Vi beviste i dag at vi er et veldig godt fotballag, sier Haavi til NRK.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Semifinalene i cupen er også trukket. Slik ser semifinalene ut: 

Vålerenga – Avaldsnes/Arna-Bjørnar
LSK Kvinner – Sandviken

  • Ettersom det risikeres omkamp mellom Avaldsnes og Arna-Bjørnar, er det ikke helt sikkert enda hvem Vålerenga møter.