Sikrer opprykk med neste poeng, men kampen om kvalik er på langt nær avgjort

Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Kun ett poeng må tas før Stabæk kan feire opprykket. De har vært overlegne denne sesongen, men i kampen om andre- og tredjeplassen er det fortsatt mye som kan skje.

Sist oppdatert: 19. okt 2020 Skrevet av: Sindre Vian

 

Slik var runde 14 i førstedivisjonen: 

Fløya – Åsane 0-6
Øvrevoll Hosle – Fart 2-1
Grei – Hønefoss 1-3
KIL/Hemne – Amazon Grimstad 1-1
Medkila – Stabæk 0-4

Storseier i nord

Fløya – Åsane 0-6 (pause: 0-2).
Fløya arena.
Mål: Kokosz (21), Østrem (37, 64, 85), Simonsen (81), Mo (88).

Begge lag hadde muligheter i åpningsminuttene, men etter at Milena Kokosz scoret kampens første mål i vindkastene på Fløya arena, raknet det for hjemmelaget. Den kommende Arna-Bjørnar-spilleren styrte inn et innlegg fra høyre. Det gikk fort og Marie Aspenes i Fløya-buret var sjanseløs. 

Anna Østrem utnyttet en keepertabbe fra Aspenes noen minutter før pause og satte kampens andre. Med det fikk bergenserne en andreomgang i et kampbilde som passet dem ypperlig.

Fløya måtte frem og gjestene kunne angripe det enorme bakrommet hjemmelaget etterlot. Østrem satte to scoringer til bak Fløya-målvakten, og noterte seg for sitt første profesjonelle hat-trick. 

SLO TILBAKE: Etter fire strake tap kunne Åsane endelig juble for en seier. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Innbytterne Stine Simonsen og Andrine Mo kom seg på scoringslisten i løpet av de ti siste minuttene av kampen, og ydmykelsen var et faktum. 

Sistnevnte scoret forøvrig sitt første for sesongen.

Åsane vant fortjent 6-0 i det som er deres største seier denne sesongen, som også er Fløyas største tap i år.

Begge lag er i den situasjonen at de har luker både over og under seg på tabellen – som de to eneste lagene i ligaen. Åsane ligger på femteplass, mens Fløya holder seg på niendeplass. Det betyr at begge lag vil holde på plassen også etter kampen neste runde, når begge møter en tabellnabo. 

Fløyas neste kamp: 01.11, 16:00: Borte mot Grei.
Åsanes neste kamp: 01.11, 15:00: Hjemme mot Øvrevoll Hosle.

Gjorde jobben før pause

Øvrevoll Hosle – Fart 2-1 (pause: 2-1).
Ferd arena Hosle.
Mål: Jansch (21), Haaland (33), Kjørum (90).

Forrige runde gjorde Øvrevoll Hosle det klart at de skal være med å kjempe om kvalikplassen denne sesongen, da de vant 6-0 borte mot Hønefoss. 

Mot Fart var de ikke like dominerende, men de gjorde jobben som trengtes.

Halvveis ut i førsteomgang scoret Christiane Jansch, og drøyt ti minutter senere doblet Susanne Haaland ledelsen med sin første scoring for sesongen. 

AVGJORDE: Susanne Haaland (t.v.) ble tungen på vektskålen for hjemmelaget. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

På overtid fikk Fart et trøstemål da tidligere Vålerenga- og Stabæk-spiller Mina Kjørum satte inn kampens siste scoring. Målet var hennes første siden august 2019, da hun scoret mot Arna-Bjørnar i Bergen. 

Med tre kamper igjen har Fart mulighet til å ta igjen Fløya, men det er lite av det vi har sett fra dem de siste månedene som tilsier at det kommer til å skje.

Øvrevoll Hosle ligger på tredjeplass, tre poeng bak Medkila på kvalikplass. Før neste runde skal de spille sin hengekamp mot KIL/Hemne. Med seier der vil de overta andreplassen siden de allerede før hengekampen har bedre målforskjell enn harstadværingene. 

Øvrevoll Hosles neste kamp: 24.10, 14:00: Hjemme mot KIL/Hemne.
Farts neste kamp: 31.10, 13:00: Borte mot Amazon Grimstad.

30 minutter var alt de trengte

Grei – Hønefoss 1-3 (pause: 1-3). 
Årvoll kunstgress.
Mål: Hamborg (5), Dalen (9), Finnevolden (18, 30). 

Både Grei og Hønefoss gikk på en enorm smell forrige runde da de tapte 6-0 for henholdsvis Stabæk og Øvrevoll Hosle.

I møte med hverandre var det liten tvil om at begge lag ønsket å revansjere seg. Etter bare fem minutter hadde Synne Hamborg funnet veien til nettmaskene for gjestene.

Grei responderte raskt og utlignet bare fire minutter senere. Unge talentfulle Mille Kristin Dalen var det som sto for scoringen.

Tidligere Sandefjord-spiller Emilie Finnevolden avgjorde kampen med to scoringer før halvtimen var passert, og Hønefoss tok med det med seg tre poeng hjem til AKA Arena. 

BLE FOR STERKE: Hønefoss seiret over Grei, selv uten scoring fra Silje Nyhagen. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Silje Nyhagen spilte sin hundrede kamp for Hønefoss mot Grei. Hun scoret ikke, men må fortsatt spille 27 målløse kamper til for å få målsnittet for klubben under en scoring pr. kamp. Det sier litt om hvor viktig hun har vært for Hønefoss.

