1. divisjon: Stabæks utfordrere møtes til toppoppgjør

Denne helgen møtes nummer to og nummer tre på tabellen. Det gir Stabæk en mulighet til å øke forspranget til minst ett av lagene, mens formlaget Åsane kan ta enda mer innpå.

Sist oppdatert: 22. aug 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Den syvende serierunden i 1. divisjon spilles slik: 

Lørdag:
Grei – Stabæk 13:00 (stream)

Les også: Seieren glapp for Fløya

Søndag:
Kil/Hemne – Fart 13:00
Øvrevoll Hosle – Medkila 13:00
Åsane – Amazon Grimstad 14:30
Hønefoss – Fløya 16:00

Kan Grei stoppe Stabæk?

Lørdag: Grei – Stabæk, Årvoll kunstgress (13:00, stream)

Det er litt av en oppgave Grei står overfor denne helgen når suverene Stabæk kommer på besøk til Årvoll. Med seks av seks mulige seire denne sesongen virker gjestene nærmest uslåelige. Men hjemmelaget har kun sluppet inn seks mål, og har heller ikke tapt mer enn to kamper. Ikke en eneste gang har Grei tapt en kamp med mer enn ett mål. 

For er det en ting Grei har vist denne sesongen, så er det at de er vanskelige å slå. 2-0, 0-1, 1-1, 1-1, 1-1 og 1-2 vitner om jevne kamper, og sist leverte de en solid prestasjon borte mot Medkila. Dessverre for Grei endte det med tap etter at de hadde tatt ledelsen, men Stabæk kommer neppe til å få det enkelt her. De har nå vunnet med ett mål på de to siste kampene, og slet seg til seier mot Amazon Grimstad sist.

Da var det en overtidsscoring fra Justine Kielland som måtte til. Det sørget for at Stabæk vant kampen 1-0, og gjør også at laget fra Nadderud står med full pott så langt denne sesongen. De har kun sluppet inn to mål denne sesongen, men det er faktisk Medkila (17) som har scoret flest mål så langt.

USLÅELIGE: Stabæk har denne sesongen vist seg å være umulige å slå. Foto: Kristian Bjerke / SFK Media

Ser man på historikken er det derimot lite som taler til hjemmelagets fordel. På fem oppgjør er det Stabæk som har stukket av med seieren i samtlige oppgjør, men samtidig må vi helt tilbake til 2011 for å finne sist oppgjør. Da var Grei kjent som «Linderud-Grei».

I 2010 og 2011 var Grei nemlig oppe i Toppserien. Der var riktignok Stabæk fullstendig overlegne, og vant i 2010 4-0 og 9-0, mens det i 2011 ble 5-1 og 8-0. Mye har skjedd siden da, og det er vel lite som tyder på noe lignende resultat denne helgen.

Les også: Superlørdag

Nøkkelkamp i bunn

Søndag: Kil/Hemne – Fart (13:00)

Parallellt med oppgjøret mellom Øvrevoll Hosle og Medkila, sparkes søndagen i gang med oppgjøret mellom Kil/Hemne og Fart. Det er et oppgjør som på slutten av sesongen kan bety svært mye. Fart ligger nemlig helt sist og står med ett fattig poeng, mens nyopprykkede Kil/Hemne har fem poeng, og er nummer syv på tabellen. Vinner Fart denne er det virkelig håp, men blir det tap, kan det virkelig begynne å spøke. 

Men Kil/Hemne står kun med én seier så langt denne sesongen (2-1 mot Hønefoss). Samtidig har to av de tre siste kampene endt uavgjort, og det gjør at de på tabellen akkurat nå ligger fint an. Samtidig er det svært få poeng som skiller i bunn, og med tap her, kan Kil/Hemne plutselig være nummer ni, på nedrykksplass. Mange har sagt at dette er en av de vanskeligste plassene i divisjonen å komme til, så Kil/Hemne har all mulig grunn til å tro på seier denne helgen mot et Fart-lag som står med fem tap på seks kamper.

For Fart fortsetter å slite etter nedrykket fra Toppserien, og har nå to strake tap igjen etter at de klarte uavgjort borte mot Fløya i runde fire. Der var de virkelig på vei mot sesongens første trepoenger da de ledet 3-0, men de rotet bort ledelsen, og kampen endte 3-3. Nå har det endt med 2-4-tap mot Amazon Grimstad og 0-3-tap mot Åsane. Ingen lag har scoret færre enn Farts seks mål denne sesongen, og ingen lag har sluppet inn flere enn deres 20.

TØFFE: Kil/Hemne er ansett som svært tøffe å møte på sin egen hjemmebane. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Det er ikke mange kamper å vise til mellom disse lagene. Faktisk er det kun to, og begge fant sted i 2017. Da vant Fart sitt hjemmeoppgjør 2-0, mens det endte 1-1 i Trondheim.

Toppoppgjøret

Søndag: Øvrevoll Hosle – Medkila (13:00)

Denne helgens toppoppgjør spilles uten tvil på Ferd arena mellom Øvrevoll Hosle og Medkila. Begge lag står med 15 av 18 mulige poeng, og er Stabæks klart største utfordrer i kampen om opprykk til Toppserien.

Med unntak av 1-3-tapet for Åsane i den fjerde serierunden, har Øvrevoll Hosle virket å være veldig solide. Det ble riktignok en dramatisk kamp sist i 4-3-seieren mot Hønefoss, hvor man på overtid sikret seg tre poeng etter en scoring av Anja Avdal. Sett bort i fra de to kampene har Øvrevoll Hosle vært fryktelig solide bakover, og de har kun sluppet inn mål i de to kampene. Nå møter de ligaens beste angrep, hvert fall ut i fra antall scoringer så langt.

Ingen lag har som nevnt scoret flere mål enn Medkila denne sesongen. Med 17 mål på seks kamper gir det et imponerende målsnitt på 2,8 mål per kamp. Medkila har trolig vært i gjennom den tøffeste bortekampen man får denne sesongen (borte mot Stabæk, 1-2-tap), men det er åpenbart ingen enkel oppgave dette heller. Likevel, om man tar tre poeng her, begynner det å se veldig bra ut for Harstadværingene.

UTFORDRER: Medkila er blant Stabæks aller tøffeste utfordrere denne sesongen. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Ser man på de tidligere møtene, er det også veldig jevnt mellom disse to lagene. Det er riktignok kun blitt spilt fire kamper, men begge lag står med to seire hver. Lagene møttes forrige sesong, og det endte med en seier til hvert av lagene.

Medkila vant oppgjøret i Harstad 2-0, mens Øvrevoll Hosle vant dette oppgjøret hele 4-1.

Åsane dundrer videre

Søndag: Åsane – Amazon Grimstad (14:30)

Det går virkelig bra i Bergen om dagen for Åsane. Etter en litt tung start på sesongen har det nå blitt 10 poeng på de fire siste kampene, noe som gjør at Åsane er oppe på en fjerde plass. Amazon Grimstad derimot ligger helt nede på åttende plass, men var svært nære å ta poeng fra Stabæk sist. 

1-1, 3-1, 4-1 og 3-0. Tre strake seire, og uten tap på de fire siste kampene, gjør at Åsane har klatret solid oppover på tabellen. Laget er i storform og hadde få problemer mot Fart sist, da det ble 3-0-seier til Åsane. Nå venter Amazon Grimstad som står med kun én seier denne sesongen, og som har tapt fire ganger allerede.

Men Amazon Grimstad var fryktelig nære å ta poeng fra Stabæk sist. Det måtte en overtidsscoring til fra gjestene for å sikre tre nye poeng. Og det gjør at Amazon Grimstad kun har ett poeng ned til Fløya på niende plass – en plass som betyr nedrykk når vi teller opp på slutten av sesongen. Laget fra Grimstad trenger sårt å samle poeng, men får det neppe enkelt her.

STORFORM: Åsane er i storform om dagen, og leverer seier på rekke og rad. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Og lagene har møttes i 1. divisjon de fire siste sesongene. Det har gitt fire seire til hvert av lagene. I fjor var det Åsane som vant begge oppgjør. De har faktisk vunnet de tre siste innbyrdes.

Forrige sesong vant Åsane 3-2 i Grimstad, mens de i Bergen vant 1-0.

Les også: Argentinsk landslagsspiss klar for Lyn 

Fløya jakter sesongens første trepoenger

Søndag: Hønefoss – Fløya (16:00, direktesport)

Rundens siste oppgjør foregår på Aka Arena når Hønefoss tar imot fjorårets seriemester, Fløya. De har ikke hatt noen gode sesong så langt, og står fortsatt uten seier etter seks kamper. Det blir heller ingen enkel oppgave å ta tre poeng borte mot Hønefoss. 

Hønefoss har denne sesongen levert to seire, én uavgjort og tre tap på sine seks kamper. Det gjør at laget ligger trygt plassert midt på tabellen. I forrige kamp ble det et surt 3-4-tap mot Øvrevoll Hosle etter at Hønefoss utlignet ikke lenge før fulltid. Likevel klarte Øvrevoll Hosle å sikre seg tre poeng sent i kampen, og Hønefoss måtte reise hjem igjen med null poeng i bagasjen.

Igjen var Fløya nære sesongens første trepoenger forrige helg. Men nok en gang skulle det ikke lykkes for nordlendingene, og sent i kampen scoret Kil/Hemne og sikret med seg ett poeng (2-2) fra bortemøtet i nord. Fløya er sammen med Fart, eneste lag som ikke har vunnet så langt denne sesongen, og Fløya har sluppet inn hele 19 mål på seks kamper. Kun Fart har sluppet inn flere med sine 20.

TUNGT: Det har vært en svært tung sesong for Fløya hittil. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Lagene har kun møttes to ganger, og begge møtene fant faktisk sted forrige sesong, i sesongen hvor Fløya tok gull.

Likevel klarte ikke Fløya den gang å vinne noen av kampene, og Hønefoss vant sitt borteoppgjør i nord, mens det endte 0-0 i det motsatte oppgjøret.

Tabellen i 1. divisjon ser nå slik ut før runden: 

TABELL | 1.DIVISJON
1 Røa Fotball Elite 12 26 28
2 Åsane 12 13 26
3 Øvrevoll Hosle 12 3 21
4 Amazon Grimstad 11 -1 20
5 Medkila 12 -2 19
6 Hønefoss BK 12 -1 16
7 Grei Kvinner Elite 11 -1 14
8 Fløya 12 -5 11
9 KIL/Hemne 12 -8 7
10 Fart 12 -24 5