– Ikke bare er det hundre kamper, men det er hundre kamper på rad. Holdningen hun har er en kaptein verdig, sa Hønefoss-trener Jan Gundro Thorstensen til HBK TV etter kampen. 

– Det har vært utrolig moro. Det var noen som lo av oss da vi sa at vi skulle opp til toppen av norsk fotball, men her står vi bare noen år senere, supplerte Nyhagen.

Dessverre for Nyhagen og Hønefoss kan veien til kvalikplassen bli i lengste laget etter tapet mot Øvrevoll Hosle forrige runde. De avslutter runden på fjerdeplass med 28 poeng, fem poeng bak Medkila på andreplass. Mellom dem finner vi Øvrevoll Hosle med to poeng mer og en kamp mindre spilt.

Grei ligger på åttendeplass med 14 poeng, tre poeng bak Amazon Grimstad og KIL/Hemne på plassene over. Under dem er det relativt trygt. Der finner vi Fløya, som også er Greis neste motstander, med seks poeng. 

Greis neste kamp: 01.11, 16:00: Hjemme mot Fløya.
Hønefoss’ neste kamp: 01.11, 14:00: Hjemme mot Medkila.

Keeperdebut og poengdeling

KIL/Hemne – Amazon Grimstad 1-1 (pause: 1-1).
Hemne Sparebank Arena.
Mål: Dyngvold (15), Smevoll (42). 

Som vi skrev om før denne runden har KIL/Hemne og Amazon Grimstad fulgt hverandre lenge. Uadskillelige tabellnaboer som stort sett også har samme poengsum. 

Ikke overraskende var det da at de også avsluttet runde 15 på samme plass som de startet den.

Amazon Grimstad åpnet best og rutinerte Cathrine Dyngvold sendte sørlendingene i føringen etter bare et kvarter. 

DELTE POENGENE: Mette Lorentzen og Amazon Grimstad gikk på en sjelden poengdeling mot KIL/Hemne. Det var bare deres andre uavgjort denne sesongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Rett før pause kom tilsvaret fra Mari Smevoll, som også fastsatte sluttresultatet til 1-1. Poengene ble delt i Trønderlag. 

Trine Cruickshank fikk sin debut for Amazon Grimstad. Den unge keeperen sto mellom stengene i det som var hennes første offisielle elleverkamp på seniornivå.

Lagene ligger på sjette- og syvendeplass, begge med 17 poeng, men KIL/Hemne er foran på målforskjell. De har også spilt en kamp mindre enn lagene rundt seg på tabellen. Hengekampen spiller de før kommende runde, i en vanskelig bortekamp mot Øvrevoll Hosle. 

KIL/Hemnes neste kamp: 24.10, 14:00: Borte mot Øvrevoll Hosle.
Amazon Grimstads neste kamp: 31.10, 13:00: Hjemme mot Fart.

Neste poeng betyr gull og opprykk

Medkila – Stabæk 0-4 (pause: 0-2). 
Harstad stadion. 
Mål: Bjånesøy (7, 48), Bjørndalen (20), Jönsson (87). 

– Det var sterkt av oss å være så overlegne som vi er i dag. Det var deilig. Vi kom for å gjøre en jobb og vi jorde den, sa Melissa Bjånesøy til egne hjemmesider rett etter kampen mot Medkila på Harstad stadion. 

Der scoret hun to av målene til Stabæk.

Stabæk-kapteinen er vaksinert mot målløse kamper, og troner nå alene på toppen av toppscorerlisten i førstedivisjonen. Hun har scoret i hver av Stabæks ti siste kamper, og med 14 scoringer over den perioden har hun nå totalt 18 i førstedivisjonen. Det er ett mer enn Hønefoss’ Silje Nyhagen.

Det er også gode dager for Maiken Bjørndalen som scoret i sin andre start på rad. Også Zara Jönsson kom seg på scoringslisten da hun satte inn kampens siste scoring tre minutter før full tid. 

VIL TILBAKE: På banen er Melissa Bjånesøy tydelig på at hun skal tilbake til Toppserien så fort som mulig. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Kampen mot Medkila var det siste reelle hinderet på veien mot direkte opprykk for Stabæk. Nå trenger de bare ett poeng før de teoretiske mulighetene for å glippe opprykket kan forkastes, og Champagnen kan sprettes i Bærum. Kanskje får vi se det allerede første november når de får besøk av KIL/Hemne på Nadderud. 

Medkila har gjort sesongavslutningen og kampen om kvalikplassen hakket mer spennende enn nordlendingene selv ønsker. Om Øvrevoll Hosle vinner sin hengekamp mot KIL/Hemne vil de passere Harstad-laget på tabellen med lik poengsum, men med bedre målforskjell.

Om så blir tilfellet vil de siste tre rundene bli svært spennende i kampen om å bli nest best i divisjonen, og for det premieres med kvalik til Toppserien. 

Medkilas neste kamp: 01.11, 14:00: Borte mot Hønefoss.
Stabæks neste kamp: 31.10, 15:00: Hjemme mot KIL/Hemne.

Tabellen:

TABELL | 1.DIVISJON
1 Stabæk 18 55 51
2 Medkila 18 12 36
3 Øvrevoll Hosle 18 18 35
4 Hønefoss BK 18 11 34
5 Åsane 18 20 32
6 KIL/Hemne 18 -6 21
7 Amazon Grimstad 18 -13 20
8 Grei Kvinner Elite 18 -12 18
9 Fløya 18 -36 6
10 Fart 18 -49 5